Afvallen door te wandelen

Beautiful loving couple going for a walk outdoors

Meer bewegen is altijd een goed idee wanneer je wilt afvallen. Waar sommige mensen kiezen voor fitness, hardlopen of zwemmen, vinden anderen het fijner om lekker te wandelen. Maar kun je eigenlijk afvallen door te wandelen en zo ja, hoe pak je dat dan aan? Hier vind je alle antwoorden die je zoekt.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

In dit artikel bespreken we het volgende:

Kan wandelen helpen met afvallen?

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Wandelen onderdeel maken van je routine

Zo val je het beste af met wandelen

Makkelijker afvallen met Nederland Slank

Kan wandelen helpen met afvallen?

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen een goede manier is om af te vallen. Onderzoekers hebben gekeken op welk tempo je het makkelijkste vet verbrandt. Is dat wanneer je op je eigen tempo wandelt of wanneer je op een vooraf bepaald tempo moet wandelen of rennen, zoals bij het hardlopen?

Het is volgens dit onderzoek beter om je natuurlijke wandeltempo aan te houden, want dit is het tempo waarop je lichaam vet verbrandt. Ga je hard rennen? Dan verbrandt je lichaam voornamelijk energie uit je voeding en minder uit je vetvoorraad.

Dat is goed nieuws, want de drempel om te gaan wandelen ligt aanzienlijk lager dan de drempel om te gaan hardlopen. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over blessures, aangezien je het tempo aanhoudt dat het beste bij je lichaam past. Hierdoor kunnen jong en oud op een effectieve manier vet verbranden, wat je conditie ook is. Dit onderzoek heeft dus bewezen dat beweging haalbaar is voor iedereen.

afvallen

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Wandelen is goed voor je lichaam. Het biedt de meest uiteenlopende gezondheidsvoordelen en is daardoor een goede keuze wanneer je wat meer beweging wilt krijgen in je dagelijks leven. Maar wat voor voordelen heeft wandelen precies te bieden? Hier vind je de belangrijkste.

gezond hart

Goed voor je hart

Beweging is altijd goed voor je hart, maar wandelen is uitzonderlijk goed voor je hart. Wandel je vijf dagen per week, minstens 30 minuten per dag? Dan kan je risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 19% dalen. Dit risico kan nog verder dalen wanneer je vaker en langer wandelt. Daarom roepen wetenschappers dat een dagelijkse wandeling een goed medicijn is. De gezondheidsvoordelen zijn namelijk enorm.

Kan je bloedsuikerspiegel verlagen

Na iedere maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel. Wil je afvallen, dan is het belangrijk om de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te minimaliseren. Uit onderzoek blijkt dat een korte wandeling na iedere maaltijd daarbij kan helpen. Dit kan uiteindelijk het risico op diabetes verkleinen, maar zorgt er ook voor dat je minder pieken en dalen in je energieniveau hebt. Daarnaast zorgt een stabiele bloedsuikerspiegel voor een minder groot hongergevoel, wat ideaal is wanneer je wilt afvallen.

Kan gewrichtspijn verminderen

Heb je last van gewrichtspijn? Dan ben je misschien geneigd om zo min mogelijk te bewegen, aangezien je je gewrichten niet verder wilt belasten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar bewegen met gewrichtspijn en hieruit blijkt dat beweging de pijn juist kan verminderen.

Zo is wandelen een goed medicijn wanneer je last hebt van artritis. Het houdt je gewrichten soepel, wat pijnklachten vermindert en toekomstige pijnklachten kan voorkomen. Het voordeel van wandelen is dat het niet intensief is. Je bent niet aan het rennen of springen, maar gebruikt je spieren en gewrichten op een rustige en milde manier. Het risico op blessures is dus erg klein.

Kan je immuunsysteem stimuleren

Je immuunsysteem helpt je lichaam om virussen en infecties te bestrijden. Des te beter je immuunsysteem, des te sterker je staat. Een aantal wetenschappers heeft een groep van duizend personen gevolgd tijdens het griepseizoen. De mensen die dagelijks 30 tot 45 minuten op een gemiddeld tempo wandelden, bleken 43% minder ziektedagen te hebben. Ook het aantal virusinfecties was aanzienlijk lager bij deze groep.

Wanneer de mensen uit deze groep ziek werden, hadden ze minder heftige symptomen. De mensen die niet tot nauwelijks wandelden reageerden vaak heftiger op een verkoudheid of griep. Hieruit kun je dus concluderen dat je immuunsysteem sterker wordt wanneer je regelmatig wandelt.

Het geeft je energie

Iedereen voelt zich soms wel vermoeid. Zit je in een drukke fase, bijvoorbeeld met jonge kinderen of veel deadlines voor je werk? Dan is de kans dat je je vermoeid voelt nog groter. Veel mensen zijn dan geneigd om een kop koffie te nemen voor een energieboost, maar uit onderzoek blijkt dat beweging een groter effect heeft op je energieniveau.

Het is dus beter om even een wandeling te maken. Dit geeft je niet alleen meer energie, maar zorgt er ook voor dat je je hoofd leeg kunt maken. Zo kun je weer met hernieuwde kracht verder aan de rest van de dag.

Voeding-als-energiebron-appel-510x339

Het verbetert je stemming

Het is ontzettend vervelend wanneer je je neerslachtig, verdrietig of gespannen voelt. Deze emoties hebben veel invloed op je dagelijks functioneren en kunnen het lastig maken om goed voor jezelf te zorgen. De kracht van beweging mag niet onderschat worden. Een wandeling kan ervoor zorgen dat je stemming stabiliseert.

De bloedcirculatie in je hersenen verbetert, wat je stemming kan verbeteren, maar wandelen is ook een goede manier om met stress om te gaan. Het brengt je tot rust en haalt je even uit bepaalde stressvolle situaties. Dit zorgt over het algemeen voor een gelukkiger en stabieler leven.

Zo maak je wandelen onderdeel van je routine

Het is duidelijk dat wandelen goed is voor je lichaam. Het stimuleert niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je psychische welzijn. Het is bovendien een van de meest effectieve manieren om vet te verbranden. Je hebt geen speciaal gereedschap of een lidmaatschap bij een sportschool nodig, wat het een laagdrempelige vorm van beweging maakt.

Toch blijft het soms lastig om jezelf te motiveren. Hier vind je de belangrijkste tips om wandelen een dagelijkse routine te maken.

Bouw het langzaam op

Ben je nog geen doorgewinterde wandelaar? Dan is het verstandig om niet plotseling wandelingen van 30 kilometer te willen maken. Dit hou je namelijk niet vol, omdat het te vermoeiend is voor je lichaam. Het is daarom beter om klein te beginnen.

Trek je wandelschoenen wat vaker aan en wandel naar de supermarkt, naar je werk of naar afspraken met vrienden. Vaak zijn dit kortere wandelingen die niet te veel energie vergen. Je wandelt bovendien met een doel, wat voor sommige mensen makkelijker is dan gewoon een ommetje maken.

Het is wel belangrijk om wandelen een dagelijks onderdeel van je leven te maken. Sla dus geen dag over zonder lunchwandeling of ga nog even een blokje om na het werk. Probeer de lengte van de wandelingen steeds verder op te bouwen. Begin met wandelingen van een half uur en daag jezelf in het weekend uit door iets langer te wandelen.

Door steeds kleine stapjes te zetten, lukt het je uiteindelijk om lange natuurwandelingen te maken waarbij je tot wel 40 kilometer aflegt. Onderhoud je conditie door op werkdagen korte wandelingen te blijven maken.

Maak een planning

Een vrijblijvend idee is nooit zo motiverend als een volledig uitgewerkt plan. Dat is zelfs uit onderzoek gebleken. Wetenschappers hebben het gedrag van bijna 300 mensen geanalyseerd. De groep die sportsessies vooraf inplande, bleek uiteindelijk ook vaker naar de sportschool te gaan. De groep die geen vaste planning had, ging ook minder sporten.

Ditzelfde principe kan worden toegepast op wandelingen. Plan je je wandelingen in? Dan is de kans groter dat je daadwerkelijk gaat wandelen. Je kunt ervoor kiezen om een wandelschema aan te houden. Zo is er het officiële trainingsschema van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit geeft je houvast, zodat je precies weet welke doelen je in een bepaalde week wilt halen. Kijk vervolgens in je agenda en zoek naar momenten waarop je tijd hebt om te wandelen.

Wil je jezelf nog meer motiveren? Maak dan wandelafspraken met vrienden, bijvoorbeeld op een vaste avond. Zo hebben jullie allebei een stok achter de deur.

Gebruik de juiste tools

Net als bij iedere andere sport geldt dat je het juiste materiaal moet hebben om het meeste uit je sportsessie te halen. Voor de meeste wandelingen heb je geen speciale uitrusting nodig. Zo kun je gewoon op je sneakers naar de supermarkt lopen en hoef je ook geen wandelschoenen te dragen voor een blokje om.

Ben je van plan om echt langere tochten te maken? Dan is het wel belangrijk dat je het juiste materiaal in huis haalt. Zo verminder je de kans op blessures en maak je de omstandigheden ideaal. Dat voorkomt dat je gedemotiveerd raakt door fysieke klachten. Een goed paar wandelschoenen is natuurlijk het belangrijkste.

Ben je van plan om vooral in Nederland te wandelen? Dan heb je geen hoge wandelschoenen of bergschoenen nodig. Deze zijn redelijk zwaar en onnodig robuust voor het Nederlandse landschap. Een paar lage wandelschoenen is voldoende. Ze moeten een goed voetbed hebben en het liefste ook waterdicht zijn. Zo kun je in iedere weersomstandigheid op pad gaan.

Koop dan ook meteen waterdichte wandelkleding. Het is daarnaast de moeite waard om een set ademende wandelkleding te hebben. Dat is ideaal wanneer je ook in de zomer wilt gaan wandelen.

afvallen-zonder-sporten-300x230

Houd het leuk

Loop je dagelijks een blokje om in je eigen wijk, dan heb je de omgeving al snel gezien. Dat kan ervoor zorgen dat je je gaat vervelen, waardoor je minder gemotiveerd bent om je wandelschoenen aan te trekken.

Er zijn een aantal manieren om je wandelingen leuker te maken. Neem bijvoorbeeld je telefoon mee en luister onderweg naar muziek, podcasts of een luisterboek. Zo heb je iets om op te concentreren, waardoor de wandeling in een mum van tijd voorbij is.

Nederland heeft bovendien een prachtig en veelzijdig landschap. Heb je wat meer tijd om te wandelen? Stap dan in de auto en rijd naar een natuurgebied dat je nog niet zo goed kent. Vrijwel ieder gebied heeft wel een aantal uitgestippelde wandelroutes die je langs de mooiste stukjes natuur leiden.

Zo zie je eens iets anders en krijg je meteen de kans om het Nederlandse landschap te ontdekken.

wandelen

Zo val je het beste af met wandelen

Niet alleen hoe vaak en hoelang je wandelt is belangrijk. De manier waarop je dat doet heeft ook invloed op hoeveel je afvalt. Dit zijn een aantal tips om het meeste uit je wandelingen te halen.

Gebruik je hele lichaam

Gewoon slenteren over straat is niet de meest efficiënte manier om af te vallen tijdens het wandelen. Je haalt meer uit je wandelsessies door je hele lichaam te gebruiken. Zorg er dus voor dat je een actieve houding aanneemt. Wandel met een rechte rug, blijf je armen bewegen en zorg ervoor dat je je buikspieren aanspant. Zo gebruik je spieren in je hele lichaam, dus niet alleen in je benen.

Wil je het jezelf nog wat moeilijker maken? Draag dan een zware rugzak tijdens het wandelen. Er zijn verschillende wandelvormen die ervoor zorgen dat je meer energie verbruikt. Nordic walking is daar een goed voorbeeld van. Bij deze sport gebruik je ook je armen, wat voor net wat meer energieverbruik zorgt.

Wil je je hartslag echt even omhoog krijgen? Ga dan voor een powerwalk, waarbij je net even sneller wandelt dan je normale tempo. Het is ook aan te raden om op verschillende ondergronden te wandelen. Onregelmatig terrein, zoals op het strand of in het bos, is net wat lastiger begaanbaar. Dat betekent dat je lichaam meer spieren moet gebruiken om vooruit te komen.

Speel met het tempo

Des te sneller je loopt, des te harder je lichaam moet werken. Het is niet nodig om tijdens iedere wandeling op topsnelheid te lopen. De hartstichting adviseert dat iedere volwassene minstens 2,5 uur per week aan matig intensieve inspanning moet doen.

Een wandeling op je eigen tempo is daar een goed voorbeeld van. Je kunt je lichaam nog meer uitdagen door af en toe voor hoge intensiteit te gaan, bijvoorbeeld door sneller te wandelen. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Zo kun je voor intervaltraining kiezen. Hierbij wissel je een paar minuten rustig wandelen af met een paar minuten sneller wandelen. Je kunt zelf een schema bedenken of het schema van een website of app volgen.

Intervaltraining zorgt er niet alleen voor dat je intensiever beweegt. Het maakt je wandeling ook afwisselender. Je hoeft niet urenlang op hetzelfde tempo te wandelen, maar daagt jezelf steeds uit in kleine intervallen. Een andere methode is door dezelfde route steeds sneller te lopen. Houd je tijd bij en probeer je eigen record keer op keer te verbreken.

Wandel na het eten

Iedere wandeling die je maakt is natuurlijk al mooi meegenomen, maar het is nog beter om te wandelen na de maaltijd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit allerlei gezondheidsvoordelen biedt. Zo helpt het je lichaam om de maaltijd sneller te verteren en kan het je bloedsuikerspiegel beter onder controle houden.

Het schijnt ook goed te zijn voor je hart en kan zelfs helpen met afvallen. Ga je een langere wandeling maken? Dan is het belangrijk om wel wat eten en drinken bij de hand te hebben. Het is misschien verleidelijk om een tussenstop te maken bij een gezellige lunchtent, maar de kans is groot dat je dan een maaltijd eet die je niet de juiste voedingsstoffen biedt.

Bereid daarom je eigen lunch en neem deze mee, zodat je een gezonde dosis energie krijgt. Vergeet niet om een fles water bij de hand te hebben, want ook tijdens het wandelen kun je veel zweten.

Makkelijker afvallen met Nederland Slank

Afvallen doe je helaas niet in één dag tijd. Daarom is het fijn om veranderingen in je leefstijl te maken die je de rest van je leven vol kunt houden.

Wandelen is daar een goed voorbeeld van. Het is laagdrempelig, past gemakkelijk in je drukke leven en is een goede manier om af te vallen. Door jezelf goed te motiveren en duidelijke doelen te stellen, kun je veel gewicht verliezen.

Toch is alleen wandelen niet altijd voldoende. Je moet namelijk ook een voedingspatroon hebben dat je helpt afvallen. Nederland Slank helpt je daarbij. Dankzij onze specialisatie in de orthomoleculaire voedingsleer kijken we naar eventuele disbalansen in je lichaam. Vervolgens stellen we een voedingsschema op dat goed bij jouw lichaam past.

Voeding is het beste medicijn en ook de sleutel wanneer je wilt afvallen. Combineer je een gezond voedingspatroon met regelmatige wandelingen, dan is de kans groot dat je je doelen bereikt.

Wil je beginnen aan een nieuwe, gezonde leefstijl en ben je op zoek naar wat extra begeleiding? Neem dan contact op met Nederland Slank voor een gratis consult. Vervolgens gaan we samen op zoek naar de beste manier om jouw lichaam op een gezonde manier te voeden.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In