Magnesium tekort: alles wat je moet weten

gezondheid-1Je lichaam heeft allerlei vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Magnesium is er daar één van. Krijg je te weinig magnesium binnen? Dan zorgt dat voor een magnesiumtekort, wat ook wel hypomagnesiëmie wordt genoemd. Wat houdt dit precies in en voor welke klachten zorgt dit allemaal? Nederland Slank legt het je precies uit.

Vraag een gratis magnesium-consult aan

Je mag ook bellen met : +31850657472 en vragen naar Liesbeth

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat je bijna overal ter wereld wel tegenkomt en ook belangrijk is voor je lichaam. Normaal gesproken krijg je dagelijks voldoende magnesium binnen via je voeding, waardoor je lichaam normaal kan functioneren. Het mineraal wordt dan opgenomen door je dunne darm, waarna je lichaam er mee aan de slag kan. Soms gebeurt het dat je te weinig magnesium binnenkrijgt. Dit noemen we een magnesiumtekort. Soms ontstaat het doordat je te weinig producten met magnesium eet, maar het kan ook gebeuren dat je lichaam niet zo goed is in het opnemen van dit mineraal. Of omdat je een hogere behoefte hebt aan magnesium als gevolg van stress, ziekte of sport.

Waar is magnesium goed voor?

Je lichaam heeft allerlei vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Wat is nu precies het nut van magnesium? Dit mineraal heeft verschillende functies in je lichaam:

  • Het is nodig om botten en spieren te vormen.

  • Het zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen communiceren met je zenuwen.

  • Het helpt je spieren om goed te functioneren.

  • Het stimuleert de werking van enzymen, die weer andere processen in je lichaam ondersteunen.

  • Het verbetert de energieproductie van je cellen.

Hoeveel magnesium heb je nodig?

Het is duidelijk dat magnesium een belangrijk mineraal voor je lichaam is. Daarom is het prettig om te weten dat je genoeg van dit mineraal binnenkrijgt. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals je geslacht, leeftijd, leefstijl en klachten. Er zijn wel richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid magnesium die je binnen zou moeten krijgen, maar deze richtlijnen zijn over het algemeen vrij laag ingeschat. Het is bovendien ontzettend persoonlijk hoeveel magnesium je lichaam daadwerkelijk opneemt uit voedsel. Daarom zal de één sneller een magnesiumtekort krijgen dan de ander, zelfs wanneer ze precies dezelfde producten eten.

Over het algemeen geldt dat mannen meer magnesium nodig hebben dan vrouwen. Ouderen hebben ook meer magnesium nodig dan jongeren. Daarnaast wordt er voor zwangere vrouwen geadviseerd om meer op de magnesiuminname te letten. Je hebt namelijk extra magnesium nodig om de groei van je kindje te stimuleren. Het is mogelijk om te veel magnesium binnen te krijgen, maar dat is ontzettend zeldzaam. Zelfs wanneer je supplementen neemt hoef je je meestal geen zorgen te maken over een teveel aan magnesium.

Portrait of a happiness laughing fitness woman with towel standing over gray background.

Hoe herken je een magnesium tekort?

Een tekort aan magnesium komt veel sneller voor dan een overschot. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat tot wel 75% van de Amerikanen dagelijks te weinig magnesium binnenkrijgt. Dit kan allerlei redenen hebben. Misschien eet je te weinig producten die magnesium bevatten of is je lichaam niet goed in staat om dit mineraal op te nemen. Gebeurt dit langdurig? Dan kan er een magnesiumtekort ontstaan. Je herkent dit aan verschillende symptomen.

Spiertrekkingen en krampen

Trillende spieren, stuiptrekkingen en krampen kunnen allemaal ontstaan wanneer je te weinig magnesium binnenkrijgt. Wetenschappers denken dat dit komt doordat er meer calcium in je zenuwcellen zit wanneer je een magnesiumtekort hebt. De grote hoeveelheden calcium prikkelen je zenuwcellen en zorgen ervoor dat je spieren gaan samentrekken. Dat kan verschillende gradaties hebben. Sommige mensen hebben last van hele kleine trillingen, terwijl het probleem bij anderen zelfs tot een epileptische aanval kan leiden.

Heb je dus last van trillende spieren of stuiptrekkingen die je niet kunt plaatsen? Dat kan wijzen op een tekort aan magnesium. Het is wel belangrijk om te onthouden dat deze klachten ook door andere problemen veroorzaakt kunnen worden. Stress en een overdaad aan cafeïne kunnen de oorzaak zijn, maar het kan ook op een probleem in je hersenen wijzen. Daarom is het altijd verstandig om dit na te laten kijken door een arts.

Mentale problemen

Mentale problemen kunnen ook veroorzaakt worden door een magnesiumtekort. Zo denken sommige wetenschappers dat het klachten als depressies kan veroorzaken. Sommige mensen krijgen ook last van apathie. Dit betekent dat ze bijna geen emoties meer voelen. Alle emoties zijn vlak en je voelt geen blijdschap of verdriet meer. In ernstige gevallen kan een tekort aan magnesium zelfs tot een coma leiden. 

Een tekort aan magnesium kan ook voor angstklachten zorgen. Je voelt je dan sneller ongerust, onzeker en maakt je snel druk over dingen. Uit een klein onderzoek blijkt dat het innemen van magnesiumsupplementen kan helpen tegen dit soort klachten. Een magnesiumtekort heeft dus duidelijk invloed op je hersenen en hoe ze emoties verwerken.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een erg vage klacht die door allerlei factoren kan ontstaan. Zo spelen stress en voeding een belangrijke rol. Er wordt ook gedacht dat een tekort aan magnesium voor bepaalde soorten hoofdpijn en migraine kan zorgen. Zo heeft je lichaam magnesium nodig om bepaalde neurotransmitters actief te houden, die verantwoordelijk zijn voor het blokkeren en controleren van pijn. Werken deze neurotransmitters niet meer zo goed omdat je te weinig magnesium binnenkrijgt, dan kan dat voor ernstige hoofdpijn zorgen. Onverklaarbare migraineaanvallen kunnen dus een teken zijn dat je een magnesiumtekort hebt.

Osteoporose

Krijg je lange tijd te weinig magnesium binnen? Dan kan dat zorgen voor osteoporose. Dit is een aandoening waarbij je botten ontzettend zwak zijn. Hierdoor is de kans groter dat je ze breekt of kneust. Mensen krijgen van nature al zwakkere botten wanneer ze ouder worden. Ook weinig bewegen en een tekort aan vitamines D en K kunnen voor broze botten zorgen. Daar komt een tekort aan magnesium dus ook nog bovenop.

Het magnesiumtekort zorgt niet direct voor osteoporose. Krijg je te weinig magnesium binnen, dan zorgt dit uiteindelijk voor minder calcium in je bloed. Dat is een probleem, want calcium is de belangrijkste bouwsteen voor je botten. Hierdoor kunnen ze zich niet goed herstellen en worden ze kwetsbaarder. Onderzoek bevestigt dit. Zo krijgen dieren met een magnesiumtekort ook brozere botten.

klachten - vermoeidheid en hoofdpijn

Vermoeidheid

Merk je dat je snel moe bent en dat ook je spieren makkelijk verzuren en zwaar aanvoelen? Dan kan dat een teken zijn van magnesiumtekort. Bij de meeste mensen gaat vermoeidheid weg zodra je wat gerust hebt, maar bij een tekort aan magnesium heb je bijna constant last van een moe gevoel. Het lastige aan vermoeidheid is dat het een erg vaag symptoom is. Het kan door allerlei dingen veroorzaakt worden en is daarom moeilijk te linken aan een specifiek probleem, zoals een magnesiumtekort. 

Er is wel een bepaalde vorm van vermoeidheid die op een magnesiumtekort kan wijzen. Vermoeide spieren worden sterk gelinkt aan een tekort aan magnesium. Je merkt dan dat je spieren zwakker zijn, minder kracht kunnen zetten en voelen alsof je een zware sportsessie hebt gehad. Wetenschappers denken dat dit komt door een tekort aan kalium in je spieren. Dit wordt weer veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Daarom worden vermoeide spieren snel gelinkt aan een magnesiumtekort.

Obstipatie

Magnesium speelt een belangrijke rol in het functioneren van je darmen. Dit mineraal zorgt er namelijk voor dat je darmen goed kunnen bewegen en samentrekken, waardoor je ontlasting goed wordt afgedreven. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat je darmen minder makkelijk bewegen, wat uiteindelijk voor obstipatie zorgt. Ook het risico op gespannenheid en depressie kunnen meespelen. Dit soort mentale klachten zorgen namelijk ook voor obstipatie in sommige gevallen. Zo zorgt een magnesiumtekort er op meerdere manieren voor dat je moeilijker naar het toilet kunt.

Hoge bloeddruk

Er zijn verschillende onderzoeken die een verband laten zien tussen een magnesiumtekort en een hoge bloeddruk. Dit is nog niet uitgebreid genoeg onderzocht om zeker te weten dat er een sterke connectie tussen de twee is, maar een hoge bloeddruk kan dus op een tekort aan magnesium wijzen. Het is belangrijk om dit snel te onderzoeken, want een hoge bloeddruk kan uiteindelijk weer voor verschillende hartproblemen zorgen.

Een groep wetenschappers heeft daarom gekeken of het innemen van magnesiumsupplementen een goede methode is om patiënten met een hoge bloeddruk te behandelen. De eerste onderzoeken zorgen al voor positieve resultaten. Heb je dus last van een hoge bloeddruk en is niet makkelijk te achterhalen wat de oorzaak is? Dan kan het misschien wel aan je magnesiuminname liggen.

hoge-bloeddruk-meten-1024x685

Astma

Een tekort aan magnesium komt soms voor bij mensen met ernstige astma. Patiënten met astma hebben over het algemeen al een lager magnesiumgehalte dan mensen die deze ziekte niet hebben. Het is dus de vraag of astma een magnesiumtekort veroorzaakt of dat een tekort aan magnesium juist voor astma kan zorgen. Onderzoekers denken dat een magnesiumtekort voor een opbouw van calcium zorgt in de spieren rondom de longen en luchtwegen. Hierdoor trekken de spieren samen, waardoor het lastiger is om vrij te ademen.

Soms krijgen mensen met ernstige astma een inhalator met magnesium. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen ontspannen en meer ruimte krijgen. Het is zelfs mogelijk om injecties met magnesium te geven bij mensen met levensbedreigende klachten. Het is dus duidelijk dat een magnesiumtekort en astma aan elkaar gelinkt zijn. Onderzoekers weten alleen nog niet zeker of gewoon meer magnesium eten ook voldoende is om dit probleem te bestrijden.

Onregelmatige hartslag

Een onregelmatige hartslag is misschien wel een van de meest ernstige gevolgen van een magnesiumtekort. Bij de meeste mensen is het een milde klacht, maar het kan ook voor hartkloppingen zorgen. Op de lange termijn zorgt dit voor symptomen als duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid, pijn op de borst en flauwvallen. In de meest ernstige gevallen kan het zelfs voor een beroerte of hartaanval zorgen. 

Wetenschappers denken dat een onregelmatige hartslag vooral veroorzaakt wordt door een slechte balans tussen de hoeveelheid kalium binnen en buiten je hartspier. Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Uit onderzoek is ook gebleken dat sommige mensen met hartaandoening een lagere hoeveelheid magnesium hebben dan mensen zonder deze klachten. Het kan in die gevallen helpen om mensen te behandelen met magnesiuminjecties.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Zo krijg je meer magnesium binnen

Een magnesiumtekort kan dus voor allerlei gezondheidsklachten zorgen, van milde klachten tot levensbedreigende problemen. Daarom is het zo belangrijk om altijd op je magnesiuminname te letten. Er zijn verschillende producten die rijk zijn aan magnesium en daarom een goede basis zijn voor een magnesiumrijk dieet. Zo haal je veel magnesium uit:

  • Amandelen

  • Pompoenpitten

  • Donkere chocolade

  • Pinda's

  • Popcorn

  • Lijnzaad

  • Zonnebloempitten

  • Chiazaad

  • Cacao

  • Koffie

  • Cashewnoten

  • Hazelnoten

  • Havermout

lijnzaad

Een tekort aanvullen met supplementen

Het eten van magnesiumrijke producten is belangrijk wanneer je je magnesium voorraad op peil wilt houden. Heb je last van een (ernstig) tekort aan magnesium? Dan is het niet genoeg om ineens veel amandelen, donkere chocolade of pompoenzaden te eten. Je lichaam heeft dan een extra boost nodig, bijvoorbeeld door supplementen in te nemen. Zo krijg je dagelijks een grote dosis magnesium binnen, waarmee je in staat bent om het tekort goed aan te vullen.

Blijf in balans met Nederland Slank

Je lichaam heeft ontzettend veel verschillende voedingsstoffen nodig. Vitaminen en mineralen zijn essentieel om je lichaam gezond te houden, maar soms is het lastig om de juiste balans te vinden. Hoe weet je zeker dat je genoeg binnenkrijgt van iedere voedingsstof? Daarom kan het nuttig zijn om samen met een expert te kijken naar je voedingspatroon. Zo weet je zeker dat je een gezonde hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt, wat uiteindelijk ook bepaalde gezondheidsklachten kan verhelpen.

Nederland Slank staat voor je klaar. Wij werken vanuit de orthomoleculaire voedingsleer en zien voeding dus als het belangrijkste medicijn voor lichaam en geest. Is je voedingspatroon niet in balans en krijg je daardoor te weinig voedingsstoffen binnen? Dan kan dat voor allerlei klachten zorgen. Door kritisch te kijken naar je voedingspatroon en bepaalde tekorten aan te vullen, kunnen we helpen om je lichaam weer in balans te brengen. Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan contact met ons op om een gratis eerste consult in te plannen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult