Alles wat je moet weten over oestrogeen

Portrait of a casual pretty woman meditating on the floor on gray background-2

Je lichaam heeft talloze hormonen nodig om goed te functioneren. Ontstaat er een disbalans in de hormoonspiegel? Dan kan dat grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Oestrogeen is een van deze hormonen en het kan erg gevoelig zijn voor sterke schommelingen. Maar wat is oestrogeen precies? Wat zijn de functies en hoe kan je oestrogeenspiegel veranderen? Nederland Slank legt het je allemaal uit.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Wat is oestrogeen?

Veranderingen in de oestrogeenspiegel

Te hoog oestrogeenniveau: symptomen en oorzaken

Hoe kun je een verstoorde oestrogeenbalans verhelpen?

Blijf in balans met Nederland Slank

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is een geslachtshormoon. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar is bij vrouwen veel sterker aanwezig. Het wordt geproduceerd door de eierstokken en heeft invloed op de ontwikkeling van je geslachtskenmerken. Zo zorgt oestrogeen er in de pubertijd voor dat je baarmoeder zich verder gaat ontwikkelen, dat er eicellen gerijpt worden en dat je menstruatie op gang komt. Bij mannen speelt het ook een rol in de ontwikkeling, maar testosteron is een belangrijker geslachtshormoon voor hen.

Wat zijn de functies van oestrogeen?

Oestrogeen wordt vooral in verband gebracht met het vrouwelijke voortplantingsstelsel. Toch is dat niet het enige waar dit hormoon voor verantwoordelijk is. We zetten de belangrijkste functies voor je op een rij.

Het vrouwelijke voortplantingsstelsel

Oestrogeen stimuleert je eierstokken om eitjes te laten rijpen, wat uiteindelijk ook voor een menstruatiecyclus zorgt. Ook de rest van het voortplantingsstelsel bij vrouwen is afhankelijk van dit hormoon. Zo zorgt het ervoor dat je vagina soepel blijft en genoeg afscheiding produceert om gezond te blijven. De ontwikkeling van een gezond baarmoederslijmvlies wordt ook gestimuleerd door oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich makkelijker kan nestelen. Verder is oestrogeen verantwoordelijk voor de groei van borsten en de stop van melkproductie na borstvoeding.

Je hersenen

Ook je hersenen hebben oestrogeen nodig om goed te kunnen functioneren. Zo zorgt oestrogeen ervoor dat de hoeveelheid serotonine in je hersenen toeneemt. Dit stofje reguleert pijn, emoties, je slaapcyclus en je eetgedrag. Daarnaast stimuleert oestrogeen de aanmaak van endorfine. Dit is een stofje dat je een fijn en gelukzalig gevoel geeft, maar dat er ook voor zorgt dat pijn onderdrukt wordt. Verder speelt oestrogeen ook een rol in je zenuwen. Het beschermt ze namelijk tegen beschadiging.

beeld gelukkig

Je emoties

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van stemmingswisselingen dan mannen. Dat heeft voor een groot deel met het hormoon oestrogeen te maken. Doordat dit hormoon gedurende je cyclus en leven steeds schommelt, kan dit voor bepaalde heftige emoties zorgen. Zo kan oestrogeen de veroorzaker zijn van neerslachtigheid, stress of een overprikkeld gevoel. Het hebben van hevige stemmingswisselingen door een schommeling in je oestrogeenspiegel is gelukkig wel te voorkomen en te behandelen met het juiste leefstijl advies. Nederland Slank kan hierbij helpen!

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Sterke botten

Je botten moeten sterk zijn en tegen een stootje kunnen. Oestrogeen is daar deels verantwoordelijk voor. Vanaf de pubertijd is het verantwoordelijk voor een stevige botgroei. Dit betekent ook dat een tekort aan oestrogeen voor zwakkere en broze botten kan zorgen. Een tekort aan oestrogeen op latere leeftijd kan bij vrouwen dus zorgen voor osteoporose, broze, zwakke botten.

Een gezonde bloedsomloop

Ook je hart en bloedvaten zijn afhankelijk van oestrogeen. Zo zorgt dit hormoon ervoor dat je bloedvaten stevig zijn, waardoor ze minder gevoelig zijn voor schade door een hoge bloeddruk. Daarnaast kan oestrogeen een hoog cholesterolgehalte helpen voorkomen, wat uiteindelijk het risico op hart- en vaatproblemen verkleint.

gezondheid-2

Veranderingen in de oestrogeenspiegel

Je weet nu waarom het belangrijk is dat je lichaam oestrogeen aanmaakt. Het is bij vrouwen wel normaal dat er veranderingen in de oestrogeenspiegel plaatsvinden. Dat begint al bij de schommelingen die je lichaam per maand meemaakt. De oestrogeenaanmaak varieert namelijk tijdens je menstruatiecyclus. Je lichaam maakt het meeste oestrogeen aan rondom je ovulatie. Hierna zal de oestrogeenspiegel ineens flink dalen. Zodra je menstruatie begint is het oestrogeenniveau op het laagst, waarna dit weer langzaam toeneemt tot je ovulatie. Dit kan verklaren waarom je je tijdens je menstruatie emotioneel, vermoeid of hongerig kunt voelen. Naast deze maandelijkse schommelingen kunnen er ook nog grotere veranderingen plaatsvinden in je oestrogeenspiegel. Dit gebeurt tijdens de zwangerschap en menopauze.

Oestrogeen en zwangerschap

Oestrogeen heeft tijdens je menstruatiecyclus het doel om je vruchtbaar te maken. Ben je uiteindelijk zwanger geworden? Dan heeft dat veel invloed op je oestrogeenspiegel. Waar de productie van oestrogeen normaal daalt na de ovulatie, blijft het nu stijgen. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer oestrogeen aan dan tijdens de rest van je leven. Dat is niet voor niets, want het hormoon is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je baby, het vervoeren van voedingsstoffen en de groei van bloedvaten in de placenta. Tijdens de zwangerschap stimuleert het ook de groei van melkklieren en -kanalen, waardoor borstvoeding mogelijk is.

Doordat je oestrogeenspiegel zo hoog is tijdens je zwangerschap, zijn kwaaltjes als sterke emoties, misselijkheid en een gevoelige huid ook niet vreemd. Dit verdwijnt gelukkig allemaal na de zwangerschap. Je oestrogeenspiegel daalt dan ook weer, soms zelfs tot een lager punt dan voor je zwangerschap. Langzaam maar zeker kom je weer op een normaal niveau terecht, waarbij ook je menstruatie terugkeert.

Oestrogeen en menopauze

Waar een zwangerschap voor tijdelijke veranderingen in je oestrogeenspiegel zorgt, is de menopauze een permanente verandering in je lichaam. Dit wordt ook wel de overgang genoemd en is het moment waarop vrouwen niet meer vruchtbaar zijn. Voordat de menopauze echt begint, kun je al schommelingen in je oestrogeenspiegel ervaren. De schommelingen zijn rommeliger en minder constant, waardoor je erg wisselende emoties en lichamelijke klachten kunt ervaren.

Heb je de menopauze eenmaal bereikt? Dan maken je eierstokken helemaal geen oestrogeen meer aan. Dit heeft veel invloed op je lichaam. Zo worden je botten brozer, maar kun je ook last krijgen van opvliegers, gewrichtspijn, sterke emoties en problemen met de bloedsuikerspiegel. Vaak trekken deze klachten na verloop van tijd weg, maar sommige vrouwen hebben er jarenlang ernstig last van. Overgewicht en een ongezonde leefstijl zorgen er vaak voor dat vrouwen veel meer last hebben van overgangsklachten dan nodig is. Met de juiste leefstijl- en voedingsadviezen kunnen veel van deze vervelende klachten voorkomen worden. Wil jij weten hoe? Vraag dan een gratis consult aan.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

klachten - vermoeidheid en hoofdpijn

Te hoog oestrogeenniveau: symptomen en oorzaken

Grote veranderingen in je leven, zoals zwangerschap of de menopauze, kunnen enorm veel invloed hebben op je oestrogeenspiegel. Daarbuiten zou dit hormoon gewoon in balans moeten zijn, met duidelijke pieken en dalen die je menstruatiecyclus volgen. Toch is dat niet bij iedere vrouw het geval. Zo is het mogelijk om een te hoog oestrogeenniveau te hebben. Dit noemen we oestrogeendominantie. Hoe herken je dit en wat zijn de oorzaken? Wij leggen het je uit.

Symptomen

Een te hoog oestrogeenniveau kan zich op allerlei manieren uiten. Dit zijn vaak kleine klachten die bij elkaar opgeteld voor veel last kunnen zorgen. Doordat de klachten zo gevarieerd zijn, is het vaak lastig om een te hoog oestrogeenniveau te herkennen. Dit zijn een aantal bekende symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een teveel aan dit hormoon:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Gezwollen en pijnlijke borsten
  • Knobbeltjes in de borsten
  • Verminderd libido
  • Onregelmatige menstruatie
  • Meer last van PMS
  • Stemmingswisselingen
  • Hoofdpijn
  • Een angstig gevoel of paniekaanvallen
  • Gewichtstoename
  • Haarverlies
  • Koude handen en voeten
  • Moeite met slapen
  • Vermoeidheid
  • Geheugenproblemen

Oorzaken

De hormoonbalans in je lichaam komt erg nauw. Verandert er iets in je lichaam of in hoe je voor jezelf zorgt? Dan kan dat al voor disbalansen zorgen. Zo kan een te hoog oestrogeengehalte veroorzaakt worden door een te hoge productie van oestrogeen, maar ook doordat je lichaam het hormoon op een andere manier afbreekt of afvoert. Er zijn een aantal aspecten die hier invloed op hebben:

Overgewicht

Mensen met overgewicht lopen het risico dat hun lichaam meer oestrogeen aanmaakt. Dat komt doordat de oestrogeenproductie niet alleen bij de eierstokken zit, maar ook in vetcellen. Des te meer vetcellen, des te meer oestrogeen je lichaam aan zal maken.

Stress

Heb je stress? Dan stijgt de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Wanneer dit hormoon langdurig volop aanwezig is, kan dit de hoeveelheid progesteron in je lichaam verminderen. Dat zorgt er weer voor dat je oestrogeenspiegel stijgt.

stress punt

Alcoholconsumptie

Alcohol heeft invloed op de manier waarop je lichaam oestrogeen afbreekt. Het maakt het lastiger om oestrogeen af te breken, waardoor er meer oestrogeen in je lichaam opbouwt. Tegelijkertijd stimuleert alcohol ook de aanmaak van bepaalde soorten oestrogeen.

Dysbiose door de verkeerde voeding

Je darmen hebben veel goede bacteriën nodig om voeding goed af te kunnen breken. Zijn de bacteriën in je darmen niet in balans, bijvoorbeeld wegens slechte voeding? Voeding met veel suikers en koolhydraten en te weinig gezonde vetten en eiwitten zijn niet goed voor onze darmen. Er kan door deze voeding dysbiose ontstaan. Dit heeft invloed op veel aspecten van je gezondheid, waaronder de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Je beschikt namelijk niet over de juiste bacteriën om oestrogeen goed af te kunnen breken.

Medicatie

Verschillende soorten medicatie kunnen voor een verhoogde oestrogeenspiegel zorgen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij hormonale substitutiebehandeling. Ook de anticonceptiepil bevat oestrogeen en kan daardoor je hormoonspiegel beïnvloeden.

plantaardige voeding

Hoe kun je een verstoorde oestrogeenbalans verhelpen?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op je oestrogeenbalans. In sommige periodes van je leven maak je te weinig oestrogeen aan, terwijl je op andere moment misschien wel een te hoge oestrogeenspiegel hebt. Het is belangrijk om weer de balans te vinden, zodat je geen last ervaart van vervelende symptomen. Er zijn verschillende manieren om de oestrogeenbalans te herstellen, afhankelijk van jouw problematiek.

Eet gezond

Voor de meeste vrouwen is een aanpassing in hun dieet de beste manier om hun oestrogeenbalans terug te krijgen. Zo wordt er aangeraden om producten te eten die weinig suikers en slechte koolhydraten bevatten en veel gezonde vetten en vezels bevatten. Vezels kunnen namelijk de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam laten dalen. Voor vrouwen in de menopauze wordt juist aangeraden om groenten te eten die rijk zijn aan plantaardig oestrogeen. Dit is een milde vorm van oestrogeen die kan helpen om je hormoonhuishouding in balans te houden. Broccoli, groene paprika en peulvruchten zijn hier voorbeelden van.

Probeer af te vallen

Gewicht heeft veel invloed op je hormonen. Dat geldt ook voor oestrogeen. Mensen met overgewicht maken over het algemeen meer oestrogeen aan, wat uiteindelijk ook weer voor gewichtstoename kan zorgen. Dat creëert een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit kunt komen. Het is dus belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben waarbij je ook overtollige kilo's verliest.

Zorg voor genoeg beweging

Sporten is belangrijk voor iedereen, maar nog belangrijker voor vrouwen die last hebben van een verstoorde oestrogeenspiegel. Sporten werkt stressverlagend, wat de aanmaak van extra oestrogeen kan voorkomen. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen in de menopauze minder last hebben van klachten wanneer zij regelmatig sporten. Het zorgt voor stabielere emoties, maar kan je botten ook sterker houden.

Stop met roken

Roken is nooit goed voor je gezondheid, maar wanneer je problemen hebt met je oestrogeenniveau is het extra belangrijk om te stoppen. Roken heeft namelijk meerdere effecten op de functie van oestrogeen. Zo zorgen de schadelijke stoffen in sigaretten ervoor dat dit hormoon minder goed in staat is om een gezonde botgroei te stimuleren. Tegelijkertijd komen vrouwen die roken een aantal jaar eerder in de overgang.

Aanpassingen in medicatie

Wordt je verhoogde oestrogeenspiegel veroorzaakt door medicatie die je neemt? Dan kun je dit altijd bespreken met je arts. Het is vaak mogelijk om de dosering van de medicatie aan te passen of om over te stappen op een alternatief. Natuurlijk is het ook goed om na te gaan of de medicatie echt noodzakelijk is. De voordelen moeten uiteraard groter zijn dan de bijbehorende nadelen. Kaart het dus gerust aan bij je arts wanneer je twijfelt over je oestrogeenspiegel.

avocado-gezond-vet

Blijf in balans met Nederland Slank

Je hormonen spelen een ontzettend grote rol in de gezondheid van je lichaam. Dat geldt ook voor geslachtshormoon oestrogeen. Je hebt deze stof nodig voor een regelmatige menstruatiecyclus en gezonde zwangerschappen. Daarnaast is het belangrijk voor je botten, hersenen en emotionele gezondheid. Raakt je oestrogeenspiegel uit balans, omdat je te veel of juist te weinig van dit hormoon aanmaakt? Dan kan dit voor allerlei klachten zorgen, van gewichtstoename tot PMS en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, zodat je je hormoonhuishouding in balans houdt.

Het is niet altijd makkelijk om te weten wat je lichaam precies nodig heeft voor een gezonde hormoonbalans. Daarom is Nederland Slank er om je te helpen. Wij werken vanuit de orthomoleculaire voedingsleer, waarbij we veel aandacht hebben voor de hormonen in je lichaam. We gebruiken voeding om een natuurlijke balans te creëren, zodat jij je op je best voelt. Hierbij kijken we naar wat je lichaam echt nodig heeft en welke tekorten we moeten aanvullen. Ben je benieuwd naar onze werkwijze en wil je je hormoonhuishouding een handje helpen? Maak dan een afspraak voor een gratis consult.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult