Last van erectieproblemen? Hier kan het aan liggen...

Erectionplaatje dr.oz2

Het lijkt het een lastig onderwerp; een erectiestoornis. Het is voor veel mensen een taboe. Het is ongemakkelijk en “niet erg mannelijk” als je geslachtsdeel niet meewerkt. Toch komt het vaker voor dan je denkt. De meest voorkomende oorzaken zijn bij ons bekend; dus de oplossing voor jou wellicht ook!

Infograpic Erectiestoornis
Trek op tijd aan de bel

De een krijgt geen erectie, de ander houdt de erectie niet in stand. Soms is een erectieprobleem de voorbode van ernstige verborgen gezondheidsproblemen. Het heeft vaak te maken met een ongezond leefpatroon; roken, overgewicht en een te hoog cholesterol. Ook bepaalde medicijnen, overmatig alcoholgebruik en drugs spelen een rol bij een erectiestoornis.

Een erectie is lichamelijk nog best lastig; het lukt alleen als alle noodzakelijke psychologische, neurologische, vasculaire en hormonale factoren in orde zijn. Er is geen nood aan de man als het een keer niet lukt. Komt het vaker voor? Dan is er in 80% van de gevallen een oplossing.

Luister naar je lichaam en trek op tijd aan de bel als het vaker voorkomt. Het staat niet alleen een wilde nacht in de weg, maar het tast ook het zelfvertrouwen aan en veroorzaakt soms stress en depressie. Misschien ontwikkelt zich wel een ernstig gezondheidsprobleem aan de oppervlakte. Je kunt in een vicieuze cirkel belanden, en dat is nergens voor nodig.

Maar wat is een erectiestoornis nou eigenlijk?

Men praat er liever niet over. Je krijgt de indruk dat je een van de weinige bent, maar niets is minder waar! Het hoort erbij; honderdduizenden mannen in Nederland kennen dit probleem. Het komt vaak op oudere leeftijd voor, maar ook bij tieners (tot hun eigen verbazing)!

Een erectiestoornis, wat is het eigenlijk? Hoe herken je deze stoornis, en hoe voorkom je het?

 Bij een erectiestoornis is er geen (blijvende), of onvolledige erectie. Dat zegt niet dat er geen zin is in seks. Bij een erectie werken hormonen, zenuwen en bloedvaten samen. Als minimaal één van deze drie verstoort dan is de erectie onvolledig, niet blijvend of er is helemaal geen erectie. Dit heeft in veel gevallen een lichamelijke en/of psychische oorzaak

De symptomen zetten wij even op een rijtje:

  • De erectie is niet volledig.
  • De erectie duurt korter dan gewenst.
  • Nachtelijke en/of ochtenderecties zijn minder, of helemaal afwezig.

De oorzaak zit vaak in alledaagse dingen. Denk bijvoorbeeld aan te weinig bewegen en roken, alcohol en drugs. Je lichaam heeft soms een tekort aan antioxidanten (dit zit bijvoorbeeld in broccoli en tomaat) en omega 3-vetzuren (dit zit in vis).

Ook medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers en sommige allergie medicatie heeft een negatief effect op de erectie. Heb je wel eens naar je fietszadel gekeken? Het kan zijn dat deze verkeerd is afgesteld bij wielrennen en (lange afstand) fietsen.

Een breed dameszadel met gemiddelde vulling, zonder neus heeft 20.3% daling van de zuurstoftoevoer naar de penis. Dit ten opzichte van 82.4% daling bij een smal zadel met dikke vulling.

 Ben jij een man met overgewicht? Een erectiestoornis loopt tot 80% op bij mannen met obesitas en overgewicht. Afvallen kan helpen, daarnaast voeg je in sommige gevallen tot 2,5 cm lengte toe aan de penis, als je 15 kilo afvalt. Soms ligt de oorzaak dieper. Het is bijvoorbeeld een voorbode voor hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, of chronische stress. Ook een teveel aan oestrogeen speelt mee. Zo zijn er nog veel oorzaken te noemen (zie de infographic).

De biologische oorzaak

Kijk je naar de biologische oorzaak van erectiele problemen, dan kijk je naar de zenuwen, bloedvaten en hormonen. Dit is allemaal van invloed op de penis. In deze fase ontdek je ook eventuele levensbedreigende aandoeningen.

Aangetaste bloedvaten

Atherosclerose (vernauwing van bloedvaten) is de meest voorkomende oorzaak van bloedvatbeschadiging. Dit is ook de oorzaak van hartaanvallen, beroertes en perifere vasculaire aandoeningen (PAD). Bloedvatbeschadiging gaat vaak gepaard met diabetes. Het zorgt dat de bloedvaten niet ontspannen, niet wijder worden en uiteindelijk komt er niet genoeg bloed bij de kamers om de penis voldoende hard en stijf te maken. Een hoge bloeddruk en een veranderd cholesterolgehalte hebben ook invloed op de bloedvaten.

Zenuwschade

Zenuwbeschadiging (neuropathie) is een van de meest voorkomende oorzaken bij ongecontroleerde diabetes. Bij een beroerte, hartaanval, ruggenmergletsel of multiple sclerose ontstaat soms ook schade aan de zenuwen die invloed hebben op de bevoorrading van de penis.

Hormonale tekorten

Androgeen deficiëntie is een tekort aan hormonen en vermindert in sommige gevallen het libido, wat weer een erectiestoornis veroorzaakt; hypogonadisme. Zijn je testikels kleiner dan 1,5 centimeter, dan is er een kans dat je laag androgeen hebt. Ook hoge hormoon prolactine (hyperprolactinemie) en abnormale schildklierhormoon niveaus leiden soms tot vermoeidheid en gewichtstoename. Soms heeft dit invloed op het libido.

Niet alleen een lichamelijk gevolg

Een erectiestoornis heeft niet alleen een lichamelijk gevolg; er kan ook spanning of angst voor seks en intimiteit ontstaan. Je eigenwaarde kan dalen en dat heeft misschien wel effect op je relatie. Bij onzekerheid vermijd je soms intimiteit, met alle gevolgen van dien.

Feiten en fabels 

De kans op een erectiestoornis is groter bij een ongezonde levensstijl:

  • Bij een BMI boven de 30 is de kans 4 keer groter.
  • Bij roken is de kans 4 keer groter.
  • Bij roken in combinatie met overgewicht is de kans 16 keer groter;
  • tel hier ook een hoge bloeddruk bij op en de kans is meer dan 16(!) keer groter.
  • Erectie begint allemaal met opwinding, behalve als je slaapt.

“Alcohol provokes the desire but takes away the performance.” - Shakespeare

Bij seksuele stimulatie geeft je lichaam stikstofmonoxide af. Wil je dat je man stopt met roken? Vertel hem dat roken voor erectieproblemen zorgt; het veroorzaakt atherosclerose en dat berooft het lichaam van stikstofmonoxide. En laat dit chemische stofje nou net essentieel zijn voor de erectie. Hoe het werkt? Stikstofmonoxide zorgt dat gladde spieren in de voering  van de bloedvaten ontspannen. De kleine bloedvaten in de penis vullen de twee kamers met bloed. De spieren rondom de penis spannen, zo blijft het bloed in de penis zitten. Als er meer bloed binnenkomt, gaat er minder uit. De penis zuigt zich vol, zo blijft hij langer hard en wordt hij breder en stijver.

Dat viagra de zin in seks verhoogt is een fabeltje. Het is ook geen medicijn tegen erectiestoornis; het kent veel bijwerkingen en pakt de oorzaak niet aan. Dat een erectiestoornis alleen tussen je oren zit is ook een fabeltje. Het heeft vele oorzaken; en je kunt er zeker iets aan doen!

De mogelijke oplossing voor jouw erectieprobleem

Wees alert op een erectiestoornis. Het kan de voorbode zijn van een levensbedreigende aandoening. Pas je levensstijl aan en je erectie is weer als vanouds.

Breng je stofwisseling weer in balans; en leef gezonder, dat is wellicht de oplossing voor jouw probleem. Nederland Slank helpt je graag. Wij analyseren jouw bloedwaarden en stellen een persoonlijk voedingsplan samen. Hierin staat jouw persoonlijke voedingsmiddelenlijst. Deze lijst staat vol producten die jouw stofwisseling weer in balans brengt.

Met Nederland Slank reset jij jouw stofwisseling. Hierdoor verloopt het proces en de omzetting in je lichaam weer goed. Je zorgt samen met onze hulp voor een lichaam dat weer goed functioneert; de voedingsstoffen maken energie aan in plaats van (buik)vet. Zo voorkom je ook kleine ontstekingen en gezondheidsklachten, zoals een erectiestoornis. 

Dus vergeet voorlopig de seksuoloog, de penisprothese en de hersteloperatie van de bloedvaten. Vergeet voorlopig de vacuümpomp om het bloed in de penis te trekken en de injecties in de zwellichamen. Probeer eerst het programma van Nederland Slank, voordat je fysieke ingrepen laat doen.

Meer weten?

Op de pagina “programma” staat meer informatie over onze werkwijze. Wil je weten wat je van Nederland Slank kunt verwachten? Plan dan een gratis consult in.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In