Het hormoonbalansdieet

functies van endorfine (1)

Wanneer de hormoonbalans in je lichaam is verstoord, kan dit allerlei negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben. Talloze factoren spelen een rol in onze hormoonhuishouding, van giftige stoffen in de buitenlucht tot medicatie. Ook simpele factoren zoals stress of te weinig slaap kunnen voor disbalans in je lichaam zorgen. Sommige mensen proberen het evenwicht in de hormoonbalans te herstellen met behulp van het hormoonbalansdieet.

Hier leer je wat dit dieet inhoudt en welke voedingsmiddelen helpen met het balanceren van je hormoonhuishouding.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wat is een hormoonbalansdieet?

Hoe beïnvloeden hormonen je gezondheid?

De beste voedingsmiddelen om je hormonen in balans te krijgen

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden?

Hoe ziet een hormoonbalansdieet eruit?

Algemene tips voor het hormoonbalansdieet

Breng je hormonen in balans met Nederland Slank

Wat is een hormoonbalansdieet?

Het hormoonbalansdieet is ontwikkeld met het idee dat onze hormonen een grote rol spelen in onze gezondheid. Wanneer deze hormonen niet in balans zijn, kan dit voor verschillende klachten zorgen. Het hormoonbalansdieet draait om het herstellen van de natuurlijke balans in je lichaam. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je fitter voelt, maar ook dat je mogelijk afvalt en minder last krijgt van bepaalde gezondheidsklachten.

Het hormoonbalansdieet draait voor een groot deel om gezonde voeding. Het is namelijk bewezen dat wat je eet invloed heeft op de hormonen die je aanmaakt. De basis van het hormoonbalansdieet bestaat uit het Mediterrane dieet, waar vooral verse groenten, peulvruchten, noten, vis en kip centraal staan. De focus ligt dus voornamelijk op groenten, proteïnen en gezonde vetten, maar niet op koolhydraten. Ook het bereiden van verse, zelfgemaakte maaltijden is een belangrijk aandachtspunt van het hormoonbalansdieet.

De belangrijkste gedachte achter het hormoonbalansdieet is dat je alle factoren die je hormoonbalans negatief beïnvloeden uit je dieet schrapt. Daarnaast is er aandacht voor een gezonde leefstijl en het verminderen van stress. Hierdoor ontstaat er meer balans in je lichaam, waardoor afvallen makkelijker wordt en gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

voeding plank

Hoe beïnvloeden hormonen je gezondheid?

Je lichaam maakt de hele dag hormonen aan. Deze stofjes zijn verantwoordelijk voor allerlei processen in je lichaam. Zo beïnvloeden ze je:

  • Stofwisseling
  • Spijsvertering
  • Vruchtbaarheid
  • Waterhuishouding
  • Groei en ontwikkeling
  • Voedselopslag
  • Emoties
  • Orgaanfuncties

Is er dus iets mis met de hormoonbalans, dan kan dit zich op allerlei verschillende manieren uiten. Veel gezondheidsklachten worden daarom voor een deel veroorzaakt door verstoringen in de hormoonhuishouding. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende klachten die door verstoringen in de hormonen worden veroorzaakt.

Diabetes type 2

Heb je diabetes type 2, dan is de werking van verschillende hormonen verstoord. De bekendste daarvan is insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt, wat nuttig is wanneer je net iets hebt gegeten. Ook de aanmaak van het hormoon glucagon is verstoord. Dit hormoon is juist verantwoordelijk voor het laten stijgen van de bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld wanneer je al even niets gegeten hebt. Door de verminderde reactie op deze hormonen, kan je allerlei klachten krijgen. Vermoeidheid en misselijkheid worden veroorzaakt door een te hoge bloedsuikerspiegel, terwijl te lage suikerwaarden er juist voor zorgen dat je gaat trillen, zweten of zelfs flauwvallen. En er kan insulineresistentie ontstaan. 

diabetes-528678_640

Overgewicht

Ook overgewicht gaat vaak samen met een disbalans in de hormonen. Dat maakt het lastiger om af te vallen, aangezien je hormonen bepaalde processen verstoren wanneer je overgewicht hebt. Mensen met overgewicht zijn minder gevoelig voor leptine, dat je een verzadigd gevoel geeft. Ook gaat overgewicht vaak gepaard met lagere hoeveelheden groeihormoon. Dat kan verklaren waarom sommige mensen eerder overgewicht ontwikkelen dan anderen. Daarnaast gaan diabetes en overgewicht ook vaak samen.

Heb je dus overgewicht en lukt het niet om hier zomaar vanaf te komen? Dan is het de moeite waard om naar je hormoonhuishouding te kijken. Zodra deze weer in balans is, is je lichaam beter in staat om vet te verbranden en je een verzadigd gevoel te geven.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

De beste voedingsmiddelen om je hormonen in balans te krijgen

Je weet nu hoe belangrijk het is om je hormonen in balans te brengen, maar hoe doe je dat? Het hormoonbalansdieet is ontworpen om door middel van gezonde voeding de hormoonaanmaak in je lichaam te normaliseren. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die daarbij helpen.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten, zoals broccoli en spruitjes, stimuleren de lever in het afvoeren van oestrogeen. Dit is een lichaamseigen hormoon dat ook door voeding, de lucht die we inademen en bepaalde verzorgingsproducten in ons lichaam terecht kan komen. Een overschot aan oestrogeen kan verschillende soorten kanker veroorzaken, waaronder borstkanker. Door kruisbloemige groenten te eten, zorg je ervoor dat de natuurlijke oestrogeenbalans herstelt, waardoor dit risico op kanker afneemt. Ook boerenkool, bloemkool, radijs en paksoi zijn voorbeelden van kruisbloemige groenten.

groene groenten

Vette vis

Om voldoende hormonen aan te maken, heeft je lichaam gezonde vetten en cholesterol nodig. Je krijgt deze vetten onder andere binnen door vette vis te eten, zoals zalm en tonijn. Deze vissoorten zijn een goede bron van omega 3, wat een essentieel stofje is om de hormoonbalans goed te houden. Je kunt deze stof ook binnenkrijgen door andere producten met gezonde vetten te eten, zoals noten, zaden, olijfolie en avocado’s. Zalm is ook een goed voedingsmiddel wanneer je voldoende verzadigingshormoon aan wilt maken: leptine. Hierdoor neemt je hongergevoel af.

Avocado’s

Het is al duidelijk dat avocado’s een goede bron zijn van omega 3, waarmee je de hormoonbalans in je lichaam kunt reguleren. Dat is niet het enige wat avocado te bieden heeft, want deze vrucht is ook een goede bron van bèta-sitosterol. Dit stofje wordt in verband gebracht met het reguleren van je cholesterolniveau, maar ook met het verminderen van stresshormonen. Een te grote aanmaak van stresshormoon kan onder andere tot de ziekte van cushing leiden.

Het is daarom waardevol om manieren te vinden om je cortisolniveau op een natuurlijke manier te verlagen, bijvoorbeeld door avocado’s in je voedingspatroon te verwerken.

Probiotica

Probiotica zijn gezonde bacteriën die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren, bijvoorbeeld om je spijsvertering in goede banen te leiden. Dat is belangrijk, want steeds meer onderzoek wijst uit dat je darmen een belangrijke rol spelen in hormoonregulering.

Bij het hormoonbalansdieet wordt dus aangeraden om de gezondheid van je darmen te stimuleren, onder andere door probiotica in te nemen. Goede voorbeelden van probiotica zijn kefir, tempeh, komboecha en gefermenteerde groenten. Deze producten bevatten allemaal gezonde bacteriën voor je darmen.

Adaptogene kruiden

Het verlagen van stress is een belangrijk onderdeel van het hormoonbalansdieet. Een overschot aan stresshormoon kan namelijk verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder overgewicht. Dit hormoon vertraagt namelijk de spijsvertering, kan ervoor zorgen dat je minder gevoelig bent voor insuline en veroorzaakt vaak een groot hongergevoel.

Uit onderzoek blijkt dat adaptogene kruiden stressverlagend werken. Heilige basilicum, kamille, zoethout en ashwaganda zijn allemaal goede voorbeelden. Gebruik deze kruiden bijvoorbeeld om thee mee te zetten.

kruiden

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden?

Naast voedingsmiddelen die goed zijn tijdens een hormoonbalansdieet, zijn er ook verschillende voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden. Deze verstoren de natuurlijke hormoonbalans in je lichaam en zorgen daardoor voor verschillende lichamelijke klachten. Dit zijn de belangrijkste voedingsmiddelen om te laten staan tijdens het hormoonbalansdieet.

Producten met zoetstoffen

Steeds meer mensen kiezen voor producten met zoetstoffen om minder suiker en calorieën binnen te krijgen. Dit past niet binnen het hormoondieet. Zoetstoffen zijn namelijk in staat om de balans in je darmen te verstoren, wat vervolgens weer invloed heeft op je hormoonbalans. Zo wordt gedacht dat zoetstoffen de aanmaak van het hormoon leptine verstoren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je een groter hongergevoel krijgt, waardoor het lastiger wordt om af te vallen.

Alcohol

Ook alcohol laat je beter staan wanneer je een hormoonbalansdieet volgt. Alcohol kan je hormoonhuishouding flink verstoren. De stof wordt in verband gebracht met een verminderde werking van insuline en kan ook je stofwisseling aantasten. Daarnaast zorgt het voor een verhoging van oestrogeen in je lichaam. Dit kan op de lange termijn zelfs tot verschillende soorten kanker leiden, waaronder borstkanker. Daarom wordt alcohol meestal helemaal afgeraden binnen een hormoonbalansdieet.

Koolhydraten

Brood, pasta, aardappelen en suiker worden door veel mensen dagelijks gegeten, maar deze voedingsmiddelen passen niet binnen het hormoonbalansdieet. Het zijn namelijk koolhydraten die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Hierdoor maakt je lichaam insuline aan. Grote pieken in de insuline-aanmaak zorgen er weer voor dat je bloedsuikerspiegel snel daalt, wat honger veroorzaakt. Dit maakt het lastiger om af te vallen, omdat je je nooit echt verzadigd voelt. Tegelijkertijd kan een constante verhoogde aanmaak van insuline uiteindelijk tot diabetes lijden.

koolhydraten

Hoe ziet een hormoonbalansdieet eruit?

Je weet nu welke voedingsmiddelen goed zijn voor de hormoonbalans in je lichaam, maar hoe verwerk je deze voedingsmiddelen in een hormoonbalans dieet? Daar zijn geen strenge regels voor, maar wel een aantal richtlijnen. Zo is het aan te raden om wat langere pauzes tussen je maaltijden te houden. Een maaltijd om de vijf uur is een goede richtlijn. Een hormoonbalansdieet ziet er over het algemeen als volgt uit:

In de ochtend

Voor je aan je ontbijt begint, neem je eerst een glas warm water met citroensap. Dit zorgt ervoor dat je voedsel makkelijker verteert, maar geeft je ook een mooie boost vitamine C. Tijdens je ontbijt is het vooral belangrijk om gezonde vetten en proteïne binnen te krijgen. Vermijd koolhydraten en drink eventueel een groene smoothie, aangevuld met noten die veel proteïne bevatten en een stuk fruit.

In de middag

Een salade is een goede manier om je lunch in te vullen tijdens het hormoonbalansdieet. Kies voor veel groene groenten, eventueel aangevuld met een paar gegrilde groenten zoals paprika of tomaat. Maak een dressing van olijfolie om de salade nog meer op smaak te brengen. Proteïnen mag je ook niet vergeten tijdens deze maaltijd. Peulvruchten zoals linzen of bonen zijn een goede keuze, maar een vers stuk zalm past ook goed binnen het hormoonbalansdieet.

In de avond

Voor de avond geldt eigenlijk hetzelfde advies als voor de lunch. Verruil je salade eventueel voor wat warmere groenten die je wokt of grilt. Voldoende gezonde proteïnen zorgen ervoor dat je genoeg energie krijgt van je avondmaaltijd. Kies bijvoorbeeld voor gegrilde kip of een lekker stuk vis. Ook bij deze maaltijd is het af te raden om koolhydraten te eten, maar je mag wel een stuk fruit nemen als toetje.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Algemene tips voor het hormoonbalansdieet

Wil je het meeste uit het hormoonbalansdieet halen, dan is het de moeite waard om rekening te houden met de volgende tips. Zo vergroot je de kans op succes, waardoor je hormonen beter in balans komen.

Bereid verse maaltijden

Je wilt zelf in de hand hebben wat je precies eet. Daarom is het beter om bewerkt voedsel zo veel mogelijk te laten staan. Kies voor verse groenten, noten, peulvruchten, fruit, vlees en vis om daarmee je eigen maaltijden klaar te maken. Zo weet je precies wat er in iedere maaltijd zit, en voorkom je dat je ongemerkt veel suikers, zoetstoffen, ongezonde vetten en andere stoffen binnenkrijgt die je hormoonhuishouding kunnen aantasten.

voeding-1

Zorg voor voldoende slaap

Goed slapen is ontzettend belangrijk voor je algemene gezondheid, dus ook voor je hormonen. Wanneer je te kort of ondiep slaapt, kan dit je hormoonhuishouding in de war schoppen. Mannen maken hierdoor te weinig testosteron aan en ook de aanmaak van leptine en ghreline wordt verstoord. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk enorme hongeraanvallen krijgt wanneer je langere tijd te weinig slaapt. Zorg er dus voor dat je minstens 7 uur per nacht slaapt en probeer gezonde slaapgewoontes aan te houden om je nachtrust zo goed mogelijk te maken.

Verminder stress

Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam automatisch stresshormoon aan. De functie van dit hormoon is onder andere om je afweersysteem sterk te houden. Maak je te veel stresshormoon aan? Dan zorgt dit voor een verhoogde bloeddruk, een tragere spijsvertering en problemen met je immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om stress te vermijden. Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé en neem voldoende tijd voor jezelf.

Zorg voor genoeg beweging

Sporten zorgt voor de aanmaak van allerlei hormonen, waaronder het gelukhormoon. Dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat je je mentaal beter voelt, maar kan je ook een energie boost geven. Daarnaast helpt sporten met het verlagen van het stresshormoon. Een laatste voordeel is dat het ook de aanmaak van melatonine stimuleert. Dat maakt het weer makkelijker om in slaap te vallen.

hardlopen_sporten

Breng je hormonen in balans met Nederland Slank

Het is duidelijk dat je hormonen enorm veel impact hebben op je algemene gezondheid. Ze zorgen voor de goede werking van organen, reguleren het hongergevoel en spelen ook een rol in hoe je je voelt. Is er iets niet in balans in je hormoonhuishouding? Dan kan dit voor de meest uiteenlopende klachten zorgen. Daarom specialiseert Nederland Slank zich in het balanceren van je hormoonhuishouding.

Bij Nederland Slank werken wij volgens de orthomoleculaire voedingsleer. Welke problemen je ook ervaart, ze zijn vrijwel altijd terug te leiden naar een bepaalde disbalans in je lichaam. Pak je deze disbalans niet aan? Dan kun je ook je doelen niet bereiken. Aan de hand van bloedonderzoek helpen wij je met het vinden van een voedingspatroon dat je hormonen in balans brengt. Dat stelt je in staat om makkelijker af te vallen, maar ook om je fitter te voelen.

Heb je interesse in een op maat gemaakt hormoonbalansdieet? Neem dan contact op met Nederland Slank om een gratis consult in te plannen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult