bannerimage

Het ziekenhuisdieet

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
19 september 2019

bannerimage

Het ziekenhuisdieet

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Het ziekenhuisdieet is een crashdieet dat oorspronkelijk gebruikt werd om mensen met zwaar overgewicht voor de operatie te laten afvallen. Tegenwoordig gebruiken sommige mensen dit dieet om snel wat kilo’s kwijt te raken.

Waarom doen wij ons dit toch aan?! Ik snap er niks van. Wie bedenkt toch zoiets? Waar is het op gebaseerd? Is er weleens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Wat zijn de gevolgen? Is het wel veilig? Zelfs de mensen die af moeten vallen voor een chirurgische ingreep, verliezen zij door zo’n dieet niet veel vitaliteit en spieren?

Je zou er 5 kilo per 5 dagen mee moeten afvallen en het is zo eenzijdig en weinig dat je het niet langer dan drie weken mag volgen. Je hebt een maaltijdplanning waar niet helemaal precies op staat wat je eet. Er staat bv. dat je boterham eet, maar niet of je volkoren of wit brood mag eten. Je eet bijna iedere dag eieren en op de maandag zelfs 2 keer. Weekenden mag je zelf weten wat je eet, dus dan gaan wij los!

Na het dieet?

Wat je daarna moet doen om op gewicht te blijven moet je maar zelf weten. Als je maar iedere maandag ochtend wat water met citroen neemt, in de middag 1 appel en 1 boterham en in de avond een halve krop sla, 1 ei en 1 tomaat. Dus voor de rest van de week kan je zo ongezond eten als je wilt!

Wees kritisch ...

Ik houd niemand tegen om het te proberen, maar ik zal nooit begrijpen hoe iemand vrijwillig hiervoor kiest. Wees kritisch naar wat er allemaal aan diëten op de markt is. Lees op internet de goede en de slechte ervaringen, schrijf de voor- en de nadelen voor jezelf op en vraag (wanneer dat kan) een professional zijn of haar mening. En vergeet niet, afvallen is niet altijd hetzelfde als gezond worden. Het moet een begin zijn van een gezondere toekomst.

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea is Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Via een HLO propedeuse chemie en een universitaire pharmacie-opleiding is ze overgestapt naar de Diëtetiek, aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. Daarna is ze afgestudeerd in de Orthomoleculaire Geneeskunde gestudeerd bij Ortholinea. Daarnaast heeft ze Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD gevolgd. En zich bij Evenwijs verdiept in de behandeling van Lipoedeem. Pantea is in ook opgeleid om mensen die een maagverkleining zoals een gastric bypass hebben gehad te begeleiden.