Blog | Nederland Slank

Miljoenen voor concurrent Philips in slaapapneu

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 05 juli 2016

Thieu Vaessen

Vandaag, 5-7-16 in FD

06:00 Update: vandaag, 07:47

Krantentitel: ‘Nieuw geld voor Philips-concurrent’

Philips kan zich opmaken voor een verhevigde concurrentiestrijd rond medische hulpmiddelen tegen slaapapneu, een terrein waarop het technologieconcern wereldwijd marktleider is. Het jonge bedrijf NightBalance uit Delft gaat zijn ‘digitale slaaptrainer’ versneld in de markt zetten nu het €12,5 mln aan nieuw kapitaal bij investeerders heeft opgehaald.

NightBalance denkt een goed alternatief te kunnen bieden doordat patiënten het gebruik van de digitale slaaptrainer vaak beter volhouden. De ademhalingsapparaten van Philips zijn vaak heel effectief, maar een probleem is dat patiënten het slapen met een masker voor hun mond lastig vinden.

Wil je gezond slapen, afvallen en uitgerust opstaan, vraag dan een gratis consult aan!

Het apparaatje van NightBalance wordt op de borst bevestigd en leert patiënten via trillingen om niet meer op hun rug te slapen. Zijligging is beter voor veel mensen die last hebben van slaapapneu. Alleen al in Nederland hebben zeker 500.000 mensen last van de slaapstoornis die leidt tot extreme vermoeidheid.

Wil je gezond slapen, afvallen en uitgerust opstaan, vraag dan een gratis consult aan!

Het investeringsgeld voor NightBalance is grotendeels afkomstig van Inkef Capital en Gilde Healthcare, twee investeringsfondsen die zich toeleggen op medische innovatie. Pieter van der Meer van Gilde dicht de digitale slaaptrainer een groot potentieel toe, mede omdat die aanzienlijk goedkoper is dan de bestaande hulpmiddelen. ‘De prijs is belangrijker dan ooit, gezien de discussie over de kosten van de zorg.’

De bestaande markt voor medische hulpmiddelen tegen slaapapneu is grotendeels in handen van Philips en het Amerikaanse bedrijf ResMed. Philips verwierf zich een dominante positie door de overname van een ander Amerikaans bedrijf, Respironics,

voor €3,6 mrd. De aankoop uit 2008 is nog steeds een van de grootste uit de geschiedenis van Philips. De investeerders hopen NightBalance over enkele jaren te verkopen aan Philips of een ander groot medisch concern, maar houden ook een beursgang in gedachten.

Met de komst van twee nieuwe investeerders wordt ook het management van NightBalance aanzienlijk versterkt. Opvallend is de komst van David White, de voormalig chief medical officer van Philips Respironics, die is toegetreden tot de medische adviesraad van het Delftse bedrijf. Voormalig ceo Jan Keltjens van Sapiens is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen.

NightBalance is in 2009 opgericht door Eline Vrijland-van Beest, die de digitale slaaptrainer zelf ontwikkelde tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Vrijland is nog altijd ceo van het bedrijf. NightBalance financierde de eerste aanloopverliezen onder meer met een ton prijzengeld. Een van die prijzen was afkomstig van Philips.

Wil je gezond slapen, afvallen en uitgerust opstaan, vraag dan een gratis consult aan!

De digitale slaaptrainer is sinds 2012 op de markt en wordt inmiddels in elf Europese landen verkocht. Het bedrijf maakt geen verkoopcijfers bekend, maar duidelijk is dat de verkoop nog geen grote vlucht heeft genomen. Dat komt volgens Vrijland doordat de NightBalance nog niet wordt vergoed door de verzekeraars. Om die reden adviseren artsen meestal eerst beademingsapparaten of andere hulpmiddelen die wel worden vergoed

De belangrijkste tegenvaller voor NightBalance was tot nu toe dat
toezichthouders en verzekeraars steeds weer nieuwe klinische studies eisen die de
effectiviteit van de slaaptrainer aantonen. ‘Na vier gepubliceerde studies dacht ik dat we voldoende bewijs hadden’, zegt Vrijland, ‘maar dat is dus niet zo.’ Een groot deel van het nieuwe investeringsgeld zal NightBalance gebruiken voor nieuwe klinische studies, onder meer in de Verenigde Staten.

Eline Vrijland-van Beest

Naast Inkef en Gilde investeren ook de bestaande aandeelhouders opnieuw in het Delftse bedrijf. Het gaat om de investeringsmaatschappij Thuja, Health Innovations en Van Herk Ventures.

Door Thieu Vaessen
Schrijft over innovatie, biotech en onderwijs. Over de toekomst van Nederland dus. Hoe verdienen wij ons geld in 2025?