Nederland-Slank

Lekkere recepten met vis, peulvruchten en gevogelte!

Geschreven door: Rachida Lachhab
20 november 2018

De kookworkshop op 11 november 2018 was weer erg leerzaam en leuk! Bekijk hier de recepten!

oto kookworkshop

Tonijnsalade

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Grote lepel
  • Snijmes
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 6 eetlepels tomaat in blokjes
  • 2 tonijn uit blik in water
  • 2 Fijngesneden bosui
  • 6 Fijngesneden augurken (groot)
  • Snufje zwarte peper
  • 1,5 eetlepel appelazijn
  • Eventueel een likje mosterd
  • Eventueel zelfgemaakte mayonaise

Bereidingswijze

  1. Doe de tonijn, bosui en augurk in een mengkom.
  2. Doe de blokjes tomaat (zonder al te veel vocht) bij het mengsel en roer dit goed door elkaar.
  3. Breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel een beetje mosterd of mayonaise.

Let op: In de strenge fase is de mayonaise niet toegestaan in combinatie met tonijn.

Kiemensoep

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Snijmesjes
  • Staafmixer of blender
  • Maatbeker
  • Grote soeppan
  • Spatel & Lepel

Ingrediënten

  • Kiemen
  • Kokosolie
  • 3 courgettes
  • 1 broccoli
  • 2 uien
  • 3 bouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien.
  2. Verwarm een el kokosolie in de soeppan en fruit de ui in de pan.
  3. Snij ondertussen de courgette en broccoli in stukken en voeg deze toe aan de soeppan. Bak de groenten 5 minuten mee op laag vuur.
  4. Voeg het water en de bouillonblokjes toe. Wanneer je meer van een dikke soep houd kan je minder water toevoegen.
  5. Laat de soep een kwartier koken.
  6. Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender. Wanneer je de blender gebruikt moet je de soep eerst goed laten afkoelen, anders vliegt de soep er met hoge druk weer uit. Mocht je een staafmixer gebruiken, kijk dan uit voor hete spetters.
  7. Na het mixen zet je de soep terug op het vuur. Je laat de soep opnieuw warm worden en voegt de kiemen toe. De pan laat je nog 5 minuten op het vuur staan.
  8. Tot slot voeg je de peper en zout toe. Goed roeren en dan is de soep klaar!

Hummus

Ingrediënten

  • 1 blik 400 gram kikkererwten
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • Citroensap van een halve citroen
  • Snufje peper en zout
  • Optioneel: snufje chilipoeder en/of snufje komijnpoeder

Bereidingswijze

  1. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel ze na en laat de kikkererwten goed uitlekken.
  2. Mix de kikkererwten tot een groffe puree met de staafmixer.
  3. Snijd de teentjes knoflook en peterselie fijn en voeg dit bij de kikkererwtenpuree.
  4. Pers een halve citroen en voeg de kruiden (zout, peper, komijn, chilipoeder) bij het mengsel.
  5. Meng het geheel nogmaals met de staafmixer en voeg eventueel wat water toe als het te dik is.
  6. Doe tot slot de olijfolie bij het mengsel en schep het goed om.
  7. Serveer de hummus als dipje bij groenten naar keuze

Pastinaak puree  

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Pan met deksel
  • Staafmixer
  • Kom
  • Lepel

Ingrediënten

  • 800 gram pastinaak
  • 2 teentjes Knoflook
  • 3 eetlepels verse tijm
  • 2 eetlepels Geklaarde boter/Ghee
  • Zout en peper naar wens

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaak en snijd in stukken van 2 cm: bewaar onder water in verband met verkleuren.
  2. Hak de knoflook en tijmblaadjes fijn.
  3. Kook de pastinaak 20 minuten, met deksel op de pan, in water met zout.
  4. Giet de pastinaak af.
  5. Voeg de tijm, de knoflook en de ghee toe.
  6. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree.
  7. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

Tip: Je kunt de pastinaakpuree een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de puree ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Courgetti met kalkoen

Ingrediënten

  • 1,5 kg Kalkoen(gehakt)
  • 4 Courgettes
  • 4 grote wortels
  • 5 Kleine trostomaat (fijngesneden)
  • Knoflookteentjes en verse korianderblaadjes
  • Zout, peper, Kurkuma (geelwortel), komijnpoeder en gemberpoeder
  • Kokosolie

Benodigdheden

  • Spirelli
  • Wok pan
  • Spatel
  • Mes

Bereidingswijze

  1. Was de courgette en wortel goed en maak met de spirelli lange dunne slierten. Strooi er wat zout op. (Dit onttrekt een beetje van het vocht uit de courgette, wat fijn is voor het wokken).
  2. Verhit de olie samen met de kurkuma in de wok pan.
  3. Doe de kalkoengehakt en de tomaat in de pan, voeg gemberpoeder, zout en peper toe en wok kort op hoog vuur
  4. Voeg vervolgens de knoflook en de courgette/wortel sliertjes toe en wok dit heel kort met de kalkoen. Let op: hoe langer je wokt, hoe minder bite!
  5. Serveer op met fijngesneden korianderblaadjes.

Variatietip

Je kunt andere eiwitten zoals kiemen/scheuten, vis, bonen, kip of vlees in plaats van de kalkoen gebruiken.

Krokante kalkoenstukjes

Ingrediënten

  • 750 gram kalkoenschnitzel
  • Roggemeel
  • Zout, peper, knoflookpoeder, Kurkuma (geelwortel)
  • Kokosolie

Benodigdheden

  • Plastic zakje
  • Koekenpan
  • (dubbele keer)spatel

Bereidingswijze

  1. Snijd de kalkoen in reepjes
  2. Doe de roggemeel samen met de specerijen in het plastic zakje en schud totdat alles goed gemengd is.
  3. Begin alvast met het verhitten van de olie in de koekenpan.
  4. Doe ondertussen de kalkoenreepjes een voor een bij de meel en schud net zolang totdat het reepje goed met meel bedekt is.
  5. Bak de gepaneerde kalkoenreepjes in de olie.
  6. Serveer op, met evt. groente naar keuze.

Pittige paprikasaus

Ingrediënten

  • 3 rode paprika's (in stukken, zonder zaadjes)
  • 1 rode peper (in stukken, zonder zaadjes)
  • 3 teentjes knoflook (gehakt)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 200 milliliter bouillon
  • 1 eetlepel verse koriander (gehakt)
  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

  1. Smoor de paprika’s en rode peper met de gehakte knoflook 10 minuten in de olijfolie.
  2. Voeg de bouillon toe en kook zachtjes 5 minuten.
  3. Pureer tot een saus en meng er de verse koriander en 2 eetlepels citroensap doorheen.
  4. Serveer de saus warm of koud bij geroosterd vlees, kip of vis.

Pruimen noten balletjes

Ingrediënten

  • 300 gram gedroogde pruimen
  • 150 gram walnoten
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 2 el rauwe cacaopoeder

Bereidingswijze

  1. Laat eerst de pruimen ongeveer 10 minuten in heet water wellen, dan maal je ze straks makkelijker fijn. Weeg de ingrediënten nauwkeurig af.
  2. Maal de walnoten fijn in de keukenmachine. Zorg ervoor dat je nog een klein beetje grove stukjes walnoot over hebt. Zet de fijngemalen walnoten apart.
  3. Maal de pruimen fijn in de keukenmachine. Maal net zo lang totdat je een grote bal hebt met stukjes pruim. Doe de fijngehakte pruimen in een ruime mengkom. Voeg nu ook de fijngehakte walnoten, amandelmeel, cacaopoeder en kokosrasp toe. Meng en kneed tot een stug deeg.
  4. Rol nu balletjes van het ‘beslag’. Als het aan je handen blijft plakken moet je je handen een beetje vochtig maken.
  5. Rol de balletjes nu eventueel door de kokos of cacao en zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.