BMI berekenen voor vrouwen en mannen

BMI Calculator

 
 
 
 

 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

BMI staat voor Body Mass Index en is een index om te weten of jouw gewicht bij je lengte past. De BMI wordt door veel zorgprofessionals gebruikt als meetinstrument om een schatting te kunnen maken van de gezondheidsrisico’s aan de hand van iemands lichaamsgewicht. De BMI wordt hierdoor ook gebruikt om te kunnen berekenen wat jouw ideale gewicht is.

Maar in hoeverre geeft de BMI een betrouwbare schatting van de gezondheidsrisico's van iemands gewicht? En zijn er ook andere manieren om je gezondheid en gewicht te analyseren? Lees hieronder verder over de BMI.

BMI meten: wat is een gezonde Body Mass Index?

Hoe betrouwbaar is de BMI?

BMI berekenen en buikvet

BMI uitrekenen de formule

Alternatieven voor het bepalen van een gezond gewicht

Een gezond gewicht met Nederland Slank

Apple And tape

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

BMI meten: wat is een gezonde Body Mass Index?

De BMI lees je als volgt af: Hoe hoger je Body Mass Index is, hoe meer overgewicht je hebt en overgewicht brengt weer veel gezondheidsrisico's met zich mee. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond. Met een gezond BMI zit je dus (meestal) op een goed/gezond gewicht.

Tussen de 25 en 30, heb je overgewicht. Bij een BMI van boven de 30 heb je obesitas. Zowel overgewicht als obesitas zorgen ervoor dat je onder andere meer risico hebt op diabetes, hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en gewrichtsklachten. En hoe hoger het index cijfer is, hoe meer gezondheidsrisico’s je loopt.Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Hoe betrouwbaar is de BMI?

Er kunnen een hoop vraagtekens geplaatst worden bij de methode van de BMI. De BMI wordt namelijk gebruikt voor mannen en vrouwen, kinderen, jongeren en ouderen. Van vrouwen is natuurlijk bekend dat zij meer vetmassa hebben dan mannen. Het toepassen van de BMI op mensen van alle leeftijden is ook niet betrouwbaar, want er zit een groot verschil tussen het lichaam van een kind en een volwassene.

De BMI houdt tevens geen rekening met de opbouw van een lichaam. Denk maar aan sporters, atleten en bodybuilders. Deze mensen hebben vaak meer gewicht in spieren dan in vet. Het kan dan ook zo zijn dat een sporter of bodybuilder een BMI heeft van boven de 25, zonder dat hij/zij overgewicht heeft. 

Als we kijken naar de gezondheid is het belangrijk om te kijken naar meerdere factoren dan alleen het gewicht. De BMI kijkt alleen naar het gewicht en is hierdoor dus niet zo zeer betrouwbaar.

Om een nauwkeuriger inzicht te krijgen in iemands gezondheid en de gezondheidsrisico's zijn er tal van andere manieren beschikbaar.  Methodes waarbij er onder andere rekening wordt gehouden met lichaamsgewicht, vetmassa, navelomvang etc. Verderop in dit artikel hebben we deze manieren op een rijtje gezet. 

Handsomegymmanliftingheavyfreeweights

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video ConsultBMI berekenen en buikvet

De BMI houdt ook geen rekening met het buikvet. Zo kan het zijn dat iemand veel buikvet heeft maar verder slank is, waardoor diegene niet te zwaar is. En dat terwijl buikvet juist de meeste gezondheidsrisico’s meebrengt, doordat het hormonen en ontstekingsstoffen uitscheidt die gevaarlijk zijn voor de lever en de alvleesklier.

Ook speelt de hoeveelheid buikvet een rol bij de stofwisseling. 

Je BMI berekenen is dus handig om een indicatie te krijgen van je gewichtssituatie. Maar het houdt geen rekening met de verdeling van gewicht over het lichaam. En dit is juist erg belangrijk voor het bepalen en inschatten van gezondheidsrisico's.

Een betrouwbaar meetinstrument zou dus rekening moeten houden met op zijn minst het buikvet. Verderop in dit artikel bespreken we een aantal alternatieve manieren waarop het gewicht en gezondheidsrisico's berekend kunnen worden.

BMI uitrekenen, de formule

Met de volgende formule kun je je BMI berekenen: Gewicht in kilogram / (lengte in meter X lengte in meter). Heb jij een te hoge uitkomst? Dan zit jij boven het ideale gewicht en is het verstandig om te gaan afvallen, zodat je minder kans hebt op gezondheidsrisico’s.

Met het programma van Nederland Slank wordt je hormoonstofwisseling weer in balans gebracht waardoor je snel en blijvend zult afvallen. Je zult je hierdoor ook veel beter voelen en minder gezondheidsklachten hebben.

Alternatieven voor het bepalen van een gezond gewicht

De BMI is dus eigenlijk niet altijd het meest betrouwbare meetinstrument om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Gelukkig bestaan er nog tal van andere manieren om te checken of je een gezond gewicht hebt of dat er werk aan de winkel is! 

We hebben een aantal van deze manieren voor je op een rijtje gezet:

Taille meting

Met een taille of middelomtrek stel je op een hele snelle manier vast hoe het staat met iemands gezondheidsrisico's. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een meetlint!

De buikomvang vertelt ons namelijk hoeveel buikvet, ofwel visceraal vet, iemand heeft. Hoe meer buikvet, hoe groter de gezondheidsrisico's. Buikvet wordt namelijk sterk in verband gelegd met metabole ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. 

belly

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Je meet de taille op een correcte manier door het meetlint op het smalste gedeelte van je middel te leggen. Dit punt zit tussen de bovenkant van je heup en de onderkant van je ribbenkast, ongeveer op 2 cm boven je navel.
Om de meting zo goed mogelijk te doen is het belangrijk om rechtop te staan met je voeten ongeveer 30 cm uit elkaar en je buik te ontspannen (dus niet je adem inhouden!). Ook is het handig de meting te doen op nuchtere maag, want als je net gegeten hebt kan deze flink afwijken!

Aan de hand van de volgende criteria kun je bepalen of je een gezond gewicht hebt of niet:

Vrouwen
Minder dan 80 cm: goed.
80 – 88 cm: matig verhoogd risico op ziekten.
88+ cm: ernstig verhoogd risico op ziekten.

Mannen
Minder dan 94 cm: goed
94 – 102 cm: matig verhoogd risico op ziekten.
102+ cm: ernstig verhoogd risico op ziekten

Woman

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

WHR

De Waist Hip Ratio staat voor de verhouding tussen je taille en heupen. Het is één van de betere meetinstrumenten voor het bepalen van een gezond gewicht. Hoe breder de heupen in verhouding tot de taille, hoe hoger het risico op gezondheidsproblemen. Vrouwen hebben echter vaak van nature wat bredere heupen en over het algemeen is dit in hun geval dus geen probleem, mits de taille omvang goed is. Buikvet daarentegen is namelijk veel gevaarlijker dan vet op de heupen en billen.

De berekening gaat als volgt: taille (in cm)/heupomvang (in cm gemeten op het breedste gedeelte van je heupen)=WHR
Als je dus een taille van 70 cm hebt en een heupomvang van 100 dan is je WHR: 70/100=0.7

Voor vrouwen geldt: minder dan 0.8 is wenselijk en voor mannen geldt: minder dan 0.9.

WHtR

WHtR staat voor Waist to Height Ratio, die geeft een weergave van de verhouding tussen je taille en je lengte. Het is één van de beste manieren om snel vast te stellen of je een gezond gewicht hebt of kans op gezondheidsrisico's. De WHtR houdt namelijk ook rekening met de lengte van mensen.

De berekening gaat als volgt: taille (in cm)/lengte (in cm)=WHtR
Als je dus 170 cm lang bent en een taille van 70 cm hebt dan is je WHtR: 70/170=0.41

Hieronder kun je zien welke waarden er zijn voor zowel vrouwen als mannen. Gelukkig kun je tegenwoordig het ook heel gemakkelijk uitrekenen met een calculator op het internet!

Vrouwen

Minder dan 0.49: goed
Tussen 0.49 en 0.53: matig verhoogd risico op ziekten
Boven de 0.54: ernstig verhoogd risico op ziekten

Mannen

- Minder dan 0.53: goed
- Tussen 0.53 en 0.57: matig verhoogd risico op ziekten
- Boven de 0.58: ernstig verhoogd risico op ziekten

ABSI

De ABSI, A Body Shape Index, is een vrij nieuwe manier om gezondheidsrisico's aan de hand van het gewicht te kunnen bepalen. De berekening is als volgt:

ABSI

 

Deze ietwat ingewikkelde berekening geeft een verhouding weer tussen de BMI, WHtR en de taille omvang. De ABSI is toepasselijk voor alle leeftijden en in de berekening kan rekening worden gehouden met andere risicofactoren, zoals roken, diabetes en een verhoogde bloeddruk.

De berekening gaat als volgt:

WC = Waist Circumference = taille in cm.
BMI tot de 2/3de.
Height (=lengte in cm) tot de halfde.

Even een praktisch voorbeeld:
Voor een vrouw van 1,73 m en 70 kg, met een taille van 75 cm gaat de berekening als volgt:
WC= 75
BMI= 23.4 tot de 2/3de = 8.18
Height= 173 tot de 1/2de = 13.2
ABSI= 75 / (8.18 x 13.2) = 0.70

1 of 100% staat voor de gemiddelde kans die iemand heeft om te overlijden aan de gevolgen van overgewicht.
2 of 200% betekent dus dat iemand 2x zoveel kans heeft om hieraan te overlijden.
De 0.70 betekent dus dat ze een kleinere kans dan gemiddeld heeft (70%) om hieraan te overlijden. 

BMR

BMR staat voor Basal Metabolic Rate, ofwel het basaal metabolisch ritme. Dit is het aantal calorieën dat het lichaam ongeveer verbruikt om het lichaam in werking te houden (hart, hersenen, ademhaling enz.).
De berekening gaat als volgt:

- Voor vrouwen: 447,593 + (9,247 x G) + (3,098 x H) – (4,33 x L)
- Voor mannen: 88,362 + (13,397 x G) + (4,799 x H) – (5,677 x L)

G = lichaamsgewicht in kilo's
H = lengte in centimeters 
L = leeftijd in jaren

Dit is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde en daarom wordt in de berekening ook rekening gehouden met hoe actief iemand is. Om uit te rekenen hoeveel je op een dag nodig hebt kan je onderstaande berekeningen gebruiken :

- Zeer lage activiteit = BMR x 1.2
- Lage activiteit of gelijk aan 2x per week sporten = BMR x 1.375
- Gemiddelde activiteit of gelijk aan 4x in de week sporten = BMR x 1.5
- Hoge activiteit of gelijk aan 6x in de week sporten = BMR x 1.7
- Zeer hoge activiteit = 2 x BMR

Vetpercentage meting

Tot slot kun je aan de hand van een vetpercentage berekening ook goed zien hoe het gesteld is met je gezondheid en gewicht. Een gezond lichaam heeft namelijk een goede balans tussen vet-, vocht- en spiermassa. Wanneer deze verhouding uit balans is en je te veel vetmassa hebt, levert dit gezondheidsrisico's op (en vaak een ongezond gewicht).

Vrouwen hebben van nature iets meer vet dan mannen. Daarnaast is een gezond vetpercentage ook afhankelijk van je leeftijd. Hoe ouder, hoe meer vet iemand mag hebben.

Een vetpercentage meting kun je doen met een speciale weegschaal die dit meet. Maar ook handmatig kan er een vetmeting gedaan worden, meestal met een huidplooimeter.
In onderstaande tabel zie je een overzicht voor de juiste vetwaarden per geslacht en leeftijdscategorie.

vetpercentage

Een gezond gewicht met Nederland Slank

Het is wetenschappelijk bewezen door artsen en voedingsdeskundigen dat het afslankprogramma van Nederland Slank de BMI blijvend verlaagt naar een gezond niveau. Daarnaast ondersteunt het programma ook in het verminderen van buikvet!

Bij de succesverhalen van onze klanten kun je ook lezen hoe snel het gewicht en de BMI naar beneden gaat tijdens het programma! Ook lees je over alle gezondheidsvoordelen en het verminderen en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35308730/verdwijnen van gezondheidsklachten.

Dus wil jij graag een gezond gewicht en zo min mogelijk gezondheidsrisico's? Dan ben je bij Nederland Slank aan het juiste adres. Vraag een gratis consult aan en werk aan een goede gezondheid!

bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22106927/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34056007/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35308730/

 

 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult