Nederland-Slank-Mar-27-2024-05-28-29-9720-AM

Groenten; rauw of gekookt? Mix it up!

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
18 maart 2014

Ook jarenlang geloofd dat groenten het beste rauw gegeten kunnen worden, maar keek je een beetje op tegen het geknaag? Haal gerust adem. Lang niet voor alle groenten geldt dat rauwe consumptie het beste is.

Het resultaat van een onderzoek uitgevoerd door een vooraanstaande Amerikaanse universiteit toont zelfs aan dat in vele gevallen bakken de beste bereidingsmethode is, gevolgd door stomen. De laatste methode behoudt de in water (tijdens koken) opgeloste vitaminen B en C aanzienlijk beter. Lang en in veel water koken, of de snelkookpan gebruiken is voor geen enkele groente goed. Als je op deze manier nog iets van de voedingsstoffen binnen wilt krijgen, kun je het kookwater het beste hergebruiken in bijvoorbeeld een lichte saus.

menu-november

Ook is het een goed idee om seizoensgroenten te gebruiken. Hieronder vind je enkele tips over welke (lente)groenten je het beste kunt klaarmaken:

 

Spinazie. Rijk aan vitamine B2, B6, B11, E, A, kalium, magnesium, ijzer en zink.

Bereidingswijze: koken. Op deze manier blijven vooral kalium, magnesium en kalk het best bewaard.

 

Rode Biet. Rijk aan kalium en zink.

Bereidinswijze: rauw. Bijvoorbeeld in en salade met een gesnipperd uitje, appel en een beetje kruidnagel.

 

Wortelen. Rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen. Goed tegen hartkwalen.

Bereidingswijze: rauw. In salades of als gezond tussendoortje.

 

Broccoli. Rijk aan lever ontgiftende en maagzweer-voorkomende enzymen.

Bereidingswijze: rauw: met hoummous of gekookt.

 

Paprika. Rijk aan vitamine C.

Bereidingswijze: rauw

 

Tomaten: Rijk aan kanker vertragend lycopeen.  

Bereidingswijze: gebakken in olijfolie bevordert het de opname van het lycopeen.

 

Andere supergezonde (lente)groenten zijn: raapstelen, rode kool, prei, rammenas, koolraap en pastinaak.

Heb je zelf een heerlijk groenterecept? Deel het met ons en we vermelden het op onze Facebookpagina.

 

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn