Voeding en je leefstijl als medicijn bij alzheimer
Alzheimer wordt meestal beschouwd als een vreselijke ouderdomsziekte. Dit vanwege de onvermijdelijke achteruitgang van de hersenen. Echter suggereren recente onderzoeken dat eet- en leefstijlfactoren hierbij een rol kunnen spelen. Dit wordt wel als goed nieuws beschouwd, aangezien dit betekend dat het risico op alzheimer mogelijk verkleind kan worden door aanpassingen te doen hierin.
Er zijn geen genezende medicijnen, maar steeds meer studies tonen aan dat eet- en leefstijlfactoren een rol spelen in de oorzaken van alzheimer.
In dit artikel bespreken we het volgende:
Wat is alzheimer?
Naarmate je ouder wordt, is het normaal om af en toe dingen te vergeten. Maar als deze vergeetachtigheid je dagelijks leven beïnvloedt, zou het een teken van zorg kunnen zijn en kunnen wijzen op de ziekte van Alzheimer. Dit is een aandoening waarbij de verstandelijke vermogens, zoals geheugen, verwarring, stemming en gedrag, afnemen. Het is vaak een geleidelijk proces en kan moeilijk te onderscheiden zijn van normale leeftijd gerelateerde geheugenachteruitgang in het beginstadium.
Alzheimer kan verschillende oorzaken hebben en manifesteert zich meestal op latere leeftijd, waarbij het vermogen tot waarnemen, oordelen, taalgebruik en oriëntatie wordt aangetast. Tot het ergste geval kan dit zelfs leiden tot het vergeten van belangrijke dingen, zoals de namen van je ouders en zelfs waar je bent.
De hersenen en alzheimer
Alzheimer ontstaat in essentie door een energietekort in de hersenen, die ondanks hun relatief kleine omvang 20-25 procent van het totale lichaamsenergieverbruik vereisen. Met de jaren worden we minder efficiënt in het beheren van onze energie, wat kan leiden tot alzheimer.
Kun je gezonde voeding gebruiken om alzheimer te verminderen?
Tegenwoordig wijzen steeds meer studies erop dat mentale achteruitgang niet alleen een gevolg is van ouder worden, maar vooral wordt beïnvloed door ongezonde eet- en leefgewoonten. Deze gewoonten kunnen schade aan de hersenen veroorzaken, die zich in de loop der jaren opstapelen. Een gezonde levensstijl met de juiste voeding kan daarentegen je hersenen beschermen en ervoor zorgen dat ze goed blijven functioneren, zelfs op hoge leeftijd.
Belangrijk is het dagelijks drinken van 2 liter water, bij voorkeur bronwater met veel mineralen.
Omega 3 vetzuren zijn ook erg belangrijk om hersencellen flexibel te houden. Voedingsmiddelen zoals vette vis, noten, zaden zijn rijk aan deze vetzuren.
Verzadigde- en transvetten in zuivelproducten, vlees, gebak en fastfood zijn schadelijk voor de hersenen.
Ook is het belangrijk om suikers in voeding te verminderen. Omdat dit het risico op diabetes, hartproblemen en overgewicht of obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Voldoende vitamines en mineralen zijn uiteraard erg belangrijk.
Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen te consumeren, aangezien hier de meeste voedingswaarden in zitten.
Alzheimer overgedragen via poeptransplantatie
Een recente studie van wetenschapper bij APC Microbiome Ireland toont aan dat poeptransplantatie de symptomen van de ziekte van alzheimer kan overdragen naar gezonde, jonge organismen.
De onderzoekers verzamelden ontlastingsmonsters van zowel alzheimerpatiënten als gezonde personen van dezelfde leeftijd, en transplanteerden deze naar jonge volwassen ratten zonder eigen microbiota. Opvallend genoeg vertoonden de ratten, die de ontlastingsmicrobiota van alzheimerpatiënten kregen, gedragsstoornissen met betrekking tot zowel geheugen als stemming. Dit onderzoek suggereert dat veranderingen in het darmmicrobioom niet alleen een gevolg zijn van de ziekte, maar mogelijk ook aan de oorsprong ervan liggen. Vergelijkbare resultaten zijn eerder gevonden bij het overbrengen van microbiota van obese muizen naar slanke muizen.
Factoren zoals voeding, lichamelijke activiteit, stress en medicatie kunnen ook de samenstelling van het darmmicrobioom beïnvloeden, en toekomstig onderzoek zal moeten bepalen in hoeverre deze factoren de voortgang van de ziekte beïnvloeden. Dit onderzoek biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van strategieën om cognitieve achteruitgang te voorkomen of uit te stellen.
Lactoferrine belangrijk voor de hersenen
Lactoferrine is een stof in het lichaam die helpt bij het beschermen tegen ziektes. Het zit in het immuunsysteem en kan bacteriën, virussen en andere schadelijke dingen bestrijden. Lactoferrine doet ook dingen zoals het regelen van ijzer en het verminderen van ontstekingen. Tegenwoordig gebruiken mensen het om infecties te voorkomen. Het zou ook kunnen helpen bij de ontwikkeling van gezonde hersenen en bescherming bieden tegen ziektes op latere leeftijd.
De werking van gingko bij dementie
Wetenschappers van de Peking University hebben gekeken naar veel studies over een plantenextract genaamd gingko biloba en hoe het de hersenfunctie beïnvloedt. Van de 28 studies waren er 11 die zeiden dat het niet echt helpt, en 17 zeiden dat het wel helpt. Maar als we kijken naar de details, zien we dat de studies die zeggen dat het helpt, vaak langer duurden (meer dan 22 weken), hogere doses gebruikten (minstens 240 mg extract), en betrokken waren bij oudere mensen met geheugenproblemen. In sommige landen, zoals Duitsland, raden experts gingko-extract aan voor milde vormen van geheugenproblemen. Maar omdat geheugenproblemen langzaam veranderen en behandelingseffecten kunnen verschillen, zeggen de experts dat er meer en langere onderzoeken nodig zijn.
Demente vrouwen en taurine
Onderzoekers uit Zuid-Korea ontdekten dat het geven van een stof genaamd taurine de denkvermogens van vrouwen met dementie kam verbeteren. Ze gaven 15 vrouwen een taurinesupplement en aan 16 vrouwen boden ze een thee of rijstpudding gemaakt van lotuszaden met dezelfde hoeveelheid taurine. Taurine zorgde ervoor dat de dementiescores significant verbeterden, gemeten met de MME-DS-schaal. Alleen de taurine die verwerkt was in gerechten verbeterde ook het beoordelingsvermogen en de ruimtelijke oriëntatie. De onderzoekers wilden taurine op een smakelijke manier geven, afgestemd op de voorkeur van de patiënten. Lotuszaden worden in oosterse geneeskunde gezien als een middel tegen dementie. Metingen met electrograms toonden geen verschil aan tussen taurine en de controlegroep.
Nieuw alzheimer medicijn toch niet zo werkzaam
Eli Lilly probeert een alzheimermedicijn, genaamd Solanezumab, te promoten, zelfs nadat het in eerdere tests niet bleek te werken. Nu wordt er gezegd dat het medicijn de voortgang van alzheimer met een derde kan vertragen, maar veel mensen, waaronder F. Perry Wilson van de Yale School of medicine, denken dat deze conclusie te snel is getrokken. In de eerdere tests werd geen verbetering gevonden, maar Eli Lilly analyseerde de gegevens opnieuw en vond een klein positief effect bij patiënten met milde symptomen. Sommige experts twijfelen aan de statistische betrouwbaarheid van deze bevindingen en denken dat het medicijn waarschijnlijk niet echt nuttig zal zijn.
Nederland Slank
Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. We willen mensen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Ons streven is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun welzijn te verbeteren en de beste versie van zichzelf te worden.
Referenties
Bron: (1) Mosconi L. Eet je slim.
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op
https://www.dementie.be/home/wat-is-dementie/prevalentie/
Grabrucker S, Marizzoni M, Silajdžić E, Lopizzo N, Mombelli E, Nicolas S, et al. Microbiota from Alzheimer’s patients induce deficits in cognition and hippocampal neurogenesis. Brain. 2023; awad303.
-
Siqueiros-Cendón T, Arévalo-Gallegos S, Iglesias-Figueroa BF, García-Montoya IA, Salazar-Martínez J, Rascón-Cruz Q. Immunomodulatory effects of lactoferrin. Acta Pharmacol Sin. 2014 May;35(5):557-66.
-
Li YQ, Guo C. A Review on Lactoferrin and Central Nervous System Diseases. 2021 Jul 17;10(7):1810.
-
Wang B. Molecular Determinants of Milk Lactoferrin as a Bioactive Compound in Early Neurodevelopment and Cognition. J Pediatr. 2016 Jun 1;173:S29–36.
-
Schirmbeck GH, Sizonenko S, Sanches EF. Neuroprotective Role of Lactoferrin during Early Brain Development and Injury through Lifespan. 2022 Jul 17;14(14):2923.
-
Chen Y, Zheng Z, Zhu X, Shi Y, Tian D, Zhao F, et al. Lactoferrin Promotes Early Neurodevelopment and Cognition in Postnatal Piglets by Upregulating the BDNF Signaling Pathway and Polysialylation. Mol Neurobiol. 2015 Aug 25;52(1):256–69.
-
Wang W, Cheng Z, Wang X, et al. Lactoferrin Feeding Deficiency during Lactation Increases the Risk of Depression in Adult Mice by Affecting Microbiota-Gut-Brain Axis Development. Research Square; 2022. DOI: 10.21203/rs.3.rs-1883790/v1.
-
Sizonenko S V. Lactoferrin for the Developing Brain: A Promising Milk Protein? Am J Perinatol. 2018 May;35(S 01):A037.
-
Naidu SAG, Wallace TC, Davies KJA, Naidu AS. Lactoferrin for Mental Health: Neuro-Redox Regulation and Neuroprotective Effects across the Blood-Brain Barrier with Special Reference to Neuro-COVID-19. J Diet Suppl. 2021 May 12:1-35. Epub ahead of print. PMID: 33977807.
-
Bermejo-Pareja F, del Ser T, Valentí M, de la Fuente M, Bartolome F, Carro E. Salivary lactoferrin as biomarker for Alzheimer’s disease: Brain-immunity interactions. Alzheimer’s Dement. 2020 Aug 1;16(8):1196–204.
-
Olsen I, Singhrao SK. Low levels of salivary lactoferrin may affect oral dysbiosis and contribute to Alzheimer’s disease: A hypothesis. Med Hypotheses. 2021 Jan 1;146:110393.
Liu H, Ye M, Guo H. An Updated Review of Randomized Clinical Trials Testing the Improvement of Cognitive Function of Ginkgo biloba Extract in Healthy People and Alzheimer's Patients. Front Pharmacol. 2019; 10:1688 doi:10.3389/fphar.2019.01688
Bae MA, Gao R, Cha W et al. The Development of Taurine Supplementary Menus for the Prevention of Dementia and Their Positive Effect on the Cognitive Function in the Elderly with Dementia. Adv Exp Med Biol. 2019;1155:335-347
Did Alzheimer's Drug Really Show a Clinical Benefit http://www.medpagetoday.com/Neurology/AlzheimersDisease/52798