Blog | Nederland Slank

Hoe maak ik van lichaamsbeweging een gewoonte?

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 27 augustus 2014

Wanneer ben je voor het laatst wezen sporten? Hoe vaak sport je? Heb je plezier in je sportmomenten of doe je dit alleen om gewicht te verliezen, voor je gezondheid of een slank lijf? En hoe zit het met motivatie? Hoe lang houd je het vol?

Als je geen vooruitgang boekt met het behalen van je sportdoelen is het misschien tijd iets te veranderen. Wij beginnen eerst met het stellen van onderstaande vragen aan jezelf:

  • Hoe benader je sporten?
  • Hoe evalueer je je vooruitgang?
  • Is het nodig om je doelen aan te passen?
  • Heb je überhaupt doelen? En hoe zit het met beloningen als je je doelen behaald hebt?

Motiveer jezelf

Door iets meer over motivatie en gedrag te weten ben je in staat met kleine veranderingen grote en langdurige effecten te bereiken. Het belangrijkste is om jezelf met iets belonen waar je echt van geniet. Je zou eigenlijk ook van de bevorderende gezondheidseffecten die door het sporten ontstaan moeten genieten. Om deze vorderingen echt op te merken is tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Een six-pack ontstaat niet in een nacht. Daar is weken of zelfs maanden training voor nodig. Helaas hakken de meeste mensen af voordat zij resultaat zien, zij denken dat het niet werkt of dat het te moeilijk is.

Neem je tijd

Daarnaast is het van belang om jezelf de tijd te gunnen. Je hoeft niet gelijk met zware oefeningen te starten. Wanneer je harder traint dan je lichaam je lief is, verlies snel de sportstemming, terwijl als je rustig aan begint kun je van sporten een gewoonte maken. Probeer zeker in het begin zo te sporten dat je niet buiten adem raakt. Wanneer je zo hard sport dat je niet meer kan praten, verlies je binnen 30 minuten de stemming.

Stel doelen voor jezelf

Door lange- en korte termijn doelen te stellen ga je je sneller beter voelen. Zorg voor duidelijke, haalbare en meetbare doelen. Een korte termijndoel kan “energieker worden”, zijn en een lange termijndoel kan dus “de six-pack” of simpelweg “afvallen” zijn. Voor de mensen die iedere keer smoesjes verzinnen om niet te gaan is het misschien handiger om met nog een makkelijkere doel te beginnen: “sportkleding aandoen” en “naar de sportschool gaan”. Vaak is dit de eerste stap, zodra je in de sportschool bent ga je toch lekker aan de gang.

Varieer in je activiteiten

Variatie is niet alleen in de voeding belangrijk, maar ook in de sportoefeningen die je uitvoert. Hierdoor houd je het langer vol en word het niet zo snel te saai voor je.  En zoals teveel eten niet goed is, is teveel en verkeerd bewegen ook niet goed voor je lijf. Je lichaam ervaart dit als stress. Teveel stress is niet goed voor het hart. Neem voldoende pauze tussen de oefeningen door en wissel voldoende af.

De onzichtbare effecten van sporten

Een juist sportprogramma zoals hierboven besproken zorgt op langere termijn niet alleen voor een goed figuur, maar ook voor een gezond lichaam. Klachten zoals vergeetachtigheid, pre-menstrueel syndroom en verminderde zin in geslachtsgemeenschap nemen af en je gaat minder snel verouderen.

Wil je hier nog meer informatie over of kom je zelf niet uit, aarzel niet. Neem vrijblijvend contact met ons op. Op telefoonnummer 010-3409991