bannerimage

Spelen jouw Hormonen je parten of helpen ze je?

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
19 september 2019

bannerimage

Spelen jouw Hormonen je parten of helpen ze je?

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

 Het woord “Hormoon” stamt af van het Griekse woord “hormân". “Hormân” betekent aandrijfstof. Hormonen zijn chemische stoffen die in onze hormoonklieren worden gemaakt. Deze stoffen zorgen voor overdracht van verschillende boodschappen (afremmen/aanzetten van processen) in ons lichaam. Hormonen hebben een grote invloed op onze gesteldheid.

De menstruatiecyclus & onze gesteldheid

De (geslachts-)hormoonspiegel bij de vrouw is sterk wisselend. De maandelijkse cyclus van de vrouw is al door verschillende studies vastgesteld. Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de emoties, de gedachten en het gedrag van een vrouw m.b.v. haar cyclus ingeschat kan worden.

De drie belangrijkste geslachtshormonen die tijdens de maandelijkse cyclus dalen en stijgen zijn oestrogeen, androgenen en progesteron. Deze hormonen hebben invloed op je stemming, energie, geheugen, romantische leven, spraakzaamheid, extraversie, koopgedrag, eetbuien en vrijwel elk ander gedrag.

Plan je leven

De menstruatiecyclus heeft maandelijks dezelfde patroon. Dit betekent dat je dagelijks de hormonale effecten op je lijf kunt voorspellen. Daarom ben je als vrouw in staat om je leven daaromheen in te plannen.

Je zult je maandelijkse bezigheden zo kunnen indelen dat je het meest van je hormonale invloed kunt profiteren; je weet wanneer je vrolijk en gezellig bent (dus bv. feestjes en uitjes inplannen), je kent je actieve dagen en de dagen dat je een beter geheugen en verbale vaardigheden hebt (dan kun je je baas b.v. om loonsverhoging vragen).

Ook zul je weten wanneer je meer naar romantiek en passie verlangt en wanneer je liever met rust gelaten wilt worden (erg handig voor je partner om dit te weten) en nog veel meer.

Hormoon gids

Hieronder vind je een korte week-voor-week “hormoon gids”. Deze onthult slechts enkele, van de vele, manieren waarop je hormonen invloed op je kunnen/zullen hebben;

Week 1: dag 1 t/m 7 van de cyclus, (start van de menstruatie is dag 1)

 • Het oestrogeen hormoon stijgt.
 • Als je eenmaal voorbij het eerste deel van je menstruatie bent, zal de stijging van het oestrogeen hormoon voor meer energie, humeur, optimisme en vaardigheden van de hersenen zorgen. Je wilt meer praten en je bent meer opzoek naar zowel sociale als romantische verbintenissen.
 • Door het stijgende oestrogeen heb je de eerste twee weken van je cyclus een licht eetlust-onderdrukkende effect. Hierdoor kun je makkelijker minder eten en gezondere voeding kiezen.
 • Oestrogeen zorgt ook voor meer nieuwsgierigheid naar de wereld om je heen. Je wilt plezier maken, genieten van winkelen en liever buitenshuis en onder de mensen zijn.

Week 2: dag 8 tot dag 14 van de ovulatie

 • Oestrogeen en androgeen stijgen tot hun maximum.
 • Oestrogeen blijft in week 2 stijgen, waardoor je de positieve effecten van week 1 blijft ervaren. Dus ben je nog optimistischer, spraakzamer en vol vertrouwen. Daarnaast is je geheugen op zijn scherpst, je kunt sneller denken en van alles uitvoeren. Ook denk je meer aan romantiek.
 • Door het hoge niveau van dit hormoon word je zelfverzekerder over je uiterlijk. In feite is oestrogeen het hormoon dat je aantrekkelijkheid beïnvloedt.
 • Een hoog oestrogeen veroorzaakt een grotere weerbaarheid tegen pijn door de aanmaak van endorfines, dus je kunt nu pijn beter verdragen. Hierdoor kun je ongemakkelijke activiteiten als het krijgen van een tandvulling of het dragen van nieuwe schoenen in week twee van je cyclus plannen.
 • Een nadeel van het hoge oestrogeengehalte is dat je geneigd bent over kleinere of grotere zaken wat angstiger te zijn. Mensen met oestrogeendominantie hebben daarom vaak de neiging tot zwaarmoedigheid.
 • Een ander hormoon dat in week 2 belangrijk is, is androgeen. Dit stijgt in het laatste deel van de tweede week. Met als gevolg: je wordt impulsiever, je durft meer en je bent competitiever.
 • androgeen zorgt ook voor een piek in je libido en maakt je orgasmes intenser en makkelijker te bereiken.

Week 3: dag 15 tot dag 22 (in een cyclus van 28 dagen)

 • Week drie begint op de dag na de eisprong en duurt 8 dagen.
 • Progesteron stijgt; oestrogeen en androgeen dalen voor de helft van de week. Daarna stijgt het oestrogeen weer.
 • De eerste helft van week 3 is je "pre-PMS" fase. De symptomen zijn als een minder intense versie van het premenstrueel syndroom (PMS). Door een daling van het oestrogeen word je prikkelbaar, raak je sneller vermoeid en verandert je stemming.
 • Gelukkig stijgt het oestrogeen hormoon na de tweede helft van week 3 en komt er een einde aan pre-PMS klachten. Je stemming verbetert hierdoor.
 • Een ander belangrijke hormoon in de derde week is progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je voorzichtiger, rustiger en slaperiger wordt. Hierdoor heb je minder zin om te socialiseren. Ook neemt je libido af. De meeste vrouwen gaan dan op zoek naar troost-eten dat vaak rijk is aan suikers, vetten en zout.
 • Sommige vrouwen zijn gevoelig voor progesteron en worden door dit hormoon een beetje verdrietig.
 • Progesteron kan een beetje vergeetachtigheid veroorzaken. Daardoor wordt het moeilijker om jezelf goed te formuleren en kun je de exacte woord dat je wilt zeggen opeens niet meer herinneren, of je gebruikt meer "um” en "ah" als je praat.

Week 4: de laatste 6 dagen van je cyclus

 • Oestrogeen en progesteron dalen.
 • Door het dalen van het oestrogeen in deze premenstruele week kun je als vrouw zinloos, zwaarmoedig, slapeloos en vermoeid raken en meer last van spierpijn, hoofdpijn en allerlei andere PMS-symptomen krijgen.
 • Niet elke vrouw heeft last van het premenstrueel syndroom en de symptomen kunnen per maand milder of ernstiger worden. De klachten zijn vaak te wijten aan voeding, stress, medicijnen, lichaamsbeweging en/of de gevoeligheid van je eigen lichaam voor hormonen. Door het Nederland Slank programma worden zowel menstruatie- als overgangsklachten in elk geval beduidend minder.
 • Goed nieuws: deze week is het libido weer terug. Echter technisch gezien heeft dat niets met hormonen te maken. Onderzoekers geloven dat dit door de gevoeligheid van de zenuwuiteinden in de geslachtsorganen komt. Deze organen bereiden zich op de menstruatie voor en zijn daardoor meer prikkelbaar.
 • Ook goed om te weten: jezelf met leuke dingen verwennen werkt in week 4 als een medicijn. Waarom? Door het dalen van oestrogeen krijgen je hersenen te weinig stemming verbeterende endorfines. Dit kan voor irritaties en negativiteit zorgen. Door bijvoorbeeld een bubbelbad te nemen, naar een leuke romantische film te kijken, door te gaan wandelen of door andere leuke bezigheden waar je van geniet zorg je voor tijdelijke afgifte van deze stofjes in je hersenen. Met als gevolg een kalmer en vrolijker week 4.

Wat doet Nederland Slank?

Voeding heeft veel invloed op de hormonen en op de balans erin. Menstruatieklachten gaan bijvoorbeeld vaak over bij de juiste voeding, net als overgangsklachten en vruchtbaarheidsproblemen. En je stemming en stressbestendigheid wordt beter met de juiste voeding.*

Denk jij dat jouw hormonen je parten spelen of heb je andere vragen? Vraag dan een gratis consult aan.

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea is Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Via een HLO propedeuse chemie en een universitaire pharmacie-opleiding is ze overgestapt naar de Diëtetiek, aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. Daarna is ze afgestudeerd in de Orthomoleculaire Geneeskunde gestudeerd bij Ortholinea. Daarnaast heeft ze Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD gevolgd. En zich bij Evenwijs verdiept in de behandeling van Lipoedeem. Pantea is in ook opgeleid om mensen die een maagverkleining zoals een gastric bypass hebben gehad te begeleiden.