bannerimage

Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet. Gezond! .. Of toch niet?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
04 augustus 2017

bannerimage

Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet. Gezond! .. Of toch niet?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Snel en gemakkelijk afvallen. Dat wil toch iedereen! Daarom kiezen ook veel mensen voor een koolhydraatarm dieet als ze gewicht kwijt willen. Met een koolhydraatarm dieet kun je namelijk razendsnel afvallen, zegt men. Maar hoe gezond is zo’n koolhydraatarm dieet nu eigenlijk? Heeft het alleen maar voordelen of ook nadelen?

Koolhydraatarm, wat is dat?

Koolhydraatarm betekent dat de meeste koolhydraten uit de voeding geschrapt worden. Koolhydraten zitten onder andere in deegwaren, zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen, rijst, groente, fruit, peulvruchten en zuivel. Het kan zeker geen kwaad om op lange termijn geen brood, pasta, rijst en aardappels te eten. Sterker nog, het is juist beter om deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk te laten staan als je gezond wil zijn en wil afvallen.

koolhydraatarm dieet

Wat betreft de overige koolhydraatrijke voedingsgroepen, zoals groente, fruit en peulvruchten, hiervoor geldt niet dat je deze voedingsmiddelen kunt missen op de lange termijn. Het beperken/weglaten van deze voedingsmiddelen heeft als gevolg dat je een hoop essentiële voedingsstoffen mist, zoals vitaminen, mineralen, vezels en de essentiële koolhydraten.

Nadelen van een koolhydraatarm dieet

Naast het feit dat je met een koolhydraatarm dieet een hoop essentiële voedingsstoffen mist, heeft dit dieet ook nog andere nadelige effecten op de gezondheid.

Een koolhydraatarm dieet is namelijk vaak rijk aan (dierlijke) eiwitten en (verzadigde) vetten. Deze zijn over het algemeen niet perse slecht of gevaarlijk, maar op het moment dat je ze binnenkrijgt in te grote hoeveelheden, is dit wel slecht voor de gezondheid.

Verzuring koolhydraatarm

Teveel eiwitten in de voeding en te weinig mineralen vanuit groente en fruit kan verzuring van het lichaam tot gevolg hebben. Overtollige eiwitten die niet worden gebruikt door het lichaam, worden afgebroken tot zure afvalstoffen. Dit leidt dus tot een verzuurd lichaam. Afvallen met een verzuurd lichaam is moeilijk, maar verzuring heeft vaak ook gezondheidsklachten tot gevolg, zoals slecht slapen, huidproblemen, spierkrampen en gewrichtsklachten, maag- en darmklachten en infectiegevoeligheid.

Overbelaste lever lever-gewicht-verliezen

Maar de eiwitten zijn niet het enige probleem. Een koolhydraatarm dieet bestaat vaak ook uit te veel verzadigde vetten. Ons lichaam heeft vetten nodig, maar teveel (verzadigde vetten) kunnen de lever belasten. De lever is één van de belangrijkste organen en is verantwoordelijk voor onder andere de vertering van vetten. Wanneer men dus te veel vetten binnenkrijgt, kan dit de lever belasten.

Een overbelaste lever is alles behalve gezond. De lever is namelijk ook verantwoordelijk voor het uitscheiden van afvalstoffen en toxines. Wanneer de lever overbelast raakt, zullen toxines en gifstoffen minder goed kunnen worden uitgescheiden. Dit zorgt voor allerlei gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, huidklachten en vermoeidheid.

Conclusie

Het volgen van een koolhydraatarm dieet klinkt dus erg aantrekkelijk als je snel en gemakkelijk gewicht kwijt wil. Maar is het ook de verstandige optie? Verzuring van het lichaam en leverklachten kunnen namelijk een gevolg zijn van zo’n koolhydraatarme leefstijl. Daarnaast leert een koolhydraatarm dieet je niet hoe je je leefstijl verandert zodat je ook op gewicht kunt blijven. koolhydraatarm

Wil je weten hoe je verstandig afvalt, schrijf je dan in voor een gratis consult!

Met een persoonlijk gericht voedingsplan (met voldoende koolhydraten) aan de hand van een bloedonderzoek krijg je een advies waarmee je gezond én blijvend gewicht kunt verliezen én ook nog eens werkt aan een goede gezondheid!

Vraag vandaag nog een consult aan en start jouw reis naar een gezond en slank lichaam!

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.