bannerimage

Keer diabetes type 2 om!

Geschreven door: Rachida Lachhab
14 augustus 2018

bannerimage

Keer diabetes type 2 om!

Geschreven door: Rachida Lachhab

Diabetes; de meeste mensen kennen het als ‘suikerziekte’. Een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer kan reguleren en er dus te veel suiker in het bloed blijft zitten. Maar hoe ontstaat deze ziekte en is er een oplossing voor? Nederland Slank legt het graag aan je uit!

diabetes

Hoe werkt je suikerstofwisseling?

Om te kunnen begrijpen hoe diabetes ontstaat, is het eerst belangrijk om te weten hoe een gezond lichaam  functioneert.

In een gezond lichaam is er geen sprake van problemen met de stofwisseling. Het lichaam werkt dan als volgt:

  1. Je eet iets met suikers of koolhydraten.
  2. Vervolgens stijgt de bloedsuiker door deze suikers/koolhydraten.
  3. Cellen in de alvleesklier signaleren deze stijging van de bloedsuiker. Als reactie hierop gaan deze cellen insuline produceren en het afgeven aan het bloed.
  4. De insuline ‘reist’ door het bloed en laat de cellen en weefsels weten dat ze suiker uit het bloed moeten opnemen. Dit gebeurt aan de hand van de insulinereceptoren in de cellen.
  5. Insulinereceptoren reageren op insuline waardoor de cel de suikers daadwerkelijk kan opnemen.
  6. De suikers worden uit het bloed opgenomen door de cellen en de bloedsuiker daalt weer tot een normale waarde.
  7. De suiker komt terecht op de plek waar het nodig is, namelijk in onze cellen.

Dit proces herhaalt zich elke keer als we iets eten rijk aan suikers en/of koolhydraten. In een gezond lichaam verloopt dit proces vlekkeloos. Hoe vaker en hoe meer koolhydraten je echter eet, hoe slechter dit is voor je stofwisseling. Verderop lees je hier meer over.

Verschillende typen diabetes

Er bestaan verschillende vormen van diabetes. De 2 meest voorkomende vormen van diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. diabetes

Diabetes type 1 is een auto-immune vorm van  waarbij de alvleesklier helemaal geen insuline meer produceert. Type 1 ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Mensen met type 1 moeten de rest van hun leven insuline spuiten.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam minder goed op de insuline en uiteindelijk kan de alvleesklier ook minder insuline gaan produceren. Diabetes type 2 komt veel vaker voor dan type 1. Het wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar tegenwoordig komt het voor bij alle leeftijden; kinderen, jongeren en volwassenen.

Diabetes type 2 heeft alles te maken met leefstijl. Overgewicht, roken, alcohol drinken en een hoge bloeddruk zijn risicofactoren die het risico op het krijgen van diabetes type 2 verhogen. Maar ook ongezond eten (veel suikerrijke en koolhydraatrijke voeding) en te weinig beweging zijn factoren die het risico verhogen.

Insulineresistentie en diabetes type 2

Eerder in dit artikel legden we uit hoe je suikerstofwisseling werkt als je gezond eet en gezond bent. Nu leggen we uit wat er gebeurt met de suikerstofwisseling als je ongezond eet.

Bij iemand die vaak eet én ook veel suikers en koolhydraten eet (het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander) moet de alvleesklier vrijwel continu insuline aanmaken. Door de grote hoeveelheden insuline die daardoor steeds in het bloed rond vloeien, wordt het lichaam minder gevoelig voor de insuline. Het lichaam wordt insulineresistentinsulineresistentie diabetes

Insulineresistentie houdt in dat de insulinereceptoren in onze cellen minder gevoelig worden voor de insuline. Dit betekent dat de cellen dus minder snel suikers opnemen uit het bloed en dat de bloedsuiker dus hoog blijft. De alvleesklier merkt dat de bloedsuiker te hoog blijft en reageert hierop door nog meer insuline te gaan produceren om de bloedsuiker omlaag te krijgen.

Er ontstaat als het ware een patroon waarbij de alvleesklier steeds meer insuline aan gaat maken, de insulinereceptoren steeds minder gevoelig worden en de alvleesklier vervolgens weer meer insuline gaat produceren. In één woord: insulineresistentie.

Insulineresistentie; het voorstadium van diabetes type 2

Insulineresistentie is één van de grootste risicofactoren voor diabetes type 2 en wordt ook wel pre-diabetes genoemd. Er is namelijk sprake van een verstoorde suikerstofwisseling en een lichaam dat minder gevoelig is voor de insuline. Diabetes type 2 ontstaat ook nooit zomaar, maar is vaak het gevolg van een lange periode van insulineresistentie. diabetes

Diabetes type 2 is een vervelende ziekte omdat je altijd moet letten op je voeding en vaak ook medicatie moet gebruiken of zelfs insuline moet spuiten. Maar dat is nog niet eens het ergste. Je loopt namelijk ook een verhoogd risico op de volgende gezondheidsproblemen, namelijk blindheid, nierziektes, ontstekingen en hart- en vaatziekten.

Insulineresistentie en diabetes type 2 omkeren; het kan!

Omdat insulineresistentie en diabetes type 2 grotendeels leefstijl afhankelijk zijn kun je er ontzettend veel aan doen om het te voorkomen én te genezen! Namelijk het reguleren van je suikerstofwisseling door onder andere je voedingspatroon aan te passen.

Laat Nederland Slank nu net de specialist zijn in het reguleren van de stofwisseling! Wil jij dan ook graag insulineresistentie tegen gaan of wil je van die akelige insuline af? Vraag dan nu een consult aan!

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida is Orthomoleculair Therapeut en Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, spreker en docent. Ze studeerde af aan de Haagsche Hogeschool als diëtist en Orthomoleculair Therapeut werd ze bij Natura Foundation. Daarnaast heeft ze de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 en 2 en de Epigenetica van ADHD gevolgd.