Nederland-Slank-3

Miljoenen voor concurrent Philips in slaapapneu

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
05 juli 2016

Thieu Vaessen

Vandaag, 5-7-16 in FD

06:00 Update: vandaag, 07:47

Krantentitel: ‘Nieuw geld voor Philips-concurrent’

Philips kan zich opmaken voor een verhevigde concurrentiestrijd rond medische hulpmiddelen tegen slaapapneu, een terrein waarop het technologieconcern wereldwijd marktleider is. Het jonge bedrijf NightBalance uit Delft gaat zijn ‘digitale slaaptrainer’ versneld in de markt zetten nu het €12,5 mln aan nieuw kapitaal bij investeerders heeft opgehaald.

NightBalance denkt een goed alternatief te kunnen bieden doordat patiënten het gebruik van de digitale slaaptrainer vaak beter volhouden. De ademhalingsapparaten van Philips zijn vaak heel effectief, maar een probleem is dat patiënten het slapen met een masker voor hun mond lastig vinden.

Wil je gezond slapen, afvallen en uitgerust opstaan, vraag dan een gratis consult aan!

productshot

Het apparaatje van NightBalance wordt op de borst bevestigd en leert patiënten via trillingen om niet meer op hun rug te slapen. Zijligging is beter voor veel mensen die last hebben van slaapapneu. Alleen al in Nederland hebben zeker 500.000 mensen last van de slaapstoornis die leidt tot extreme vermoeidheid.

Wil je gezond slapen, afvallen en uitgerust opstaan, vraag dan een gratis consult aan!

Het investeringsgeld voor NightBalance is grotendeels afkomstig van Inkef Capital en Gilde Healthcare, twee investeringsfondsen die zich toeleggen op medische innovatie. Pieter van der Meer van Gilde dicht de digitale slaaptrainer een groot potentieel toe, mede omdat die aanzienlijk goedkoper is dan de bestaande hulpmiddelen. ‘De prijs is belangrijker dan ooit, gezien de discussie over de kosten van de zorg.’

De bestaande markt voor medische hulpmiddelen tegen slaapapneu is grotendeels in handen van Philips en het Amerikaanse bedrijf ResMed. Philips verwierf zich een dominante positie door de overname van een ander Amerikaans bedrijf, Respironics,

voor €3,6 mrd. De aankoop uit 2008 is nog steeds een van de grootste uit de geschiedenis van Philips. De investeerders hopen NightBalance over enkele jaren te verkopen aan Philips of een ander groot medisch concern, maar houden ook een beursgang in gedachten.

Met de komst van twee nieuwe investeerders wordt ook het management van NightBalance aanzienlijk versterkt. Opvallend is de komst van David White, de voormalig chief medical officer van Philips Respironics, die is toegetreden tot de medische adviesraad van het Delftse bedrijf. Voormalig ceo Jan Keltjens van Sapiens is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen.

NightBalance is in 2009 opgericht door Eline Vrijland-van Beest, die de digitale slaaptrainer zelf ontwikkelde tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Vrijland is nog altijd ceo van het bedrijf. NightBalance financierde de eerste aanloopverliezen onder meer met een ton prijzengeld. Een van die prijzen was afkomstig van Philips.

Wil je gezond slapen, afvallen en uitgerust opstaan, vraag dan een gratis consult aan!

De digitale slaaptrainer is sinds 2012 op de markt en wordt inmiddels in elf Europese landen verkocht. Het bedrijf maakt geen verkoopcijfers bekend, maar duidelijk is dat de verkoop nog geen grote vlucht heeft genomen. Dat komt volgens Vrijland doordat de NightBalance nog niet wordt vergoed door de verzekeraars. Om die reden adviseren artsen meestal eerst beademingsapparaten of andere hulpmiddelen die wel worden vergoed

De belangrijkste tegenvaller voor NightBalance was tot nu toe dat
toezichthouders en verzekeraars steeds weer nieuwe klinische studies eisen die de
effectiviteit van de slaaptrainer aantonen. ‘Na vier gepubliceerde studies dacht ik dat we voldoende bewijs hadden’, zegt Vrijland, ‘maar dat is dus niet zo.’ Een groot deel van het nieuwe investeringsgeld zal NightBalance gebruiken voor nieuwe klinische studies, onder meer in de Verenigde Staten.

Eline Vrijland-van Beest

Naast Inkef en Gilde investeren ook de bestaande aandeelhouders opnieuw in het Delftse bedrijf. Het gaat om de investeringsmaatschappij Thuja, Health Innovations en Van Herk Ventures.

Door Thieu Vaessen
Schrijft over innovatie, biotech en onderwijs. Over de toekomst van Nederland dus. Hoe verdienen wij ons geld in 2025?

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn