Te hoog cholesterol? Verlaag je cholesterol met voeding

 

Deze video is een uitgebreide uitleg over de oorzaken en gevolgen van cholesterol in het bloed.

Cholesterol heeft een functie

Cholesterol in onze voeding

LDL en HDL cholesterol

Vraag en aanbod van Cholesterol

Cholesterolproduktie

Wat is cholesterol?

Relatie tussen cholesterol en voeding

Goed of slecht cholesterol?

De juiste verhoudingen

Cholesterol en hart- en bloedvaten

Hoe het echt zit

De nadelen van cholesterolverlagers

De mythe van cholesterolrijke voeding

Cholesterolverlagend zonder medicijnen

 

Cholesterol heeft een functie


Cholesterol heeft in onze samenleving een slechte reputatie. Dat komt deels door de reclame voor margarines (zoals Becel) en deels door het verband (dat echt bestaat) tussen een hoog cholesterolgehalte in het bloed en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Men noemt cholesterol als de oorzaak (omdat het immers hoog is), maar vergeet te kijken naar waarom het cholesterolgehalte zo hoog is.

Taken
Cholesterol is zeker geen onnodige stof voor ons lichaam, het heeft namelijk de volgende zeer belangrijke taken:
• Het dient als bouwstof voor hormonen zoals cortison, aldosteron, progesteron, testosteron en estradiol;
• Het wordt gebruikt bij de productie van galzouten (die helpen bij de vertering van vetten);
• Het is nodig voor de aanmaak van vitamine D wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht;
• Cholesterol activeert de productie van ontstekingsremmende prostaglandines;
• Het heeft eigenschappen die helpen bij het doorgeven van zenuwboodschappen (neurotransmitter);
• Cholesterol maakt deel uit van celmembranen, wat zorgt voor flexibiliteit van cellen;
• Het fungeert als een natuurlijke antioxidant in ons lichaam, wat schade door vrije radicalen helpt voorkomen.

Bovendien gebruikt ons lichaam cholesterol om voedingsstoffen naar de cellen te brengen en overtollige stoffen uit de cellen te verwijderen. Je kunt zien dat cholesterol essentieel is voor ons lichaam. Eigenlijk leidt een te laag cholesterolgehalte eerder tot problemen dan een te hoog cholesterolgehalte. Dat betekent echter niet dat een te hoog cholesterolgehalte niet schadelijk is.

Cholesterol in onze voeding


Cholesterol wordt van nature door ons lichaam in de lever aangemaakt. Slechts 3% van het totale cholesterol in ons lichaam komt van wat we eten. De overige 97% wordt door ons eigen lichaam geproduceerd. Dit laat zien hoe belangrijk cholesterol is. Er is ook een regelsysteem: als we meer cholesterol via ons eten binnenkrijgen, zal onze lever minder cholesterol aanmaken, en vice versa.
Het heeft dus weinig zin om voedingsmiddelen met cholesterol volledig te vermijden, omdat dit nauwelijks invloed heeft op je cholesterolniveau. Maar het is wel zinvol om voedingsmiddelen te vermijden die de cholesterolspiegel verhogen, zelfs als ze geen cholesterol bevatten.

De mythe van cholesterol-rijke voeding

Wat is een goed voedingspatroon om gezond en fit te blijven en om de kans op hart- en uitbarsting te ontdekken? Er is in ieder geval geen relatie tussen cholesterol-rijke voeding en hart- en vaatproblemen. De lever regelt zelf hoeveel zij moet bijmaken om in de totale cholesterolbehoefte van het lichaam te voorzien.

Hoe meer er via de voeding binnenkomt, hoe minder de lever zelf geproduceerd. Eieren, garnalen, vis en vet vlees zijn lange tijd taboe zijn geweest, omdat ze zogenaamd het cholesterol zouden willen doen verhogen, terwijl deze 'cholesterolrijke' voeding niet leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Aan de hand van de Framingham Heart Study, een project van het Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) en de Universiteit van Boston, is aangetoond dat er geen enkele relatie is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en hart- en vaatziekten. Er zijn ruim vijftien mannenduizend en vrouwen onderzocht en het percentage hart- en mislukking was bij de groep die cholesterolrijk was en bijna zelfs hoog als bij de groep die een cholesterolarm voedingspatroon had.

De mythe rondom deze cholesterol- en vetrijke voeding is ontstaan ​​in de jaren '50. Ancel Keys heeft toen de link gelegd tussen vetrijke voeding, een hoog cholesterol en het verlaagde risico op hart- en afgebroken. Vanaf dat moment werd dierenarts de vijand en werd iedereen aangespoord om zo vetvrij mogelijk te gaan eten, met alle gevolgen van dien.

Boter, vlees, geselecteerde vetten, ei, zuivel en vette vis werden geschrapt uit het dieet omdat mannen geloofde dat deze producten het cholesterol verhoogden en zo ook het risico op hart- en mislukking veroorzaakten. Ancel Keys kwam jaren later echter terug op zijn conclusies en hij gaf toe dat er geen totaal verband is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en hart- en vaatziekten. Op de website van Nederland Slank is een interessante blog om dieper in te gaan op Ancel Keys en zijn 'vethypothese'. Een aanrader om te lezen als je hier graag meer over wil weten!

LDL en HDL Cholesterol


We hebben LDL cholesterol en HDL cholesterol. Beide soorten zijn belangrijk en moeten in een bepaalde verhouding aanwezig zijn.

HDL (hoge dichtheid lipoprotein) cholesterol wordt beschouwd als het goede cholesterol. HDL verwijdert overtollig cholesterol uit de bloedvaten en cellen en brengt dit terug naar de lever. De lever verwerkt dit cholesterol en scheidt het uit via de gal. Bovendien ruimt HDL ook neergeslagen verzadigde vetten op.

LDL (lage dichtheid lipoprotein) cholesterol transporteert cholesterol en voedingsstoffen naar de cellen en de bloedvaten. LDL cholesterol bevat veel esterachtig cholesterol, wat de neiging heeft om aan membranen te hechten. Dit is op zich nuttig, omdat het helpt bij het opnemen van vrije cholesterol en meereizende voedingsstoffen. Te veel LDL of geoxideerd LDL kan echter leiden tot de ophoping van cholesterol in de bloedvaten. LDL cholesterol wordt daarom als het ongunstige of slechte cholesterol beschouwd.

Een goede verhouding tussen LDL en HDL is 4:1. Dit betekent dat LDL 80% van het totaal uitmaakt en HDL 20%. Een hoger percentage HDL is beter dan een hoger percentage LDL.

 

Vraag en aanbod van Cholesterol


Cholesterol heeft belangrijke taken in ons lichaam te vervullen. Het is logisch dat bepaalde activiteiten 'vragen' om cholesterol. Dit werkt volgens het principe van 'u vraagt, wij leveren'.

Stress (verhoogt de behoefte aan cortisol), onvoldoende hydratatie of tekort aan mineralen (verhogen de behoefte aan aldosteron), zwangerschap (verhoogt de behoefte aan oestrogeen, progesteron en testosteron), obesitas (vetweefsel produceert oestrogeen), gebrek aan vitamine D (je hebt cholesterol nodig om vitamine D te kunnen maken), ontstekingen of een tekort aan omega-3 vetzuren of vitamine E (verhogen de behoefte aan ontstekingsremmende prostaglandines), veel schade door vrije radicalen (verhoogt de behoefte aan antioxidanten) en transvetten (verhogen de behoefte aan extra flexibiliteit van celmembranen).

Je kunt de 'vraag' verminderen door enkele eenvoudige stappen te nemen: zorg ervoor dat je voldoende drinkt (water, kruidenthee, groentesap), neem levertraan (het bevat vitamine A en D), gebruik ontstekingsremmende vetten (zoals omega-3 visolie en olijfolie), neem voldoende antioxidanten (uit groenten, fruit en noten), zorg voor voldoende eiwitten (in vis, vlees en eieren) en krijg genoeg mineralen binnen (uit groenten, fruit, noten, zaden, vis en vlees). Belangrijk is ook om de magnetron weg te doen (de trillingen beschadigen mineralen).

Verminder het gebruik van ontstekingsbevorderende vetten (zoals linolzuur, margarine, halvarine, bak- en braadproducten) en transvetten (dezelfde soort vetten in voedingsmiddelen gemaakt van geharde plantaardige vetten, zoals koekjes, taarten, pizza's, kant-en-klaarmaaltijden). Verlaag ook de inname van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen (zoals bewerkte voeding, suiker en kunstmatige zoetstoffen).

 

Cholesterolproductie


Net zoals bij alle stoffen die ons lichaam zelf maakt, hangt de productie van cholesterol niet alleen af van de behoefte, maar ook van de beschikbaarheid van 'bouwmaterialen'. Cholesterol wordt gemaakt van vetten en koolhydraten. Het lichaam kan zowel HDL als LDL cholesterol produceren uit de juiste soort vetten, maar alleen LDL uit koolhydraten. Belangrijk om te weten is dat de meeste koolhydraten in suiker, snoep, frisdrank en granen zitten, zoals brood, muesli, pizza en pasta.

In het rechter schema zie je de resultaten van een onderzoek van Kraus over de invloed van het verminderen van koolhydraten op de vetstofwisseling. Als je volgens het advies van de voedingsraad (AHA/DGE) eet, daalt je totale cholesterol met 4 punten. Als je echter koolhydraatarm eet, daalt je totale cholesterol met 10 punten. De afname van LDL-cholesterol is bij AHA/DGE iets meer dan 1 punt, terwijl het met koolhydraatvermindering ruim 8 punten is.

Het verminderen van koolhydraten (door minder suiker, geraffineerde koolhydraten en granen te eten) heeft dus echt effect! Belangrijk om te benadrukken is dat er bij het verminderen van koolhydraten niet is bespaard op groenten en fruit!

Ter verduidelijking: er is ook een onderscheid gemaakt tussen een low carb dieet met weinig verzadigde vetten (lichtrood) en een low carb dieet met veel verzadigde vetten (donkerrood).

 

 

Als je graag leest is dit boek misschien ook een goed idee.

In zijn boek "De Cholesterolmythe" weerlegt Daan de Wit de verouderde cholesterol. Als onderzoeksjournalist, en geen kunst, biedt De Wit een verfrissende kijk op het onderwerp. Hij laat opmerkelijk verrassend als buitenlandse verrassende aan het woord die kritiek hebben op de gebruikelijke ideeën over hart- en mislukking. Deze dwarsdenkers durven het noodzakelijk te beschrijven, en al hun beweringen worden uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd. Het boek is verrassend toegankelijk geschreven, waardoor het een waardevolle bron regelmatig te raadplegen is. Neem het mee naar je kunst of geef hem een ​​origineel cadeau. Dit boek verdient alle lof! 

Schrijft Hetty van Dijk , huisarts, niet praktijkhoudend
 

'In toenemende mate wordt kennis genomen van de theorie dat cholesterol de veroorzaker van hart- en mislukking is. Het bestaansrecht en het wetenschappelijke fundament van het gebruik van statines, wereldwijd een van de meest gebruikte medicijnen, wordt grotendeels ondermijnd. Daan de Wit beschrijft de tegenstrijdigheden in de wetenschappelijke onderzoekers en laat zien hoe de onderzoeksgegevens ook andere interpretaties mogelijk maken en zelfs de cholesterolhypothese doet wankelen.

Een paradigmaverandering, dus een verandering in het denken over de oorzaken van hart- en mislukkingen, is nodig. De Wit ziet laat dat er veel andere theorieën zijn over cholesterol en hart- en mislukking. Hij neemt ons mee in een verrassende wereld van kritische en onafhankelijke onderzoekers. De nieuwe theorieën en theorieën zijn interessant en verdienen toetsing in goed opgezet en uitgevoerd gerandomiseerd onderzoek.'

schrijft Dick Bijl , oud-huisarts, epidemioloog en voormalig hoofdredacteur Geneesmiddelenbulletin
 

'Open en verwonderd kijkt Daan de Wit naar wat er bestaat aan een kritisch geluid over het dogma van de cholesterolverlagende therapie. Hij kijkt achter het beeld van de getallen en de verschillende stelligheden. Wat is de werkelijkheid, wat zeggen de getallen en wat zijn aannames? Bijzonder nauwkeurige onderzoeksjournalistiek, geresulteerd in een leeswaardig boek om verwonderd naar je eigen beeld van cholesterol te kijken en mogelijk bij te stellen.'

Peter Voshol , medisch fysioloog en mede-oprichter Voeding Leeft
 
 

Heb jij te maken met een te hoog cholesterol?

Nieuw onderzoek wijst uit dat er geen enkele relatie is tussen het eten van cholesterolrijke voeding en een grote kans op hart- en bloedvatenproblemen (zie de bronnen van dit artikel). Er is wel een verband tussen voeding en hart- en vaatziekten, maar daarbij gaat het niet verboden om de cholesterol in je voeding. We leggen graag uit hoe dat precies zit!

 

Een hoog cholesterol, alleen al de gedachte doel maakt mensen soms bang. Een te hoog cholesterol zou namelijk veel gevolgen hebben voor onze gezondheid. Daarom wordt ons al decennialang verteld dat we het cholesterolgehalte in ons lichaam laag moeten houden. Maar is een te hoog cholesterol echt zo gevaarlijk?

Om te begrijpen hoe mannen het risico op hart- en vaatklachten hebben, maar ook andere klachten kunnen substantieel zijn, is het belangrijk om te weten hoe cholesterol nu feitelijk werkt. Om dat te doen behandelen we de volgende onderwerpen:

 


Bent u bang voor een hoog cholesterol bij uzelf? Vraag dan een gratis consult aan en Nederland Slank begeleidt jou bij het krijgen van een gezond lichaam en een gezonde geest!

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Wat is cholesterol?

Veel mensen hebben geen idee wat cholesterol eigenlijk precies is, het wordt met naam gezien als een 'slecht' stofje dat je liever kwijt dan rijk bent. Maar omgekeerd, we hebben cholesterol juist hard nodig!

Cholesterol is een vetachtige stof die in onze bloedbaan en in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof is een belangrijke bouwstof die de basis vormt van celwanden, onze hersenen, de aanmaak van vitamine D, gal en hormonen als cortisol, testosteron, oestrogeen en aldosteron.

Cholesterol helpt bovendien bij het verteren van dieren, bij het vormen van herinneringen, het is van groot belang voor de neurologische functie en het is een lichaamseigen antioxidant.

Cholesterol heeft helaas ook in de medische wereld geen goede naam. Dat heeft deel te maken met de belangen die er zijn bij de verkoop van producten (zoals medicijnen en margarines) en deel met de samenhang tussen een verhoogde cholesterol in ons bloed en het veroorzaakte risico op hart- en vaatklachten. Hoewel deze twee dus vaak samengaan, is het niet zo dat cholesterol de oorzaak is van vaatproblemen, Het is eerder een marker, gevolg van een aanwijzing. Door deze misvatting vergeet men bovendien nogal eens te kijken wat nu de oorzaak is van vaatproblemen.

medicijnen en supplementen

Relatie tussen cholesterol en voeding

Het lichaam gebruikt cholesterol onder meer om effectieve en brandstof naar cellen te transporteren en om overtollige stoffen te voeren. Ons lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever. Hoeveel cholesterol de lever produceert, hangt af van de vraag vanuit het lichaam en van hoeveel cholesterol er via de voeding binnenkomt. Je lever zorgt er altijd voor dat het 100% van de vraag beantwoordt. Als er 30% via de voeding binnenkomt, zal de lever nog 70% zelf maken. Als er slechts 10% via de voeding binnenkomt, zal je lever aan het werk moeten en 90% zelf moeten maken.

Hier zie je al dat het eten van minder cholesterolrijke voeding, geen invloed heeft op de totale hoeveelheid cholesterol in je lichaam. Als je minder cholesterolrijke voeding eet, zet je eigenlijk vooral aan het werk, want de rest van de cholesterol moet worden aangemaakt.

 

hdl-ldl-cholesterol-lipoproteïnen-300x228

Goed of slecht cholesterol?

In principe bestaat er geen 'slecht' cholesterol. LDL en HDL zijn allebei belangrijk voor je. Cholesterol staat dan ook onder invloed van een kwaadaardig daglicht, want het heeft veel belangrijke functies in ons lichaam. Het probleem van LDL-cholesterol is echter wel dat het na de afgifte van diens stoffen een HDL-cholesterol nodig heeft om weer los te kunnen komen van de vaatwand en terug te kunnen keren naar de lever.

Wanneer er een goede verhouding bestaat tussen HDL en LDL-cholesterol, is er niets aan de hand en is er genoeg HDL om alle gestrande LDL's te kunnen vrijen. Echter, wanneer er niet genoeg HDL-cholesterol in het lichaam is ten opzichte van LDL-cholesterol, duurt het te lang voordat het LDL-cholesterol terug kan worden gebracht naar de lever en kan het LDL-cholesterol in de vaatwand oxideren. Dit gebeurt met de naam wanneer er veel vrije radicalen in het bloed circuleren die het LDL-cholesterol kunnen aantasten.

”LDL-cholesterol is niet slecht, het zorgt ervoor dat belangrijke merk- en bouwstoffen in ons lichaam worden getransporteerd. Wanneer er echter niet genoeg HDL-cholesterol is om het LDL-cholesterol af te scheiden van de vaatwand, kan er meer LDL-cholesterol gaan oxideren en dit leidt uiteindelijk tot ophopingen in de vaatwanden”.

bloed-1

De juiste verhoudingen

Het is dus belangrijk om de verhouding tussen HDL en LDL goed te houden en de voorlopige verhouding is ongeveer 1 HDL-cholesterol tot 4 LDL-cholesterol. Ook een hoge cholesterolspiegel hoeft geen probleem te zijn, al is het wel zo dat er bij een hoge spiegel ook meer LDL-cholesterol aan de vaatwand kan worden veranderd. Een te lage cholesterolspiegel heeft echter meer nadelen dan een hoge spiegel, terwijl cholesterol gewoon een hele belangrijke stof is waarvan we niet te weinig willen hebben! Zo zijn dit een aantal belangrijke genomen van cholesterol:

 • Grondstof voor de aanmaak van
 • Grondstof voor testosteron, oestrogeen, cortison, aldosteron en progesteron
 • Grondstof voor de aanmaak van vitamine D uit zonlicht
 • Activeert de aanmaak van ontstekingsremmende prostaglandines
 • Geeft net als neurotransmitters zenuwboodschappen door
 • Is een onderdeel van de celmembranen (zorgt voor flexibiliteit)
 • Is een lichaamseigen antioxidant
 • Transporteert inkomen naar cellen
 • Voert overige stoffen van de cellen af

Cholesterol is dus belangrijk voor onze gezondheid. Bovendien is het totale cholesterolgehalte geen goede indicator voor de gezondheid, omdat het ons niets vertelt over de verhoudingen tussen LDL- en HDL-cholesterol en een andere belangrijke waarde, namelijk die van een soort hoeveelheden in het bloed genaamd triglyceriden. Er zijn veel mensen met een hoge cholesterolspiegel, die in feite een laag risico op hart- en vaatziekten hebben, waardoor ze een juiste verhouding tussen triglyceriden en HDL-cholesterol hebben. Daarentegen zijn er ook een hoop mensen die een laag totaal cholesterolgehalte hebben, maar desondanks een zeer hoog risico hebben op hart- en verbroken, omdat de verhouding tussen triglyceriden en HDL-cholesterol verkeerd is!

In deze video wordt het allemaal goed uitgelegd.

 

 

Cholesterol en hart- en bloedvaten

Een verhoogde cholesterol vertelt ons dus niet zo heel veel over water in ons lichaam gebeurt en is ook niet echt een juiste indicator voor het risico op hart- en ontstoken. Toch worden we niet steeds door de meeste artsen en medische componenten voor het gevaar van een te hoog cholesterol en het risico op hart- en defecten veroorzaakt.

Deze stelling wordt gelukkig maar steeds vaker weerlegd. De meeste onderzoekers zijn er tegenwoordig namelijk van overtuigd dat de voornaamste oorzaak van hart- en ontsteking ontstekingen en oxidatieve stress zijn.

Zo werden tijdens de internationale Conference on Low Blood Cholesterol van 1990 (rapport: Jacobs et al., “Report of the Conference on Low Blood Cholesterol: Mortality Associations”, 1992) elf grote ontdekkingen vereist dat 125.000 vrouwen hadden meegedaan. De conclusie van dit onderzoek was dat er helemaal geen sprake was van een verband tussen een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en sterfgevallen als gevolg van hart- en bloedingen.

Een ander voorbeeld: uit blijkt dat cholesterol niet overal in de wereld een risicofactor is. Er zijn namelijk bevolkingsgroepen die gemiddeld een zeer hoog cholesterolgehalte hebben, maar toch tot de groep mensen onjuist met het laagste percentage hart- en aandoeningen ter wereld!

het hart en cholesterol in voeding, wat heeft het met elkaar te maken.

Hoe het echt zit

Hoe zit het dan met het idee dat een te hoog cholesterol ervoor zorgt dat verstopt verstopt raakt? Dit idee klopt niet, hieronder leggen we uit hoe het komt dat dit idee is ontstaan.

Als er namelijk een bloedvat beschadigd raakt, kan het bloedvat gaan verkalken door plakvorming, bloedverdikking of een vernauwing van de bloeding. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. Om de wezenlijke te herstellen is er cholesterol nodig.

Het lichaam reageert hiërarchisch door een signaal af te geven aan de lever om meer cholesterol te produceren. Cholesterol veroorzaakt dus niet de verkalking, maar een verhoogde cholesterol is een gevolg van een natuurlijk proces in het lichaam om zichzelf te herstellen. Mensen bij wie de aderen doorlopen beschadigd raken kunnen last hebben van chronische ontstekingsreacties met levensbedreigende gevaren als gevolg, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

De nadelen van cholesterolverlagers

Cholesterol heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het is daarom ook niet altijd verstandig om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken. Het gebruik van deze middelen kan namelijk ook een negatief effect op de gezondheid hebben. onzichtbare lichten we hebben een aantal van deze effecten.

Zenuwstelsel

Cholesterol is ontzettend belangrijk voor het centrale zenuwstelsel en een te laag cholesterolgehalte kan het gevaarlijk ernstig beschadigen.

Vitamine D

Wanneer de natuurlijke productie van cholesterol wordt geremd als gevolg van cholesterolverlagende middelen, kan dit ook een nadelig gevolg zijn voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Een tekort aan vitamine D brengt weer een pijnlijke andere klachten met zich mee.

herkennen-depressie

Depressie

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht hebben ontdekt dat een laag cholesterolgehalte schadelijke gezondheidsklachten kan veroorzaken en onder andere kan leiden tot depressies en andere psychosomatische klachten. Het is namelijk erg waarschijnlijk dat cholesterol de stofwisseling van het bekende gelukshormoon serotonine onderdrukt (Steegmans et al., 2000).

Overige gevolgen

Ten slot kunnen ook agressief gedrag (Nash, 1998) en zelfs kanker (Alsheikh-Ali et al, 2007) een gevolg zijn van te lage cholesterolwaarden in het bloed. En ook al zijn deze klachten niet standaard, cholesterolverlagende medicijnen hebben sowieso veel bijwerkingen, zoals pijnlijk, geheugenverlies, een onderdrukt immuunsysteem, leverproblemen, spierpijn en spierzwakte.

Uit een nieuw onderzoek van internationale onderzoekers bleek opnieuw dat een gezonde levensstijl de beste manier is om het hart gezond te houden, dus niet met medicijnen. Uit dit onderzoek kwam onder meer naar voren dat er geen relatie bestaat tussen een verhoogde LDL-cholesterol en overlijden als gevolg van hartziekten bij personen ouder dan 60 jaar. 92% van de mensen met een verhoogd cholesterol leefde zelfs langer!

Statines, de veelgebruikte cholesterolverlagende medicijnen, zorgen vooral voor veel financiële winst, aldus Health Impact News. Meer dan $ 140 miljard aan omzet om precies te zijn. De farmaceutische industrie zal om die reden dan ook niet zo snel de richtlijnen voor het voorkomen van hart- en vaatproblemen opnieuw veroorzaken.

Geen goed nieuws, afwisselend de beste manier om gezond te worden en om gezond te blijven niet het slikken van medicijnen is, maar een uitgebalanceerde voeding, voldoende en de juiste hoeveelheid, genoeg rust (fysiek en mentaal) en een gezonde, ontspannen levensstijl.

voeding als medicijn tegen depressie

 

vlees

Cholesterolverlagend zonder medicijnen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een verhoogd cholesterol is dus geen indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Sterker nog, cholesterol is een belangrijke stof die het lichaam hard nodig heeft! De lage cholesterolwaarden kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontdekken waar je niet op zit te wachten.

Een verhoogde cholesterol kan ons soms wel vertellen dat er iets in het lichaam gebeurt. Als je een hoog cholesterolgehalte hebt en ook de verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol niet in balans is, is het erg belangrijk na te gaan wat de oorzaak hiervan is. Hoogstwaarschijnlijk is dat laaggradige ontstekingen in het lichaam als gevolg van een ongezonde levensstijl.

Gelukkig kun je het risico op ontstekingen in het lichaam op allerlei natuurlijke manieren verminderen door je immuunsysteem te versterken, gezond te eten - waaronder veel antioxidanten en het liefst biologische groenten en fruit met veel flavonoïden - en door toxische stoffen en allergenen zoveel mogelijk te vermijden.

Het is bovendien goed om na te gaan welke zaken een hoog cholesterolgehalte kunnen veroorzaken, zodat je zelf actief je levensstijl en gewoonlijk kunt aanpassen. Zo verhoog je onder meer stress, een zwangerschap, obesitas, een tekort aan vitamine D of aan omega 3-vetzuren, een disbalans in je water- en mineralenhuishouding, het eten van bewerkte voeding met veel transvetten en ontstekingen in het lichaam de vraag naar cholesterol. Wanneer je bovendien veel vrije radicalen in je lichaam hebt, verhoogt dit de vraag naar antioxidanten, en cholesterol is een lichaamseigen antioxidant.

Dit betekent dat we het volgende kunnen doen om de vraag van ons lichaam naar cholesterol te verminderen:

 • Drink voldoende water
 • Vermindering van stress
 • Eet voeding met veel vitamine A, D en E
 • Gebruik ontstekingsremmende vetten, zoals olijf- en visolie
 • Eet voldoende eiwitrijk
 • Zorg ervoor dat je voldoende mineralen binnenkrijgt
 • Minimaliseer de naam van transvetten
 • Eet zo min mogelijke suikers en kant-en-klaar-producten

Onze lever kan bovendien van alleen LDL-cholesterol maken, terwijl het van goede hoeveelheden zowel LDL als HDL-cholesterol kan maken. Het is dus belangrijk om niet te veel koolhydraten te eten en vooral veel goede vetten, zodat je lever de grondstoffen heeft om te zorgen voor een goede balans in de cholesterolspiegel.

Vermoed je dat je een te hoge cholesterolspiegel hebt? Wil jij graag het risico op hart- en defecten verminderen en een goede gezondheid bereiken? Vraag dan nu een gratis consult aan en Nederland Slank begeleidt je bij het krijgen van een gezond lichaam en een gezonde geest!

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Vrijwaring

Het artikel is bedoeld om u bewust en bewustzijn te creëren. Stop dan ook nooit met het nemen van medicijnen zonder expliciete toestemming van uw arts!

gezondheid is belangrijk

Referenties

[1] Uffe Ravnskov, David M Diamond, Rokura Hama, Tomohito Hamazaki, Björn Hammarskjöld, Niamh Hynes, Malcolm Kendrick, Peter H. Langsjoen, Aseem Malhotra, Luca Mascitelli, Kilmer S. McCully, Yoichi Ogushi, Harumi Okuyama, Paul J. Rosch, Tore Schersten, Sherif Sultan, Ralf Sundberg. (2015). Gebrek aan een verband of een omgekeerd verband tussen lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid en sterfte bij ouderen: een systematische review.

[2] Ravnskov U. (2002). Wordt atherosclerose veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte?

[3]Lewington S., (2007). Whitlock G., Clarke R., et al. Bloedcholesterol en vasculaire sterfte naar leeftijd, geslacht en bloeddruk: een meta-analyse van individuele gegevens uit 61 prospectieve onderzoeken met 55.000 vasculaire sterfgevallen.

[4] Jacobs JM, Cohen A., Ein-Mor E., et al. (2013). Cholesterol, statines en een lang leven van 70 tot 90 jaar.

[5] Blekkenhorst LC, Prince RL, Hodgson JM, et al. (2015). Inname van verzadigd vet via de voeding en sterfte aan atherosclerotische vaatziekten bij oudere vrouwen: een prospectieve cohortstudie.

[6] Ravnskov U. (2003). Een hoog cholesterolgehalte kan beschermen tegen infecties en atherosclerose.

[7] Diamond DM, Ravnskov U. (2015). Hoe statistische misleiding de schijn wekte dat statines veilig en effectief zijn bij de primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten.

[8] Dr. Andrea Cipriani, PhD Xinyu Zhou, PhD Cinzia Del Giovane, PhD Sarah E. Hetrick, DPsych Bin Qin, MD Craig Whittington, PhD et al. [2016] Vergelijkende werkzaamheid en verdraagbaarheid van antidepressiva voor depressieve stoornissen bij kinderen en adolescenten: een netwerkmeta-analyse

[9] De telegraaf [2016]. Hoog cholesterol 'veroorzaakt geen hartziekten' blijkt uit nieuw onderzoek, dus behandelen met statines is 'tijdverspilling'

[10] Brian Shilhavy. Nieuws over gezondheidseffecten. [2014]. Duizenden vervolgen voor schadevergoeding tegen cholesterolmedicijnen terwijl Big Pharma de miljardenindustrie verdedigt.