Vaak wordt gedacht dat de hoge vetgehaltes in koolhydraat-beperkte diëten het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Men spreekt dan in het bijzonder over verzadigd vet. Uit een onderzoek van 8 studies blijkt echter het tegendeel: koolhydraatbeperking is beter voor de bloedvetten dan vetbeperking.
Volgens de onderzoekers van Liverpool John Moores University verlaagt het koolhydraatbeperkte dieet het risico op hart- en vaatziekten dus meer dan vetbeperkte diëten.
Effect van koolhydraatarm dieet op het cholesterolgehalte
De RCT’s vergeleken koolhydraatarme diëten met vetarme diëten. Ze zijn uitgevoerd bij in totaal 1633 mensen met overgewicht of obesitas en duurden 6-24 maanden.
De onderzoekers maakten bij de koolhydraatarme diëten verschil tussen een matige koolhydraatbeperking (35-40 energieprocent koolhydraten) en een erg laag koolhydraatdieet (20-50 gram per dag). Bij mensen die een koolhydraatarm dieet volgden, was het LDL-cholesterol iets hoger, maar het verschil met mensen die een vetbeperkt dieet volgden was niet opmerkelijk.
Wel vonden de onderzoekers belangrijke verschillen in de gehaltes aan HDL-cholesterol en triglyceriden: die waren gunstiger bij een koolhydraatarm dieet dan bij een vetbeperkt dieet.
Opvallend was dat de gunstige effecten op de bloedvetten extra uitgesproken waren bij een erg laag gehalte aan koolhydraten, dit vergeleken met de matige koolhydraatbeperking.
Nieuwe richtlijnen
De auteurs vinden op basis van deze resultaten dat een koolhydraatbeperking moet worden opgenomen in de huidige voedingsrichtlijnen als alternatief voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.