bannerimage

Gek op chocola? Heb je genoeg magnesium?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
27 november 2012

Vorige week kreeg ik het weer: Ontzettend onbedwingbare, ongeremde, onbeperkte trek in chocola. Nee, niet in melkchocola, waar je gemakkelijk een hele Milka-reep van 200 gram achterover slaat. Nee pure chocola en dan 150 gram naar binnen werken als ik niet uitkijk. Dat is niet normaal voor een gezond mens.

En toen ging er een lichtje branden. In chocola en vooral in pure chocola zit magnesium. En omdat het lichaam aan zelf-medicatie doet, gaat het bij tekorten vragen naar aanvulling. Nu heb ik meestal geen trek in pillen, die ik normaal slik om het tekort in voeding aan te vullen, maar chocola, dat wilde ik wel. Mijn magnesium glycinaat was al een tijdje op en mijn lichaam wilde dat oplossen. En ja hoor, na drie pillen Mg-glycinaat en een half uurtje, was de trek in chocola over.

Het mineraal magnesium is nodig voor de aanmaak van hormonen,  de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het wordt daarom ook wel het 'anti-stress-mineraal' genoemd.

Bloeddruk en meer

Magnesium ondersteunt de energiestofwisseling en de geest en is belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels. Het is  belangrijk bij de regulering van de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Volgens recent onderzoek is magnesium ook belangrijk voor het geheugen, vooral op latere leeftijd. Uit ander onderzoek komt een aanwijzing dat magnesium diabetes type 2 kan helpen voorkomen.

Heb je: spierkrampen (kuiten of nek) of gespannen spieren, spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid kijk dan of Magnesium helpt.
Bij langdurig en groot tekort aan magnesium krijg je hartkloppingen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en osteoporose bij vrouwen na de overgang.

Heb je dus een ontzettende trek in chocola, kijk dan of magnesium glycinaat helpt.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en Epigenetica van het endorfine herstel. Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat.