Kaliumtekort: oorzaken en symptomen

s900x600_imported_39522_Mineralensoorten

Je lichaam heeft verschillende mineralen nodig om gezond te blijven, waaronder kalium. Krijg je te weinig van deze stof binnen? Dan heeft dat veel gevolgen voor je gezondheid. Ontdek wat een kaliumtekort is, hoe het ontstaat en wat de symptomen zijn. Nederland Slank legt het je allemaal uit.

We bespreken het volgende:

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

upplementen- vitaminen en mineralen

Wat is kalium?

Kalium is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Je krijgt het binnen via je voeding. Zo zit er kalium in verschillende soorten groenten, fruit, vis, vlees en noten. Het is belangrijk om voldoende kalium te eten, want dit mineraal zorgt voor een aantal belangrijke processen in je lichaam:

  • Zenuwprikkels geleiden

  • Spieren laten samentrekken

  • Bloeddruk verlagen

  • Het vocht in je lichaam reguleren

Al deze belangrijke functies hebben veel invloed op je algemene gezondheid. Krijg je niet genoeg kalium binnen of neemt je lichaam het niet goed op? Dan is er sprake van een kaliumtekort, wat ook wel hypokaliëmie genoemd wordt. Dit betekent dat je lichaam niet meer optimaal kan presteren, waardoor je spieren misschien verzwakken of je bloeddruk gevaarlijk veel stijgt.

groente en fruit-1

Wat veroorzaakt een kaliumtekort?

Het is duidelijk dat je een tekort aan kalium beter kunt vermijden, maar hoe doe je dat? De oorzaken van een tekort aan kalium zijn best divers. Het is mogelijk dat je te weinig kalium binnenkrijgt via je voeding, maar dat is ontzettend zeldzaam. Dit mineraal zit namelijk in zoveel producten dat je bijna altijd voldoende binnenkrijgt. De oorzaak van het probleem is daarom bijna altijd te vinden bij problemen met je maag-darmsysteem of je nieren.

buikpijn

Maag-darmproblemen

Problemen met je maag of darmen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam veel kalium verliest of het niet goed opneemt. Zelfs ogenschijnlijke onschuldige problemen kunnen al voor een kaliumtekort zorgen, zoals:

  • Diarree

  • Overmatig overgeven

  • Het gebruik van laxeermiddelen

Al deze klachten zorgen ervoor dat je veel vocht verliest, waardoor je ook kalium kwijtraakt. Een andere mogelijke oorzaak is een operatie aan je darmen. Doordat er een opening in je darmen gemaakt moet worden, kan dat voor een verlies van kalium zorgen.

handen zijkanten

Nierproblemen

Het kan ook gebeuren dat je lichaam kalium verliest via de nieren. Dit wordt vaak veroorzaakt door iets complexere problemen:

  • Te hoog niveau bijnierschorshormoon

  • Te hoog niveau aldosteron

  • Rénale tubulaire acidose

  • Te weinig magnesium

  • Het gebruik van diumetische medicijnen

  • Verliest je lichaam kalium via de nieren, dan wordt dat vaak veroorzaakt door een bepaalde ziekte of een disbalans in je lichaam.

bloed-1

De symptomen van kaliumtekort

Een tekort aan kalium kan veel gevolgen hebben voor je lichaam, maar hoe herken je een kaliumtekort precies? Dit probleem kan de meest uiteenlopende symptomen hebben. De meeste symptomen zijn helaas erg vaag en kunnen daardoor ook door andere problemen ontstaan. Daarom kan een arts ervoor kiezen om je kaliumgehalte te testen door middel van bloedonderzoek. Bij de volgende symptomen kun je aan een kaliumtekort denken:

vermoeidheid

Vermoeidheid en een zwak gevoel

Een van de eerste symptomen van een kaliumtekort is meestal een erg moe en verzwakt gevoel. Dat heeft alles te maken met een van de belangrijkste functies van kalium: het samentrekken van je spieren. Heb je te weinig kalium in je lichaam? Dan kan dat ervoor zorgen dat je spieren niet meer zo krachtig samentrekken. Dit maakt het lastig om te sporten, maar ook om zware dingen te tillen en soms zelfs om te lopen. Je spieren presteren niet meer optimaal, waardoor alles plotseling veel meer moeite lijkt te kosten.

Daarnaast zorgt een tekort aan kalium ervoor dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet meer goed opneemt. Dat verklaart waarom veel mensen met een kaliumtekort zich moe voelen. Zo blijkt uit onderzoek dat je lichaam minder insuline kan aanmaken bij een tekort van kalium. hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel hoog. Een van de bijwerkingen van een hoge bloedsuikerspiegel is vermoeidheid. Zo zie je hoe de verschillende mineralen in je lichaam ontzettend veel invloed hebben op hoe je je voelt.

spierpijn rug

Spierkrampen en stuiptrekkingen

Bij spierkrampen en stuiptrekkingen merk je dat je spieren plotseling samentrekken zonder dat je er controle over hebt. Dit kunnen kleine samentrekkingen zijn, bijvoorbeeld wanneer je vingers of oogleden trillen. In sommige gevallen zijn het meer opvallende samentrekkingen. Dit is een bekend symptoom wanneer je te weinig kalium in je bloed hebt.

Kalium zorgt ervoor dat je spiercellen makkelijk seintjes kunnen ontvangen van je hersenen. Deze seintjes zorgen ervoor dat je spieren bewegen hoe jij dat wilt. Kalium zorgt er ook voor dat de spieren stoppen met bewegen wanneer een seintje verdwenen is. Heb je te weinig kalium in je bloed? Dan zorgt dit ervoor dat de signalen van je hersenen niet meer goed worden opgepakt door je spieren. Zo kunnen je spieren langer bewegen dan je hersenen willen, wat voor spierkrampen of stuiptrekkingen zorgt.

Acne en je darmen 2-2

Problemen met je spijsvertering

Je spijsverteringskanaal is ontzettend complex. Dat betekent dat er ook allerlei dingen mis kunnen gaan. Een van de oorzaken van spijsverteringsproblemen is een kaliumtekort. Kalium zorgt er namelijk voor dat signalen van je hersenen goed worden opgepakt door je maag en darmen. Deze signalen zijn verantwoordelijk voor de bewegingen in je spijsverteringskanaal, waardoor voeding netjes wordt opgenomen en afgevoerd. Bij een kaliumtekort loopt dit proces minder soepel, wat voor spijsverteringsproblemen zorgt.

Zo kan een kaliumtekort ervoor zorgen dat je spijsvertering vertraagt. Dit zorgt voor allerlei klachten, waaronder een opgeblazen gevoel en constipatie. Sommige onderzoekers denken zelfs dat een groot tekort aan kalium ervoor kan zorgen dat je spijsverteringskanaal helemaal stil komt te liggen. Dat zorgt voor ernstige klachten, want je lichaam kan dan helemaal geen voedingsstoffen meer opnemen uit eten. Het is alleen nog niet zeker of de link tussen kalium en je spijsverteringssysteem zo sterk is.

hart-2

Hartkloppingen

Merk je dat je hart ineens in je keel lijkt te kloppen? Of is je hartslag onregelmatig, met ongelijke tussenpozen tussen iedere klopping? Een snelle, sterke of ongelijke hartslag wordt meestal in verband gebracht met stress, maar het kan ook op een kaliumtekort wijzen. Normaal gesproken vloeit kalium in en uit je hartcellen om zo voor een regelmatige hartslag te zorgen. Zit er minder kalium in je bloed? Dan kan dat de in- en uitstroom van kalium aantasten. Dit zorgt uiteindelijk voor veranderingen in je hartslag.

Het is belangrijk om de oorzaak van de hartkloppingen te laten onderzoeken. Het probleem kan namelijk ook voor een hartritmestoornis zorgen. Ook dit wordt aan een tekort aan kalium gelinkt. Waar hartkloppingen meestal niet veel kwaad kunnen, kan een hartritmestoornis wel ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Spierpijn en stijfheid

Het is normaal dat je wat spierpijn ervaart wanneer je gisteren intensief hebt gesport. Heb je juist last van spierpijn wanneer je je spieren helemaal niet intensief hebt gebruikt? Dan kan dat een symptoom zijn van kaliumtekort. Kalium zorgt ervoor dat er genoeg bloed naar je spieren vervoerd wordt. Dit bloed hebben je spieren nodig om sterk en soepel te blijven. Zit er te weinig kalium in je systeem? Dan kan dit voor een verminderde bloedtoevoer naar je spieren zorgen.

Je spieren hebben een constante aanvoer van bloed nodig om genoeg zuurstof te krijgen. Spiercellen met een tekort aan zuurstof kunnen scheuren en lekken. Dat zorgt ervoor dat ze afbreken, wat een symptoom is van rhabdomyolyse. Bij deze aandoening breekt je spierweefsel op een veel sneller tempo af, wat zorgt voor spierpijn en een stijf gevoel in je spieren. Hierdoor voel je je uiteindelijk ook zwakker, omdat je spiermassa snel afneemt.

Tintelingen of een verdoofd gevoel

Bij een kaliumtekort kun je merken dat bepaalde delen van je lichaam gaan tintelen of juist heel verdoofd voelen. Dit wordt ook wel parasthesie genoemd en is een stoornis die invloed heeft op wat je voelt. Het probleem komt vooral voor bij je handen, armen, benen en voeten. Het kan zijn dat deze lichaamsdelen constant tintelen, maar het probleem kan ook af en toe op komen zetten.

Kalium is verantwoordelijk voor het gezond functioneren van je zenuwen. Zit er te weinig kalium in je systeem? Dan kan dat de functie van je zenuwen aantasten. De seintjes die de zenuwen sturen worden dan vervormd of komen niet meer goed door. Dat zorgt voor een tintelend of verdoofd gevoel. Heb je af en toe last van dit gevoel? Dan is het meestal niet schadelijk. Bij constante tintelingen of verdoofdheid is het wel belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

ademen

Moeite met ademen

Een ernstig tekort aan kalium kan ook effect hebben op je ademhaling. Je voelt je misschien kortademig of ademen kost opvallend veel moeite. Dat heeft de maken met de manier waarop kalium je longen aanstuurt. Dit mineraal zorgt er namelijk voor dat je longen goed kunnen samentrekken tijdens het ademen. Lukt dat niet meer goed doordat je te weinig kalium in je bloed hebt? Dan krijg je moeite met ademen.

Er is nog een andere reden waarom je kortademig wordt van een kaliumtekort. Het tekort heeft namelijk ook invloed op je hart, dat soms onregelmatig kan gaan kloppen. Dit soort hartritmeproblemen zorgen ervoor dat er minder bloed en dus ook minder zuurstof wordt rondgepompt. Hierdoor voelt het dus alsof je te weinig zuurstof krijgt en ga je zwaarder ademen.

mentale gezondheid-1

Stemmingswisselingen

Een tekort aan kalium kan er volgens onderzoek voor zorgen dat de functie van je hersenen vermindert. Dit heeft vooral invloed op je stemming. Zo wordt een kaliumtekort vooral gelinkt aan problemen als snelle stemmingswisselingen en mentale vermoeidheid. Uit een studie bleek dat 20% van de onderzochte patiënten met mentale problemen ook een tekort aan kalium had. Het is alleen nog niet zeker of die mentale klachten ook door het tekort aan kalium veroorzaakt worden. Daarom is er meer onderzoek nodig in de toekomst.

water drinkenn

Meer drinken en plassen

Je nieren zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je genoeg vocht in je lichaam hebt, maar ook genoeg zout en kalium. Overtollig vocht en mineralen voeren ze af via je urine. Bij een tekort aan kalium kunnen je nieren niet meer optimaal presteren. Hierdoor zijn ze niet meer in staat om de hoeveelheid vocht in je lichaam goed te reguleren.

Bij dit probleem kan het gebeuren dat je plotseling ontzettend veel moet plassen. Dit wordt ook wel polyurie genoemd. Je plast dan meer dan drie liter per dag uit, wat voor disbalans in je lichaam kan zorgen. Sommige mensen voelen dan ook de drang om heel veel te gaan drinken. Dit zijn allemaal tekenen dat je nieren niet goed hun werk doen, wat door een kaliumtekort kan komen.

hoge-bloeddruk-meten-1024x685

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een gevaarlijke aandoening die voor problemen met je hart en bloedvaten kan zorgen. Mensen met een tekort aan kalium kunnen een hoge bloeddruk krijgen. Dit symptoom komt vooral voor bij mensen die ook veel zout binnenkrijgen. Zout zorgt er namelijk voor dat je meer vocht vasthoudt, waardoor de druk in je bloedvaten ook oploopt.

Kalium zorgt er normaal gesproken voor dat je bloedvaten iets ontspannen. Hierdoor heeft je bloed meer ruimte om vrij te stromen, waardoor je bloeddruk ook afneemt. Zit er te weinig kalium in je bloed? Dan zijn je bloedvaten dus minder ontspannen, wat voor een hogere bloeddruk zorgt. Bij mensen met een gezonde bloeddruk is dat meestal geen probleem, maar dat kan het wel zijn wanneer je veel zout eet of al een hoge bloeddruk hebt.

supplementen-1

Hoe kun je het verhelpen?

Een kaliumtekort heeft duidelijk veel invloed op je gezondheid. De symptomen zijn breed en kunnen bijna ieder deel van je lichaam aantasten. Daarom is het belangrijk om een tekort te voorkomen of om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken wanneer je een tekort hebt. Hoe je het tekort verhelpt is afhankelijk van de oorzaak, maar ook van de ernst van de klachten. Soms is een kleine aanpassing genoeg, terwijl je in andere situaties juist wat heftiger moet ingrijpen.

  • Stoppen met medicatie die het tekort veroorzaakt, zoals diumetische medicijnen of laxeermiddelen.

  • Kaliumsupplementen innemen.

  • Meer producten eten die van nature veel kalium bevatten.

Het is altijd slim om deze aanpassingen onder begeleiding te doen. Het stoppen of innemen van medicatie doe je altijd in overleg met een arts. Het ook mogelijk om te veel kalium in je lichaam te hebben, wat hyperkaliëmie heet. Gebruik supplementen dus altijd op een verantwoorde manier.

broccoli en spruiten

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan kalium?

Wil je een kaliumtekort voorkomen of verhelpen door meer van dit mineraal binnen te krijgen? Dan is het de moeite waard om te weten welke producten veel kalium bevatten. Dit zijn de meest kaliumrijke producten die je kunt eten:

  • Linzen

  • Sinaasappels

  • Bananen

  • Gedroogde abrikozen

  • Spinazie

  • Broccoli

  • Zilvervliesrijst

  • Yoghurt

gezond hart-1

Geef je lichaam de juiste voedingsstoffen met Nederland Slank

Een goede balans van de juiste voedingsstoffen zorgt ervoor dat je je op je best voelt. Je lichaam heeft allerlei mineralen nodig om goed te presteren, waaronder kalium. Krijg je te weinig van dit mineraal binnen? Dan kan dat op allerlei manieren invloed hebben op je gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam te geven wat het nodig heeft, maar hoe weet je zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Nederland Slank helpt je daarbij.

Wij zijn gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer, waarbij we disbalansen in je lichaam aanpakken. Zo geven we je het beste medicijn voor een gezond en sterk lichaam. We kijken naar wat je werkelijk nodig hebt en stellen daarvoor een gepersonaliseerd voedingsplan samen. Dat is de meest effectieve manier om tekorten aan te pakken, waaronder een kaliumtekort. Ben je benieuwd naar onze methode en wat we voor je kunnen beteken? Neem dan contact met ons op om een gratis consult in te plannen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult