bannerimage

Help waar begin ik aan, wéér een dieet.

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
24 augustus 2018

bannerimage

Help waar begin ik aan, wéér een dieet.

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

 

IJdele hoop ? Not IJdele hoop ? Not.
De oplettende, en (hopelijk) meelevende lezer weet dat ik inmiddels twee weken terug ben in: 'de wereld van Nederland Slank'.  Vorige week mocht ik met jullie mijn eerste ervaringen met de  voedings-suplementen voor het endorfine-herstelplan delen

 

Wordt het lijdzaam wegkwijnen of knallen en afvallen?

De oplettende, en (hopelijk) meelevende lezer weet dat ik inmiddels twee weken terug ben in: 'de wereld van Nederland Slank'.  Vorige week mocht ik met jullie mijn eerste ervaringen met de  voedings-suplementen voor het endorfine-herstelplan delen (zie blog2). Deze week kwam ik er dan ook echt niet meer onderuit. Ik moest/wilde/ging van start met het voedingsplan. Ik zeg het jullie eerlijk; een dergelijke lifestyle change is voor mij geen sinecure. Daarom ook deze waarschuwing vooraf. Bezint eer ge begint!

Heb je een eetstoornis als je kledingcollectie drie verschillende maten beslaat?

Als je voor de zoveelste keer aan een dieet begint is het wel de bedoeling dat je stevig in je verstandige schoenen staat toch? Mits je het goed wilt doen heeft deze hele ommezwaai in je achteloze eetpatroon namelijk wel enige geestelijke en lichamelijke voorbereiding nodig.

Vandaar dat ik ook even één weekje de resultaten van de endorfine-supplementen op me in wilde laten werken. Alle hulp is immers welkom en aangezien er uit de zéér betrouwbare endorfine-resistentie-tests naar voren kwam dat mijn beroemde uitstelgedrag niet helemaal mijn eigen fout is, voelde ik me ook gesterkt in het nut van deze aanlooptijd.

Ik wil niet persé zeggen dat ik een eetstoornis heb, maar een een haat-/liefde-verhouding met eten mogen we het wel noemen. Of welke naam geef je het honger-beestje als je tijdens je ontbijt al aan je lunch en diner denkt? Dus was het mij niet onbekend dat ik toch eens wat moest gaan afvallen. De naden van de ruimst zittende exemplaren uit mijn kledingcollectie kregen de laatste tijd namelijk al best zwaar te verduren. En ook al is stretch de oplossing voor bijna alles en wordt dat spandex ondergoed steeds hipper, I knew I was kidding myself.

 

Is geluk nou wel zo heel gewoon? Is geluk nou wel zo heel gewoon?
Voor je aan het endorfineherstelplan kunt beginnen moet je enkele zeer uitgebreide tests invullen. De zogenaamde Endorfine-systeem-checklists.

 

Is het de menopauze, is het mijn prikkelbare darm of (vr)eet ik teveel?

Alle bekende flauwe smoezen hielpen mij ook allang niet meer; menopauze? Mijn dokter zegt van niet. Druk leven? Valt eigenlijk ook wel mee. Ondertussen namen de avonden dat ik wegens mijn prikkelbare darm als een ontbindende walvis op de bank lag schrikbarend snel in aantal toe.

Zoals vermeld in mijn eerdere blogs; enter Liesbeth met het endorfine-herstelplan. Na één week de supplementen geslikt te hebben bemerkt ik oprecht een lichte verbetering in opgewektheid en daadkracht (mijn twee grootste persoonlijkheidsdoelstellingen) Dat mijn slaapcyclus aanzienlijk verbeterd is, meldde ik eerder al dus vol goede moed deze week aan het voedingsplan begonnen.

De on-line supportgroep (red. FB Deelnemers Nederland Slank) is sinds de laatste keer dat ik aan het dieet begon behoorlijk uitgebreid en het enthousiasme van de vele leden, waaronder enkele bijna Michelin-ster-waardige amateurkoks, werkt bijzonder aanstekelijk.

Het is absoluut een pré dat je er niet alleen voor staat. Naast de online-support heb ik ook vrienden, familie en collega's op de hoogte gesteld van mijn (hopelijk) laatste dieetpoging.  Boodschappenlijstjes opgesteld, recepten verzameld, die mooie jurk in de kleinste maat aan de kast gehangen en gaan.

Ik moet zeggen, of het nou door de supplementen komt of dat ik er gewoon na alle oncomfortabele lichaams-ergernissen aan toe was, het gaat me best goed af.

Vooral het drie keer per dag eten. Daar zag ik toch wel een beetje tegenop. Alleen die ene keer van de week op terras met mijn beste vriendinnen ging het nog even mis. Helemaal per ongeluk (uit jarenlange gewoonte) een gin-tonic besteld. Die toch maar opgedronken. Ik weet, verstandig is het niet maar het is de eerstkomende weken... (waarschijnlijk maanden) wel écht de laatste.

Niets menselijks is ons vreemd maar de volgende gin-and-tonic smaakt vast nog veel beter als ik hem bestel terwijl ik dat geweldige jurkje in die kleine maat weer gewoon pas.

Melanie drinkt voorlopig geen gin tonic meer

 

 

 

Wil je meer van mijn avonturen lezen? Kijk dan ook bij:

week 1 :‘Waarom staat elke emotie bij mij gelijk aan (vr)eten’?

week 2: Over mijn nieuwe beste vrienden endorfine, 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine

en GABA, en….

 

De gemiddelde vrouw gaat tussen haar twintigste en vijftigste 16 keer op dieet. 25% geeft het na een week op De gemiddelde vrouw gaat tussen haar twintigste en vijftigste 16 keer op dieet. 25% geeft het na een week op

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.