Stress en overgewicht, wat doe je er aan?

www.nederlandslank.nl

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

Bij Nederland Slank kun je terecht voor een uitgebreide stress-test. Ontdek of jouw overgewicht (mede) wordt veroorzaakt door stress. Met de test kunnen we de neurotransmitter-activiteit zien en je een passend advies geven.
Meer weten? Vraag nu een gratis consult aan en/of schrijf je direct in voor een stress test ter waarde van €75,-


wat glutamaat doet

Bron: Exendo

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

Wat helpt tegen stress?

Stress, iedereen heeft er wel eens last van. Het hoort nu eenmaal bij het leven.. Maar wist je dat stress één van de belangrijkste oorzaken is voor overgewicht?

Nederland Slank legt je in dit artikel alles uit over het ontstaan van stress in het lichaam en welk effect dit heeft op het gewicht. Maar ook wat je eraan kunt doen!

Wat is stress?

De één ervaart stress in het werk en het halen van deadlines en een ander heeft stress door familie-omstandigheden. Stress uit zich bij veel mensen in fysieke en psychische klachten. Denk maar aan onrust en gejaagdheid, maar ook vermoeidheid en pijnen. Stress wordt over het algemeen ervaren als iets negatiefs. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms hebben we ook stress nodig.

Bijvoorbeeld: Er staat een leeuw voor je neus. Door acute stress ben je in staat om in een fractie van een seconde te reageren en weg te rennen. Dit wordt ook wel de fight-flight-reactie genoemd. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel in actie kunt komen. Na zo’n gebeurtenis ‘ontlaad’ je de stress meestal door middel van heftige emoties (boos, huilen, opgelucht zijn).

chronische stress is ongezondVraag vandaag nog een gratis consult aan

Er zijn naast adrenaline nog andere manieren in ons lichaam waarmee we op stress kunnen reageren. Dit is heel belangrijk, want als stress niet kan worden afgeremd wordt het ongezond (chronische stress).

Gelukshormoon endorfine

Een erg belangrijk stofje dat stressreacties in minder dan 15 seconden kan afremmen, is endorfine. Endorfine is een geluksstofje in ons lichaam en speelt een zeer belangrijke rol in ons belonings- en stresssysteem. Wanneer je genoeg endorfine hebt, kun je dus goed omgaan met stress en zul je ook gemakkelijk kunnen ‘los laten’. Lees meer over het endorfine herstelplan.
verdriet is ook stress voor het lichaam

Vraag vandaag nog een gratis consult aanWanneer een stressprikkel echter te groot is, lukt het endorfine niet om deze stressreactie volledig te remmen. Het lichaam blijft dus continu met een beetje stress rondlopen.

Grote stressprikkels die moeilijk te remmen zijn, worden ook wel trauma’s genoemd. Bij het woord trauma denken de meeste van ons aan traumatische gebeurtenissen, zoals misbruik, ernstige ongevallen etc. Maar het ervaren van een trauma kan op veel verschillende manieren, zowel bewust als onbewust.

Bij veel mensen is de oorzaak van chronische stress dan ook te linken aan trauma’s uit het verleden. Enkele voorbeelden hiervan zijn, slechte familiebanden (vader of moeder afwezig in de jeugd), gepest zijn, veel ziek geweest zijn als kind, relatieproblemen met partners, emigratie en ga zo maar door. Dit zijn dan ook gebeurtenissen waarmee vele van ons ooit te maken hebben gehad. Veel mensen hebben dan ook last van ‘trauma’s’ uit het verleden die we onbewust niet los kunnen laten.

reactie-op-trauma-768x1030

Bron: Exendo

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

Glutamaat

Veel mensen hebben echter ook last van onrust en stress in het lichaam door glutamaat. Glutamaat is één van de belangrijkste stofjes die de NMDA receptoren activeren. De NMDA receptoren zijn belangrijk voor onze hersenfuncties, zoals onze stemming, leren en ons geheugen.

"Glutamaat is vaak de boosdoener"

Glutamaat heeft echter een tweevoudige werking, dat betekent dat het enerzijds een positief effect heeft maar anderzijds ook weer een negatief effect kan hebben. Een te veel aan glutamaat veroorzaakt stemmingswisselingen en problemen met leren en het geheugen. Daarnaast zorgt een te veel aan glutamaat ook voor stress, onrust  en mentale klachten, zoals lusteloosheid, depressieve gevoelens en angststoornissen.

Glutamaat in voeding: E621

Er bestaan twee vormen van glutamaat: gebonden glutamaat en vrije glutamaten.Gebonden glutamaten vinden we van nature terug in bepaalde voedingsmiddelen, zoals in tomaten. Deze gebonden vorm van glutamaat heeft geen schadelijk effect in ons lichaam.

Vrije glutamaten (E621) komen niet in de natuur voor, het is de voedingsindustrie die deze stoffen produceert. Vooral bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen zitten vol vrije glutamaten die er door de producenten worden ingestopt. Deze exogene vrije glutamaten hebben een schadelijk effect op onze cellen en ons DNA. E621 activeert NMDA receptoren wat op de lange termijn voor stress zorgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je meer en door wilt eten en dat je nooit verzadigd bent.

Wat te doen bij stress?

Wat te doen bij stress? Het probleem met langdurige stress en het niet los kunnen laten van trauma’s is dat we ons er zelf niet altijd van bewust zijn dat daar het probleem ligt. Fysieke en psychische klachten worden afgeschreven op andere oorzaken en langzaamaan wordt men ook steeds zwaarder..

Maar wat nou als je erachter zou kunnen komen welke rol stress speelt in de oorzaak van jouw klachten en je overgewicht.. Zou het niet mooi zijn als er een test was die deze gegevens zou kunnen laten zien…? 

people-2557536_640

Bij Nederland Slank kun je terecht voor een uitgebreide neuro-transmitter test. Met de test kunnen zien wat de oorzaak is van overgewicht en je een passend advies geven!

Meer weten over de neurotransmitter-test? Vraag nu een gratis consult aan en schrijf je direct in voor de test!

endorfinesysteemBron: Exendo

Vraag vandaag nog een gratis consult aan