Blog | Nederland Slank

Nederlanders Consumeren Onvoldoende Voedingsstoffen-Bezorgdheid Groeit

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 17 november 2023

Nederlanders Eten Te Weinig Voedingsstoffen: Een Zorgwekkende Ontwikkeling

In Nederland, bekend om zijn welvaart, zou men verwachten dat de bevolking genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Recent onderzoek werpt echter een ander licht op deze aanname, waaruit blijkt dat veel Nederlanders een te lage inname van essentiƫle voedingsstoffen hebben. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals chronische vermoeidheid door een tekort aan vitamine C. Aan de andere kant kan een te hoge inname, zoals van vitamine A, ook schadelijk zijn door het risico op leverbeschadiging en cardiovasculaire ziektes.

Een Nederlands-Zwitsers onderzoeksteam onderzocht de voedingspatronen van 4313 Nederlanders van 1 tot 79 jaar, waarbij gekeken werd naar de inname van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, zink, vitamine A, B6, foliumzuur, D en E, en het gebruik van voedingssupplementen.

De resultaten waren onthutsend: meer dan de helft van de Nederlandse bevolking krijgt minder binnen dan aanbevolen van calcium, ijzer, vitamine D en foliumzuur. De cijfers voor zink, vitamine A, B6 en E varieerden sterk per subgroep, met name bij adolescenten, volwassen vrouwen, en degenen die geen supplementen namen. Interessant is dat slechts 1% van de peuters te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkreeg.

Dit onderzoek benadrukt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking onvoldoende essentiƫle voedingsstoffen binnenkrijgt. Het suggereert dat voedingssupplementen cruciaal kunnen zijn voor een gezond leven, met name voor specifieke groepen binnen de samenleving. Tegelijkertijd is het belangrijk om waakzaam te blijven voor overconsumptie van deze supplementen.

**Bronnen:**
- Studie over Nederlandse voedingsinname: DOI: 10.1007/s00394-023-03219-4- Gevolgen van overmatige vitamine A inname: DOI: 10.1111/nyas.14128
- Ontwikkelingsinformatie over adolescenten: [Nederlands Jeugdinstituut](https://www.nji.nl/ontwikkeling/de-puberteit)