bannerimage

Voor een lager cholesterol beter een koolhydraatarm dieet

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 september 2019

bannerimage

Voor een lager cholesterol beter een koolhydraatarm dieet

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Vaak wordt gedacht dat de hoge vetgehaltes in koolhydraat-beperkte diëten het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Men spreekt dan in het bijzonder over  verzadigd vet. Uit een onderzoek van 8 studies blijkt echter het tegendeel: koolhydraatbeperking is beter voor de bloedvetten dan vetbeperking.

Volgens de onderzoekers van Liverpool John Moores University verlaagt het koolhydraatbeperkte dieet het risico op hart- en vaatziekten dus meer dan vetbeperkte diëten.

Effect van koolhydraatarm dieet op het cholesterolgehalte
De RCT’s vergeleken koolhydraatarme diëten met vetarme diëten. Ze zijn uitgevoerd bij in totaal 1633 mensen met overgewicht of obesitas en duurden 6-24 maanden.

De onderzoekers maakten bij de koolhydraatarme diëten verschil tussen een matige koolhydraatbeperking (35-40 energieprocent koolhydraten) en een erg laag koolhydraatdieet (20-50 gram per dag). Bij mensen die een koolhydraatarm dieet volgden, was het LDL-cholesterol iets hoger, maar het verschil met mensen die een vetbeperkt dieet volgden was niet opmerkelijk.

Wel vonden de onderzoekers belangrijke verschillen in de gehaltes aan HDL-cholesterol en triglyceriden: die waren gunstiger bij een koolhydraatarm dieet dan bij een vetbeperkt dieet.

Opvallend was dat de gunstige effecten op de bloedvetten extra uitgesproken waren bij een erg laag gehalte aan koolhydraten, dit vergeleken met de matige koolhydraatbeperking.

Nieuwe richtlijnen

De auteurs vinden op basis van deze resultaten dat een koolhydraatbeperking moet worden opgenomen in de huidige voedingsrichtlijnen als alternatief voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.