bannerimage

Over orthomoleculair voedingsdeskundige Rachida Lachab

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
31 maart 2017

bannerimage

Over orthomoleculair voedingsdeskundige Rachida Lachab

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

 

Rachida Lachhab is Orthomoleculair therapeut en dietist
Rachida Lachhab, orthomoleculair therapeut/ diëtist.
AGB code: 90063135 en 24100660

Hoe ben je bij Nederland Slank gekomen?

Een paar jaar geleden ben ik afgestudeerd als diëtist en ik heb zo’n 2 a 3 maanden gezocht naar een baan. Er was erg veel aanbod en maar weinig vraag naar nieuwe diëtisten. Daarnaast sprak niet elke vacature mij aan. Op een vacaturesite kwam ik Nederland Slank tegen. Ik werd samen met andere diëtisten uitgenodigd en er werd ons gevraagd om een pitch te geven van 5 minuten. Na deze dag ging ik het traject in. Ik volgde eerst zelf het plan en ik hield een blog bij met mijn eigen ervaringen. Vervolgens heb ik orthomoleculaire therapie gestudeerd en een opleiding over het programma van Nederland Slank. Eerst werkte ik onder begeleiding en later mocht ik zelf aan de slag.

Wat sprak je het meest aan?
Voordat ik bij Nederland Slank aan de slag ging, had ik al interesse op het gebied van de alternatieve geneeskunde. Zelf was ik namelijk ook geholpen door een arts die integratieve geneeskunde toepaste.

Tijdens de opleiding voeding en diëtetiek, vond ik dat ik veel tegenstrijdige dingen leerde. Gedurende een stage periode werkte ik in het ziekenhuis en daar moet je altijd een vast protocol volgen. Ik ben zelf van mening dat iedereen uniek is, en dat niet elk protocol voor iedereen geschikt is. Daarnaast merkte ik dat dat Nederland Slank mij veel goed deed bij mijn eigen herstel van bepaalde ongemakken.

 

Diploma Lachhab Orthomoleculair therapeut Nederland Slank Diploma Lachhab Orthomoleculair therapeut Nederland Slank

 

Wat vind je het leukste aan dit werk?

Wat het prettigst is, is dat het werk heel erg flexibel is. Ik kan mijn eigen werktijden bepalen. Af en toe werk ik in de avonden, zodat ik in de ochtend wat langer kan blijven liggen. Doordat je veel verschillende taken verricht, gaat de tijd redelijk snel en is het afwisselend werk. Het contact tussen mij en mijn collega’s is erg laagdrempelig. We spreken elkaar geregeld via Skype.

Wat minder leuk? Leg uit.
Al het contact tussen mij en mijn cliënten gaat online. Soms mis ik het fysieke wel een beetje. Daarom ga ik over een tijdje ook in een gezondheidscentrum zitten, om daar cliënten te begeleiden die uit de omgeving komen. Dan ben ik toch iets meer onder de mensen. Het werk online is tegelijk ook heerlijk, en je krijgt alle vrijheid als je wat meer afwisseling wilt.

Hoe ziet jouw dag er gemiddeld uit? Verschillende taken?
Tijdens mijn werkdag voer ik meestal de volgende taken uit:
- Consulten met mijn cliënten
- Intakegesprekken met potentiële klanten
- De wekelijkse nieuwsbrief schrijven, samenstellen en versturen
- Blogs schrijven
- Social media kanalen bijhouden
- Voedingsplannen maken
- Evenementen organiseren en hosten, zoals workshops en lunches
- Voorlichting geven bij een apotheek/gezondheidscentrum als orthomoleculair therapeut
- Artikelen schrijven

Wat vind jij het grootste verschil tussen wat je geleerd hebt op de hbo opleiding en op de orthomoleculaire opleiding?
Bij orthomoleculaire theorieën wordt er heel erg gekeken naar wat onze voorouders deden en aten. Op school leerde we theorieën die gebaseerd zijn op onderzoeken van nu en dat gaat niet mee met de tijd. Die theorieën zijn gericht op de grote massa. Wat voor de een werkt hoeft voor een ander niet te werken. Ik vind dat ze het te vlak bekijken. Het is ook heel erg gelinkt aan de geïndustrialiseerde en gemedicaliseerde samenleving. Er wordt te snel gegrepen naar medicatie, terwijl het in de meeste gevallen met voeding opgelost kan worden. Je lichaam geeft namelijk niet voor niks een seintje, daar moeten we wel naar luisteren.

Wat spreekt je het meest aan, aan dit programma?
Dat het programma voor iedereen uniek is, er word goed gekeken naar de persoon zelf. Het plan is duidelijk en makkelijk om te volgen. Het is voor sommigen even wennen, maar doordat het plan snel effect heeft, werkt het erg motiverend.

Welke kwaliteiten en kennis heeft iemand voor jouw werk nodig?
Voor dit werk moet je goed met mensen kunnen omgaan. Je moet sociaal vaardig zijn en niet alleen empathie tonen. Elke cliënt is anders en daar moet je mee om kunnen gaan. Net als met elk werk met mensen, is de ene klant makkelijker en vriendelijker dan de andere. Je bent met dit werk een soort coach die mensen motiveert en tegelijkertijd ben je een hulpverlener en psycholoog. Daarnaast moet je een goede uitstraling hebben en zelfverzekerd zijn. Als je niet tevreden bent met jezelf, kun je anderen niet helpen.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.