bannerimage

Chronische ontsteking (laaggradige ontstekingen)

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
27 februari 2024

Een chronische ontsteking is een langdurige reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem voortdurend geactiveerd blijft, wat kan leiden tot weefselschade en het ontstaan van diverse chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en neurodegeneratieve (is de progressieve afname van zenuwcelstructuren of -functies, waaronder het afsterven van zenuwcellen. Neurodegeneratie ligt ten grondslag aan veel neurodegeneratieve ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, Parkinson, Huntington en amyotrofe laterale sclerose (ALS).) ziekten.

De symptomen van chronische ontstekingen variëren, maar kunnen vermoeidheid, pijn, zwelling en roodheid omvatten.

Oorzaken zijn onder andere een ongezonde levensstijl, genetische aanleg, stress, slechte voeding en chronische ziektes. Voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van ontstekingen, met aanbevelingen zoals het consumeren van groenten, fruit, omega-3 vetzuren, vezels en eiwitten, terwijl bewerkte voedingsmiddelen, suiker en geraffineerde koolhydraten vermeden moeten worden.

Stressvermindering, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen, naast het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.

Medicatie kan worden voorgeschreven om ontstekingen te remmen of symptomen te verlichten, en bloedonderzoeken zoals CRP, IL-6 en TNF-α kunnen ontstekingsmarkers meten om de aanwezigheid en mate van ontsteking te beoordelen.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn