Een opgeblazen gevoel: wat is het en hoe kom je ervan af?

Nederland

Veel mensen hebben regelmatig last van een opgeblazen of rommelend gevoel in hun buik. Soms gaat dit gevoel gepaard met andere maag- en darmklachten, zoals een onregelmatige stoelgang of diarree. Er kunnen bovendien andere (vage) klachten optreden, zoals hoofdpijn, krampen, depressie of slecht slapen. Je darmflora is enorm belangrijk voor je lichaam; zo’n 80% van je immuunsysteem bevindt zich immers in je darmen en er bestaat een essentiële verbinding tussen je darmen en je brein. Het is dus belangrijk om maag- en darmklachten serieus te nemen en om te proberen ze te voorkomen of verhelpen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Orthomoleculair artsen of therapeuten behandelen vaak mensen met darmklachten. Eén van de meest voorkomende klacht is het hebben van een opgeblazen gevoel. Veel mensen kampen ermee en het lukt ze maar niet om ervan af te komen. Vanuit de orthomoleculaire voedingsleer kunnen verschillende oorzaken aangewezen worden voor het ontstaan van een opgeblazen gevoel in je buik en andere bijkomende maag- en darmproblemen. En wanneer je eenmaal weet wat de oorzaak is, ben je al halverwege de oplossing! We helpen je in dit artikel om beter te begrijpen wat de oorzaken kunnen zijn van een opgeblazen gevoel en geven je tips die je kunnen helpen om ze te voorkomen of om ervan af te komen.

De volgende onderwerpen komen in dit artikel aan bod:

Wanneer je veel last hebt van een opgeblazen gevoel, kan een orthomoleculair therapeut je helpen om je voedingspatroon en leefstijl aan te passen, zodat je op een natuurlijke manier van je klachten af kunt komen. Wil jij graag een persoonlijk advies dat past bij jouw gezondheidssituatie? Vraag dan een gratis consult aan en ontdek wat Nederland Slank voor jou kan betekenen!

lastvanbuik-2

Wat is een opgeblazen gevoel nu precies?

Een opgeblazen gevoel wordt ook wel aangeduid als ‘flatulentie’ en is in feite niets anders dan de vorming van te veel gas in het maagdarmkanaal. Er wordt altijd gas gevormd door de darmbacteriën en normaal gesproken verlaat dit gas via de anus het lichaam door tien tot twintig keer per dag een windje te laten. Gas dat niet het lichaam verlaat, wordt weer door de darmbacteriën opgenomen. Als de darmperistaltiek echter niet goed functioneert en niet alle voeding goed wordt verteerd, kan er een overschot aan gas in de darmen blijven hangen. Hierdoor zet de buik op en ontstaat het welbekende opgeblazen gevoel, dat vaak gepaard gaat met winderigheid, boeren of andere darmklachten.

Een opgeblazen gevoel kan ook ontstaan wanneer je te veel lucht inslikt. Het inslikken van lucht is een normaal proces dat altijd optreedt tijdens het eten en praten. Wanneer er echter een disbalans is ontstaan tussen de luchttoevoer en luchtafvoer, spreken we van “overmatige aërofagie”. Wanneer hier sprake van is, is het belangrijk om minder lucht in te slikken tijdens het eten en praten. Dit doe je door de juiste ademhalingstechnieken te oefenen, door tijdens een maaltijd je eten goed te kauwen en door niet te veel te praten tijdens het eten.

Een opgeblazen gevoel is echt iets anders dan een buik die wat voller aanvoelt na het eten. Een opgeblazen buik is een klacht die niet hoort; het is meestal het gevolg van niet goed functionerende darmen of een maag die niet goed werkt. Het gevoel gaat dan ook vaak gepaard met pijn en ongemak en wordt door mensen als iets vervelends ervaren. Meestal staan mensen op met een rustige buik en ontstaan de klachten gedurende de dag. De buik zwelt op, voelt soms hard aan en sommige mensen voelen zich hierdoor dik of onaantrekkelijk, zeker wanneer het bijna dagelijks voorkomt. Een opgeblazen gevoel komt regelmatig voor bij vrouwen die zwanger zijn. In zo’n geval worden de klachten veroorzaakt door hormonale veranderingen en doordat er vanwege de zwangerschap langzaam steeds minder plek is in de buikholte.

gezondheid

Veelvoorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel

Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een opgeblazen gevoel of opgezette buik. Soms kan er sprake zijn van een onderliggende (darm)aandoening, maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de leefstijl, stressfactoren of het voedingspatroon: de gebieden waar de orthomoleculaire geneeskunde zich bij uitstek op focust en in specialiseert. Hoe langer je kampt met stress en een ongezonde leefstijl, hoe erger je klachten waarschijnlijk zullen worden. Het is dus belangrijk om je klachten serieus te nemen en om ze aan te pakken door kritisch naar je voeding, leefstijl en stressfactoren te kijken. In dit artikel op de website van Nederland Slank kun je verder lezen over veel voorkomende maag- en darmklachten en hoe die met voeding te behandelen zijn. In de praktijk komen de onderstaande oorzaken het meeste voor:

voeding

Voeding

De oorzaak voor een opgeblazen gevoel kan liggen bij een darmflora die niet in balans is. Het is dan zaak te achterhalen waardoor de disbalans is ontstaan, zodat je weet waar de oplossing ligt. Misschien zijn er te veel gisten in je darmen aanwezig, of heb je last van parasieten. Het kan ook zo zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, zoals lactose of gluten. Er is bovendien bepaalde voeding die ervoor zorgt dat er meer gassen vrijkomen tijdens de spijsvertering en die je dus beter kunt mijden als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel. Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde darmflora, daarvan wil je er wél voldoende wil binnenkrijgen! Dit zijn onder andere pre- en probiotica, vezels en voldoende water. Wanneer je immers te weinig water drinkt, kan je lichaam niet voldoende maagzuur aanmaken, wat kan leiden tot verteringsproblemen. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen bij vinden van de oorzaak en het verhelpen van jouw klachten.

Het spreekt voor zich dat je het beste ook voeding mijdt waar je allergisch of intolerant voor bent. Het kan zo zijn dat je voedselintoleranties hebt waar je je niet bewust van bent. Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel, is dit een duidelijk teken dat er wellicht sprake is van een voedselintolerantie of -allergie en is het raadzaam om te achterhalen waar je intolerant of allergisch voor bent.

stress

Stress & Leefstijl

Een stressvol leven maakt meer kapot dan ons lief is. Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen voor de ernstige mate waarin stress onze gezondheid op een negatieve wijze beïnvloedt. Chronische stress is dan ook één van de oorzaken die ten grondslag liggen aan spijsverteringsproblemen en darmklachten. Stresshormonen zorgen er immers voor dat je lichaam in de “fight or flight”-modus komt, waardoor je spijsvertering op de tweede plaats wordt gezet tot het gevaar geweken is en je eten minder goed wordt verteerd. Wanneer je bovendien altijd gehaast bent en snel je eten en drinken naar binnen werkt, zorgt dat ervoor dat je te veel lucht binnenkrijgt.

roken-1

Roken en koffie- en alcoholgebruik hebben ook een negatieve invloed op de spijsvertering en kunnen uiteindelijk leiden tot maagklachten, spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel in je buik. Zo werk koffie en alcohol irriterend op de maagwand, waardoor deze wand gevoeliger wordt voor het agressieve maagzuur, wat diverse maagklachten kan veroorzaken. Langdurig of overmatig gebruik van één van deze middelen kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van je maag chronisch beschadigt en dat je meer maagzuur in je maag krijgt, wat uiteindelijk leidt tot diverse maagklachten en verteringsproblemen.

ouderworden

Ouderdom

Naarmate we ouder worden, neemt de sterkte van de spieren en organen die betrokken zijn bij het spijsverteringsproces, af. Ook de werking van de darmperistaltiek wordt minder. Dit kan ertoe leiden dat voedsel minder goed verteerd wordt en er spijsverteringsklachten ontstaan, zoals een opgezette buik. Het medicijngebruik bij vijftigplussers ligt bovendien een stuk hoger dan bij jongere mensen, wat ook zijn weerslag heeft op de spijsvertering. Verder bewegen ouderen over het algemeen minder en is er vaker sprake van een verminderde weerstand, wat eveneens tot klachten in de spijsvertering kan leiden.

Een tekort aan vocht in het lichaam kan soms ook de oorzaak zijn van maag- en darmklachten. Wanneer we ouder worden, bevat het lichaam sowieso al minder vocht en daarnaast neemt het dorstgevoel af naarmate we ouder worden. Omdat de blaas vaak zwakker is, wordt er bovendien vaak minder gedronken, om maar niet steeds naar de wc te hoeven. Het is dus, zeker op oudere leeftijd, belangrijk om voldoende te blijven drinken, zodat het lichaam goed gehydrateerd blijft.

darmaandoeningen

Onderliggende darmaandoening

In sommige gevallen is een onderliggende maag- of darmaandoening de oorzaak van het opgeblazen gevoel in je buik. Zo kan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of de ziekte van Crohn de boosdoener zijn. Van PDS is nog altijd niet bekend wat nu precies de oorzaak is. Het betreft waarschijnlijk een combinatie van voedselallergieën, ontstekingen, parasieten of een disbalans in de hormoonhuishouding. Het is in ieder geval bekend dat stress, alcohol, koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken en kauwgom de klachten kunnen verergeren.

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking in het darmkanaal. Het is één van de meest voorkomende ontstekingsziekten van het darmkanaal. De ziekte uit zich bij iedereen anders en kan een grillig verloop hebben. Doordat de ontstoken darm bepaalde voedingsstoffen niet meer voldoende opneemt, kunnen tekorten in het lichaam ontstaan. Ook voor deze ziekte is de oorzaak nog niet eenduidig vastgesteld, al staat vast dat zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol spelen. Bovendien spelen vaak voedselallergieën een rol en zijn er aanwijzingen dat het een auto-immuunziekte betreft, wat betekent dat bij deze aandoening het verdedigingsmechanisme het eigen lichaam aanvalt.

voeding -1

Voedingstips om van een opgeblazen gevoel af te komen

Wat voor jou kan helpen om van een opgeblazen gevoel af te komen, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke gezondheidssituatie. Zit het ‘m in je leefstijl, of in je voeding, of in een combinatie daarvan? En welk voedingspatroon is heilzaam voor jouw lichaam? Het kan een hele puzzel zijn om uit te vinden waardoor jouw klachten worden veroorzaakt en welke aanpassingen in je voeding en leefstijl nodig zijn om ze te verhelpen of voorkomen. Ben je nieuwsgierig naar wat Nederland Slank daarin voor jou kan betekenen? Vraag dan eens vrijblijvend een gratis consult aan via de website!

Er zijn uiteraard wel een aantal algemene tips en adviezen waar in de orthomoleculaire geneeskunde mee gewerkt wordt en waar je direct mee aan de slag kunt. We zullen er hieronder een aantal geven:

tarwe-1

Voeding die je beter kunt vermijden:

Wanneer je allergisch of intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen, is het natuurlijk zaak om deze te vermijden. Dit verschilt echter per persoon. Wat in ieder geval het beste vermeden kan worden door iedereen is tarwe, aangezien ons spijsverteringsstelsel hier gewoonweg niet geschikt voor is. Verder is het belangrijk om gashoudende voedingsmiddelen niet zozeer te mijden, maar vooral goed te bereiden. Dat wil zeggen dat ze lang genoeg gekookt dienen te worden en je ze zeker niet rauw moet eten. Dit geldt onder andere voor bonen, linzen, uien, broccoli, paddenstoelen en koolsoorten. Verder zijn er ook stoffen die je maag kunnen irriteren en die je dus ook beter niet kunt nemen. Denk daarbij aan suiker (ook de natuurlijke suiker fructose), koffie, alcohol, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, kunstmatige zoetstoffen, chocola en vet voedsel. Je kunt ook eens een tijdje melkproducten laten staan, om te zien of je daar gevoelig voor bent. Een lactose-intolerantie komt vaker voor dan je denkt en veel mensen zijn zich er niet bewust van dat ze er last van hebben. Vermijd ten slotte vezelarme en geraffineerde voedingsmiddelen, aangezien die je darmen opblazen en zo ook gasvorming veroorzaken.

gezondheid (1)

Voeding die je darmflora ondersteunt

Behalve voedingsmiddelen die een negatieve impact hebben op je maag- en darmstelsel, is er gelukkig ook voeding waar je buik juist heel blij van wordt! Zorg ervoor dat je in het algemeen ‘echte’ voeding eet: natuurlijke en liefst biologische voeding in een zo min mogelijk bewerkte vorm. Wanneer je de basis van je voeding laat bestaan uit groenten, fruit, noten, zaden, pitten, vlees, vis en plantaardige oliën, sluit je al heel veel oorzaken van darmproblemen uit. Het helpt ook ontzurende en ontstekingsremmende voeding te eten., zoals olijfolie, avocado, knoflook, noten, bessen en bladgroenten. Verder zorgt venkel er bijvoorbeeld voor dat de darmen beter ontspannen en gassen gemakkelijker worden doorgelaten en de combinatie van een eetlepel appelazijn met een theelepel honing helpt buikpijn te verzachten. Het kan ten slotte helpen om fruit apart te eten van ander voedsel, aangezien fruit sneller verteert dan bijvoorbeeld je lunch of avondeten.

Wil je verder lezen over het behandelen van maag- en darmklachten met voeding? Lees dan eens het artikel op de website van Nederland Slank over veel voorkomende maag- en darmklachten en hoe die met voeding te voorkomen of behandelen zijn.

Natuurlijke manieren om een opgeblazen gevoel te behandelen

Bovenstaande tips op het gebied van voeding kunnen je helpen om een opgeblazen gevoel te behandelen of voorkomen. Er bestaan echter nog andere natuurlijke manieren om de klachten die horen bij een opgeblazen gevoel te verminderen:

yoghurt

Probiotica

Wanneer er sprake is van een disbalans in je darmflora, kan het helpen om probiotica te nemen. Je kunt hiervoor een probiotica-supplement nemen, maar je kunt ook meer probiotica-houdende voedingsmiddelen eten, zoals zuurkool, kimchi, yoghurt en kefir. Er zit veel verschil in de samenstelling van probiotica-supplementen. Orthomoleculair artsen en therapeuten hebben veel kennis van natuurlijke supplementen en kun je hierover advies geven. Probiotica zijn goede bacteriën die kunnen helpen de samenstelling van je darmflora weer in balans te brengen. Een evenwichtige darmflora is belangrijk voor de vertering van voedsel en dus ook voor het voorkomen van een opgeblazen buik.

kruiden-3

Kruiden

Er zijn bepaalde kruiden die een ontstekingsremmende, zuiverende of ontspannende werking hebben op je maag- en darmen. Zo kun je bijvoorbeeld kamille(thee) nemen voor een ontspannend en ontstekingsremmend effect. Ook gember, kurkuma en komijnzaad werken ontstekingsremmend en kaneel kan helpen bij het verminderen van buikkrampen en brandend maagzuur. Pepermunt(thee) lijkt een positieve invloed te hebben op het spierweefsel van de darmen, waardoor er minder gasvorming plaatsvindt en kruidnagel kan helpen je stofwisseling te versnellen, waardoor krampen en buikpijn kunnen verminderen.

Water-1

Leefstijl

Er zijn ook aanpassingen in je leefstijl die je kunt maken om een opgeblazen gevoel te verminderen. Zo is het belangrijk om gedurende de dag veel water te drinken, zodat je lichaam voldoende gehydrateerd blijft. Verder is het belangrijk om regelmatig te bewegen en om tijdens een maaltijd je eten goed te kauwen. Om stress te verminderen, kan het helpen om aan yoga of meditatie te doen. Wanneer je veel last hebt van stress op je werk, is het goed om hierover te praten met je werkgever of je huisarts. Er kunnen altijd aanpassingen gedaan worden in de werkomgeving, sfeer, communicatie of taakverdeling die je stressklachten kunnen helpen verminderen.

Wanneer je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, is het raadzaam om hier wat aan te doen. Hoe langer de klachten namelijk aanhouden, hoe meer kans je hebt op gezondheidsklachten op de lange termijn. De diëtisten van Nederland Slank zijn er om jou te hierbij helpen. Ze bekijken jouw unieke situatie en stellen een persoonlijk plan voor je op. Ben je benieuwd naar wat Nederland Slank voor jou kan betekenen? Vraag dan vrijblijvend een  gratis consult aan via de website!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult