Cola light: gezond of niet?

burger-1

Cola light is een geliefd drankje dat bijna over de hele wereld gedronken wordt. De zoete smaak en lage hoeveelheid calorieën maken de frisdrank zo aantrekkelijk, waarbij het als een gezond alternatief wordt gezien voor normale cola. Maar is cola light wel gezond? Hoe zit het met cola light en diabetes en kun je afvallen door cola light te drinken? Nederland Slank vertelt je alles wat je moet weten over dit drankje, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is cola light?

Zijn zoetstoffen gezond?

Helpt cola light als je wilt afvallen?

Cola light en diabetes

Cola light en nierproblemen

Cola light en je tanden

Andere gezondheidsrisico's van cola light

Wat zijn de voordelen van cola light?

Hoe kun je minder cola light drinken?

Geef je lichaam het beste met Nederland Slank

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Wat is cola light?

Iedere frisdrankliefhebber is wel bekend met cola: een koolzuurhoudend drankje met een warme, zoete en karamelachtige smaak. Cola is inmiddels in allerlei varianten verkrijgbaar, waaronder cola light. Het grote verschil tussen normale cola en de lightversie is dat de tweede geen suiker bevat. De cola wordt niet gezoet met suiker, maar met zoetstoffen. Deze zoetstoffen bevatten geen calorieën en zijn ontzettend krachtig, waardoor ze de cola op een gezondere manier zoeter zouden maken.

De voedingswaarden van cola light

Wanneer je naar de voedingswaarde van cola light kijkt, zie je dat er eigenlijk bijzonder weinig voedingsstoffen in 250 milliliter van dit drankje zitten:

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0 gram
 • Koolhydraten: 0 gram
 • Vezels: 0 gram
 • Eiwitten: 0 gram
 • Zout: 0,05 gram

De voedingsstoffen zijn alleen niet het enige waar je op moet letten wanneer je de voedingswaarde van een product wilt weten. Het is ook belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Cola light bevat de volgende ingrediënten:

 • Koolzuurhoudend water
 • Kleurstof
 • Voedingszuren
 • Natuurlijke aroma's
 • Cafeïne
 • Zoetstoffen, zoals aspartaam en acesulfaam-K

Twee ingrediënten op dit lijstje zijn de belangrijkste redenen waarom mensen zich afvragen of cola light gezond is. De voedingszuren en zoetstoffen in cola light worden namelijk in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Wij leggen je uit hoe dat zit en of cola light gezond of ongezond is.

 

Zijn zoetstoffen gezond?

De zoetstoffen in cola light zijn voor veel mensen de grootste reden om aan de gezondheid van dit drankje te twijfelen. Dat is ook niet gek, want ook door wetenschappers wordt er veel getwijfeld over de veiligheid van deze stoffen. Waar sommige onderzoeken uitwijzen dat het gebruik van zoetstoffen veilig is, lijken andere onderzoeken er weer op te wijzen dat zoetstoffen bij kunnen dragen aan obesitas of het verstoren van de stofwisseling.

Lange tijd werd zoetstof ook in verband gebracht met kanker. Door dagelijks drankjes als cola light te drinken, zou de kans om kanker te krijgen toenemen. Dat is inmiddels uitgebreid onderzocht, met de conclusie dat zoetstoffen niet kankerverwekkend zijn. Dat betekent niet meteen dat cola light gezond is. Er zijn namelijk nog een aantal andere gezondheidsrisico's waar je rekening mee moet houden wanneer je dit drankje graag drinkt.

Suiker

Helpt cola light als je wilt afvallen?

Een van de redenen waarom mensen overstappen op cola light, is om gewicht te verliezen. De gedachte hierachter is simpel: waar een blikje normale cola bijna 140 calorieën bevat, haal je uit cola light 0 calorieën. Des te minder calorieën je binnenkrijgt, des te meer je afvalt, toch? Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken dat mensen die gedurende acht jaar lang meer dan 21 light frisdranken per week dronken, twee keer zoveel kans hadden op overgewicht als mensen die geen light frisdranken dronken.

De resultaten van dat onderzoek hadden niet te maken met hoeveel calorieën de onderzochte personen binnenkregen. De personen die veel light frisdranken dronken, kregen zelfs minder calorieën binnen dan de andere groep. Toch ontwikkelden zij juist meer overgewicht. Wetenschappers weten nog niet zeker hoe dit werkt, maar er zijn wel verschillende theorieën waarom het drinken van cola light uiteindelijk voor gewichtstoename zorgt.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Je lichaam went aan zoetigheid

Des te meer je van een product eet, des te meer je lichaam went aan dit product. Dit geldt ook voor cola light. De gedachte achter gewichtstoename door light frisdranken is dat de drempel lager wordt om frisdrank te drinken. Er zitten namelijk geen calorieën in, waardoor je toch iets makkelijker naar een blikje cola grijpt. Het nadeel hiervan is dat je smaakpapillen aan de zoete smaak wennen en alleen maar meer zoetigheid willen. Je krijgt dus meer zin in andere producten die zoet smaken, zoals snoep, chocolade, taart en andere calorierijke producten. Dit zorgt uiteindelijk voor gewichtstoename.

Je lichaam maakt meer insuline aan

Een andere theorie is dat het drinken van light frisdranken zorgt voor de aanmaak van insuline. Dit is een hormoon dat je lichaam normaal alleen aanmaakt wanneer je suiker binnenkrijgt. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam de suiker goed verwerkt. Drink je cola light? Dan verwacht je lichaam suiker door de zoetstoffen in het drankje. Er wordt insuline aangemaakt, maar dit hormoon kan vervolgens helemaal niet gebruikt worden omdat er geen suiker aanwezig is. Dit verstoort niet alleen je hormoonhuishouding, maar ook je stofwisseling. Zo kan het drinken van cola light mogelijk tot gewichtstoename leiden.

Je gunt jezelf meer ongezonde producten

Gewone cola omruilen voor cola light is een makkelijke manier om minder calorieën binnen te krijgen. Helaas heeft dit ook een vervelend psychologisch effect. De kans is namelijk groot dat je jezelf meer vrijheid geeft om toch iets meer te eten. Je hebt al calorieën bespaard door voor een ander soort drinken te kiezen, dus daarom kan dat ene koekje echt wel. Vooral wanneer je gewend bent om veel frisdrank te drinken, kan deze rekensom erg verkeerd uitpakken.

diabetes

Cola light en diabetes

Je zou het niet zeggen, maar er is een link tussen cola light en diabetes. De gedachte achter light frisdrank is natuurlijk dat je geen of minder suiker binnenkrijgt, maar toch blijkt uit onderzoek dat één glaasje cola light per dag je kans op diabetes type 2 al met 13% kan verhogen. Het nadeel van dit onderzoek is dat niet zeker is of de onderzochte mensen om andere redenen een hoger risico hadden om diabetes te ontwikkelen. Zo kan er genetische aanleg zijn of een ongezond voedingspatroon.

Wel wordt er gedacht dat de kans op diabetes vergroot doordat cola light de aanmaak van insuline stimuleert. Wanneer je lichaam te vaak insuline aanmaakt, ontstaat er een kans dat je lichaam niet meer goed op dit hormoon reageert. Hierdoor kan de suiker uit je voeding niet goed worden verwerkt, wat weer voor een hoge bloedsuikerspiegel zorgt. Houdt dit lang aan, dan is er een grote kans dat je diabetes type 2 krijgt. Hierdoor moet je nog beter letten op de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Cola light en nierproblemen

De meeste mensen brengen cola light vooral in verband met overgewicht en diabetes, maar er zijn nog andere gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan wanneer je veel cola light drinkt. Zo kunnen je nieren ook slecht tegen dit drankje. Uit onderzoek is gebleken dat des te meer glazen light frisdrank je drinkt, des te groter je kans is om ernstige nierziektes te ontwikkelen. Het omgekeerde geldt dus ook: drink je weinig tot geen cola light? Dan is de kans dat je een nierziekte ontwikkelt ook aanzienlijk kleiner.

En mogelijke verklaring voor dit verband tussen cola light en nierziektes is de hoeveelheid fosforzuur in cola. Dit zuur tast na verloop van tijd de nieren aan, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Zo zien sommige onderzoekers een verband tussen het drinken van cola en het ontwikkelen van nierstenen. Dit is een uniek probleem dat ontstaat bij het drinken van cola, aangezien andere soorten frisdrank meestal geen fosforzuur bevatten. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar het exacte verband tussen cola light en nierproblemen, maar er is genoeg reden om te denken dat cola light niet goed is voor je nieren.

Cola light en je tanden

Suiker is niet goed voor je tanden. Het voedt de bacteriën in je mond en zorgt daardoor voor het ontstaan van gaatjes. Er zit geen suiker in cola light, maar toch is deze frisdrank niet goed voor je tanden. Ook dat heeft te maken met de hoeveelheid fosforzuur in deze drank. Uit onderzoek blijkt dat dit zuur je tandglazuur kan aantasten, wat uiteindelijk voor gaatjes zorgt. Het grote nadeel van cola light is dat deze drank niet alleen fosforzuur, maar ook citroenzuur bevat. Deze stofjes zorgen samen voor een nog sterkere afbraak van het tandglazuur. Zo bleek uit een onderzoek op koeientanden dat het glazuur al binnen 3 minuten werd aangetast.

Na één glaasje cola light zal de staat van je tanden niet extreem verslechteren, maar het is niet goed om deze drank dagelijks te drinken. Door je tanden dagelijks bloot te stellen aan de verschillende zuren in cola light, zal je tandglazuur dunner en dunner worden. Dat maakt het risico op gaatjes en ernstige tandproblemen een stuk groter. Dit geldt niet alleen voor cola light, want ook frisdranken met vruchtensmaak bevatten veel citroenzuur. De combinatie van citroenzuur met fosforzuur zorgt alleen voor een erg schadelijke combinatie die door de jaren heen voor veel problemen kan zorgen.

Closeup-2

Andere gezondheidsrisico's van cola light

We hebben de belangrijkste gezondheidsrisico's van cola light al voor je op een rij gezet, maar er wordt gedacht dat het drinken van cola light voor nog meer klachten kan zorgen. Deze klachten moeten nog uitgebreider worden onderzocht, maar er is een goede indicatie dat de zoetstoffen en zuren in dit drankje voor verschillende soorten gezondheidsschade kunnen zorgen. Dit zijn de overige gezondheidsrisico's om rekening mee te houden:

Hartproblemen

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband is tussen het drinken van cola light en het ontwikkelen van hartproblemen. Een groep vrouwen werd lange tijd onderzocht, waarbij hun inname van light frisdranken in de gaten werd gehouden. Vrouwen die veel meer lightproducten gebruikten, bleken aan het eind van het onderzoek ook een groter risico te lopen op hartproblemen. De onderzoekers weten nog niet zeker waar dit door wordt veroorzaakt, maar het ontwikkelen van overgewicht en het verstoren van de hormoonbalans kunnen mogelijke oorzaken zijn.

Verslechterde darmflora

De bacteriën in je darmen spelen een ontzettend belangrijke rol in je gezondheid. Ze zijn deels verantwoordelijk voor je immuunsysteem, maar zijn ook nodig voor een gezonde spijsvertering en goede stofwisseling. Onderzoekers hebben ontdekt dat het drinken van light frisdranken de samenstelling van je darmflora kan aantasten. Dit geldt vooral voor mensen die regelmatig zoetstoffen binnenkrijgen. Veranderingen in je darmflora worden vervolgens weer in verband gebracht met gezondheidsproblemen als obesitas en diabetes type 2. Onderzoekers denken dat een verminderde reactie op insuline kan ontstaan door deze aantasting van de bacteriën in je darmen.

darmen-1

Osteoporose

Je hebt sterke botten nodig om actief te kunnen blijven, maar helaas wordt cola light ook in verband gebracht met osteoporose. Dit is de medische term voor verzwakte of broze botten. Deze verzwakking ontstaat meestal door een tekort aan mineralen, waardoor je botten niet de juiste bouwstenen hebben om sterk te blijven. Deels wordt dat veroorzaakt door ouderdom, maar het drinken van cola kan ook invloed hebben op je botdichtheid. Zo blijkt uit onderzoek dat je botdichtheid tot wel 5,4% kan afnemen wanneer je dagelijks cola light drinkt. Dit effect is niet te zien bij andere light frisdranken, waardoor onderzoekers denken dat de specifieke samenstelling van cola de boosdoener is.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Wat zijn de voordelen van cola light?

De nadelen van cola light zijn nu allemaal op een rij gezet, maar zijn er ook voordelen? Simpel gezegd biedt cola light helemaal geen voordelen. Vind je het echt onmogelijk om cola te laten staan en moet je tegelijkertijd veel afvallen? Dan kan het een goede keuze zijn om eerst over te stappen op cola light, maar dat maakt het nog geen gezonde keuze. Uiteindelijk biedt dit drankje je geen gezonde voedingsstoffen en zorgt de samenstelling mogelijk voor gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Daarom is het advies om (light) frisdranken zoveel mogelijk te laten staan. Water is een beter verfrissend alternatief. Dit zorgt voor goede hydratatie, bevat helemaal geen schadelijke stoffen en je krijgt geen extra calorieën binnen. De exacte effecten van cola light zijn nog niet helemaal duidelijk, maar de vele onderzoeken naar dit drankje laten zien dat je het beter niet kunt drinken.

Water Drinkenn-1

Hoe kun je minder cola light drinken?

Het is verstandig om geen of minder cola light te drinken, maar voor sommige mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je gewend bent om bijna alleen maar frisdrank te drinken, is het lastig om ineens over te stappen op water. Gelukkig zijn er een aantal manieren om gezondere keuzes te maken, zonder het gevoel te hebben dat je iets misloopt.

Kies voor bruisend water

Vind je het bruisende gevoel van koolzuurhoudende dranken zo lekker? Dan hoef je niet voor frisdrank te kiezen. Het is ook mogelijk om een fles bruisend water te kopen, zodat je van hetzelfde gevoel kunt genieten. Aan bruisend water zijn geen smaakjes of suiker toegevoegd. Het enige verschil is dat er koolzuur in het water zit, wat voor die typische bruisende ervaring zorgt. Zo voelt een simpel glas water toch wat specialer.

Gebruik natuurlijke smaakjes

Vind je water niet zo lekker of wil je soms gewoon van een andere smaak genieten? Er zijn verschillende manieren om smaak aan je gewone glas water toe te voegen. Doe bijvoorbeeld een paar takjes munt in een grote kan met water. Zet dit in de koelkast en je hebt heerlijk verfrissend muntwater. Ook schijfjes citroen geven je water een lekkere smaak, maar pas hiermee op. Citroen is namelijk ook zuur en kan dus je tanden aantasten wanneer je er veel van binnenkrijgt. Andere natuurlijke smaakmakers zijn komkommer, aardbei, framboos, sinaasappel, bessen en bramen.

Kies voor iets anders zoets

Veel mensen grijpen naar cola light wanneer ze zin hebben in iets zoets. Dat is begrijpelijk, maar er zijn ook genoeg zoete alternatieven die wel gezonde voedingsstoffen bieden. Zo is het gezonder om een stuk fruit te pakken. Je krijgt op deze manier vitaminen en vezels binnen. Dat zorgt niet alleen voor een betere gezondheid, maar ook voor meer verzadiging. De kans dat je vervolgens naar iets anders lekkers grijpt, is daardoor een stuk kleiner.

Fruit-1

Geef je lichaam het beste met Nederland Slank

Je moet ontzettend veel keuzes maken wanneer je gezond en bewust wilt leven. Producten die in eerste instantie misschien wel een gezond alternatief lijken te zijn, blijken uiteindelijk helemaal niet zoveel gezondheidsvoordelen op te leveren. Dat geldt ook voor cola light. Veel mensen drinken dit drankje om minder calorieën binnen te krijgen, in de hoop om af te vallen. Helaas heeft cola light ook veel negatieve bijwerkingen. Wie veel light frisdrank drinkt, loopt meer risico op diabetes, overgewicht, nierproblemen en een beschadigd gebit. Dat heeft alles te maken met de vele zoetstoffen in dit drankje, maar ook met de specifieke zuren die je in cola vindt. Daarom is het beter om cola light te laten staan en voor gezondere alternatieven te kiezen, zoals water.

Wanneer het om eten gaat, is het soms lastig om te weten wat nu écht een gezonde keuze is. Vind je het lastig om een gezond voedingspatroon aan te leren en vol te houden? Dan kan Nederland Slank je op weg helpen. Onze specialisatie in de orthomoleculaire voedingsleer zorgt ervoor dat wij kunnen onderzoeken wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.

Nadat we eventuele lichamelijke klachten en jouw persoonlijke wensen in kaart hebben gebracht, stellen we een op maat gemaakt voedingsschema voor je op. Hierbij krijg je alle handvatten die je nodig hebt om gezond te leven, waarbij je ook eventuele tekorten aanvult en disbalansen corrigeert. Zo lukt het je om op een fijne en gezonde manier af te vallen.

Wil je meer weten over onze manier van werken? Neem dan contact op met Nederland Slank en plan een gratis consult in.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

gezondheid