Waarom krijg je buikpijn en hoe kun je het behandelen?

buikpijn

Buikpijn of buikkramp is een veelvoorkomende klacht waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Buikpijn kun je voelen in je gehele romp in het gebied vanaf je ribben tot boven het bekken. De intensiteit van buikpijn kan variëren van milde pijn tot ernstige, stekende pijn. Ook kan buikpijn veel verschillende oorzaken hebben, van voeding en stress tot problemen met de functie van bepaalde organen.

Hoewel veel mensen denken dat het normaal is om regelmatig wat buikpijn te hebben, maar het is vaak erg vermoeiend en niet nodig. Bovendien kun je het heel goed voorkomen als je weet wat de oorzaak is. De meeste mensen gaan niet snel op zoek naar een oorzaak of oplossing voor hun buikpijn, maar wachten meestal tot het vanzelf weer overgaat.

Maar buikpijn gaat meestal niet vanzelf weer over en komt op een gegeven moment weer terug als je er niets aan doet. Ook kunnen bepaalde vormen van buikpijn gevaarlijk zijn en wijzen op een ernstige aandoening. Het is dus erg belangrijk om buikpijn te herkennen en iets aan de oorzaak te doen. Nederland Slank vertelt je alles wat je moet weten over buikpijn.

buikpijn

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is buikpijn?

Welke oorzaken kan buikpijn hebben?

Wanneer schakel je een arts in voor je buikpijn?

7 tips om buikpijn te verminderen op een natuurlijke manier

Nederland Slank helpt buikpijn voorkomen en behandelen

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wat is buikpijn?

Buikpijn is pijn die je kunt voelen in het hele gebied vanaf je onderste ribben tot aan je bekken en kruis. Buikpijn wordt ook wel omschreven als buikkramp, stekende pijn, zeurende pijn of een drukkende pijn in de buik.

Buikpijn is niet altijd dezelfde soort gevoeligheid. Het kan heel verschillend voelen. De duur en de hevigheid van de pijn is erg afhankelijk van de soort buikpijn en de oorzaak van de buikpijn die iemand ervaart.

In de buik zitten een aantal hele belangrijke organen, waaronder de maag, lever, darmen, alvleesklier en de voortplantingsorganen. Deze organen kunnen ook te maken hebben met buikpijn, daar lees je later in dit artikel meer over.

last van buik

Verschillende soorten buikpijn

Niet alle buikpijn is hetzelfde. Buikkrampen kunnen heel verschillend aanvoelen. Een acute buikpijn zorgt bijvoorbeeld voor intense pijn die van het een op het andere moment kan opspelen. Chronische buikpijn daarentegen is een pijn die constant speelt of steeds weer terugkerend is. Deze chronische pijn duurt vaak ook langer en gaat niet zomaar weg.

Buikpijn kan talloze oorzaken hebben en daarom is het belangrijk om te weten wat voor soort buikpijn je hebt. Zo kun je sneller op zoek naar een oplossing voor de pijn.

De meeste buikpijn kan verdeeld worden in de volgende groepen:

  • Progressieve buikpijn is buikpijn die na verloop van tijd steeds erger wordt. Vaak komen er ook andere symptomen bij naarmate de pijn erger wordt. Progressieve buikpijn kan een teken zijn van iets ernstigers. Maar ook van verkeerde voeding, te weinig beweging of stress kan progressieve buikpijn veroorzaken. Mocht je twijfelen over pijn in je buik, of merk je dat de pijn steeds erger wordt, schakel dan de juiste medische hulp in.

  • Als je buikpijn beperkt is tot één deel in je buik, spreken we over gelokaliseerde pijn. Dit soort buikpijn wordt vaak veroorzaakt door problemen met een bepaald orgaan. Als je bijvoorbeeld last hebt van maagklachten, voel je dit gelokaliseerd op de plek waar je maag zit.

  • Kramp-achtige pijn in de buik gaat meestal gepaard met een dikke opgeblazen buik, winderigheid, diarree of verstopping. Bij vrouwen speelt de ovulatie en menstruatie hier vaak een rol bij, maar ook spijsverteringsproblemen veroorzaken deze veelvoorkomende klachten. Het is een pijn die komt en gaat, maar vaak wel een langere tijd aanwezig is.

  • Ook kunnen infecties in je maag of darmen veroorzaakt door een virus of bacterie buikpijn veroorzaken. Dit is vaak een acute, hevige pijn die niet zomaar weg gaat.

buikpijn en darmbacterien | Nederland Slank

Welke oorzaken kan buikpijn hebben?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor buikpijn. Om de juiste behandeling in te kunnen zetten is het belangrijk om achter de oorzaak van je buikpijn te komen.

De meeste chronische buikpijn wordt veroorzaakt door een probleem in het spijsverteringskanaal (de darm). Vaak worden deze klachten veroorzaakt door voeding. Maar ook problemen met andere organen kunnen de oorzaak zijn voor buikpijn. De nieren, lever of alvleesklier kunnen ook een rol spelen bij pijn in de buik. Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen.

We hebben de meest voorkomende oorzaken van buikkrampen op een rij gezet:

Buikpijn door problemen met de darmen en spijsvertering

Voedselintolerantie of overgevoeligheid

Wanneer iemand gevoelig is voor bepaalde voeding reageren de maag en de darmen daarop. Gluten-intolerantie, glutenallergie en lactose intolerantie zijn veelvoorkomende aandoeningen. Vaak hebben mensen last van overgevoeligheden zonder dit door te hebben. Veel buikpijn wordt veroorzaakt door het eten van (te veel en/of) verkeerde voeding.

Intoleranties en overgevoeligheid voor voeding veroorzaakt vaak buikpijn, maar ook winderigheid, een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. Ook diarree en verstopping van de darmen komt vaak voor wanneer mensen niet de juiste voeding gebruiken.

darmen en organen | Nederland Slank

Maag- en darmaandoeningen

Naast overgevoeligheid voor voeding kunnen ook andere darmaandoeningen buikpijn veroorzaken:

  • Prikkelbare darmsyndroom

  • Gastro-enteritis en voedselvergiftiging

  • Maagzweren

  • Inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn

  • Galstenen of problemen met de galblaas

  • Appendicitis (ontsteking aan de appendix)

  • Pancreatitis (ontsteking aan de alvleesklier)

Buikpijn door problemen met andere organen

Niet alleen de problemen met de darmen en spijsvertering veroorzaken buikpijn. Er zijn ook andere organen en systemen die een rol kunnen spelen bij (terugkerende) buikpijn:

  • De vrouwelijke geslachtsorganen: menstruatiepijn of eileider ontsteking

  • Nierstenen

  • Blaasontsteking

  • Maar ook hartproblemen, zoals angina pectoris of hartfalen kunnen pijn in de buik veroorzaken.

buikpijn

Buikpijn door medicijngebruik

Het (langdurige) gebruik van bepaalde medicijnen kan ook pijn in de buik veroorzaken. Dit heeft meestal te maken met het negatieve effect van de medicatie op de spijsvertering.

De medicatie-soorten die buikpijn kunnen veroorzaken zijn:

  • Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s), zoals ibuprofen en aspirine

  • Geneesmiddelen om de symptomen van dementie of de ziekte van Alzheimer te helpen beheersen

medicijnensupplementen

Buikpijn door stress en emoties

Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door emotionele factoren, zoals spanning, angst en stress. Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam zich klaar voor actie. Dit wordt ook wel het "fight or flight" principe genoemd. Je bloeddruk stijgt, de hartslag gaat omhoog en je spieren spannen zich aan.

Om energie te besparen voor de stressvolle situatie, wordt je spijsvertering op een laag pitje gezet. Dit is het gevolg van de productie van stresshormonen die je aanmaakt in tijden van stress en onrust. Adrenaline, noradrenaline en cortisol zorgen ervoor dat je adequaat kunt reageren op (potentiële) stress. Deze hormonen kunnen dus ook je darmen en maag van streek maken. Je kunt last krijgen van diarree of obstipatie, pijn of winderigheid

Tegenwoordig is het zo dat we vaak en veel onnatuurlijke stress ervaren. Deze stress is vaak chronisch omdat het gerelateerd is aan onze dagelijkse levens. Werkdruk, een veeleisend gezinsleven, prestatiedruk, maar ook ongezond eten, te weinig bewegen en trauma’s uit het verleden zorgen voor veel stress in ons lichaam.

Wil jij weten hoe je buikpijn veroorzaakt door stress kunt behandelen? Heb jij veel last van stress en onrust en wil je daar gericht aan werken? Met de Biologie van Geluk bieden wij een duurzame natuurlijke oplossing voor iedereen die klachten heeft als gevolg van stress. In dit artikel lees je er alles over.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

buikpijn

Wanneer schakel je een arts in voor je buikpijn?

Buikpijn is meestal niet (gelijk) heel ernstig. Vaak kun je met de juiste adviezen er zelf wat aan doen. Toch is het belangrijk om te onderzoeken wat voor buikpijn je hebt en waar dit vandaan komt. Vooral als de pijn langdurig aanhoudt of heel intens wordt.

Mocht je erge steken voelen op plekken waar bepaalde organen zitten, zoals je alvleesklier of je lever. Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Een arts kan testen uitvoeren, zoals bloedonderzoek of beeldvorming, om de oorzaak van de pijn te bepalen en een diagnose te stellen.

Als blijkt dat er niets ernstigs aan de hand is, dan kun je zelf de beste behandeling zoeken door e Nederland Slank te raadplegen. We hebben goede resultaten met het behandelen en voorkomen van veel soorten buikpijn. Door je lichaam weer op de juiste manier te voeden, kun je op een natuurlijke manier van je vervelende klachten afkomen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

7 tips om buikpijn te verminderen op een natuurlijke manier

Buikpijn en buikkrampen zijn niet prettig. In ernstige gevallen is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen bij een arts. Maar in veel gevallen kun je buikpijn aanpakken door je leefstijl aan te passen.

Met de volgende natuurlijke tips kun je die vervelende buikpijn misschien wel voorkomen en behandelen!

buikpijn

Voldoende water drinken

Onze spijsvertering heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen werken. Als we te weinig water drinken kan dit leiden tot verstopping in de darmen en problemen met het verteren van je voedsel. Dit veroorzaakt weer buikkrampen en winderigheid.

Water helpt de dikke darm met hydrateren en zo de stoelgang te ondersteunen. Maar ook de bacteriën in onze darmflora hebben water nodig om voedingsstoffen te kunnen verteren en op te kunnen nemen. De gemiddelde volwassen persoon zou minimaal 2,5 liter water per dag moeten drinken en soms wel meer!

buikpijn

Gember

Gember is erg gezond. Het boost de spijsvertering en het heeft een antibacteriële werking en kan voor verlichting zorgen bij pijn in de buik. Door maximaal 3 koppen gemberthee per dag te nemen kun je van de voordelen profiteren.

Toch niet zo dol op gember? Venkel heeft vrijwel dezelfde goede eigenschappen als gember en kan dus ook heel goed helpen bij buikpijn.

Appelazijn

Appelazijn zou ook kunnen helpen bij buikklachten. De zuurgraad van appelazijn zou de vertering kunnen verbeteren en slechte bacteriën in de darmen kunnen bestrijden. In dit artikel lees je alles over de gezondheidseffecten van appelazijn. Appelazijn kun je innemen met water, maar je kunt het ook gebruiken als smaakmaker in een salade.

appel azijn

Eet niet te veel granen.

Veel mensen zijn gevoelig voor gluten uit tarwe. De klachten die mensen ervaren na het eten van gluten kunnen heel verschillend zijn. Maar vaak hoort pijn of kramp in de buik of een opgeblazen gevoel hier ook bij. Ook als mensen niet officieel allergisch of intolerant zijn voor gluten, kan het eten van voedingsmiddelen rijk aan gluten vroeg of laat voor klachten zorgen.

Heb je vaak last van je buik en weet je niet zo goed hoe het komt? Ga dan eens minder gluten eten en kijk wat er gebeurt. In veel gevallen worden de klachten minder en zul je zien dat je prima zonder die vertrouwde boterham kunt!

Gezond bewegen

Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Bewegen zorgt voor aanmaak van goede hormonen en zorgt voor ontspanning in het lichaam. Als je last hebt van buikkrampen kan wandelen verlichting geven omdat dit de darmen stimuleert en de pijn kan verlichten.

buikpijn

Kamille

Kamille is een bloemetje dat ook vele goede eigenschappen heeft. Het kan verlichting geven bij buikpijn en kan ook klachten, zoals misselijkheid verminderen. Kamille heeft een ontstekingsremmende werking in onze spijsvertering en zorgt er tegelijkertijd voor dat onze darmen zich kunnen ontspannen.

Kamille kan verlichting brengen bij buikpijn, maar ook bij misselijkheid en braken. Zeker bij prikkelbare darmsyndroom of buikpijn veroorzaakt door de spijsvertering is het handig om regelmatig wat kamillethee te drinken.

buikpijn

Eet meer vezelrijke voeding

Vezels zijn noodzakelijk voor een goede darmwerking. Wanneer je vaak buikkrampen hebt, een opgeblazen gevoel of een moeilijke stoelgang, is het verstandig om meer vezels te gaan eten. De vezels in voeding trekken vocht aan in ons darmkanaal en zo bevordert het de vertering en stoelgang.

Ook voeden onze darmbacteriën zich met vezels. De darmbacteriën zetten vezels om in boterzuur. Boterzuur wordt opgenomen in onze dikke darm en vormt een belangrijke bron van energie.

In groente, fruit en peulvruchten zitten veel vezels. Maar ook noten, zaden en pitten en havermout bevatten veel vezels. Een van de meest vezelrijke voedingsmiddelen is lijnzaad. Met dagelijks één eetlepel lijnzaad van 10 gram krijg je vaak al behoorlijk wat extra vezels binnen om je darmen te stimuleren.

lijnzaad fijngemaakt

Nederland Slank helpt buikpijn voorkomen en behandelen

Buikpijn kan ontzettend veel invloed hebben op je leven. Als je weet waar je klachten vandaan komen, kun je kiezen voor de juiste aanpak en behandeling. De juiste voeding en leefstijl is erg belangrijk bij het voorkomen en behandelen van buikpijn. Wil jij ook van je buik af maar weet je niet hoe?

Bij Nederland Slank specialiseren wij ons in orthomoleculaire voedingsleer. We gaan kijken welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Je krijgt een persoonlijk voedingsplan waarmee je de pijnklachten kunt verhelpen door je lichaam precies de voeding te bieden die het nodig heeft.

Heb je interesse? Vraag dan nu een gratis consult aan bij Nederland Slank en pak je buikpijn effectief aan!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

buikpijn