Cellulite behandelen met een gezonde leefstijl

Woman

Een bobbelige huid met allemaal kleine putjes? Dat is cellulite. Ontzettend veel mensen hebben met cellulite te maken, vooral rondom de billen en bovenbenen. Het fenomeen wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd, wat natuurlijk alles te maken heeft met de bijzondere textuur die de huid krijgt.

Wat is cellulite precies, hoe wordt het veroorzaakt en misschien wel het belangrijkste: wat kun je ertegen doen? Hier vind je de antwoorden. 

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Wat is cellulite?

Wat veroorzaakt cellulite?

Kan voeding cellulite veroorzaken?

Voeding waarmee je cellulite vermindert

Andere manieren om cellulite te bestrijden

Cellulite gericht aanpakken met Nederland Slank

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

 

Wat is cellulite?

Cellulite is een fenomeen dat ontstaat door een toenemend aantal vetcellen onder de huid. Deze vetcellen vernauwen de bloedvaten en zorgen er zo voor dat de bloedsomloop verstoord wordt. Het lichaam kan zo minder goed afvalstoffen wegvoeren, waardoor het bindweefsel onder het huid verhardt. Deze verharding zorgt voor een bubbelige structuur die we als cellulite herkennen.

Er wordt vaak gedacht dat cellulite alleen bij mensen met overgewicht ontstaat, maar dit is niet waar. Ook mensen met een gezond gewicht kunnen cellulite krijgen. Het hoeft dus geen teken te zijn dat je te zwaar bent.

Cellulite komt voornamelijk bij vrouwen voor. Sterker nog, tot wel 90% van de vrouwen kan met cellulite te maken krijgen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste zit het vetweefsel bij vrouwen dichter onder de huid, waardoor oneffenheden in dit weefsel sneller zichtbaar zijn.

Daarnaast spelen ook de hormoonveranderingen bij vrouwen een grote rol. Deze veranderingen kunnen namelijk de bindweefselbanden laten opzwellen. De mate van cellulite is bij iedereen verschillend. Er worden over het algemeen vier gradaties van elkaar onderscheiden:

  1. Lichte cellulite: je huid ziet er glad uit, maar vertoont kleine deukjes wanneer je de huid tussen je vingers samenknijpt.
  2. Matige cellulite: je huid ziet er in ruststand glad uit, maar wordt bobbelig wanneer je je spieren aanspant.
  3. Sterke cellulite: er is een duidelijke sinaasappelhuid zichtbaar.
  4. Zware cellulite: er zitten diepere putten in de huid en je voelt ook hardere knopen onder de huid.

Cellulite

Het verschil tussen cellulite en cellulitis

Cellulite en cellulitis worden vaak met elkaar verward. Het grote verschil is dat cellulite een onschuldige verandering van het bindweefsel is. Het kan geen kwaad, maar wordt door sommigen als minder mooi ervaren.

Cellulitis is een bacteriële ontsteking van het bindweefsel. Het zorgt niet alleen voor een bobbelige structuur van de huid, maar gaat vaak ook gepaard met klachten zoals koorts en pijn. In de meeste gevallen ontstaat cellulitis rondom de benen, maar het kan ook bij de armen of in het gezicht voorkomen. Doordat het probleem door een bacterie veroorzaakt wordt, moet het met antibiotica bestreden worden.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wat veroorzaakt cellulite?

Het is niet altijd duidelijk wat cellulite nu precies veroorzaakt. Er valt dus ook niet altijd te verklaren waarom de een wel met cellulite te maken krijgt en de ander niet. Er zijn verschillende factoren die allemaal een rol spelen.

Hormonen

Er wordt gedacht dat hormonen een belangrijke rol spelen bij de vorming van cellulite. Zo spelen niet alleen vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen een rol, maar kan ook adrenaline cellulite veroorzaken.

Heb je dus veel last van stress? Dan kan dit uiteindelijk tot cellulite leiden. Bij mannen met cellulite wordt er meestal gedacht dat dit door een hormoonstoornis komt. Zo kan een tekort aan testosteron voor cellulite zorgen.

Leeftijd

Hormonen en leeftijd gaan eigenlijk hand in hand, want het kan zijn dat oudere vrouwen plotseling cellulite krijgen. Dit komt door de verandering die de menopauze veroorzaakt. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam daalt, wat ook de doorbloeding van het bindweefsel vermindert. Hierdoor komt er minder zuurstof in het bindweefsel, wat de aanmaak van collageen weer laat afnemen.

Tegelijkertijd zorgt de afname van oestrogeen er ook voor dat vetcellen iets opzwellen. Al deze factoren zorgen er samen voor dat er cellulite ontstaat en dat de cellulite ook beter zichtbaar is.

Genetische aanleg

Onze genen hebben ontzettend veel invloed op ons lichaam, dus kunnen ook het ontstaan van cellulite beïnvloeden. Is je huid van nature erg dun of zorgt je natuurlijke vetverdeling ervoor dat er zich meer vet ophoopt rondom je benen en billen? Dan is de kans groot dat er eerder cellulite zichtbaar is.

Ook hoe goed je bloedsomloop is wordt deels bepaald door genen, wat uiteindelijk weer invloed heeft op de vorming van cellulite. Hebben naaste familieleden last van cellulite? Dan is de kans groter dat jij er vroeg of laat ook last van gaat krijgen.

Weinig lichaamsbeweging

De meeste mensen brengen vandaag de dag hun tijd meestal zittend door. Ze zijn aanzienlijk minder in beweging, wat weer voor een aantal negatieve effecten zorgt. Zo verslechtert de bloedsomloop wanneer je niet voldoende in beweging bent. Deze slechte bloedsomloop zorgt vervolgens weer voor het ontstaan van cellulite.

Wil je dit voorkomen? Dan is het aan te raden om iedere dag minstens een half uur te bewegen. Benut je werkpauzes om even een rondje te wandelen of plan meerdere keren per week een sportsessie in.

Roken

Wanneer je rookt, adem je allemaal schadelijke chemicaliën in die verschillende negatieve effecten hebben op je lichaam. Zo zorgen vrije radicalen ervoor dat je bloedvaten vernauwen, wat de bloedsomloop belemmert. Het bindweefsel wordt zo minder goed doorbloed, wat voor cellulite kan zorgen.

Stoppen met roken is dus een van de belangrijkste manieren om de vorming van cellulite te voorkomen.

Non Smoking

Medicatie

Sommige medicatie kan invloed hebben op de hormoonhuishouding. Dit kan uiteindelijk dus voor een disbalans zorgen die weer tot cellulite leidt. Zo kunnen bepaalde soorten slaappillen voor verstoringen in de hormonen zorgen.

Ook dieetpillen en plaspillen worden in verband gebracht met het ontstaan van cellulite. Veel vrouwen slikken bovendien de anticonceptiepil. Deze beïnvloedt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen in het lichaam, wat weer invloed heeft op het bindweefsel en het ontstaan van cellulite.

Kan voeding cellulite veroorzaken?

Naast de eerdergenoemde veroorzakers van cellulite speelt ook voeding een rol bij het ontstaan van cellulite. Er zijn drie belangrijke voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je cellulite krijgt.

Koolhydraten

Om uit te zoeken welke voedingsmiddelen cellulite veroorzaken, is het belangrijk om te bekijken welke soorten voeding ontstekingen veroorzaken. Ontstekingen zorgen er namelijk voor dat je vetcellen opzwellen en meer vocht en gifstoffen vasthouden.

Koolhydraten worden snel opgenomen door het lichaam en komen zo direct in de bloedsomloop terecht. Dit zorgt voor een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel. Je lichaam maakt vervolgens grote hoeveelheden insuline aan om je bloedsuikerspiegel te laten dalen, wat weer voor grotere vetcellen en ontstekingen kan zorgen. Het is daarom belangrijk om snelle suikers te vermijden.

Bewerkt eten

Het is altijd beter om verse maaltijden te eten die je gemaakt hebt met onbewerkte producten. Zo weet je namelijk zeker wat er in je maaltijd zit.

Veel bewerkt eten in de supermarkt is gevuld met voedingsstoffen die ontstekingen veroorzaken, zoals vet, suiker en zout. Dit wordt gedaan om de houdbaarheid van de producten te verlengen, maar ook om de smaak te verbeteren. Deels zorgen deze producten ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, met grotere vetcellen die meer gifstoffen vasthouden als gevolg. Kies daarom voor verse producten die niet in een fabriek zijn gemaakt. Zo weet je zeker wat je eet.

Zout

Zout is niet zozeer een veroorzaker van cellulite, maar speelt wel een rol in de zichtbaarheid van cellulite. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam makkelijker vocht vasthoudt. Tot een bepaalde hoogte is dat goed, maar wanneer je te veel zout inneemt houd je ook te veel vocht vast. Zo zwellen je vetcellen op, waardoor de cellulite die er al is alleen maar duidelijker zichtbaar wordt.

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Dat heeft voor een groot deel te maken met de grote hoeveelheden zout die je in bewerkt eten vindt, maar ook bij het koken wordt er vaak meer zout gebruikt dan nodig.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Voeding waarmee je cellulite vermindert

Voeding speelt niet alleen een rol bij het ontstaan van cellulite. Het kan namelijk ook een goed middel zijn om cellulite mee te bestrijden. De meeste etenswaren op dit lijstje verminderen voornamelijk de zichtbaarheid van cellulite, maar sommige kunnen ook het daadwerkelijke probleem aanpakken.

Citrusvruchten

Sinaasappels, citroenen en grapefruits zitten boordevol vitamine C. Dat is belangrijk, want deze vitamine speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je huid. Zo stimuleert het de aanmaak van collageen.

Dit stofje is belangrijk voor de aanmaak en het onderhoud van bindweefsel helpt dus met het creëren van een zachtere en meer egale huid. De antioxidanten in citrusvruchten doen er nog een schepje bovenop, want deze helpen met het verwijderen van gifstoffen.

Funny Playful-1

Zalm en tonijn

Visolie is een belangrijke bron van omega 3. Dit zijn gezonde vetten die een rol spelen in de gezondheid van je celmembranen. Dat betekent dat je cellen vaak langer gezond blijven en veerkrachtiger zijn, wat deukjes voorkomt.

Omega 3 is daarnaast ook een bekende ontstekingsremmer. Cellulite wordt eigenlijk veroorzaakt door lichte ontstekingen in het bindweefsel, wat het eten van vette vis dus zou kunnen bestrijden.

Matcha

Matcha is een groene theesoort die gevuld is met antioxidanten. Deze antioxidanten helpen met het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam. Dat vermindert weer de ontstekingswaarde van je bindweefsel, waardoor matcha helpt met het bestrijden van cellulite.

Ook andere soorten groene thee zijn goed voor het bestrijden van cellulite, maar matcha heeft de voorkeur doordat deze soort aanzienlijk meer antioxidanten bevat.

Kamillethee

Theeliefhebbers hebben genoeg om uit te kiezen, want ook kamillethee helpt met het bestrijden van cellulite. Kamillethee helpt namelijk met het verminderen van stress. Dat is belangrijk, want uit onderzoek is gebleken dat stress en cellulite vaak samengaan.

Zo kan het stresshormoon voor cellulite zorgen, maar stress verhoogt vaak ook de hoeveelheid insuline in je lichaam. Dit kan weer voor ontstekingen en grotere vetcellen zorgen. Geef jezelf dus wat extra rust door regelmatig een kopje kamillethee te drinken.

Hete pepers

Pittig eten is een goede remedie tegen cellulite, want hete pepers bevatten het stofje capsaïcine. Dit is een ontstekingsremmende stof die ook vaak in medicijnen wordt gebruikt. Door regelmatig een gerecht met cayennepeper of een andere hete peper te eten kan je dus op natuurlijke wijze ontstekingen in je lichaam laten afnemen. Dat komt goed van pas bij cellulite, omdat dit vaak ontstaat door lichte ontstekingen in het bindweefsel.

Broccoli

Broccoli is niet alleen gevuld met vitamine C, wat de aanmaak van collageen stimuleert. Het is namelijk ook rijk aan een stofje genaamd sulforafaan. Dit is een antioxidant dat ook het metabolisme stimuleert.

Ook indole-3-carbinol zit in broccoli. Uit onderzoek blijkt dat dit stofje helpt met het uitscheiden van bijproducten van oestrogeen in urine. Dat is belangrijk, want zo kan de oestrogeenbalans weer hersteld worden, wat de aanmaak van cellulite vermindert of zelfs voorkomt.

Avocado

Avocado is niet alleen heel lekker, maar is ook gevuld met gezonde vetten en grote hoeveelheden vezels. De gezonde vetten verbeteren de kwaliteit van je celmembranen, terwijl de vezels een belangrijke rol spelen in het afvoeren van gifstoffen.

Vezels helpen tegelijkertijd met het reguleren van je bloedsuikerspiegel, waardoor er minder hoge pieken ontstaan. Dit voorkomt weer dat je lichaam te veel insuline aanmaakt en licht ontstoken raakt. Avocado helpt dus op verschillende vlakken met het bestrijden van cellulite.

avocado-gezond-vet-2

Bessen

Of je nu van bosbessen, blauwe bessen, cranberries of zwarte bessen houdt: ze helpen je allemaal met het bestrijden van cellulite. Bessen staan namelijk bekend als kleine bommetjes vol antioxidanten. Deze antioxidanten bestrijden gifstoffen in je lichaam en voorkomen zo ontstekingen in het bindweefsel. Je lichaam wordt langzaam maar zeker gekalmeerd, waardoor ook de cellulite kan afnemen.

Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat vooral in Indiase gerechten gebruikt wordt en dat verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Zo is bewezen dat het de bloedcirculatie stimuleert, waardoor je lichaam makkelijker van schadelijke stoffen afkomt.

Tegelijkertijd is het een kruid dat zwellingen op natuurlijke wijze vermindert, waaronder zwellingen in het bindweefsel. Tel daar de hoge hoeveelheid antioxidanten bij op en je hebt een uitstekend middel om cellulite mee te bestrijden.

Andere manieren om cellulite te bestrijden

Je voedingspatroon speelt een ontzettend belangrijke rol in hoe je lichaam functioneert. Het is dus ook niet gek dat gezonde en veelzijdige voeding helpt bij het bestrijden van cellulite. Dit is niet de enige manier om het probleem aan te pakken. Een aantal veranderingen in je levensstijl kunnen ook voor vermindering van cellulite zorgen.

Verklein je porties

Soms eten we meer dan we eigenlijk nodig hebben. Dit zorgt langzaam maar zeker voor gewichtstoename, wat voor meer en grotere vetcellen zorgt. Dit maakt bestaande cellulite zichtbaarder, maar kan er ook voor zorgen dat er nieuwe cellulite ontstaat.

Heb je dus last van overgewicht of merk je dat je langzaam aankomt? Dan is het verstandig om je porties iets te verkleinen, al moet je er wel voor zorgen dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ga sporten

Beweging stimuleert de bloedsomloop, wat de afvoer van gifstoffen weer stimuleert. Wil je je lichaam dus de beste kans geven om gezond te worden en blijven? Zorg er dan voor dat je genoeg beweging krijgt.

Een half uur per dag is de richtlijn, waarbij een simpele wandeling vaak al genoeg is. Zit je de hele dag achter een bureau? Voorkom dan dat de bloedsomloop bij je benen te veel stagneert en wandel af en toe een minuut rond om je lichaam actief te houden.

Drink voldoende water

Water kan cellulite niet zomaar genezen, maar kan er wel voor zorgen dat cellulite minder zichtbaar wordt. Goede hydratatie zorgt er namelijk voor dat je huid voller en steviger aanvoelt. Hierdoor is de cellulite die onder de huid zit minder zichtbaar. Houd dus altijd een glas of fles water bij de hand en zorg ervoor dat je gedurende de dag blijft drinken.

Water Drinkenn

Cellulite gericht aanpakken met Nederland Slank

Er zijn ontzettend veel zaken die meespelen bij het ontstaan en behandelen van cellulite. Je hormoonhuishouding moet in balans zijn, je moet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen en tegelijkertijd een gezonde levensstijl aanhouden. Dat is niet altijd even makkelijk, dus wat extra hulp is vaak wel op zijn plek.

Wil je graag het advies van experts inwinnen en gericht voedingsadvies krijgen dat je helpt met het verminderen van cellulite? Nederland Slank staat voor je klaar.

Met behulp van orthomoleculaire voedingsleer stellen wij een voedingsschema voor je op dat je lichaam in optimale conditie brengt. Hormonen worden in balans gebracht, tekorten worden aangevuld en je lichaam krijgt de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Zo kan ook je bindweefsel in betere conditie gebracht worden, zonder dure behandelingen of crèmes die alleen oppervlakkig werken.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Nederland Slank voor een gratis consult!

Stuur Mij Het Gratis Ebook

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult