Vermoeidheid behandelen met voeding

vermoeidheid

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

We hebben allemaal weleens last van vermoeiende periodes waarin we weinig energie hebben. Vaak is er een concrete oorzaak, zoals stress of een gebrek aan slaap. Zodra de oorzaak verdwenen is, voel je je vanzelf weer fitter.

Merk je dat je last hebt van vermoeidheid, maar kun je niet achterhalen wat de oorzaak is? Dan is het misschien een iets complexer probleem. Hier ontdek je wat vermoeidheid kan veroorzaken en hoe voeding en vermoeidheid samengaan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

De symptomen van vermoeidheid

De oorzaken van vermoeidheid

Voeding en vermoeidheid

Vermoeidheid aanpakken

Bestrijd vermoeidheid met Nederland Slank

De symptomen van vermoeidheid

Vermoeidheid gaat verder dan het hebben van weinig energie. Vaak is het een combinatie van symptomen die de klachten nog vervelender maken. Zo gaat vermoeidheid meestal gepaard met:

- Een lusteloos gevoel

- Snel geïrriteerd zijn

- Vermoeide ogen

- Geheugenproblemen

- Concentratieproblemen

- Hoofdpijn

- Spierpijn

- Klachten in nek, schouders of rug

 

De oorzaken van vermoeidheid

Soms is het lastig om te achterhalen waarom je precies last hebt van vermoeidheid. Er zijn wel een aantal veelvoorkomende problemen die uiteindelijk tot vermoeidheid kunnen leiden. Soms zijn dit medische problemen, maar psychische klachten kunnen ook tot vermoeidheid leiden.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Te weinig slaap

Het is misschien een open deur, maar te weinig slaap kan voor vermoeidheid zorgen. Je lichaam heeft namelijk een goede nachtrust nodig om fysiek en mentaal op te laden. Soms slaap je een nacht wat minder, waardoor je de volgende dag een vermoeid gevoel krijgt. De meeste mensen halen dit slaapgebrek vrijwel meteen weer in door de volgende nacht net wat langer te slapen. De vermoeidheid zal dan ook direct verdwijnen.

Merk je dat je dagelijks vermoeid bent? Dan slaap je misschien iedere nacht te weinig. Hoeveel slaap je nodig hebt is voor iedereen verschillend. Uit onderzoek blijkt wel dat een gemiddelde volwassene tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Zit je hier consequent onder? Dan is het niet vreemd dat je last krijgt van vermoeidheid.

slapen-e1446478503585-300x204

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Slaapapneu

Sommige mensen slapen genoeg, maar voelen zich toch enorm vermoeid wanneer ze 's ochtends wakker worden. Slaapapneu kan hier een veroorzaker van zijn. Het is een slaapprobleem waarbij de adem regelmatig stokt tijdens het slapen. Je krijgt daardoor even geen zuurstof binnen, wat schadelijk is voor je lichaam. Sommige mensen met slaapapneu worden ook vaker wakker, waardoor ze niet goed doorslapen.

Slaapapneu kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Overgewicht of een rookverslaving kunnen een rol spelen, maar ook erfelijke aanleg. Daarnaast kunnen problemen in de keel, mond of neus slaapapneu veroorzaken. Ook het drinken van alcohol is een bekende veroorzaker van slaapapneu.

Bloedarmoede

Ook bloedarmoede kan een veroorzaker zijn van vermoeidheid. Dit houdt in dat er te weinig hemoglobine (hb) in het bloed zit. Dat stofje is verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof, waardoor je hele lichaam eigenlijk te weinig zuurstof krijgt. Dit zorgt voor een algemeen gevoel van vermoeidheid en kan er zelfs voor zorgen dat je flauwvalt.

Vaak wordt bloedarmoede veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in het lichaam. Dit kan dus verholpen worden door ijzer bij te slikken of meer ijzerrijk voedsel te eten. Andere veroorzakers zijn een gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur of een bepaalde ziekte die de aanmaak van Hb belemmert.

Depressie

Onze geest heeft enorm veel invloed op ons lichaam, vaak nog meer dan we doorhebben. Gaat het mentaal dus niet goed? Dan is er een kans dat dit zich op een fysieke manier uit. Zo hebben veel mensen met depressies ook last van een vermoeid en futloos gevoel. Alles kost meer energie, waardoor zelfs uit bed stappen al als een grote uitdaging voelt.

Vaak gaan depressie en slaapproblemen hand in hand. Misschien pieker je meer, heb je last van angstige gevoelens of kun je je lichaam moeilijk ontspannen. Bij anderen ontstaat de depressie juist door slaapproblemen.

herkennen-depressie

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Hypothyreoïdie

Je schildklier is verantwoordelijk voor je metabolisme, dus bepaalt hoe snel je lichaam brandstof omzet in energie. Werkt de schildklier te traag? Dan maakt deze waarschijnlijk te weinig schildklierhormoon aan en is er sprake van hypothyreoïdie. Mensen met dit probleem voelen zich vaak traag, vermoeid en kunnen aankomen.

Er zijn verschillende oorzaken voor hypothyreoïdie. Zo ontwikkelen sommige vrouwen het na een zwangerschap, maar een acute schildklierontsteking kan ook de veroorzaker zijn. Ook de ziekte van Hashimoto is een bekende veroorzaker. Eerst moet de exacte oorzaak onderzocht worden, zodat er een passende oplossing kan worden gevonden.

Verborgen blaasontsteking

Vaak gaat een blaasontsteking gepaard met pijn en een constant gevoel alsof je moet plassen. Je zou zeggen dat dit probleem dus niet te missen is, maar soms zorgt een blaasontsteking voor meer subtiele klachten. Zo zijn vermoeidheid en een zwak gevoel ook bekende symptomen.

Een blaasontsteking is gelukkig makkelijk op te sporen door je huisarts en kan bovendien heel gericht behandeld worden. Zo kan antibiotica de ontsteking snel remmen, waardoor de vermoeidheid ook vrijwel meteen afneemt.

Diabetes

Wie lijdt aan diabetes kan zijn bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. Dat betekent dat je lichaam vaak te veel of juist te weinig suikers heeft. Zit er te veel suiker in je bloed? Dan kan dit een vervelend vermoeid gevoel geven. Ook bij een tekort aan suikers voel je je vermoeid, want je lichaam heeft dan te weinig energie.

Diabetes kan gelukkig goed onder controle gehouden worden door gezond en gevarieerd te eten. Door hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen, voorkom je meteen dat je last hebt van een vermoeid gevoel.

diabetes-2583569_640

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Hartziektes

Wanneer je hart niet meer goed werkt kan het niet voldoende bloed rondpompen voor je hele lichaam. Minder bloed bereikt daardoor je spieren en andere belangrijke weefsels, waardoor bijvoorbeeld je armen en benen niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen de kleinste activiteiten al voor veel vermoeidheid zorgen.

Toenemende vermoeidheid is een belangrijk alarmsignaal dat wijst op hartfalen. De oorzaak kan divers zijn. Merk je dat je vermoeid raakt na bepaalde activiteiten? Houd dan een dagboekje bij waarin je iedere activiteit omschrijft, inclusief eventuele symptomen die je ervaart.

Ploegendienstsyndroom

Werk je vaak op onregelmatige tijden, inclusief nachtdiensten? Dan is het mogelijk dat je ploegendienstsyndroom ontwikkelt. De onregelmatige werktijden verstoren je natuurlijke ritme zo erg dat je moeilijk slaapt en last hebt van ernstige vermoeidheid.

Je lichaam heeft namelijk ritme en regelmaat nodig om een gezond slaappatroon te creëren. Natuurlijke invloeden zoals zonlicht ondersteunen dit slaappatroon. Slaap je constant op andere tijden en ben je vaak 's nachts aan het werk? Dan raak je dit natuurlijke ritme kwijt en is het moeilijker om in slaap te vallen. Vermoeidheid is dan een logisch gevolg.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Wanneer je al zes maanden last hebt van constante vermoeidheid en artsen daar geen duidelijke oorzaak voor kunnen vinden, wordt er over chronisch vermoeidheidssyndroom gesproken. Vermoeidheid gaat dan vaak samen met andere klachten, zoals concentratieproblemen, spierpijn en hoofdpijn.

Het syndroom kan door allerlei problemen ontstaan. Zo kan een grote infectie of andere ziekte de oorzaak zijn, maar ook belangrijke gebeurtenissen in je leven. Denk aan het verliezen van een dierbare of een stressvolle situatie op het werk.

Te weinig bewegen

Beweging is noodzakelijk voor je welzijn. Een actieve levensstijl zorgt er niet alleen voor dat je meer energie verbrandt, maar helpt ook met je mentale welzijn. Daarnaast is het een goede manier om je conditie op te bouwen. Sport je te weinig en heb je daardoor een slechte conditie? Dan zal je merken dat simpele zaken zoals traplopen al veel energie kosten.

Je hoeft niet meteen zeven dagen per week in de sportschool te staan om je conditie te verbeteren. Een wandeling per dag kan al verschil maken. Combineer dit met een paar intensieve sportsessies per week en je zult merken dat je je een stuk fitter voelt.

sporten en bewegen

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Voeding en vermoeidheid

Naast medische en psychologische oorzaken speelt ook voeding een ontzettend belangrijke rol bij vermoeidheid. Wat we eten bepaalt namelijk voor een groot deel hoe we ons voelen. Zo zijn er verschillende voedingsmiddelen die vermoeidheid kunnen veroorzaken, maar ook het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen in je eetpatroon kan voor vermoeidheid zorgen.

Heb je dus last van vermoeidheid? Dan is het belangrijk om kritisch naar je voedingspatroon te kijken om te zien of daar misschien de oorzaak te vinden is.

Te weinig eten

Je lichaam heeft energie nodig, dus wat gebeurt er wanneer je niet eet? De energiereserves raken op en je merkt dat je vermoeid wordt. Te weinig eten zorgt er bovendien voor dat je minder goed slaapt. De vermoeidheid stapelt zich dus op, waardoor je je op den duur constant zwak en futloos voelt.

Probeer drie goede, volwaardige maaltijden over de dag te verspreiden. Een volwaardige maaltijd bestaat uit een portie eiwit, groente, gezonde vetten en een stuk fruit. Vind je het lastig om op tijd iets te eten? Zet eventueel timers die je alarmeren wanneer het tijd is voor de maaltijd. Zo ben je de energiedip voor.

Te veel cafeïne

Veel mensen drinken 's ochtends een kop koffie om energie te krijgen. Cafeïne zorgt er inderdaad voor dat je je energieker en alerter voelt, maar alleen wanneer je het met mate binnenkrijgt. Het is namelijk ook mogelijk om te veel cafeïne te drinken. Dit kan voor hartkloppingen en een hoge bloeddruk zorgen, maar ook voor onrustigheid, slaapproblemen en een vermoeid gevoel.

Drink je een grote hoeveelheid koffie in de ochtend of ben je een groot liefhebber van thee of cola? Dan kan het zijn dat je dagelijks veel te veel cafeïne binnenkrijgt. Dit zorgt voor bijwerkingen, maar ook na het uitwerken van de cafeïne kun je klachten krijgen. Zo ervaren veel mensen een enorme dip in hun energieniveau, waardoor ze zich vermoeider voelen dan voordat ze een kop koffie dronken.

Te weinig drinken

Water heeft ontzettend belangrijke functies. Het reguleert je lichaamstemperatuur, vervoert voedingsstoffen, zorgt voor gezonde spieren en houdt je hersenen gezond. Drink je te weinig? Dan heeft dit direct invloed op je hersenfuncties. Dat vermindert niet alleen je concentratievermogen, maar zorgt ook voor klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Voel je je dus even niet zo fit? Lijken je hersenen net wat langzamer te werken en kost alles meer energie dan gebruikelijk? Een glas water kan dan al helpen. Houd vervolgens de hele dag een glas of fles water bij de hand om steeds te blijven drinken. Je verliest gedurende de dag namelijk meer vocht dan je doorhebt.

plaatje-water

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Voedselallergieën

Bij voedselallergieën denk je waarschijnlijk aan klachten zoals buikpijn of een slechte stoelgang, maar vermoeidheid is vaak het eerste symptoom van voedselallergieën. Dit komt doordat een voedselallergie zorgt voor de aanmaak van histamine, een stofje dat de natuurlijke balans in de hersenen kan verstoren. Hierdoor ontstaan weer slaapproblemen, wat tot vermoeidheid kan leiden.

Bij voedselallergieën is het belangrijk om te achterhalen waar je lichaam slecht op reageert. Dit kan aan de hand van een priktest, maar een eliminatiedieet is ook een optie. Door vervolgens bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, voorkom je dat er een allergische reactie ontstaat die uiteindelijk weer vermoeidheid veroorzaakt.

Eenzijdige voeding

Een gevarieerd voedingspatroon is ontzettend belangrijk voor het onderhouden van je lichaam. Je hebt namelijk verschillende vitaminen en mineralen nodig om alle processen in je lichaam in goede banen te leiden. Eet je veel van hetzelfde en wissel je weinig af? Dan is er het risico dat je voeding te eenzijdig is, waardoor je bepaalde belangrijke voedingsstoffen mist.

Tekorten aan magnesium, calcium, kalium en vitamine B kunnen er allemaal voor zorgen dat je je vermoeid en futloos voelt. Je lichaam krijgt namelijk niet de ondersteuning die het nodig heeft, waardoor het niet optimaal functioneert. Het resultaat? Je slaapt slecht, hebt weinig energie en alles kost meer moeite. Houd dus een gevarieerd eetpatroon aan om geen essentiële voedingsstoffen te missen.

Ongezonde voeding

Iedereen geniet op zijn tijd van ongezonde snacks met veel vet, zout of suiker. Daar is af en toe niets mis mee, maar ongezonde voeding moet niet de basis van je voedingspatroon worden. Dit kan namelijk voor ontzettend veel klachten zorgen, waaronder vermoeidheid.

Ongezonde voeding zorgt namelijk voor een enorm hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Doordat het voedsel snel verteerd wordt, daalt je bloedsuikerspiegel ook weer op een rap tempo. Zowel een te hoge als een te lage bloedsuikerspiegel kan voor vermoeidheid zorgen. Eet je weer ongezonde voeding om je suikers te verhogen? Dan herhaalt het patroon zich, waardoor je in een constante staat van vermoeidheid verkeert.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Vermoeidheid aanpakken

Wie last heeft van vermoeidheid wil het liefste maar één ding: een oplossing vinden. Gelukkig zijn er meerdere manieren om vermoeidheid op een blijvende en effectieve manier aan te pakken, vaak op een volledig natuurlijke manier.

Kijk goed naar je leefstijl

Je leefstijl heeft ontzettend veel invloed op je algemene gesteldheid. Voel je je vaak futloos en lijk je weinig energie te hebben? Kijk dan eens kritisch naar hoe je voor jezelf zorgt. Sport je wel genoeg en kom je voldoende buiten? Onderzoek ook of je voldoende slaap krijgt.

Het is niet altijd makkelijk om je leefstijl in één keer te veranderen. Breek het daarom op in kleine stappen. Ga om de dag een half uur naar buiten of begin met een korte yogaroutine. Begin ook met het ontwikkelen van goede slaapgewoontes. Kijk niet naar schermen voordat je gaat slapen, probeer twee uur van tevoren niets meer te eten en houd een vaste bedtijd aan.

Old Habits - New Habits signpost with forest background

Ga in gesprek met een diëtist

Het ontwikkelen en vasthouden van een gezond eetpatroon is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn ontzettend veel factoren om rekening mee te houden, dus hoe weet je zeker dat je de juiste voeding binnenkrijgt? Een ervaren diëtist heeft alle antwoorden voor je. Hij of zij kan een op maat gemaakt voedingsschema maken dat je gegarandeerd de juiste voedingsstoffen biedt.

Het fijne aan een diëtist is dat hij of zij met je mee kan denken. Heb je bepaalde allergieën of eet je vegetarisch? Een goede diëtist houdt daar rekening mee en zorgt ervoor dat je niets tekortkomt, zelfs wanneer je bepaalde voedingsmiddelen niet eet. Dat geeft rust en zekerheid.

Laat medische problemen onderzoeken

Heb je echt het vermoeden dat een medisch probleem de vermoeidheid veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat je ook last hebt van andere symptomen? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met je huisarts. Misschien is de vermoeidheid een signaal dat er iets anders aan de hand is. Mogelijk is er verder onderzoek nodig, zoals een bloedonderzoek of allergietest.

Het is dan verstandig om een dagboek bij te houden. Wanneer heb je last van vermoeidheidsklachten en welke activiteit ging eraan vooraf? Probeer dit minstens een week bij te houden, zodat je je energieniveau goed in kaart brengt. Dit kan je huisarts helpen met het inschatten van het probleem en zelfs aanwijzingen geven over waar de vermoeidheid vandaan komt.

Bestrijd vermoeidheid met Nederland Slank

Voor veel mensen lijkt vermoeidheid een normaal onderdeel van het leven te zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn. Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door een probleem, of dat nu medisch of psychisch is. Ook je eetpatroon en leefstijl hebben ontzettend veel invloed op je energieniveau. Dat maakt het waardevol om kritisch naar je voeding te kijken. Kom je niets tekort en geef je je lichaam alle bouwstenen die het nodig heeft?

Bij Nederland Slank specialiseren we ons in orthomoleculaire voedingsleer, waarbij we een eventuele disbalans in het lichaam proberen te verhelpen. Goede voeding is vaak het beste medicijn, dus een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat op jouw lichaam is afgestemd is van onschatbare waarde. Zo verbetert je natuurlijke stofwisseling en wordt de hormoonbalans hersteld.

Wil je weten wat Nederland Slank voor jou kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact op voor een gratis consult!Stuur Mij Het Gratis Ebook

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult