Blog | Nederland Slank

Groenten; rauw of gekookt? Mix it up!

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 18 maart 2014

Ook jarenlang geloofd dat groenten het beste rauw gegeten kunnen worden, maar keek je een beetje op tegen het geknaag? Haal gerust adem. Lang niet voor alle groenten geldt dat rauwe consumptie het beste is.

Het resultaat van een onderzoek uitgevoerd door een vooraanstaande Amerikaanse universiteit toont zelfs aan dat in vele gevallen bakken de beste bereidingsmethode is, gevolgd door stomen. De laatste methode behoudt de in water (tijdens koken) opgeloste vitaminen B en C aanzienlijk beter. Lang en in veel water koken, of de snelkookpan gebruiken is voor geen enkele groente goed. Als je op deze manier nog iets van de voedingsstoffen binnen wilt krijgen, kun je het kookwater het beste hergebruiken in bijvoorbeeld een lichte saus.

Ook is het een goed idee om seizoensgroenten te gebruiken. Hieronder vind je enkele tips over welke (lente)groenten je het beste kunt klaarmaken:

 

Spinazie. Rijk aan vitamine B2, B6, B11, E, A, kalium, magnesium, ijzer en zink.

Bereidingswijze: koken. Op deze manier blijven vooral kalium, magnesium en kalk het best bewaard.

 

Rode Biet. Rijk aan kalium en zink.

Bereidinswijze: rauw. Bijvoorbeeld in en salade met een gesnipperd uitje, appel en een beetje kruidnagel.

 

Wortelen. Rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen. Goed tegen hartkwalen.

Bereidingswijze: rauw. In salades of als gezond tussendoortje.

 

Broccoli. Rijk aan lever ontgiftende en maagzweer-voorkomende enzymen.

Bereidingswijze: rauw: met hoummous of gekookt.

 

Paprika. Rijk aan vitamine C.

Bereidingswijze: rauw

 

Tomaten: Rijk aan kanker vertragend lycopeen.  

Bereidingswijze: gebakken in olijfolie bevordert het de opname van het lycopeen.

 

Andere supergezonde (lente)groenten zijn: raapstelen, rode kool, prei, rammenas, koolraap en pastinaak.

Heb je zelf een heerlijk groenterecept? Deel het met ons en we vermelden het op onze Facebookpagina.