jorieke-nederland-Mar-07-2024-05-13-48-9804-AM

Zes argumenten om te ontzuren

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
15 juli 2020

De zomer is begonnen en dit betekent zomerse, lichte gerechten en detoxen. Detox wordt steeds populairder. Gelukkig maar, want het opschonen van je lichaam op z'n tijd kan geen kwaad. Een vorm van detox is ontzuren, alleen heb je hierbij geen ontgiftingsverschijnselen. In dit artikel lees je waarom ontzuren goed is voor je lijf, hoe je dit het beste kunt doen en wat het effect is.

Wat is ontzuren?

jugo-para-tener-piel-bonita-receta

Ontzuren betekent dat je bewust begint met het verwijderen van zuur uit het lichaam. Het gaat hier over de zuur-base-balans. Met de zuurgraad wordt de mate van zuurheid van je lichaam bedoelt en dit kun je meten in de vorm van pH. Hoe lager de pH-waarde, hoe sterker de zuurgraad.

Je lichaam heeft verschillende pH-waarden, afhankelijk van organen en functies. De maag is met een pH van 2 extreem zuur. De zuurgraad van het bloed wordt strikt gereguleerd tussen pH 7,35 en 7,45.

Je maakt zelf ook zuren aan

Het zuur dat je maakt, komt van verschillende kanten: enerzijds komt het van buiten, net als eten. Zuur blijft achter na de afbraak van eiwitten en vetten in de voeding. Alcohol, suiker, koffie, medicijnen (vooral niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen!) En milieuvervuiling hebben ook een sterk verzurend effect.

Aan de andere kant is zuur een normaal afval dat wordt gevormd door de dood van oude cellen en van binnenuit wordt gevormd. Dit is het proces waarbij voortdurend nieuwe batterijen worden geproduceerd. Er zijn een paar factoren die dit proces versnellen en zo bijdragen aan verzuring. Dit omvat stress, straling (van mobiele telefoons, magnetrons, enz.) En zware lichamelijke inspanning.

Je lichaam houdt zelf de zuurgraad op peil

Het menselijk lichaam heeft een supersterk systeem om de zuurgraad constant te houden: er wordt te veel zuur afgegeven, afgescheiden en uitgeademd. Of zuur door alkali kan worden "gebufferd". Alkali is een stof die gecombineerd kan worden met zuur, waardoor het volledig neutraal is.

Dan ben je ook van het zuur af. De belangrijkste bases zijn bicarbonaat en mineralen magnesium, calcium, zink en kalium. De basis die je moet eten: het zijn voornamelijk groenten en fruit. Hieronder lees je de 6 argumenten om te ontzuren:

1. Het voorkomt of vermindert chronische klachten  

De theorie achter verzuring is dat enerzijds lichte verzuring optreedt in mogelijke weefsels, bijvoorbeeld gewrichten. Het is duidelijk dat jicht verband houdt met specifieke zuren in de voeding. Purine. Sommige mensen speculeren dat als de omgeving een beetje zuur is, de enzymen in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor alle transformaties en processen mogelijk niet goed werken.

Aan de andere kant lijkt het erop dat deze mineralen worden gebruikt als alkaliën vanwege te veel zuur in het menselijk lichaam, waardoor andere functies van deze mineralen ontbreken. Links of rechts is de suboptimale situatie; je loopt nog, maar er is nog ruimte voor verbetering.

Op verschillende sites verschijnt een lijst met klachten over verzuring. In de literatuur zie ik dat dit niet is bevestigd, maar het is niet mislukt. Naast jicht worden nierstenen en insulineresistentie natuurlijk geassocieerd met verzuring.

Insulineresistentie is de basis van veel chronische ziekten, zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten. Als je denkt dat meer dan 37% van alle 40-plussers al een chronische ziekte heeft, en het aandeel op 75-jarige leeftijd is gestegen tot 90% (!), Dan komt dit overeen met de toename van verzuring met de leeftijd.

2. Het is mogelijk om je Ph waarde te meten

De zuurgraad behouden is heel eenvoudig. Dit kun je doen door de pH van urine en speeksel te meten. U moet de pH van uw urine meerdere keren per dag meten omdat deze kan fluctueren. Meten is leuk. De teststrip die wordt gebruikt om de pH te meten, is heel gemakkelijk te kopen en dan kunt u hem gaan gebruiken: stop de teststrip 2 seconden in de urine en lees hem af. De kleur geeft de pH-waarde aan. Op de verpakking staat altijd een schaalverdeling ter vergelijking met de kleur. Voor speeksel legt u een teststrip 5 seconden ondersteboven op de tong. 

De gemiddelde waarde van urine moet minimaal 6,80 zijn, het beste is 7,40. Urine is meestal alkalisch na een maaltijd, met een pH van ongeveer 8. Dit komt omdat maagsap een grote hoeveelheid maagzuur produceert en vervolgens de alvleesklier een grote hoeveelheid bicarbonaat produceert.

De gemeten waarde van urine in de ochtend is meestal het meest zuur, omdat het menselijk lichaam 's nachts veel zuur afval zal verwerken. De pH van speeksel is stabieler. Het speekselgehalte moet gemiddeld minimaal 7,0 zijn en 7,35 optimaal.

3. Ontzuren voorkomt of vermindert een mineralen tekort 

Zuurheid hoort bij het leven. Boven de 40 worden we steeds zuurder. Vandaag worden we alleen wel heel snel zuur! Er zijn steeds meer verzuringsfactoren in ons leven en we eten ook steeds minder basisvoedsel. Groenten, verse kruiden en fruit. Ik geloof dat gemiddeld 1% van de Nederlanders advies haalt van het Voedingscentrum om 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag te eten.

Orthomoleculair gezien begint de aanbevolen hoeveelheid groenten zelfs bij 500 gram per dag. Als je dit soort dingen niet eet, kun je ervan uitgaan dat je te weinig mineralen hebt en dat het sneller verzuurt dan je wilt. 

Het gebrek aan mineralen is echt niet fijn; je spieren hebben een goed humeur nodig, ontspan, de badkamer heeft magnesium nodig en botten, spieren en tanden hebben ook calcium nodig. Kalium is nodig voor een goede bloeddruk en het stimuleren van spiergeleiding. Zink is essentieel voor gezond haar, sterke nagels en een goed immuunsysteem. Als je wilt ontzuren, zorg je voor mineralen, niet alleen voor een hoge zuurgraad!

4. Ontzuren is heel makkelijk

Je hoeft alleen maar meer groenten, verse kruiden en fruit te eten! Het is heel simpel. Welnu, het helpt zeker om verzuurde stoffen zoals koffie, suiker, alcohol en overmatig vet te vermijden of te verminderen. Maar zelfs als je moeilijk hebt of een feest bijwoont, kun je enkele maatregelen nemen om dit te compenseren.

Er zijn namelijk best veel ontzurende dingen die je kan gaan toevoegen aan je dagelijkse routine:

  • Ontzurende thee bestaat uit veel verschillende kruiden en kan de nieren helpen zuur af te voeren.
  • Je kunt extra bicarbonaat nemen: af en toe een kwart tot een halve theelepel natriumbicarbonaat toevoegen aan een groot glas water op een lege maag heeft wonderen verricht. Let op: als u te veel maagzuur heeft, moet je dit 's nachts op een lege maag innemen. Als je bloeddruk hoog is en je op zout moet letten, kun je het beste andere vormen van bicarbonaat kiezen, zoals magnesium of calciumbicarbonaat.
  • Je kunt mineralen nemen: magnesium, zink, calcium, selenium, kalium kunnen worden toegevoegd.
  • Je kunt groen poeder nemen, een mengsel van gerstegras en fruit, meestal spirulina en chlorella. Super alkalisch, vol antioxidanten, en biedt extra ondersteuning voor ontgifting van zware metalen.
  • En je kunt het doen. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet te basaal zult zijn, maar je moet het kleurrijk maken en een paar theelepels natriumbicarbonaat per dag nemen ... dus je mag dit niet doen. De maximale pH van urine moet 7,5 zijn.

5. Een alkalisch lichaam heeft hele gezonde neveneffecten

Daarom is de wetenschap er nog niet achter waarom mensen beter worden als ze beginnen te letten op de zuurgraad. Ontzurend voedsel kan ook verband houden met totaal verschillende gezondheidsvoordelen, zoals veel zachte vezels en antioxidanten. Goed voor darm- en darmbacteriën.

Een gezonde darm is een van de hoekstenen van een goede gezondheid. De lever houdt ook veel van vezels. Het helpt andere stoffen te ontgiften. Ontzuring is eigenlijk een vorm van ontgifting, het kan ook de rest van de ontgifting helpen. Om nog maar te zwijgen over alle andere supergezonde microvezels uit groenten en kruiden, die ontstekingen onderdrukken en cellen beschermen en het immuunsysteem versterken.

6. Ontzuren is een milde manier van detoxen

We kennen allemaal horrorverhalen over verschrikkelijke ontgiftings-verschijnselen; plotselinge hoofdpijn, misselijkheid en andere symptomen. Bovendien mag u niets eten, heeft u honger en kunt u zich niet concentreren. Het lijkt erop dat we denken dat dit alles is. Dat is onzin. Als je teveel ontgift om afval meer te verwerken, ben je te snel.

Dit geldt niet voor ontzuring. Dit is een zeer zachte, stille methode die zuren verwijdert en voorzichtig ontgift. Je zult het werk niet binnen een week af hebben, maar omdat de manier om dingen te doen niet erg intens is, is er altijd een manier om het gemakkelijk toe te voegen aan je dagelijkse werk, dus het is erg goed. Bovendien is elke kleine stap die je zet een stap in de goede richting. Door ontzuring kunt u een duurzaam nieuw gezondheidsmodel introduceren om alle verzuurde elementen in een "normaal" leven tegen te gaan.

 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn