bannerimage

BMI berekenen voor vrouwen en mannen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 januari 2020

bannerimage

BMI berekenen voor vrouwen en mannen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

BMI staat voor Body Mass Index en is een index om te weten of jouw gewicht bij je lengte past. Je kunt je BMI meten om een schatting te kunnen maken van de gezondheidsrisico’s van je lichaamsgewicht. Hiermee kun je dus ook berekenen wat jouw ideale gewicht is.

 

BMI meten: wat is een gezonde Body Mass Index?

Hoe hoger je Body Mass Index is, hoe meer overgewicht je hebt en overgewicht brengt weer veel gezondheidsrisico's mee. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond. Met een gezond BMI zit je dus (meestal) op het ideale gewicht. Tussen de 25 en 30, heb je overgewicht. Bij een BMI van boven de 30 heb je obesitas. Zowel overgewicht als obesitas zorgen ervoor dat je meer risico hebt op suikerziekte, hart- en vaatziekten, verschillende soorten van kanker en gewrichtsklachten. En hoe hoger het index cijfer is, hoe meer gezondheidsrisico’s je loopt.

Is de BMI index meten altijd juist?

De BMI index is niet voor iedereen geschikt. De BMI houdt namelijk geen rekening met leeftijd, waardoor het BMI meten voornamelijk geschikt is voor kinderen en volwassen van 2 tot en met 70 jaar. Daarnaast houdt de BMI ook geen rekening met spiermassa, waardoor een body builder zwaar overgewicht zal hebben, terwijl dit in feite niet zo is. Bij de BMI formule moet dus rekening worden gehouden met de lichaamsbouw van iemand. In het algemeen kan de index berekend worden voor zowel de man als de vrouw.

BMI berekenen en buikvet

De BMI houdt ook geen rekening met het buikvet. Zo kan het zijn dat iemand veel buikvet heeft maar verder slank is, waardoor diegene niet te zwaar is. En dat terwijl buikvet juist de meeste gezondheidsrisico’s meebrengt, doordat het hormonen en ontstekingsstoffen uitscheidt die gevaarlijk zijn voor de lever en de alvleesklier. Ook speelt de hoeveelheid buikvet een rol bij de stofwisseling. Je BMI berekenen is dus handig om een indicatie te krijgen van je gewichtssituatie.

BMI uitrekenen, de formule

Met de volgende formule kun je jeBMI berekenen: Gewicht in kilogram / (lengte in meter X lengte in meter). Heb jij een te hoge uitkomst? Dan zit jij boven het ideale gewicht en is het verstandig om te gaan afvallen, zodat je minder kans hebt op gezondheidsrisico’s. Met het programma van Nederland Slank wordt je hormoonstofwisseling weer in balans gebracht waardoor je snel en blijvend zult afvallen. Je zult je hierdoor ook veel beter voelen en minder gezondheidsklachten hebben.

Een gezond BMI?

Het is wetenschappelijk bewezen door artsen en voedingsdeskundigen dat het afslankprogramma van Nederland Slank de BMI blijvend verlaagt naar een gezond niveau. Bij de succesverhalen van onze klanten kun je ook lezen hoe snel de BMI naar beneden gaat tijdens het afslanken.

 

Referenties

[1] Voedingscentrum. BMI berekenen.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.