Wat houdt een traagwerkende schildklier in?

onderzoek lichaam

‘Hypothyreoïdie’ betekent een traag werkende schildklier. ‘Hypo’ betekent verminderd en ‘thyreoïdie’ gaat over de schildklierfunctie. De schildklier is een hormoonklier die veel invloed op ons energieniveau en onze mentale gesteldheid heeft maar ook op de celdeling.

Een traagwerkende schildklier kan voor veel vervelende klachten zorgen. Denk hierbij aan moeilijk afvallen, honger hebben, vermoeidheid en maag- en darmklachten. In dit artikel schrijven we over de werking van de schildklier, de symptomen van een traagwerkende schildklier en geven we handige tips om je leefstijl en de werking van je schildklier te verbeteren.

De schildklier: Hoe werkt het?

De drie hormonale systemen

Symptomen traagwerkende schildklier

Oorzaken traagwerkende schildklier

Wat zeggen de bloedwaarden

De oplossing voor een traagwerkende schildklier

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

De schildklier: Hoe werkt het?

De schildklier wordt door de TSH (Thyroid Stimulating Hormone) geactiveerd. TSH wordt door de hypofyse in de hersenen geproduceerd en zorgt in de schildklier voor het maken van de (niet actieve vorm van) T4 . Hiervoor is Tyrosine (voorloper van dopamine) en jodium nodig.

T4 wordt voornamelijk in de lever m.b.v. selenium omgezet tot T3, het actieve schildklierhormoon.

Is er sprake van een selenium-tekort dan ontstaat er rT3 (reverse T3). Deze tegenhanger blokkeert de werking van de T3 en zorgt voor een verminderde werking van de schildklier.

Tot slot wordt T3 na het uitvoeren van zijn functie afgebroken tot T2, waardoor deze weer inactief wordt.

De schildklier hoe werkt het

De drie hormonale systemen

Stel er staat een leeuw voor je neus ... je hebt stress en de schrik van je leven!

Als we je hormonen in drie systemen verdelen, gaan er dan twee van de drie systemen gelijk aan. Je eerste hormonale systeem zijn je stress hormonen. Je bijnieren gaan aan de slag en maken o.a. adrenaline aan. Adrenaline gaat naar de hersenen. De hypofyse (een klier in de hersenen die verschillende hormonen produceert) geeft dan heel snel een seintje aan de schildklier, ons tweede hormonale systeem, om aan het werk te gaan.

De schildklier heeft de taak om energie vrij te maken, door de mitochondriën de opdracht te geven om energie aan te maken. Want dan hebben je spieren voldoende energie om te kunnen vechten of te vluchten. Zodra je wegkomt stoppen je bijnieren met het maken van stresshormonen en gaat je schildklier weer normaal functioneren.

de trage schildklier kan overgewicht veroorzaken

De schildklier en drukke bestaan

In deze samenleving hebben wij gelukkig geen leeuwen om tegen te vechten of van te vluchten, maar er is vaak sprake van chronische stress. De bijnieren blijven doorwerken en meer en meer hormonen afgeven zodat het lichaam de situatie kan oplossen. De schildklier helpt mee en blijft voortdurend extra energie vrijmaken, maar er verandert weinig aan de situatie.

De stressfactoren blijven, de schildklier en op den duur de bijnieren raken uitgeput. In dat geval spreken wij van hypothyreoïdie oftewel een traag werkend schildklier en een burn-out oftewel bijnier uitputting.

Traagwerkende schildklier en zwanger worden

Niet te vergeten het derde hormonale systeem, de geslachtshormonen; Die liggen al heel snel plat wanneer een van de eerste systemen te snel of te traag werkt. Je moet je zo voorstellen dat wij niet aan seks en aan voortplanten denken als er een leeuw voor onze neus staat. Wil je zwanger worden en het lukt niet? Of heb je vaker een miskraam gehad? Dan is het zeker verstandig om dit ook goed in acht te nemen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Symptomen traagwerkende schildklier

De schildklier is een heel belangrijk orgaan en er zijn ook nog veel meer gevolgen als deze niet goed werkt. De belangrijkste symptomen van een traag werkend schildklier zijn:

  • Opgezette schildklier
  • Buikklachten en obstipatie
  • Haaruitval, langzaam groeiend haar, dun of droog haar (bij sommige mensen vallen de buitenste delen van de wenkbrauwen ook weg)
  • Breekbare nagels die langzaam groeien
  • Droge huid
  • Koude handen, voeten en neus
  • Vocht onder de ogen
  • Moeite met inslapen en doorslapen
  • Spierpijn en spierkrampen
  • Gewrichtsklachten
  • Spataderen
  • Verminderde energie
  • Verlaagd libido
  • Verzwakt afweersysteem
  • Depressie en angstig voelen
  • Een te lage ochtend temperatuur ( onder de 36,6 graden)
  • Te lage rusthartslag en een te hoge bloeddruk
  • Te hoog cholesterol
  • Snel dik worden
  • Moeilijk afvallen en overgewicht 

 Kort gezegd: alles waar energie voor nodig is kan in de probleem komen.

overgewicht

Ziekte van Hashimoto

Hashimoto-hypothyreoïdie is een auto-immuunziekte die weleens laat ontdekt wordt. Voor het diagnosticeren van Hashimoto is het naast het bepalen van de TSH en de T4 ook van belang de T3 en Anti-TPO te prikken. Dit zijn antistoffen tegen de schildklier die samen met anti-tg, markers zijn voor de ziekte van Hashimoto. 

Zelf je schildklier testen met de test van Barnes

Met de Barnes-test wordt de ochtendtemperatuur gemeten om een goed beeld van de activiteit van de schildklier te krijgen. Het is een makkelijke test wat je zelf thuis kunt uitvoeren. Deze test doe je als volgt:

Voorbereiding: Zet de avond ervoor een thermometer op je nachtkastje klaar.

Dag 1: Meet in de ochtend, voordat je opstaat, je lichaamstemperatuur door de thermometer 10 minuten in je oksel te klemmen. Blijf gedurende deze 10 minuten rustig in bed liggen en probeer zo min mogelijk te bewegen.

Dag 2: Herhaal deze test de tweede dag op dezelfde manier.

 De test van Barnes

Tip: vanwege de temperatuurschommelingen rondom de maandelijkse periode kun je deze test beter na de tweede en derde dag van je menstruatie doen.

Uitslag:

  • Bij een temperatuur tussen 36,6 C en 36,8 C werkt je schildklier goed.
  • Een temperatuur lager dan 36.6 C is een symptoom van een traag werkend schildklier.

Oorzaken traagwerkende schildklier

  • Langdurige stress zorgt zoals aan het begin van dit artikel besproken voor een trage werking van de schildklier.

  • Te veel sporten zorgt ervoor dat het lichaam in een overlevingsstand komt.

  • Een te streng voedingspatroon, een crashdieet of een dieet met extreem weinig koolhydraten zorgt ervoor dat het lichaam in de spaarstand komt.

  • Voedingsstof tekorten ontstaan door een verkeerde voedingspatroon of door een slechte opname via de darmen. Tyrosine, jodium, B-vitamines, zink en vitamine C zijn belangrijke grondstoffen voor de schildklier functie.

  • Zware metalen belasting in lichtere vorm: bv. kwik (amalgaamvulling) en cadmium (sigarettenrook).

  • Verminderde leverfunctie door voedingsstof-tekorten zoals selenium, een leververvetting, alcohol, pfeiffer, lyme, etc.

  • Hormonale verandering na de overgang zorgt ervoor dat de T4 moeilijker in T3 kan worden omgezet. Dit heeft vooral te maken met een progesteron-daling. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen boven de 45 jaar een vertraagde schildklier heeft.

  • Erfelijkheid.

Een trage schildklier kan dus ontstaan doordat er te weinig hormonen worden geproduceerd en/of doordat deze hormonen niet goed tot actieve stofjes worden omgezet. Daarom is het belangrijk om niet alleen de TSH te laten bepalen, maar ook de T4, T3 en soms ook de reverse T3 te laten testen.

bloedwaardes

Wat zeggen de bloedwaarden?

Voor de diagnose van een trage schildklierfunctie wordt met de huidige medische protocollen met behulp van een bloedonderzoek de TSH gemeten, soms wordt ook de T4-waarde bepaald. Maar bijna nooit de T3. Het probleem is dat met deze onderzoeken nog lang niet alle schildklierklachten worden vastgesteld. Dit komt omdat de referentiewaarden ver uit elkaar liggen.

Dat betekent dat alleen de ernstiger schildklierproblemen worden gediagnostiseerd. De vraag is dan ook altijd of iemand met afwijkend bloeduitslag daadwerkelijk schildklierklachten heeft. Alleen in combinatie met kennis over de symptomen kun je correcte conclusies over de schildklierfunctie trekken.

Daarnaast wordt er niet gekeken of de lever de T4 uiteindelijk goed genoeg in het actieve schildklierhormoon T3 kan omzetten. Indien dat niet het geval is betekent dat er geen problemen zijn met de schildklier zelf, maar er is een omzettingsprobleem. Er kan dan weinig met de reguliere medicijnen gedaan worden. Maar er wordt weleens Cytomel (T3) voorgeschreven. Overdosering van dit medicijn kan hypersymptomen en hartkloppingen veroorzaken en dat kan gevaarlijk zijn. Instellen kan gevaarlijk zijn bij overdosering.

De oplossing voor een traagwerkende schildklier

1. Reguliere behandeling met medicijnen

Wordt de diagnose trage schildklier vastgesteld, dan wordt door de (huis)arts T4 in de vorm van Thyrax / Euthyrox / Eltroxin voorgeschreven. En zelden de T3 als Cytomel, omdat vrij T3 door de meeste artsen niet gemeten wordt en omdat het moeilijker is om het goed in te stellen. De schildklier-patient moet dan meerdere momenten op de dag zijn/haar medicatie nemen.

De doseringen worden indien nodig verder aangepast. O.a. als er sprake is van een hormonale disbalans bv. tijdens de zwangerschap of tijdens de koudere dagen in de winter. Soms ook door een onbekende reden.

2. Medicijnen complementaire behandeling

Orthomoleculair worden schildklierproblemen met leefstijl-adviezen en supplementen geholpen. Door natuurartsen worden natuurlijke preparaten ingezet die zowel T4 als T3 bevatten. Voorbeelden van deze bio-identieke preparaten zijn thyroidium en armour thyroid. Daarnaast gebruiken sommige orthomoleculaire therapeuten LDN (Low Dose Naltrexone) voor de behandeling van allerlei auto-immuunziektes zoals ziekte van Hashimoto en om tijdelijk de symptomen te bestrijden. 

supplementen

3. Schildklier en afvallen

Een traag werkende schildklier maakt het afvallen vaak moeilijk, (bijna) onmogelijk! Kom je, ondanks dat je gezond eet, alleen maar aan in gewicht of heb je moeite met afvallen? En heb je een of meerdere klachten uit het bovenstaand lijstje? Dan is het verstandig om je schildklier via je huisarts te laten onderzoeken. 

Bij Nederland Slank vind voorafgaand aan het plan een uitgebreid bloedonderzoek plaats. Hiermee sluiten wij hypothyreoïdie uit en kijken wij ook naar o.a. de leverfunctie. Ons persoonlijke programma is een gezonde manier van eten om zo min mogelijk stress uit de voeding te ervaren en om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de voeding te halen. Hierdoor krijgen allerlei lichaamsfuncties de kans om optimaal te functioneren.

Onze therapeuten zijn orthomoleculair opgeleid en geven adviezen in supplementen en vitaminen.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

4. Gezond bewegen

Met een schildklieraandoening is het heel belangrijk om goed na te denken welke sport je gaat beoefenen. Door de juiste beweging kan sporten helpen om de schildklierklachten te verminderen. Begin met sporten pas op het moment dat je goed op je medicatie bent ingesteld. probeer niet teveel te doen. Met een traagwerkend schildklier kun je beter je spieren trainen. Krachttraining stimuleert de stofwisseling. En nog een tip: luister naar je lichaam.

Te veel sporten

5. Stress en schildklier

Is er sprake van (chronische) stress dan probeert het lichaam de totale stress te verlagen door minder T3 aan te maken en door de stofwisseling te verlagen. Je mentale gesteldheid heeft daarom veel invloed op je schildklier. Een bijnieruitputting moet ook eerst hersteld worden voordat er überhaupt naar de schildklier gekeken kan worden. Want anders kunnen de klachten juist verergeren.

Nederland Slank werkt met het Endorfine herstelplan om stress gerelateerde aandoeningen te helpen te herstellen.

6. Tot slot

  • Ontgift je lever en pak de andere oorzaken van evt. leverproblemen aan.
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning en mijd stress.
  • Niet roken en amalgaamvullingen verwijderen.
  • Verlaag gebruik van sojaproducten en koolsoorten en kook ze goed voordat je ze eet. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk fytinezuur binnenkrijgt door bv. peulvruchten goed te weken.
  • Neem een multivitamine met een hoog seleniumgehalte en gebruik kelptabletten en/of zeewier voor de jodium.
  • Eet gezond en gevarieerd, niet teveel koolhydraten maar ook niet te weinig. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijke producten eet en aarzel niet om gebruik te maken van de juiste vetzuren.
  • Heb je een traag werkende schildklier en last van overgewicht? Of blijf je maar dikker worden? Dan nodigen wij je bij deze uit voor een gesprek.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

gezondheid is belangrijk

Referenties