Nederland-Slank-Mar-21-2024-12-05-02-7480-PM

Nederlanders Consumeren Onvoldoende Voedingsstoffen-Bezorgdheid Groeit

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
17 november 2023

Nederlanders Eten Te Weinig Voedingsstoffen: Een Zorgwekkende Ontwikkeling

In Nederland, bekend om zijn welvaart, zou men verwachten dat de bevolking genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Recent onderzoek werpt echter een ander licht op deze aanname, waaruit blijkt dat veel Nederlanders een te lage inname van essentiële voedingsstoffen hebben. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals chronische vermoeidheid door een tekort aan vitamine C. Aan de andere kant kan een te hoge inname, zoals van vitamine A, ook schadelijk zijn door het risico op leverbeschadiging en cardiovasculaire ziektes.

Een Nederlands-Zwitsers onderzoeksteam onderzocht de voedingspatronen van 4313 Nederlanders van 1 tot 79 jaar, waarbij gekeken werd naar de inname van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, zink, vitamine A, B6, foliumzuur, D en E, en het gebruik van voedingssupplementen.

De resultaten waren onthutsend: meer dan de helft van de Nederlandse bevolking krijgt minder binnen dan aanbevolen van calcium, ijzer, vitamine D en foliumzuur. De cijfers voor zink, vitamine A, B6 en E varieerden sterk per subgroep, met name bij adolescenten, volwassen vrouwen, en degenen die geen supplementen namen. Interessant is dat slechts 1% van de peuters te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkreeg.

Dit onderzoek benadrukt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Het suggereert dat voedingssupplementen cruciaal kunnen zijn voor een gezond leven, met name voor specifieke groepen binnen de samenleving. Tegelijkertijd is het belangrijk om waakzaam te blijven voor overconsumptie van deze supplementen.

**Bronnen:**
- Studie over Nederlandse voedingsinname: DOI: 10.1007/s00394-023-03219-4- Gevolgen van overmatige vitamine A inname: DOI: 10.1111/nyas.14128
- Ontwikkelingsinformatie over adolescenten: [Nederlands Jeugdinstituut](https://www.nji.nl/ontwikkeling/de-puberteit)

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn