Inschrijven

Bepaal je bloedsuikersituatie

Risico hoge bloedsuiker en Covid-19

bron: Medisch dossier: Het was reeds bekend dat Covid 19-patiënten met diabetes een groter risico hebben op complicaties. Chinees onderzoek laat zien dat ook mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel een grotere kans hebben op een ongunstig verloop van de ziekte. Tijd voor meer focus op leefstijl?

Het onderzoek dat uitgevoerd is in twee ziekenhuizen in Wuhan toont aan dat ook mensen met een verhoogd bloedsuikergehalte, maar nog zonder de diagnose diabetes, een verhoogd risico hadden op complicaties toen zij in het ziekenhuis werden opgenomen met Covid-19. De wetenschappers keken naar een periode van 28 dagen waarin 605 patiënten onderzocht werden. De meeste waren binnen 28 dagen genezen van Covid-19, 114 mensen overleden. Bijna de helft van de deelnemers had pre-diabetes of diabetes. De andere helft had een normale bloedsuikerspiegel. De mensen met (pre-)diabetes hadden een grotere sterftekans. De kans op complicaties was bij de mensen met diabetes vier keer zo groot. Mensen met pre-diabetes hadden een 2,6 keer grotere kans op complicaties dan de groep mensen met een normale bloedsuikerspiegel.1

Dit onderzoek toont niet aan dat een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een ernstig verloop van Covid-19, maar het laat wel een relatie tussen de twee zien. De wetenschappers verklaren dat een verhoogde bloedsuikerspiegel schade aan de bloedvaten kan veroorzaken en zo de kans op complicaties kan vergroten. Ook wordt het lichaam bij (pre-)diabetes ontstekingsgevoeliger, wat een rol kan spelen bij het verergeren van een SARS-CoV-2-infectie.

Focus op leefstijl?
Het normaliseren van de bloedsuikerspiegel kan op termijn mogelijk het aantal patiënten met een ernstig verloop van de ziekte verminderen. In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes (1 op de 14) en naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met pre-diabetes.2 Voeding en leefstijl zijn essentieel in het verkrijgen van een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezond gewicht. Laten we daarop de aandacht nog eens vestigen.

Bronnen:

1. Diabetologia. 2020 Jul 10 : 1–10
2 Diabetes in cijfers, via diabetesfonds.nl

Bepaal je bloedsuikersituatie

(van de afgelopen 3 maanden)

HbA1c bepalen

Wat wordt er gemeten met het HbA1c? Hb is een afkorting van hemoglobine. Dat is de kleurstof in rode bloedcellen, die zorgt voor vervoer van zuurstof. Rode bloedcellen komen tijdens hun verblijf in het bloed glucose tegen. Hoe hoger de bloedglucose, hoe meer daarvan aan hemoglobine plakt.

Rode bloedcellen hebben een levensduur van 2-3 maanden. Het HbA1c (of glyHb) geeft het percentage rode cellen aan waaraan glucose is geplakt, en weerspiegelt dus het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden. Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dat is de normaalwaarde uitgedrukt in millimol per mol sinds 2010.

De bloedglucose wordt uitgedrukt in mmol/l, en het HbA1c in mmol/mol. Hoewel er een duidelijk verband bestaat tussen het HbA1c en de gemiddelde glucosewaarden, kan men de uitslagen dus niet rechtstreeks met elkaar vergelijken. Daarom hebben we de HbA1c waarden en de daarmee overeenkomende gemiddelde glucosewaarden op de tekening naast elkaar gezet.

 

Bepaal mijn bloedsuikerspiegel