bannerimage

Wintertijd = Brainfood tijd! Verrijk je kennis deze winter

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 november 2016

Ban van herfstbuien met gezonde voedingwinterdip-212x300-1-1-1-1-1

In het laatste weekend van oktober is het weer zover: de wintertijd gaat in. Elk jaar levert dit weer de nodige discussie op over de voor- en nadelen die hieraan verbonden zijn. Door het terugdraaien van de klok met een uur, kunnen mensen nogal van de leg raken. Liesbeth van Duijn biedt tips om beter om te kunnen gaan met de ongemakken die de winter en het verzetten van de tijd met zich meebrengen. Gezonde voeding speelt daarin als altijd een belangrijke rol.

Door het veranderen van zomertijd naar wintertijd - en ook omgekeerd - wordt het bioritme van mensen op de proef gesteld. Iedereen herkent in bepaalde mate de verschijnselen van 'najaarsmoeheid', maar met het veranderen van de tijd - ook al is het maar een uur - kunnen stemmingswisselingen, lusteloosheid, vermoeidheid en slaapproblemen zich voordoen. Hoe voorkom je nou die winterdip die de wintertijd veroorzaakt? Je welbevinden wordt aangetast door een verstoord slaapritme en de verandering naar minder daglicht. Voeding kun je beïnvloeden en maakt voor een groot deel je gedrag uit. Met gezonde voeding bouw je aan je zelfvertrouwen.

Je bent wat je eet

Uit onderzoek blijkt dat ons gedrag wordt geregeld in frontale cortex in onze hersenen. Onze hersenen hebben voldoende energie nodig om goed te kunnen functioneren. Ze staan in ons lichaam ook op de eerste plaats qua verdeling van zuurstof, bloed en energie (glucose). Om een winterdip te voorkomen is het belangrijke om bloedsuiker schommelingen te beperken. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel treden op bij een voedingspatroon dat bestaat uit te veel (verkeerde) koolhydraten. Hersenreserves zijn belangrijk, en die worden vergroot door nuchter bewegen en nuchter te gaan slapen. Zo krijg je een goede energievoorziening in de hersenen. Tegenstrijdig genoeg vergroot je die reserves door voor een maaltijd te bewegen en met een lege maag te gaan slapen.

Beetje depri?winter-300x192-1-1-1-1-1-1-1

Ben je s'ochtends vaak wat chagrijnig of in een slecht humeur? Probeer dan eens geen koolhydraten te eten voor het slapengaan en maak een fikse wandeling voor het ontbijt. Niet alleen de suikers uit onze voeding zijn van invloed op onze hersenen en ons gedrag. Ook andere voedingsstoffen spelen een belangrijke rol voor je mentale gezondheid en voor het voorkomen van je winterdip. Zo is Omega-3 ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en dus de hersenen. Twee  keer per week vette vis is dan ook een anderen. Om je winterdip voor te zijn, kun je met de juiste voeding dus al heel veel doen. Herfstbuien of niet, het is voor iedereen verstandig om eens meer informatie in te winnen voor een persoonlijk voedingsadvies. Een gezond lichaam én een gezonde geest is waardevol en relevant voor iedereen.

 

Referenties:

[1] Ferdouse A, Leng S, Winter T, Aukema HM. (2019). The Brain Oxylipin Profile Is Resistant to Modulation by Dietary n-6 and n-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Male and Female Rats.

[2] Daneshzad E, Keshavarz SA, Qorbani M, Larijani B, Azadbakht L. (2020). The association between Low Carbohydrate diet, sleep status, depression, anxiety and stress score.

 
 
Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn