Blog | Nederland Slank

Chronische ontsteking (laaggradige ontstekingen)

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 27 februari 2024

Een chronische ontsteking is een langdurige reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem voortdurend geactiveerd blijft, wat kan leiden tot weefselschade en het ontstaan van diverse chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en neurodegeneratieve (is de progressieve afname van zenuwcelstructuren of -functies, waaronder het afsterven van zenuwcellen. Neurodegeneratie ligt ten grondslag aan veel neurodegeneratieve ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, Parkinson, Huntington en amyotrofe laterale sclerose (ALS).) ziekten.

De symptomen van chronische ontstekingen variëren, maar kunnen vermoeidheid, pijn, zwelling en roodheid omvatten.

Oorzaken zijn onder andere een ongezonde levensstijl, genetische aanleg, stress, slechte voeding en chronische ziektes. Voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van ontstekingen, met aanbevelingen zoals het consumeren van groenten, fruit, omega-3 vetzuren, vezels en eiwitten, terwijl bewerkte voedingsmiddelen, suiker en geraffineerde koolhydraten vermeden moeten worden.

Stressvermindering, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen, naast het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.

Medicatie kan worden voorgeschreven om ontstekingen te remmen of symptomen te verlichten, en bloedonderzoeken zoals CRP, IL-6 en TNF-α kunnen ontstekingsmarkers meten om de aanwezigheid en mate van ontsteking te beoordelen.