Afvallen met appelazijn: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Nederland-Slank

Appelazijn is al eeuwenlang een populair ingrediënt in de meest uiteenlopende keukens. Deze azijnsoort geeft eten een lekkere smaak, maar wordt ook in verband gebracht met makkelijker en sneller afvallen. Veel mensen kiezen er dus voor om meer appelazijn in hun voedingspatroon te verwerken.

Maar hoe kan appelazijn je helpen met afvallen en hoe moet je het dan gebruiken? Hier vind je alle informatie die je zoekt over afvallen met appelazijn.

 

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is appelazijn?

Hoe helpt appelazijn met afvallen?

Wat zijn de andere voordelen van appelazijn?

De nadelen van appelazijn

Zo gebruik je appelazijn

Gezond en natuurlijk afvallen met Nederland Slank

appels

Wat is appelazijn?

Appelazijn is een natuurproduct dat met verse appels wordt gemaakt. Het wordt ook wel appelcider of appelcider azijn genoemd. De azijn wordt gemaakt door appels te persen. Het sap dat hierbij vrijkomt, wordt gefermenteerd. Dit houdt in dat er gist bij het appelsap wordt gedaan, waardoor het gaat gisten. De suikers in het appelsap worden dan langzaam omgezet in alcohol.

Je kunt dit proces vergelijken met het maken van wijn. Het grote verschil tussen appelazijn en wijn is niet alleen dat het van verschillende vruchten wordt gemaakt, maar ook dat appelazijn een tweede gisting krijgt. Er wordt dan lucht bij het gefermenteerde appelsap gelaten, waardoor er een bacterie ontstaat die azijnzuur creëert. Zo verandert appelwijn in appelazijn, een zuur maar ook fris ingrediënt dat in vele keukens gebruikt wordt.

appelazijnkleuren

Troebele en heldere appelzijn

Niet alle appelazijn is hetzelfde. Zo is er het verschil tussen troebele en heldere appelazijn. Heldere appelazijn zal je sneller tegenkomen in de supermarkt. Dit is bewerkte appelazijn die gefilterd is, waardoor de natuurlijke deeltjes van de geperste appels uit de azijn verdwijnen. Hierdoor gaan ook veel vezels en voedingsstoffen verloren.

Heldere appelazijn biedt geen extra voordelen, behalve dat mensen het vaak prettiger vinden om met heldere azijn te werken. Ben je dus op zoek naar appelazijn met de meeste voedingsstoffen? Dan kun je het beste voor troebele appelazijn kiezen.

capsules-1

Appelazijn capsules

Niet iedereen is fan van de zure smaak van appelazijn. Daarom wordt dit product ook vaak in capsules verwerkt. Deze capsules zouden je helpen met afvallen en alle voordelen van normale appelazijn hebben, maar dat klopt niet helemaal.

Het voordeel van appelazijn in capsules is dat je geen last hebt van de zure smaak en dat je je geen zorgen hoeft te maken over beschadigingen aan je tanden, maar er zijn ook belangrijke nadelen:

  • Ze werken minder effectief dan natuurlijke appelazijn.

  • Ze zijn aanzienlijk duurder dan appelazijn uit een fles.

  • Ze bevatten allerlei extra toevoegingen die onnodig zijn.

Appels en

Hoe helpt appelazijn met afvallen?

Appelazijn wordt met heel veel gezondheidsvoordelen in verband gebracht, waaronder een paar die het makkelijker maken om af te vallen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die dagelijks appelazijn innemen, sneller afvallen dan mensen die dat niet doen. Dit is onderzocht door een groep mensen exact hetzelfde dieet te laten volgen, maar dan met of zonder appelazijn. Beide groepen verloren gewicht, maar de mensen de appelazijn innamen verloren nog net iets meer gewicht.

Er zijn dus aanwijzingen dat appelazijn gewichtsverlies kan bevorderen, maar hoe werkt dit precies? Appelazijn heeft een aantal effecten op je lichaam die uiteindelijk voor gewichtsverlies zorgen. Dit zijn de belangrijkste effecten:

Stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Een bewezen effect van appelazijn is dat het je bloedsuikerspiegel helpt stabiliseren. Dit betekent dat er minder hoge pieken en dalen ontstaan in je bloedsuikerspiegel, wat prettig is wanneer je wilt afvallen.

Te veel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen er namelijk voor dat je snel vermoeid en hongerig bent en kan voor insulineresistentie zorgen. Je bent sneller geneigd om naar een snack te grijpen, terwijl je lichaam dit eigenlijk niet nodig heeft.

Neem je appelazijn om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren? Dan kan dit ervoor zorgen dat je na een maaltijd een minder hoge piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. Deze piek daalt bovendien gelijkmatiger, waardoor je geen grote energiedip krijgt. Dat maakt het makkelijker om minder maaltijden per dag te eten en voorkomt dat je constant met een hongergevoel zit.

Diabetes

Stimuleert je spijsvertering

Wil je afvallen? Dan is het alleen maar fijn wanneer je lichaam meer energie verbrandt. Sommige mensen hebben van nature een snellere stofwisseling, terwijl anderen wat hulp van buitenaf kunnen gebruiken. Appelazijn is dan een goed en gezond middeltje om je spijsvertering te versnellen. Het is namelijk een erg zuur product, waardoor je maag een handje geholpen wordt. Het spijsverteringsproces krijgt zo een vliegende start.

Door deze hoge zuurgraad verwerkt je lichaam je maaltijden sneller, wat uiteindelijk ook weer meer energie kost. Het grote voordeel van een snellere spijsvertering is dat je ook in ruststand meer energie verbruikt. Vet wordt sneller verbrand, wat afvallen dus ook makkelijker maakt.

Vermindert je hongergevoel

Het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is niet de enige manier waarop appelazijn je hongergevoel kan verminderen. Appelazijn is namelijk rijk aan pectine. Dit is een voedingsvezel die in verband wordt gebracht met het stimuleren van een vol gevoel.

Dit heeft alles te maken met hoe pectine reageert zodra het in je lichaam komt. De vezel zet namelijk iets uit zodra het in je maag en darmen is aangekomen. Hierdoor heb je het gevoel dat je meer hebt gegeten, terwijl dat niet zo is. Dat is belangrijk, want afvallen wordt een stuk lastiger wanneer je constant met een hongergevoel rondloopt. Daarom wordt appelazijn als een fijn, natuurlijk middel gezien om afvallen eenvoudiger te maken.

inversteren

Wat zijn de andere voordelen van appelazijn?

Naast deze voordelen voor mensen die willen afvallen, heeft appelazijn nog meer voordelen te bieden. Deze azijnsoort wordt met de meest uiteenlopende gezondheidsvoordelen in verband gebracht. Zo helpt het je om je over het algemeen fitter en gezonder te voelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

Bevordert de gezondheid van je hart

Er wordt gedacht dat appelazijn de gezondheid van je hart op verschillende manieren kan bevorderen. Zo wordt appelazijn in verband gebracht met het verlagen van je cholesterolgehalte, wat uiteindelijk voor gezondere bloedvaten zorgt.

Er wordt ook gedacht dat appelazijn kan helpen met het verlagen van je bloeddruk. Heb je een laag cholesterolgehalte en een lage bloeddruk? Dan is de kans op een beroerte of hartinfarct aanzienlijk kleiner.

Het is nog niet helemaal bewezen dat appelazijn daadwerkelijk dit effect op je hart heeft. Er zijn wel al goede aanwijzingen dat het een helpend stofje kan zijn wanneer je goed voor je hart wilt zorgen.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ratten een lager cholesterolgehalte en lagere bloeddruk krijgen bij dagelijks gebruik van appelazijn. Wetenschappers denken dat deze effecten ook op mensen van toepassing kunnen zijn.

hart-3

Helpt bij maag- en darmproblemen

Iedereen die met chronische maag- en darmproblemen te maken heeft, weet hoe ingrijpend ze kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook nog de sporadische klachten die kunnen ontstaan wanneer je iets verkeerds gegeten hebt. Appelazijn kan in beide gevallen helpen.

Dit heeft voor een deel te maken met de zuurgraad van appelazijn. Het is een erg zuur product dat daardoor ook verschillende bacteriën kan bestrijden, wat klachten zoals diarree kan verminderen.

De vele vezels in appelazijn kunnen ook verschillende maag- en darmklachten verminderen. Darmkrampen kunnen afnemen, maar obstipatie kan ook verholpen worden. De natuurlijke balans in de darmen wordt hersteld, waardoor klachten af kunnen nemen. Heb je juist veel last van brandend maagzuur? Sommige mensen zweren bij een theelepel appelazijn om direct van hun brandend maagzuur af te komen.

Vermindert vermoeidheid

Appelazijn is geen wondermiddel wanneer je last hebt van constante vermoeidheid, maar kan wel vermoeidheid voorkomen na zware fysieke inspanning.

Denk bijvoorbeeld aan het vermoeide gevoel dat je krijgt na een sportsessie of wanneer je een dag lang met het huishouden bezig bent geweest. Deze zware inspanning zorgt voor stress in je lichaam, wat de hoeveelheid melkzuur verhoogt. Dit melkzuur zorgt voor het vermoeide gevoel in je spieren.

Hoe kan appelazijn daarbij helpen? Door de hoeveelheid melkzuur in je lichaam te verminderen. Appelazijn bevat namelijk veel aminozuren. Aminozuren zorgen ervoor dat er minder melkzuur in je lichaam ophoopt, wat uiteindelijk voor minder klachten zorgt. Daarom wordt er vaak aangeraden om na het sporten een product met veel aminozuren in te nemen, zoals een glas water met appelazijn.

 

Maag en darm

De nadelen van appelazijn

Het is duidelijk dat appelazijn je lichaam op verschillende manieren kan stimuleren. Het heeft veel gezonde effecten op je lichaam en maakt het ook mogelijk om sneller af te vallen. Het is dan wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen van appelazijn. Deze zijn er namelijk ook en mogen niet vergeten worden.

Appelazijn kan namelijk een negatieve invloed op je gezondheid hebben wanneer je het niet goed gebruikt. Dit zijn de belangrijkste nadelen van appelazijn:

Maagklachten

Zoals je eerder al las, kan appelazijn heel goed zijn voor je maag. Het kan verschillende maagklachten verminderen en ook de spijsvertering stimuleren. Het is vooral belangrijk om niet te veel appelazijn in te nemen. Dit kan namelijk een averechts effect hebben op je maag. Zo kun je je misselijk voelen, last krijgen van brandend maagzuur of spijsverteringsproblemen krijgen.

Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door slechts een beperkte hoeveelheid appelazijn in te nemen. Twee eetlepels per dag is voldoende. Verdun de azijn ook altijd met water om je maag te beschermen. 

Tandproblemen

Niet alleen je maag kan slecht reageren op de hoge zuurgraad van appelazijn. Ook je tanden kunnen slecht tegen zuur. Zo kan het je tandglazuur beschadigen, wat uiteindelijk weer voor gaatjes en andere tandproblemen zorgt.

Dit probleem ontstaat vooral wanneer je dagelijks onverdunde appelazijn inneemt. Wil je tandproblemen voorkomen? Verdun de appelazijn dan altijd met water en drink het eventueel met een rietje. Zo voorkom je dat het zure drankje direct je tanden raakt, wat het risico op tandproblemen nog meer verkleint.

Je kunt er ook voor kiezen om je mond nog even na te spoelen met water, waardoor eventuele zuurresten weggespoeld worden. Het is niet verstandig om je tanden te poetsen nadat je appelazijn hebt gedronken. Wacht hier minstens 30 minuten mee, omdat je anders je tanden kunt beschadigen.

Closeup portrait

Geïrriteerde lippen of keel

Wanneer je ooit appelazijn op je huid aanbrengt, zal je merken dat de huid hier misschien wat rood en branderig van wordt. Ook dat heeft te maken met de hoge zuurgraad van appelazijn. Drink je dit product iedere dag? Dan is het niet gek dat ook je lippen en keel geïrriteerd aan kunnen voelen. Zij worden namelijk iedere dag blootgesteld aan het vele zuur in appelazijn.

Deze klacht ontstaat vooral wanneer je onverdunde appelazijn drinkt. Ook hier geldt dus dat je appelazijn het beste kunt verdunnen. Heb je een erg gevoelige huid of merk je dat je snel keelpijn krijgt? Dan kun je het brandende effect van appelazijn nog meer verkleinen door goed na te spoelen met water. Drink na je verdunde glas appelazijn nog een glas normaal water.

Appel Azijn

Zo gebruik je appelazijn

Je weet nu wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van appelazijn, maar hoe verwerk je dit product in je dagelijkse voedingspatroon?

Er zijn allerlei manieren om appelazijn te gebruiken. Zo kun je het product gebruiken om je maaltijden op smaak te brengen, maar je kunt het ook gewoon drinken wanneer je het verdunt met water. Dit zijn de meest populaire manieren om appelazijn te gebruiken:

  • Als onderdeel van een dressing voor je salade. Combineer appelazijn bijvoorbeeld met een beetje knoflook en olijfolie en meng dit met een frisse salade.

  • Als smaakmaker voor vlees of vis. Maak een marinade met appelazijn en honing en laat dit even intrekken voordat je het vlees bereidt.

  • Als drank, gemengd met warm water.

Heb je nog nooit appelazijn gedronken? Dan is het goed om te weten dat je waarschijnlijk even aan de smaak moet wennen. Het is namelijk erg zuur en valt daardoor niet meteen in de smaak. Er zijn gelukkig een aantal manieren waarop je het drinken van appelazijn zo aangenaam mogelijk kunt maken en om het meeste uit dit product te halen.

Probeer langzaam te wennen

Meteen iedere dag twee eetlepels appelazijn innemen? Het kan nogal heftig zijn wanneer je nog niet aan de smaak gewend bent. Daarom is het aan te raden om langzaam op te bouwen.

Begin dus met een klein beetje appelazijn, zoals één theelepel gemengd met water. Na een paar dagen kun je dit twee keer per dag innemen. Ben je nog iets meer gewend? Vergroot de hoeveelheid appelazijn die je inneemt dan langzaam maar zeker tot je op twee eetlepels per dag zit, vermengd met 200 milliliter water.

Watering

Verminder de zure smaak

Vind je de zure smaak van appelazijn nog steeds niet prettig, zelfs wanneer je in kleine stapjes meer appelazijn bent gaan drinken? Dan kun je ervoor kiezen om nog wat andere ingrediënten aan het water toe te voegen. De smaak van appelazijn wordt ook zachter wanneer je het met lauw of warm water vermengt. Gebruik dus geen koud water.

Spoel je mond na

Geen zin in de zure nasmaak van appelazijn? Dan is het slim om je mond na te spoelen wanneer je appelazijn hebt gedronken. Gebruik gewoon water om je mond te spoelen of zet een lekkere kop thee.

Dit heeft meteen als voordeel dat je voorkomt dat je tanden te lang worden blootgesteld aan zuur dat achterblijft. Het naspoelen van je mond is dus niet alleen een goede manier om de zure smaak te verdrijven, maar ook goed voor de gezondheid van je tanden.

Gebruik onbewerkte appelazijn

Eerder las je al het verschil tussen troebele en heldere appelazijn. Troebele appelazijn is onbewerkt en heeft de voorkeur wanneer je wilt afvallen met appelazijn. De onbewerkte versie bevat namelijk veel verschillende voedingsstoffen die je in de heldere versie niet vindt.

Zo bevat troebele appelazijn meer vezels. Er wordt ook gedacht dat het effect van troebele appelazijn sterker is, doordat alle natuurlijke voedingsstoffen nog aanwezig zijn.

Drink de appelazijn een uur voor je maaltijd

Wil je je spijsvertering een kickstart geven voordat je gaat eten? Dan is het slim om je glas water met appelazijn een uur voor je volgende maaltijd in te nemen. Hierdoor verhoog je de zuurgraad in je maag en zorg je ervoor dat het eten sneller verteerd wordt.

Tegelijkertijd kan deze methode helpen met het verminderen van maagzuur. De maaltijd zakt namelijk sneller, waardoor je minder last krijgt van pijnlijke reflux.

weegschaal

Gezond en natuurlijk afvallen met Nederland Slank

Wanneer je het hebt over natuurlijke middeltjes om snel mee af te vallen, wordt appelazijn al snel genoemd. Je hebt kunnen lezen wat voor voordelen dit product allemaal heeft. Het versnelt je stofwisseling, zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geeft je langer een vol gevoel.

Dat is allemaal handig wanneer je wilt afvallen, maar alleen appelazijn innemen is niet genoeg. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is namelijk ook belangrijk, zodat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Bij Nederland Slank helpen we iedereen die op zoek is naar gezonde en duurzame manieren om af te vallen. Dit doen we aan de hand van orthomoleculaire voedingsleer. Zo kijken we naar mogelijke disbalansen in het lichaam en proberen we deze gericht aan te pakken.

Gezonde voeding is daarbij het belangrijkste medicijn. We stellen daarom een op maat gemaakt voedingsplan voor je op. Wil je meer te weten komen over onze werkwijze of een gratis consult inplannen? Neem dan contact op.