bannerimage

Hoge bloeddruk verlagen door anders te eten

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
17 november 2020

bannerimage

Hoge bloeddruk verlagen door anders te eten

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Veel artsen denken dat de oorzaken van hoge bloeddruk (een zeer veelvoorkomende aandoening) onbekend zijn, en dat voorkomen of genezen onmogelijk is. Het tegendeel is waar: door anders te eten kunt u zelf een flinke verlaging bewerkstelligen.  Bij Nederland Slank is het vaak al binnen enkele weken dat de medicatie verminderd kan worden.hoge-bloeddruk-meten

Door William Cortvriendt in HP DE TIJD

Tijdens mijn studie geneeskunde werd ons geleerd dat bij het toenemen van de leeftijd steeds meer mensen aan hoge bloeddruk lijden en dat hiervoor bijna nooit een oorzaak wordt gevonden. De medische term voor dit fenomeen is zogenaamde ‘essentiële hypertensie’.  Wanneer er eenmaal hoge bloeddruk geconstateerd is, moet deze beslist omlaag worden gebracht.

Zelfs een kleine stijging van de bloeddruk boven wat als normaal wordt beschouwd, blijkt in grote onderzoeken steeds weer gepaard te gaan met ernstig verhoogde risico’s op allerlei hart- en vaatziektes, waarvan een hartaanval en beroerte verreweg de bekendste zijn. Daarbij is gebleken dat het gebruik van geneesmiddelen die zorgen voor bloeddrukdaling de verhoogde risico’s op hart- en vaatziektes gelukkig grotendeels wegneemt.

Omdat er in 95 procent van de gevallen geen oorzaak voor de hoge bloeddruk wordt gevonden, geeft de diagnose eigenlijk altijd aanleiding tot een levenslange behandeling met geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk behoren daarmee tot de meest voorgeschreven en meest succesvolle medicijnen die de arts tot zijn beschikking heeft!

En nog steeds denken veel artsen dat de oorzaken voor hoge bloeddruk onbekend zijn en dat het daarom niet te voorkomen of permanent te genezen is. Maar is dat wel zo?Onze bloeddruk blijkt tijdens ons leven geleidelijk zodanig toe te nemen dat ongeveer vijftig procent van alle vijftigplussers last heeft van een te hoge bloeddruk – een percentage dat oploopt tot boven de 75 procent bij 75-plussers.

Merkwaardig is dat deze hoge percentages alleen worden waargenomen in westerse landen en niet of veel minder in andere culturen. De laatste decennia is steeds meer onderzoek beschikbaar gekomen over de oorzaken van hoge bloeddruk, het voorkomen en het succesvol behandelen ervan, waarbij het veranderen van bepaalde leefgewoonten een belangrijk aspect is.

Vraag vandaag nog een gratis consult aanDe meeste mensen hebben wel gehoord dat zout een belangrijke veroorzaker is van een hoge bloeddruk. En inderdaad verhoogt langdurig en overmatig consumeren van zout de bloeddruk; dat is echter niet de belangrijkste oorzaak.

Dat blijkt de overmatige consumptie van suiker en overige snel verteerbare koolhydraten te zijn, die vooral zitten in pasta, (witte) rijst, ontbijtgranen, brood en aardappelen. Deze koolhydraten zijn na de vertering verantwoordelijk voor een snelle stijging van de glucosespiegel in het bloed (ook wel bloedsuiker genoemd). Glucose is een stofje dat zich graag bindt aan allerlei eiwitten in het lichaam, zoals collageen en elastine.

Deze twee eiwitten bevinden zich overal in ons lichaam waar stevigheid en elasticiteit zijn vereist, zoals in onze huid, in het kraakbeen van onze gewrichten en ook in de wanden van onze bloedvaten. Het vervelende is dat wanneer glucose zich aan deze eiwit ten bindt, ze geleidelijk aan hun elastische en stevige eigenschappen verliezen.

Dit kunnen we aan onze huid zien doordat deze rimpelig en dunner wordt; daarnaast slijt het kraakbeen in onze gewrichten sneller, waardoor ze stijf en pijnlijk worden. In de wanden van onze bloedvaten zorgen de hoge glucosespiegels ervoor dat de elastische eigenschappen langzamerhand verloren gaan, waardoor deze bloedvaten star worden en de bloeddruk steeds verder stijgt.

Als glucose inderdaad de grote boosdoener is, zouden we, wanneer we minder suiker en koolhydraten eten, ook minder problemen met de bloeddruk moeten hebben. En inderdaad, veel onderzoeken tonen aan dat de kans op een hoge bloeddruk aanzienlijk lager wordt wanneer we stoppen met het eten van suiker en een groot deel van de overige koolhydraten vervangen door verse groenten, fruit, noten, eieren en wit vlees zoals gevogelte en vis.

Ook blijkt dat door deze dieetmaatregelen een al bestaande hoge bloeddruk aanzienlijk kan dalen en vaak volledig normaal kan worden.chocolade-300x184Het is ook gebleken dat lichaamsbeweging onze bloeddruk verder doet dalen, net als de dagelijkse consumptie van een klein stukje pure chocolade van slechts tien gram. Voor de lief hebbers is het goed om te weten dat het dagelijks gebruik van knoflook een aanzienlijke daling van een te hoge bloeddruk tot gevolg heeft.

Deze instrumenten kunnen samen leiden tot een veel betere conditie van onze bloedvaten en vaak de bloeddruk dermate doen dalen dat er veel minder geneesmiddelen nodig zijn. Vaak kunt u er dan zelfs helemaal mee stoppen. Het verloop van uw bloeddruk kunt u desgewenst zelf bijhouden. Er zijn tegenwoordig goede bloeddrukmeters te koop waarmee u de bloeddrukdaling prima thuis kunt bijhouden.

Fit en actief tot op hoge leeftijd

 

Bent u in de bloei van uw leven en maakt u zich meer dan ooit zorgen over het ouder worden, uw welzijn en uw vitaliteit? Heel goed, want de levensverwachting is de afgelopen 60 jaar gestaag gestegen. Het is dus des te belangrijker dat u tot op hoge leeftijd gezond en vitaal blijft.

Het natuurlijke verouderingsproces omvat natuurlijk ook fysieke veranderingen. Maar deze zijn ook positief te beïnvloeden met een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat je bewust eet en voldoende beweegt, zodat je gezondheidsproblemen kunt voorkomen en vol vreugde aan je beste jaren kunt beginnen.

 

Op deze manier behoudt en verbetert u uw kwaliteit van leven op latere leeftijd

 

  • Train regelmatig om spierverlies te voorkomen en de flexibiliteit en balans te verbeteren. Tegelijkertijd verklein je de kans op vallen en botverlies. Ook door lichaamsbeweging kun je diabetes voorkomen, omdat het het verlies van overgewicht bevordert en een hoge bloedsuikerspiegel verlaagt. 
  • Eet een uitgebalanceerd dieet om aan uw essentiële voedingsbehoeften te voldoen. 
  • Een voedingsrijk dieet en veel beweging voorkomen ook overgangsklachten. 
  • Drink voldoende, ook als u geen dorst heeft. De gevolgen van vochttekort mogen niet worden onderschat: hoofdpijn, lage bloeddruk, urineweginfecties, vergeetachtigheid en neiging tot vallen. 
  • Calcium en vitamine D vertragen het botverlies. Je moet naast zuivel ook steeds vaker peterselie, broccoli, sesam of tofu gebruiken. Deze bevatten veel calcium. 
  • Naast bewuste voeding en lichaamsbeweging versterken frisse lucht en voldoende slaap de afweer van het lichaam. 
  • Controleer regelmatig uw lichaamsgewicht. Zowel overgewicht als ondergewicht zijn gunstig voor bepaalde ziekten. Vraag eventueel advies aan uw huisarts.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Bespreek met uw huisarts of een preventieve behandeling om een ​​ziekte te voorkomen of een revalidatiebehandeling om een ​​ziekte te verlichten of te genezen voor u een optie is.

Minder het gebruik van uw bloeddrukverlagende geneesmiddelen echter nooit op eigen houtje, maar alleen in overleg met uw arts!/

WILLIAM CORTVRIENDT is arts, onderzoeker en auteur van de bestseller Hoe word je 100? en het vorig jaar verschenen Maak je niet dik. Momenteel vinden de opnames plaats voor een meerdelige tv-documentaire gebaseerd op zijn boeken.

Referentie:[1] WILLIAM CORTVRIENDT. (2014). Hoe wordt je 100? Amsterdam. Nederland: Lucht Uitgeverij[2] Zięba K, Makarewicz-Wujec M, Kozłowska-Wojciechowska M. (2019).  Cardioprotective Mechanisms of Cocoa.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.