Keto-griep: je voelt je niet lekker. Wat nu?
Bij een ketogeen dieet eet je veel vetten, eiwitten en weinig koolhydraten. Uiteindelijk zorgt het voor een betere insulinegevoeligheid en een gezonder leven. Na de start van een koolhydraatarme (ketogene) levensstijl voel je je niet altijd even lekker. Het is een bekende bijwerking, zo bekend zelfs dat het een eigen naam heeft: de keto-griep. Ontdek in dit artikel wat het is, en het belangrijkste: hoe je het voorkomt!
In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
Dit is het moment dat de keto-griep ontstaat
Van glucoseverbranding naar metabool flexibel
Schakel niet alleen je lichaam om, maar ook je denkwijze
Voorkom de keto-griep met Nederland Slank
Overweeg jij het keto-dieet?
Of misschien doe je het al. Het is belangrijk dat je weet dat je door het volgen van het keto-dieet last kunt krijgen van een aantal veelvoorkomende bijwerkingen. De bekendste is de keto-griep. Het griepseizoen staat voor de deur, en de symptomen van de keto-griep zijn bijna niet te onderscheiden van een ‘normale’ virusinfectie of verkoudheid. De meest voorkomende symptomen van de keto-griep zijn:
- Malaise (ook wel futloosheid genoemd)
- Moeite met concentreren
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Spierpijn, spierverkramping en/of spierzwakte
- Je voelt je slap en bent snel buiten adem
- Duizelig en/of een licht gevoel in je hoofd
“Dit klinkt bekend!” Inderdaad, zoals wij al schreven: het zijn ook allemaal symptomen die voorkomen bij (een beginnende) griep. Wees je hier bewust van!
Nu weet je waar de naam “keto-griep” vandaan komt. Het grote verschil tussen deze “griep” -vorm en andere ziekmakers? Er is geen virus, infectie of andere ziekteverwekker die de keto-griep veroorzaakt. De meest belangrijkste oorzaak ligt voor de hand: het komt door het zeer lage aantal koolhydraten.
Dit is het moment dat de keto-griep ontstaat
Bij een ketogeen voedingspatroon verandert je lichaam. Je schakelt van koolhydraatverbranding over naar vetverbranding. Hiermee stap je van de welbekende Nederlandse (koolhydraatrijke) levensstijl over naar een eetpatroon waarbij koolhydraatarme voeding de boventoon heeft. De gemiddelde Nederlander eet maaltijden waarbij 40% tot 60% bestaat uit koolhydraten.
Ook bestaat 20% tot 40% van deze maaltijden uit vetten en 15% tot 20% uit eiwitten. Kijk je naar de keto-levensstijl, dan haal je 70% tot 80% van deze “brandstof” uit vetten (dat is rond de 30% tot 60% meer) en voor 20% tot 30% uit eiwitten en koolhydraten (dat is nu dus 25% to 50% gezakt). Dat je lichaam flink moet wennen is dus niet zo raar. Deze bijwerkingen kun je ook vergelijken met lichte afkickverschijnselen. En dat is erg vervelend.
Het koolhydraatarme eetpatroon bestaat dus voornamelijk uit eiwitten en vetten. Deze vetten haal je bijvoorbeeld uit kokosolie, eieren, avocado en rauwe noten. Ook eiwitten en vetten uit vis zijn erg belangrijk in de ketogene levensstijl. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen (ook als je geen vis eet).
Je mist veel belangrijke voedingsstoffen als je niet oppast, en daar gaat het ook vaak mis. Je lichaam schrikt van deze omschakeling: koolhydraten leveren energie aan je lichaam in de vorm van glucose, dat is een belangrijke bron van brandstof voor je lichaam. Vul je dit niet aan of vervang je dit niet met de juiste voedingsmiddelen, dan is het niet raar dat je lichaam flink protesteert. Bij deze omschakeling ontstaat er een energiegebrek; de stofwisseling en energiehuishouding in je lichaam verandert. Waar je lichaam eerst gewend was de hele dag door koolhydraten om te kunnen zetten naar glucose, is dat nu opeens gestopt. Je lichaam krijgt een soort paniekaanval: “waar haal ik dan nu de energie vandaan!?”
Als je het verkeerd aanpakt kan het soms weken duren voordat je lichaam zich weer normaal voelt. Niet alleen het gebrek aan energie zorgt voor dit rotgevoel; je vochtgehalte gaat ook omlaag. Je moet vaker naar de wc en plast alle zouten en mineralen uit. Hiermee verlies je vocht en val je al snel vijf kilo af in de eerste week. Dat is misschien fijn, maar je verliest ook mineralen, en deze mineralen heb je juist hard nodig!
Het gebrek aan mineralen speelt een grote rol bij de keto-griep. Zodra dit gebrek ontstaat is dat is het eerste moment dat de keto-griep op de loer ligt. Begin hier dus niet zomaar aan! Experimenteer niet met een ketogeen dieet, maar zoek een programma dat zorgt voor een gezonde nieuwe leefstijl.Dan blijven de vervelende bijwerkingen ook weg.
Van glucoseverbranding naar metabool flexibel
Laten we bij het begin beginnen. De aanpassing van glucoseverbranding (koolhydraatverbranding) naar metabool flexibel gaat stapsgewijs:
Stap 1
Je lichaam raakt langzaam gewend aan de vetverbranding. Straks schakelt je lichaam moeiteloos tussen koolhydraten (glucose) als brandstof en vet als brandstof. Dit heet vet-adaptatie. Hoe langer je bezig bent met het keto-dieet, hoe beter “fat-adapted” je lichaam straks is. Uiteindelijk gaat je lichaam naar de volgende stap:
Stap 2
Na de vet-adaptatie produceert je lever ketonen. Dit heet keto-adaptatie. Ketonen zijn de meest pure vorm van energie dat ons lichaam uit zichzelf aanmaakt. De cellen halen energie uit deze ketonen en hebben geen glucose meer nodig. Een “keton” of “nutritionele ketose” is een afbraakproduct van de gezonde vetten.
Stap 3
Zit je in keto-adaptatie en ben je al langer in ketose? Dan is je metabolisme een stuk flexibeler. Dit heet metabool flexibel. Je lichaam heeft zich aangepast.
Zonder goede begeleiding heb je geen garantie dat je geen keto-griep krijgt. Ook als je lichaam zich heeft aangepast, en het dus metabool flexibel is, kun je er nog last van krijgen. Zout is een belangrijk mineraal binnen de ketogene levensstijl. Vocht is dat ook. Pas je onvoldoende op, dan droog je uit en mis je ook veel belangrijke voedingsstoffen.
Naast het mineraal tekort moet je ook het vochtverlies weer aanvullen. Dat is erg belangrijk. Het programma van Nederland Slank houdt rekening met vocht- en mineraaltekorten, zo voorkom jij samen met ons de keto-griep. Vanaf de eerste dag vullen wij jouw eetpatroon aan tot de juiste hoeveelheid water, zout en/of andere supplementen. “Maar zout is toch slecht voor je?” In elk ander dieet raden ze af veel zout te eten, met ons programma neem je juist een snufje extra. Wij kijken ook naar de vochtbehoefte van jouw lichaam. Dit meten wij op basis van 30 milliliter water per kilo lichaamsgewicht.
Schakel niet alleen je lichaam om, maar ook je denkwijze
Net zoals vet heeft zout een slecht imago. “Zout en vet hoort niet thuis in een gezonde levensstijl!” Klinkt dit bekend? In de afgelopen jaren is ons verteld dat je zout en vet zo veel mogelijk moet mijden. Het is slecht voor je en je krijgt last van een hoge bloeddruk, hart- en/of nierklachten en allemaal andere ongemakken. Er zit zeker een kern van waarheid in, maar het is alleen waar als je voornamelijk koolhydraatrijk eet. Bij een koolhydraatarme levensstijl gelden er andere regels. Dan eet je juist iets vetter en met meer zout. Schakel dus niet alleen je lichaam om, maar ook je denkwijze.
Alles draait om de goede hoeveelheid mineralen
In dit artikel noemen wij zout als belangrijk mineraal, maar er zijn meerdere belangrijke mineralen; de verzamelnaam hiervoor is elektrolyten. Dat zijn de vier essentiële mineralen: natrium (zout), kalium, magnesium en calcium. Deze elektrolyten spelen een grote rol in veel belangrijke processen van je lichaam en zitten in je bloed, zweet en urine. Het zorgt voor goede spierwerking en een goede vocht en ph-balans. Krijg je te weinig van deze mineralen binnen, dan schreeuwt je lichaam om aandacht en krijg je dus keto-klachten. Er kan ook een disbalans in elektrolyten ontstaan. Hierdoor voel jij je misschien niet lekker, en wordt je in sommige gevallen ernstig ziek.
Een disbalans in de elektrolyten komt vaak door vochtgebrek. Let dus op! Vul de verloren vloeistoffen in je lichaam weer aan. Is de balans een klein beetje verstoord? Dan heb je waarschijnlijk geen klachten. Is de balans ernstiger verstoord, dan kun je last hebben van de volgende symptomen:
Snelle of onregelmatige hartslag Huidirritaties Verwardheid en somberheid Spierzwakte en krampen Hoofdpijn StuiptrekkingenQuick fix: heb je hartkloppingen en wil je snel resultaat? Doe dan een snufje zout in een glas lauw water. Dat geeft meteen een boost. Neem daarna wel snel contact op met een van onze orthomoleculair therapeuten.
Ook als je ziek bent, chronische stress hebt of niet goed eet, kan een disbalans ontstaan. Een specialist heeft het dan over een “chemische disbalans” of “een disbalans van neurotransmitters”. Nederland Slank houdt dit goed in de gaten. Er wordt ook gekeken naar de hoeveelheid serotonine, glutamaat en gaba in je lichaam. Lees hier meer over in de biologie van geluk.
Natrium
Een lichaam heeft zo'n 3000 tot 5000 milligram natrium per dag nodig. Dit zit voornamelijk in zout. Veel mensen die koolhydraten eten, krijgen vaak ook te veel zout binnen (en dus te veel natrium). Dit zorgt voor een hoge bloeddruk en zo komt zout aan het negatieve imago. Maar zout is juist erg gezond, mits je het gebruikt in de juiste hoeveelheden. Je lichaam gebruikt zout om de bloeddruk op peil te houden. Ook is het goed voor de juiste vochtbalans. Er zijn veel soorten zout, ga dus voor zout dat rijk is aan mineralen, bijvoorbeeld Himalayazout en Keltisch zeezout. Natrium zit ook in ‘normaal’ tafelzout en kaas. Of een kopje bouillon!
Kalium
Daar heb je 2000 milligram per dag van nodig. Heb je een kaliumtekort, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen en/of verlies van eetlust. Ook voor kalium kun je tabletten slikken. Verder zit kalium in avocado, fruit, noten, zalm en champignons.
Magnesium
Magnesium is erg belangrijk voor de energievoorziening in ons lichaam. Wat je nodig hebt per dag, verschilt per persoon. Heb je een magnesiumtekort, dan ben je snel duizelig en moe. Ook krijg je sneller spierkrampen. Magnesium zit onder andere in pure chocolade, noten, vis en spinazie. Sport je veel? Of heb je veel stress? Dan heeft het lichaam meer behoefte aan magnesium. Om magnesium aan te vullen kun je prima supplementen gebruiken. Let alleen wel op de ingrediënten van dit supplement. Zit er bijvoorbeeld magnesiumoxide in, dan neemt je lichaam dit slecht op. Ook werkt het laxerend. Kies magnesium bewust en laat je informeren door de orthomoleculair therapeuten van Nederland Slank.
Calcium
Calcium is belangrijk voor sterke botten, maar ook voor je spieren en zenuwen. Je lichaam heeft hier 950 milligram per dag van nodig. Het is een belangrijke spil in bloedstolling en het transport van elektrolyten in het bloed. Hier is geen supplement voor nodig, calcium zit in bladgroente, pitten, zaden, vis, kaas, zuivel en zeevruchten. Nederland Slank raadt aan calcium uit groente en zeevruchten halen.
De dosering van supplementen verschilt per persoon. Wil jij precies weten wat jouw dosering is? Nederland Slank analyseert je bloedwaarden. Op basis daarvan krijg jij een gepersonaliseerd plan, zo krijgt jouw lichaam exact wat het nodig heeft. Is het nodig jouw elektrolyten een boost te geven? Dan zie je dat terug in jouw eetschema.
Voorkom de keto-griep met Nederland Slank
Op je eigen houtje een keto-dieet volgen is geen goed idee. Zeker in het geval van chronische nierziekte, een verzwakt immuunsysteem, hormonale disbalans, een eetstoornis, hoge bloeddruk, en hart en vaatziekten is het goed om met een van onze specialisten aan de slag te gaan. Ook verschilt het per persoon wat iemand zijn dagelijkse energiebehoefte is en in welke combinatie je verschillende voedingsmiddelen kunt eten om aan deze energiebehoefte te voldoen.
Wij kijken niet alleen naar ketose, maar ook naar andere behoeften die je lichaam heeft. Wij schrijven precies voor wat je nodig hebt. Met Nederland Slank heb je geen last van de keto-bijwerkingen. Je lichaam komt op een goede en verantwoorde manier in ketose, de kilo’s vliegen er af. Gebruik je medicatie? Breng je arts op de hoogte van je nieuwe voedingspatroon. De kans is groot dat de medicatie afgebouwd kan worden, of dat je een lagere dosering krijgt. Laat je dus regelmatig controleren.
Ga met ons in zee en je krijgt gegarandeerd geen keto-griep, maar wel het gewenste resultaat: een gezond lichaam. Nederland Slank helpt jou graag om op een verantwoorde manier aan deze nieuwe levensstijl te beginnen. Met een persoonlijk, op maat gemaakt voedingsplan en persoonlijke begeleiding bereiken wij samen een optimaal resultaat. Voorkom keto-klachten en andere vervelende gevolgen. Met Nederland Slank blijft de keto-griep weg!
Meer weten?Op de pagina “programma” staat meer informatie over onze werkwijze. Wil je weten wat je van ons kunt verwachten? Plan dan een gratis consult in. Wij zien je aanmelding graag verschijnen!