bannerimage

Je MOET niks, maar zonder MOED kom je nergens!

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 september 2020

bannerimage

Je MOET niks, maar zonder MOED kom je nergens!

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Al sinds mijn dertiende voer ik een strijd met mijn gewicht, vertelde Liesbeth mij. Ik ben opgegroeid in een bakkersgezin. De zoetigheden uit de banketbakkerij van mijn vader waren dagelijkse kost, ik kon er geen genoeg van krijgen.

Ik ontmoette Liesbeth van Duijn op een business event. Daar waar deze bijeenkomsten soms oppervlakkige ontmoetingen met zich meebrengen, bleek mijn ontmoeting met Liesbeth van heel andere orde. Al snel kwamen we tot een gesprek over drijfveren en echte passie. Met haar goedkeuring heb ik ons gesprek uitgewerkt zodat haar lessen en adviezen ook voor anderen een inspiratie kunnen zijn.

Door Antoinette van Bruinisse 

Lies-in-belleMijn strijd werd mijn bedrijf

Al sinds mijn dertiende voer ik een strijd met mijn gewicht, vertelde Liesbeth mij. Ik ben opgegroeid in een bakkersgezin. De zoetigheden uit de banketbakkerij van mijn vader waren dagelijkse kost, ik kon er geen genoeg van krijgen. Door al dit overmatige gesnoep kwam ik al snel in de problemen met mijn gewicht en gezondheid. Ik ontwikkelde er zelfs een auto-immuun ziekte door waar ik – als ik me niet aan mijn eetprogramma houd - tot op de dag van vandaag aan lijd.’

Het begon allemaal met het zoeken naar mijn eigen oplossing voor overgewicht en overeten. Zo werd ik diëtiste. Al op hele jonge leeftijd wist ik dat ik mijzelf én anderen wilde helpen met het leiden van een gezond leven. Ik merkte dat de aanpak tegen overgewicht zoals we die gewend zijn om te volgen, absoluut niet helpt. De belegen gedachtegang, die gestoeld is op de schijf van 5,  is nog steeds de basis van onze hulpverlening op het vlak van afvallen, maar helpt niets! Het slikken van pillen en het tellen van calorieën helpt geen klap. Ik maakte kennis met een wetenschappelijk onderbouwd en beproefd programma dat op basis van bloedanalyse de hormonen beter laat werken. Dit was dé oplossing en ik wilde het wel van de daken schreeuwen. Hiermee ga ik Nederland redden van overgewicht en andere kwalen. Voordat ik Nederland Slank op kon richten en succesvol kon ondernemen heb ik echter een heel pad moeten doorlopen.

Geen adviseur maar een leider

Als jonge diëtiste werd ik niet gehoord. Ik vertelde koks en artsen dat ze het anders moesten doen, maar toentertijd wilde niemand luisteren. Men zag mij als tegendraads en eigenwijs en mijn beoordelingen waren daarom niet best. Op een bepaald moment had ik er genoeg van om te vechten tegen deze conservatieve gedachten. De lesstof op school, samen met alle andere ‘kennis’ bracht geen verandering in de samenleving. Overgewicht nam alleen maar toe. Toen ben ik heel iets anders gaan doen. Ik ben aan de slag gegaan bij Randstad en heb daarna als interim-manager verschillende opdrachten gedaan. Deze tijd is enorm leerzaam geweest, maar op een gegeven moment begonnen zaken als verkeerd management en slecht geleide organisaties me tegen te staan. Daar bleef ik tegenaan lopen en dat moest anders vond ik. Zo ben ik echt begonnen met ondernemen. Ondernemen is naar mijn mening namelijk iets anders dan interim opdrachten doen. Ondernemen betekent dat je veel geld en/of  tijd ergens in steekt en er vol voor gaat om het een succes te maken.

Als iemand ‘boe’ roept hoef je niet te schrikken

Omdat mijn ‘oude missie’ niet uit mijn hoofd verdwenen was kwam ik weer terug in de wereld van de voeding. Vanaf 2002 tot en met 2009 leerde ik wat het was om te ondernemen. Ik heb behoorlijk wat eigen geld en tijd geïnvesteerd in een multi-level marketingbedrijf. Ik startte samen met een partner  die al een bedrijf had. Ik schrok me het rambam van het geld dat erin ging zitten. Deze periode heeft mij gevormd als ondernemer. Ik leerde dat - wil je echt wat bereiken als ondernemer - je buiten de lijntjes moet kleuren. Dat levert positieve maar ook negatieve reacties op. Zo kreeg ik in deze tijd mijn eerste brief waarin ik werd aangeklaagd en verloor ik behoorlijk wat geld aan een foute investering. Deze ervaringen maken je wereldwijs en leren dat je niet meteen hoeft te schrikken als iemand ‘boe’ roept.

Moed moet!

Ik heb nooit gewerkt om  veel geld te verdienen of daarom gaan ondernemen. Ik wil mensen helpen en in dit geval Nederland redden in de strijd tegen het overgewicht.  Ik ben ook iemand die vrijheid zoekt en zijn eigen beleid wil hanteren. Het ondernemen biedt mij de mogelijkheid om op mijn eigen wijze aan de slag te gaan met mijn passie. Iedere dag werk ik aan iets waar ik nog altijd energie van krijg en dat is heerlijk. Uiteraard moet je bedrijf wel draaien en dat vergt visie en daadkracht. Moed is een van mijn belangrijkste eigenschappen. Ik ben zelden bang, hoewel ik wel geleerd heb voorzichtiger te zijn naarmate belangen groter worden. Die moed gebruik ik tot op de dag van vandaag om groei van mijn bedrijf en daarmee mijn passie te stimuleren. Ik durf geld en tijd te steken in zaken waar ik in geloof. In plaats van dat geld te gebruiken voor mijn eigen inkomen gebruik ik het voor het grijpen van kansen. Dit geld noem ik leergeld: als je niet bereid bent om leergeld te betalen dan zal je nooit groter worden. Natuurlijk stop ik nog steeds een fors gedeelte van de omzet in de groei van mijn bedrijf. Ik investeer vooral in marketing en gebruik het geld verder om specialisten om mij heen te verzamelen die andere kwaliteiten hebben dan ik.

Urgentie moet je zelf creëren

Als je zelf niets doet gebeurt er niets. Ik spreek veel mensen die ontevreden zijn, maar toch blijven hangen in de situatie waar ze zich in bevinden. Als je iets anders wilt zal je moeten bewegen. Mijn overtuiging is namelijk dat je de urgentie om te veranderen zelf kunt creëren.  Een crisis, of moeilijke situatie in je eigen omgeving maakt je vaak juist sterker. Ik heb schaarste gekend omdat ik vrijwel al mijn eigen geld in mijn bedrijf had gestopt. Onbezonnen stappen waar ik veel van geleerd heb uiteindelijk. In deze situatie ga je anders kijken naar de wereld om je heen. Je moet creatiever worden om rond te komen, maar ook het belang van succes wordt groter. Je denkt wel drie keer na welke keus je maakt als het om je eigen geld gaat. Al deze beweging heeft nieuwe inzichten opgeleverd en mij telkens een stap verder gebracht. Daarbij is niets meer zo vanzelfsprekend. Ik ben nu echt trots op mijn zelf verdiende, elektrische BMW.

Hong Kong here we come

Ik heb behoorlijke bedragen geïnvesteerd in afslanken en enorm gezocht naar een gezonde levenswijze. Daar had ik een aantal dikke auto’s voor kunnen kopen. Na veel zoeken kwam ik aanraking met de methodiek die nu aan de basis van Nederland Slank ligt. Bij het doorlopen van dit traject beleefde ik echt een “Eureka-moment”: dit was hét! Binnen Nederland Slank kijken we naar de hormoonhuishouding van iedere cliënt en stellen op basis daarvan een programma op. In ons traject lijdt je geen honger en eet je gezond en lekker. De methode is door artsen in Nederland nog niet geadopteerd. Dit in tegenstelling tot Duitsland en Oostenrijk, waar het door veel artsen erkend wordt en ingezet wordt als hulp bij allerlei ziekten. Ik gebruik mijn energie niet om de zienswijze van artsen om te buigen, maar zorg voor succes bij al mijn cliënten waardoor de methode straks een werkwijze is waar niemand omheen kan. Inmiddels heb ik concrete plannen om ook in Hong Kong te gaan ondernemen met de Nederland Slank methodiek. Mijn netwerk helpt mij om daar op de juiste plekken te komen. Ik zie daar enorme kansen en daarom ga ik er binnenkort heen om onderzoek op locatie te doen en te voelen wat daar is.

Dankbaar voor alle hulp

De mensen die mij geholpen hebben op mijn pad ben ik enorm dankbaar voor alles wat zij voor mij hebben gedaan. Van een klant bij Randstad indertijd, de CFO van (voorheen) Audax, tot aan een welvarende vermogensbeheerder die me nog steeds helpt en af en toe gewoon naar me luistert. Maar ook die diëtisten die al in een vroeg stadium zijn aangehaakt. Het is vast niet makkelijk om zo’n eigenwijs iemand als ik bij te staan, maar zij hebben dat toch gedaan. Het helpt enorm als er mensen om je heen zijn die in je geloven. Soms zien die mensen beter wat jouw kwaliteiten zijn dan dat je dat zelf kan zien en kunnen zij vervolgens het zetje in die richting geven. Omgekeerd herken ik de kracht en toegevoegde waarde van mensen vaak ook snel. Zonder deze kring mensen was ik nooit geweest waar ik nu ben.

 

Liesbeth van Duijn, oprichter van Nederland Slank, dietist en orthomoleculair therapeut Liesbeth van Duijn, oprichter van Nederland Slank, dietist en orthomoleculair therapeut

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.