Alles wat je moet weten over lysine

gezondevoeding

Je lichaam heeft allerlei mineralen, vitaminen, enzymen en zuren nodig om gezond te kunnen functioneren. Een van die essentiële stofjes is lysine. Wat doet lysine precies en hoe helpt het je lichaam om gezond te blijven? Nederland Slank legt het je allemaal uit. Ontdek meteen hoe je een tekort aan lysine herkent en wat je kunt doen om dit tekort zo gezond mogelijk aan te vullen.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Wat is lysine?

Wat zijn de voordelen van lysine?

Een tekort aan lysine

Welke voeding bevat veel lysine?

Vind je balans met Nederland Slank

Wat is lysine?

Lysine wordt ook wel L-lysine genoemd en is een essentieel aminozuur. Dat betekent dat het een belangrijke stof is die je lichaam niet van nature aanmaakt. Daarom moet je het via je voeding binnenkrijgen om je lichaam de bouwstenen te geven die het nodig heeft.

Het stofje zit van nature veel in dierlijke producten, zoals vlees en verschillende soorten zuivel. Het is belangrijk om voldoende van deze stof binnen te krijgen, want het heeft verschillende functies binnen je lichaam. Zo is lysine verantwoordelijk voor:

  • Het creëren van sterk en soepel bindweefsel
  • Het zorgen voor een goede omzetting van vet in energie.
  • Het zorgen voor gezonde groei en ontwikkeling bij kinderen
  • Het behouden van een gezond immuunsysteem
  • Het aanmaken van enzymen, antistoffen en hormonen
  • Het absorberen van zink, calcium en ijzer
  • Het aanmaken van collageen

vlees-3

Wat zijn de voordelen van lysine?

Lysine heeft duidelijk een paar belangrijke functies die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Zorg je ervoor dat je elke dag voldoende lysine binnenkrijgt? Dan brengt dat een aantal voordelen met zich mee. Wij zetten ze voor je op een rij.

Het kan een koortslip helpen voorkomen

Veel mensen hebben met enige regelmaat last van een koortslip. Er ontstaan kleine blaasjes rondom de lippen en deze voelen vaak rood en pijnlijk aan. Zo gaat een koortslip vaak gepaard met een brandend gevoel of tintelingen. Sommige mensen worden ook onzeker over hun uiterlijk wanneer ze een koortslip hebben. Deze klachten worden veroorzaakt door een bepaald herpesvirus. Ben je eenmaal besmet geraakt, dan sluimert het virus altijd in je lichaam. Ervaar je stress of is je immuunsysteem even wat zwakker, dan kan het virus voor een koortslip zorgen.

Lysine kan helpen tegen deze klachten. Zo wordt er gedacht dat dit stofje de vermenigvuldiging van de virusdeeltjes remt en daarmee ook de duur van de koortslip verkleint. Dit komt volgens wetenschappers waarschijnlijk doordat lysine een ander aminozuur blokkeert, genaamd arginine. Het herpesvirus heeft dit aminozuur nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Zit er minder van dit zuur in je lichaam? Dan verkleint dit ook het risico op een koortslip.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dit effect van lysine, maar het is niet zeker te zeggen hoeveel van dit aminozuur je moet binnenkrijgen om van de positieve effecten te genieten. Zo worden er in sommige onderzoeken supplementen gebruikt, waarbij je inname van lysine een stuk hoger ligt dan wanneer je het gewoon via voeding binnenkrijgt.

Het kan spanning onderdrukken

Heb je regelmatig last van spanningen of stress, bijvoorbeeld omdat je je veel zorgen maakt of veel op je bordje hebt? Dan kan lysine misschien helpen. Er wordt namelijk gedacht dat dit aminozuur kan helpen tegen spanningen. Uit een onderzoek blijkt dat lysine de receptoren blokkeert die normaal gesproken je stressreactie creëren. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij ratten, waarbij duidelijk te zien was dat ze een verminderde stressreactie hadden nadat ze lysine toegediend kregen.

Het effect van lysine op mensen is ook onderzocht. Zo blijkt dat mensen die dagelijks een lysinesupplement innamen een lager cortisolniveau hadden. Dit hormoon wordt in verband gebracht met stress. Daarnaast wordt er gedacht dat lysine mensen met verschillende mentale problemen kan helpen. Zo kan het mogelijk de klachten van mensen met schizofrenie verminderen.

Onderzoekers zijn nog niet ver genoeg om echt definitieve antwoorden te hebben, maar het idee is dat de juiste combinatie van een gezonde leefstijl en supplementen met lysine veel mentale klachten kan verhelpen.

stress

Het kan de calciumopname verbeteren

Calcium is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft voor sterke botten, goed functionerende spieren en een mooi gebit. Het is dus belangrijk dat je voldoende van dit mineraal binnenkrijgt. Lysine kan daar mogelijk bij helpen. Zo wordt er gedacht dat dit stofje ervoor zorgt dat je lichaam makkelijker calcium opneemt en vasthoudt.

Zo zijn er onderzoeken gedaan naar mensen met zwakke botten. Zij kregen een combinatie van calcium en lysine toegediend, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ze relatief meer calcium vasthielden. Dit kan uiteindelijk zorgen voor sterkere botten, wat risico's en klachten vermindert.

Onderzoekers weten nog niet precies hoe lysine werkt in combinatie met calcium. Het vermoeden is dat het stofje enerzijds je botten beschermt, waardoor ze minder snel slijten. Tegelijkertijd zorgt lysine ervoor dat calcium beter wordt vervoerd naar de plekken waar het echt noodzakelijk is. Zo helpt het om de opbouw van calcium in je bloedvaten te voorkomen, wat uiteindelijk ook het risico op hartproblemen verkleint. Het calcium wordt juist vervoerd naar je botten en spieren, waar dit stofje het meeste nodig is.

Het kan wonden sneller laten genezen

Er wordt gedacht dat lysine je lichaam helpt om wonden sneller te laten genezen. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat lysine erg actief wordt rondom een wond en hierdoor ook het herstelproces versnelt. Dat is niet voor niets, want lysine is deels verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Dit is een proteïne die eigenlijk de structuur en stevigheid van je huid bepaalt. Je hebt deze stof dus nodig om een wond te laten genezen.

Daarnaast denken onderzoekers dat lysine als een soort lijm helpt om alle nieuwe cellen rondom een wond goed aan elkaar te laten hechten. Sommige wetenschappers denken zelfs dat het de vorming van nieuwe bloedvaten kan ondersteunen. Het is in dit geval lastig te zeggen wat de exacte functie van lysine is. Het genezen van wonden is namelijk een erg complex proces waarbij je lichaam verschillende vitaminen, mineralen en andere stoffen nodig heeft. Lysine lijkt een belangrijke rol te spelen in het proces.

Tot nu toe wordt er alleen gekeken naar het effect van lysine wanneer je het via supplementen inneemt, maar er wordt gedacht dat een crème met lysine ook behulpzaam kan zijn bij het verzorgen van wonden. Er is tot nu toe één onderzoek geweest waarbij het aanbrengen van een gel met lysine voor een snellere genezing zorgde dan bij een vergelijkbare wond die zonder gel moest genezen.

Andere mogelijke voordelen

We hebben nu de vier belangrijkste voordelen van lysine op een rij gezet, maar deze stof brengt mogelijk nog een aantal andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Deze voordelen zijn nog niet zo uitgebreid onderzocht, maar beloven misschien wel veel voor de toekomst.

bloeddruk

Een tekort aan lysine

Lysine heeft meerdere belangrijke functies voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je voldoende van dit aminozuur binnenkrijgt. Helaas lukt dat niet altijd, wat voor vervelende symptomen kan zorgen. Wij leggen je precies uit hoe je een tekort aan lysine kunt herkennen en wat het mogelijk veroorzaakt.

De symptomen

Omdat lysine invloed heeft op ontzettend veel lichaamsfuncties, kun je een tekort aan dit aminozuur op verschillende manieren opmerken. Vaak begint het met kleine klachten, maar het kan uiteindelijk voor serieuze symptomen zorgen. Dit zijn de belangrijkste symptomen die door een lysinetekort kunnen ontstaan:

Verminderde eetlust

Wanneer je te weinig lysine binnenkrijgt, kun je merken dat je eetlust afneemt. Dit gebeurt geleidelijk, soms gepaard met klachten als misselijkheid. Doordat je minder gaat eten, kunnen de klachten verergeren. Daarom kunnen er grote tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.

Bij kinderen en jongvolwassenen kan een tekort aan lysine zelfs voor belemmeringen in de groei zorgen. Hun lichaam krijgt namelijk niet de juiste voedingsstoffen binnen, wat een gezonde ontwikkeling moeilijk maakt.

Vermoeidheid

Een gebrek aan lysine kan voor extreme vermoeidheid zorgen. Dat betekent niet alleen dat je minder energie hebt om actief bezig te zijn, maar dat het ook lastiger wordt om je te concentreren. Deze vermoeidheid gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen. Zo kun je geïrriteerd of chagrijnig worden. Deze klachten maken het lastig om normaal te werken en kunnen ook je relatie met vrienden en familie bemoeilijken.

Merk je dus dat je plotseling erg moe bent en intense wisselingen in je stemming hebt? Dan kan dit wijzen op een tekort aan lysine.

Bloedarmoede

Bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, is een probleem waarbij je te weinig rode bloedcellen hebt. Dit is een bekend symptoom van een tekort aan lysine. Je herkent bloedarmoede aan klachten als een erg bleke huid, duizeligheid, sterke vermoeidheid, hoofdpijn en een erg koud gevoel.

Deze symptomen nemen langzaam maar zeker toe wanneer het tekort aan lysine erger wordt. Gelukkig kunnen ze ook weer langzaam maar zeker verdwijnen wanneer de hoeveelheid lysine in je lichaam toeneemt.

Haarverlies

Ook haarverlies is een bekend symptoom van lysinetekort. Je merkt dat je haar langzaam wat dunner wordt of dat het makkelijk afbreekt tijdens het wassen of borstelen.

Een beetje haarverlies hoort erbij, maar wanneer dit ineens veel meer wordt, kan het op een tekort aan lysine wijzen. Gelukkig geldt ook voor dit symptoom dat de klachten afnemen en je haar weer aangroeit zodra je het lysinetekort hebt aangepakt.

Middle Age

De oorzaken

Een tekort aan lysine wordt altijd veroorzaakt door een gebrek in je voeding. Je lichaam kan dit aminozuur namelijk niet zelf aanmaken, dus het heeft gezonde voedingsstoffen nodig die wel rijk zijn aan lysine.

Een tekort ontstaat meestal doordat iemand niet gevarieerd of gezond genoeg eet. Een zeer eentonig dieet met alleen producten die weinig tot geen lysine bevatten, kan ervoor zorgen dat je na verloop van tijd niet genoeg van dit aminozuur in je lichaam hebt.

Het probleem kan bij mensen met allerlei voedingspatronen voorkomen, maar het is een bekend tekort voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Dierlijke producten horen namelijk bij de beste bronnen van lysine.

Kies je ervoor om helemaal geen dierlijke producten te eten? Dan kan dit ervoor zorgen dat je uiteindelijk een tekort aan lysine krijgt. Een lysinetekort is daarom altijd op te lossen door op je voeding te letten, zodat je het tekort weer aanvult met gezonde producten.

Welke voeding bevat veel lysine?

Het is duidelijk dat voeding een essentiële rol speelt wanneer het over de hoeveelheid lysine in je lichaam gaat. Maar welke producten kun je het beste eten wanneer je zeker wilt zijn dat je lysineniveau op peil blijft? Wij zetten de belangrijkste voedingsmiddelen op een rij.

Vlees

Omdat lysine vooral in dierlijke producten te vinden is, spreekt het voor zich dat vlees een goede bron is. Zowel rood vlees en varkensvlees als gevogelte zijn goede bronnen wanneer je meer lysine wilt binnenkrijgen.

Zuivel

Melk is ook rijk aan lysine. Daarom zijn alle producten die melk bevatten goede hulpmiddelen om je lysineniveau op peil te houden. Denk hierbij aan boter, kaas, kwark en yoghurt.

Eieren

Eieren zijn niet alleen een goede bron van eiwitten, maar ook van lysine. Sterker nog, met één ei kun je al 22% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid lysine binnenkrijgen.

Soja

Voor vegetariërs en veganisten is dit een goede optie. Je kunt lysine namelijk ook halen uit sojabonen. Ook sojabloem, tofu en geïsoleerde sojaproteïne zijn goede bronnen van lysine.

Vis

Eet je liever niet te vaak vlees? Ook verschillende soorten vis bevatten lysine. Zo kun je deze stof binnenkrijgen door sardines of kabeljauw te eten.

Peulvruchten

Een andere optie voor vegetariërs is door meer peulvruchten te eten. Verschillende soorten bonen en linzen zijn allemaal een goede bron van lysine en tegelijkertijd een gezonde manier om meer eiwitten binnen te krijgen.

Kikkererwten

Vind je balans met Nederland Slank

Je lichaam heeft allerlei stoffen nodig om gezond te blijven, waaronder lysine. Dit aminozuur heeft talloze taken en zorgt bovendien voor een gezond immuunsysteem. Zo kan het helpen tegen een koortslip, mentale klachten en broze botten. Zelfs een gezond herstel van wonden is een van de verantwoordelijkheden van dit stofje. Een tekort kan dus veel invloed hebben op je gezondheid.

Gelukkig kun je dit voorkomen door gezond en gevarieerd te eten, met genoeg bronnen van lysine in je dagelijkse voedingspatroon.

Vind je het lastig om zeker te weten of je je lichaam voldoende voedingsstoffen geeft? Laat Nederland Slank je dan helpen. Wij zijn gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en zien voeding als het beste medicijn. Door tekorten te herstellen en je lichaam in balans te brengen, kunnen talloze gezondheidsklachten verminderd worden. Wij helpen je om je lichaam te geven wat het nodig heeft.

Wil je meer weten over onze manier van werken? Neem dan contact met ons op om een gratis consult in te plannen.