jorieke-nederland

Gezonde hormonen houden je slank en fit, maar kan ook verkeerd gaan

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
08 april 2020

Zaken als de temperatuur van het lichaam, de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed worden op een constant niveau gehouden. Dit geldt ook voor de vetvoorraad; niet te weinig en niet te veel. De hersenen meten al deze waarden voortdurend. Zodra er een verandering plaatsvindt, geven ze een signaal af aan de juiste klieren. Die produceren dan de hormonen die nodig zijn om de balans te herstellen.

Bij mensen die alles kunnen eten wat ze willen zonder ooit ook maar een gram te veel aan te komen wordt het lichaam qua omvang en gewicht perfect in evenwicht gehouden door de hormonen. Als ze nog meer geluk hebben, hoeven ze ook niet bang te zijn voor suikerziekte, hoog cholesterol of overgewicht omdat hun hormonale systeem perfect werkt.

Bij de meeste mensen raakt het hormonale systeem echter verstoord. Als u met gewichtsproblemen kampt is uw hormonale systeem verstoord.

Wat kan er allemaal misgaan? U leest het hieronder.

Cellen worden ‘doof’ voor homonen

Wanneer cellen jarenlang overvloed aan hormonen op zich af krijgen worden deze ongevoeliger.

Hormonen remmen basaalmetabolisme

Het basaalmetabolisme kan verstoord raken door hormoondisbalans. In de meeste gevallen wordt metabolisme verlaagd en zodoende minder calorieën verbrand. Onder invloed van de meeste populaire afvalstrategieën wordt metabolisme trager, leidt tot steeds minder afvallen.

Minder hormonen in actieve vorm

Groot deel hormonen dat terechtkomt in bloed wordt gekoppeld aan transporteiwitten. Deze gebonden vorm past niet meer op de receptoren en zijn onwerkzaam. De ongebonden hormonen blijven in bloed circuleren; deze zijn werkzaam. Het is zaak om voldoende van deze werkzame hormonen in omloop te hebben. Bij veel mensen is dit te weinig.

Hormoonproductie gaat omlaag

Door veroudering en slijtage kan hormoonproductie verminderen.

Hormonen raken onderling uit balans

Alle hormonen werken samen en oefenen invloed op elkaar uit in een onderling evenwicht. Androgeen stijging zorgt voor meer productie schildklierhormoon. Daalt androgeen productie dan komt ook je schildklierhormoon in het gedrang.

Uw lever werkt niet goed

Hormonen worden na bewezen diensten afgebroken door de lever. Als deze niet goed werkt kunnen er te veel hormonen of hormonale afvalproducten in je bloed blijven circuleren.

Er wordt teveel androgeen in oestrogeen omgezet

Vetcellen bevatten aromatase, dat androgenen omzet in oestrogeen. Bij teveel vetcellen wordt teveel androgeen in oestrogeen omgezet. Zo ontstaat er een tekort aan androgeen en een overschot aan oestrogeen. Oestrogeen krijgt zo dikmakende eigenschappen.

Candida-infectie in de darmen

Door slechte voedingsgewoontes, ongezonde levensstijl of gebruik van antibiotica kan deze gist gaan woekeren waardoor het evenwicht in de darmflora verstoord raakt. In dit geval voedt candida zich met progesteron. Zo kan candida ervoor zorgen dat er te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen overblijft.

Een verkeerde, moderne levensstijl kan ertoe leiden dat de onderlinge balans van de hormonen in het lichaam verstoort raakt. Bovenstaande problemen zijn hiervan een gevolg. Wij helpen je graag de gevolgen te voorkomen of verhelpen. Je kunt daardoor een voelbaar verbeterde gezondheid krijgen met meer energie. Gezondheidsproblemen waar je misschien al lange tijd last van hebt, zoals: overgewicht of obesitas, vermoeidheid, migraine, gewrichtspijn, huidproblemen, neerslachtigheid etc. kunnen tot het verleden behoren!*

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn