Blog | Nederland Slank

Gezonde hormonen houden je slank en fit, maar kan ook verkeerd gaan

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 08 april 2020

Zaken als de temperatuur van het lichaam, de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed worden op een constant niveau gehouden. Dit geldt ook voor de vetvoorraad; niet te weinig en niet te veel. De hersenen meten al deze waarden voortdurend. Zodra er een verandering plaatsvindt, geven ze een signaal af aan de juiste klieren. Die produceren dan de hormonen die nodig zijn om de balans te herstellen.

Bij mensen die alles kunnen eten wat ze willen zonder ooit ook maar een gram te veel aan te komen wordt het lichaam qua omvang en gewicht perfect in evenwicht gehouden door de hormonen. Als ze nog meer geluk hebben, hoeven ze ook niet bang te zijn voor suikerziekte, hoog cholesterol of overgewicht omdat hun hormonale systeem perfect werkt.

Bij de meeste mensen raakt het hormonale systeem echter verstoord. Als u met gewichtsproblemen kampt is uw hormonale systeem verstoord.

Wat kan er allemaal misgaan? U leest het hieronder.

Cellen worden ‘doof’ voor homonen

Wanneer cellen jarenlang overvloed aan hormonen op zich af krijgen worden deze ongevoeliger.

Hormonen remmen basaalmetabolisme

Het basaalmetabolisme kan verstoord raken door hormoondisbalans. In de meeste gevallen wordt metabolisme verlaagd en zodoende minder calorieën verbrand. Onder invloed van de meeste populaire afvalstrategieën wordt metabolisme trager, leidt tot steeds minder afvallen.

Minder hormonen in actieve vorm

Groot deel hormonen dat terechtkomt in bloed wordt gekoppeld aan transporteiwitten. Deze gebonden vorm past niet meer op de receptoren en zijn onwerkzaam. De ongebonden hormonen blijven in bloed circuleren; deze zijn werkzaam. Het is zaak om voldoende van deze werkzame hormonen in omloop te hebben. Bij veel mensen is dit te weinig.

Hormoonproductie gaat omlaag

Door veroudering en slijtage kan hormoonproductie verminderen.

Hormonen raken onderling uit balans

Alle hormonen werken samen en oefenen invloed op elkaar uit in een onderling evenwicht. Androgeen stijging zorgt voor meer productie schildklierhormoon. Daalt androgeen productie dan komt ook je schildklierhormoon in het gedrang.

Uw lever werkt niet goed

Hormonen worden na bewezen diensten afgebroken door de lever. Als deze niet goed werkt kunnen er te veel hormonen of hormonale afvalproducten in je bloed blijven circuleren.

Er wordt teveel androgeen in oestrogeen omgezet

Vetcellen bevatten aromatase, dat androgenen omzet in oestrogeen. Bij teveel vetcellen wordt teveel androgeen in oestrogeen omgezet. Zo ontstaat er een tekort aan androgeen en een overschot aan oestrogeen. Oestrogeen krijgt zo dikmakende eigenschappen.

Candida-infectie in de darmen

Door slechte voedingsgewoontes, ongezonde levensstijl of gebruik van antibiotica kan deze gist gaan woekeren waardoor het evenwicht in de darmflora verstoord raakt. In dit geval voedt candida zich met progesteron. Zo kan candida ervoor zorgen dat er te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen overblijft.

Een verkeerde, moderne levensstijl kan ertoe leiden dat de onderlinge balans van de hormonen in het lichaam verstoort raakt. Bovenstaande problemen zijn hiervan een gevolg. Wij helpen je graag de gevolgen te voorkomen of verhelpen. Je kunt daardoor een voelbaar verbeterde gezondheid krijgen met meer energie. Gezondheidsproblemen waar je misschien al lange tijd last van hebt, zoals: overgewicht of obesitas, vermoeidheid, migraine, gewrichtspijn, huidproblemen, neerslachtigheid etc. kunnen tot het verleden behoren!*

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.