Blog | Nederland Slank

Wintertijd = Brainfood tijd! Verrijk je kennis deze winter

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 11 november 2016

Ban van herfstbuien met gezonde voeding

In het laatste weekend van oktober is het weer zover: de wintertijd gaat in. Elk jaar levert dit weer de nodige discussie op over de voor- en nadelen die hieraan verbonden zijn. Door het terugdraaien van de klok met een uur, kunnen mensen nogal van de leg raken. Liesbeth van Duijn biedt tips om beter om te kunnen gaan met de ongemakken die de winter en het verzetten van de tijd met zich meebrengen. Gezonde voeding speelt daarin als altijd een belangrijke rol.

Door het veranderen van zomertijd naar wintertijd - en ook omgekeerd - wordt het bioritme van mensen op de proef gesteld. Iedereen herkent in bepaalde mate de verschijnselen van 'najaarsmoeheid', maar met het veranderen van de tijd - ook al is het maar een uur - kunnen stemmingswisselingen, lusteloosheid, vermoeidheid en slaapproblemen zich voordoen. Hoe voorkom je nou die winterdip die de wintertijd veroorzaakt? Je welbevinden wordt aangetast door een verstoord slaapritme en de verandering naar minder daglicht. Voeding kun je beïnvloeden en maakt voor een groot deel je gedrag uit. Met gezonde voeding bouw je aan je zelfvertrouwen.

Je bent wat je eet

Uit onderzoek blijkt dat ons gedrag wordt geregeld in frontale cortex in onze hersenen. Onze hersenen hebben voldoende energie nodig om goed te kunnen functioneren. Ze staan in ons lichaam ook op de eerste plaats qua verdeling van zuurstof, bloed en energie (glucose). Om een winterdip te voorkomen is het belangrijke om bloedsuiker schommelingen te beperken. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel treden op bij een voedingspatroon dat bestaat uit te veel (verkeerde) koolhydraten. Hersenreserves zijn belangrijk, en die worden vergroot door nuchter bewegen en nuchter te gaan slapen. Zo krijg je een goede energievoorziening in de hersenen. Tegenstrijdig genoeg vergroot je die reserves door voor een maaltijd te bewegen en met een lege maag te gaan slapen.

Beetje depri?

Ben je s'ochtends vaak wat chagrijnig of in een slecht humeur? Probeer dan eens geen koolhydraten te eten voor het slapengaan en maak een fikse wandeling voor het ontbijt. Niet alleen de suikers uit onze voeding zijn van invloed op onze hersenen en ons gedrag. Ook andere voedingsstoffen spelen een belangrijke rol voor je mentale gezondheid en voor het voorkomen van je winterdip. Zo is Omega-3 ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en dus de hersenen. Twee  keer per week vette vis is dan ook een anderen. Om je winterdip voor te zijn, kun je met de juiste voeding dus al heel veel doen. Herfstbuien of niet, het is voor iedereen verstandig om eens meer informatie in te winnen voor een persoonlijk voedingsadvies. Een gezond lichaam én een gezonde geest is waardevol en relevant voor iedereen.

 

Referenties:

[1] Ferdouse A, Leng S, Winter T, Aukema HM. (2019). The Brain Oxylipin Profile Is Resistant to Modulation by Dietary n-6 and n-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Male and Female Rats.

[2] Daneshzad E, Keshavarz SA, Qorbani M, Larijani B, Azadbakht L. (2020). The association between Low Carbohydrate diet, sleep status, depression, anxiety and stress score.