Wat is type 3 diabetes?

alzheimer

Type 3 diabetes is een term die door sommige onderzoekers wordt gebruikt om de theorie te beschrijven dat insulineresistentie en disfunctie van insuline-achtige groeifactoren in de hersenen de oorzaak kunnen zijn van de ziekte van Alzheimer. Meer onderzoek is nodig om het verband tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen.

Sommige onderzoeksstudies hebben gesuggereerd dat de ziekte van Alzheimer ook geclassificeerd zou moeten worden als een vorm van diabetes, genaamd type 3 diabetes. Echter, type 3 diabetes is momenteel geen officiële medische term. Het wordt niet erkend door nationale gezondheidsorganisaties of de Amerikaanse Diabetesvereniging. Deze "type 3 diabetes" is een term die is voorgesteld om de hypothese te beschrijven dat de ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door een vorm van insulineresistentie en disfunctie van insuline-achtige groeifactoren die specifiek in de hersenen optreedt.

Deze aandoening wordt ook door sommigen gebruikt om mensen te beschrijven die T2D hebben en ook de diagnose van de ziekte van Alzheimer krijgen. De classificatie van type 3 diabetes is zeer controversieel en wordt door de medische gemeenschap niet breed geaccepteerd als klinische diagnose.

Een andere classificatie van diabetes omvat type 3c diabetes mellitus (ook wel T3cDM, pancreatogene diabetes en type 3c diabetes genoemd). Dit type diabetes ontwikkelt zich als gevolg van aandoeningen die de alvleesklier aantasten. Ondanks de vergelijkbare naam is dit een aparte aandoening.

Het verband tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer

Onderzoekers hebben een mogelijk verband tussen diabetes en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer onderzocht. Sommigen suggereren dat Alzheimer mogelijk wordt getriggerd door insulineresistentie in de hersenen.

Deze bewering heeft enige wetenschappelijke basis, maar het is een beetje een simplificatie.

Na verloop van tijd kan onbehandelde diabetes schade veroorzaken aan uw bloedvaten, inclusief de vaten in uw hersenen. Veel mensen met T2D weten niet dat ze de aandoening hebben, wat de diagnose en behandeling kan vertragen.

Daarom hebben mensen met T2D, vooral niet-gediagnosticeerde diabetes, een hoger risico op dit soort schade.

Diabetes kan ook chemische onevenwichtigheden in uw hersenen veroorzaken, wat bijdraagt aan Alzheimer. Bovendien leiden hoge bloedsuikerspiegels tot ontstekingen, die hersencellen kunnen beschadigen.

Om deze redenen wordt diabetes beschouwd als een risicofactor voor vasculaire dementie. Vasculaire dementie is een op zichzelf staande diagnose met eigen symptomen. Het kan ook een waarschuwingsteken zijn voor wat zal uitgroeien tot een overlap met de ziekte van Alzheimer.

De wetenschap van dit proces is nog steeds onzeker. Voorlopig is vastgesteld dat er gevallen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie zijn die geen aantoonbaar verband met insulineresistentie hebben.

Wetenschappers proberen nog steeds de ziekte van Alzheimer, de oorzaken ervan en de relatie tot diabetes te begrijpen.

Oorzaken en risicofactoren voor type 3 diabetes

Volgens een overzicht van onderzoek uit 2022 kunnen mensen met T2D tot 45% tot 90% meer kans hebben om de ziekte van Alzheimer of een ander type dementie te ontwikkelen, zoals vasculaire dementie.

Dit onderzoek uit 2016 omvatte meer dan 100.000 mensen die leden aan dementie. Het toonde aan dat vrouwen met T2D een hogere kans hadden op het ontwikkelen van vasculaire dementie dan mannen.

Risicofactoren voor T2D kunnen zijn:

een familiegeschiedenis van diabetes hoge bloeddruk (hypertensie) overgewicht of obesitas hebben bepaalde chronische aandoeningen, zoals depressie en het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) Symptomen van type 3 diabetes

De symptomen van de voorgestelde aandoening type 3 diabetes kunnen symptomen van dementie omvatten, zoals die worden gezien bij vroegtijdige Alzheimer.

Volgens de Alzheimer's Association kunnen deze symptomen zijn:

geheugenverlies dat het dagelijks leven en sociale interacties beïnvloedt moeite hebben met het voltooien van vertrouwde taken vaak dingen kwijtraken verminderd vermogen om oordelen te vellen op basis van informatie plotselinge veranderingen in persoonlijkheid of gedrag Diagnose van type 3 diabetes

Er is geen specifieke test voor type 3 diabetes, omdat het geen officiële diagnose is. De ziekte van Alzheimer wordt gediagnosticeerd op basis van:

een neurologisch onderzoek medische voorgeschiedenis neurofysiologische tests Een zorgverlener zal verschillende vragen stellen over uw familiegeschiedenis en symptomen.

Beeldvormende onderzoeken, zoals MRI- en CT-scans van het hoofd, kunnen een arts een beeld geven van hoe uw hersenen functioneren. Cerebrospinale vloeistoftests kunnen ook indicatoren van Alzheimer opsporen.

Als u symptomen van T2D en Alzheimer heeft maar geen van beide diagnoses heeft, kan een arts een nuchtere bloedsuikertest en een hemoglobine A1c-test bestellen.

Als u T2D heeft, is het belangrijk dat u onmiddellijk met de behandeling begint. Behandeling van T2D kan schade aan uw lichaam, inclusief uw hersenen, minimaliseren en de progressie van Alzheimer of dementie vertragen.

Behandeling voor type 3 diabetes

Er is geen specifieke behandeling voor type 3 diabetes, omdat het geen officiële diagnose is.

Er zijn aparte behandelingsmogelijkheden voor mensen die:

prediabetes hebben T2D de ziekte van Alzheimer Een arts kan aanbevelen om leefstijlmaatregelen te nemen, zoals dieet en lichaamsbeweging. 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910482/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910482/