Afvallen met lijnzaad

Nederland-Slank

Er zijn talloze middeltjes waarvan beweerd wordt dat ze helpen met afvallen. Waar sommige middeltjes daadwerkelijk effectief zijn, doen andere producten vrijwel niets op het gebied van gewichtsverlies. Lijnzaad is een van de middeltjes die regelmatig genoemd wordt wanneer je zoekt naar producten die je helpen met afvallen. Werkt dit product daadwerkelijk en wat doet het met je lichaam? Hier vind je alles wat je moet weten over afvallen met lijnzaad.

In dit artikel bespreken we het volgende:

Wat is lijnzaad?

Helpt lijnzaad met afvallen?

Andere gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Hoe gebruik je lijnzaad?

Gezonde voeding met Nederland Slank

lijnzaad-1

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een plat, bruin zaadje dat uit de vlasplant komt. De wetenschappelijke naam van deze plant is linum usitatisimum. Het is een van de oudste vezelgewassen ter wereld en daarmee ook een van de eerste bronnen van superfoods. Lijnzaad wordt namelijk door velen als een superfood gezien en al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn voedzame samenstelling. De zaadjes smaken ook lekker, want ze hebben een rijke, nootachtige smaak.

Maar wat maakt lijnzaad zo bijzonder? Deze zaadjes zitten boordevol vitaminen en mineralen.  Ze zijn ook een goede bron van omega 3, een gezond vetzuur dat belangrijk is voor je lichaam. Daarnaast is lijnzaad een uitstekende bron van vezels. Ook lignanen zijn volop aanwezig in lijnzaad. Deze stofjes stimuleren een gezonde hormoonwerking in het lichaam en voorkomen zo verschillende gezondheidsklachten.

Welke vitaminen en mineralen zitten er precies in lijnzaad? Talloze. De belangrijkste stoffen die je binnenkrijgt door lijnzaad te eten zijn de volgende:

 • Vitamine B1

 • Vitamine B2

 • Vitamine B3

 • Vitamine B6

 • Vitamine B11 (foliumzuur)

 • Calcium

 • Magnesium

 • Kalium

 • Zink

 • Mangaan

 • Ijzer

gewichtsverliesafvallen

Helpt lijnzaad met afvallen?

Het is duidelijk dat lijnzaad een ontzettend voedzaam product is, maar hoe zit het met lijnzaad en afvallen? Uit onderzoek is gebleken dat lijnzaad een erg effectief middel is om afvallen te stimuleren. Dat heeft verschillende oorzaken.

Afvallen door vezels

Lijnzaad bevat ontzettend veel vezels, namelijk 34 gram per 100 gram lijnzaad. Dat is belangrijk wanneer je wilt afvallen. Vezels zorgen namelijk voor een erg vol gevoel. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer vezels aan hun dieet toevoegen, tot wel 39% minder honger ervaren.

Dat is mooi meegenomen wanneer je wilt afvallen. Het is namelijk een hele uitdaging om gezonde keuzes te maken wanneer je steeds met een hongergevoel zit. Je krijgt de neiging om te snacken, wilt meer eten dan je nodig hebt en voert zo een constante strijd tegen de kilo's. Voeg je meer vezels aan je voedingspatroon toe, bijvoorbeeld in de vorm van lijnzaad? Dan is de kans groter dat je langer een voldaan gevoel hebt en de periode tussen twee maaltijden makkelijker kan overbruggen.

Afvallen door omega 3

Ook de grote hoeveelheden omega 3-vetzuren maken lijnzaad een geschikt product om mee af te vallen. Deze vetzuren worden namelijk in verband gebracht met gewichtsverlies.

Dat heeft verschillende oorzaken. Zo wordt er gedacht dat je sneller een verzadigd gevoel hebt wanneer je omega 3 aan je maaltijden toevoegt. Dat maakt het makkelijker om overbodige snacks te laten staan en om je aan je voedingspatroon te houden. 

Een ander voordeel van omega 3 is dat het de vetverbranding stimuleert. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het innemen van omega 3 ervoor kan zorgen dat je 3% tot 14% meer energie verbrandt op een normale dag. Dat maakt het dus makkelijker om overtollig vet te verliezen.

Er is daarnaast onderzoek gedaan naar de combinatie van omega 3 en sport. Uit deze onderzoeken blijkt dat omega 3 ervoor kan zorgen dat je sportsessies een groter effect hebben. Wetenschappers denken dat dit stofje je lichaam vet in plaats van koolhydraten laat verbranden. Je pakt het probleem dus effectiever aan en bent zo in staat om sneller gewicht te verliezen.

gezondheid

Andere gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Lijnzaad is dus een ideaal middel wanneer je effectiever wilt afvallen. Dat is niet het enige voordeel dat deze zaadjes te bieden hebben. Ze zijn over het algemeen ontzettend goed voor je gezondheid en helpen je lichaam op verschillende manieren.

Ondersteunt de spijsvertering 

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, moeite om naar de wc te gaan of buikpijn? Dan kan het helpen om lijnzaad te gebruiken. De vele vezels in lijnzaad stimuleren de natuurlijke werking van je dikke darm. Zo kan de darm makkelijker goede darmbacteriën aanmaken en de darmen ontgiften. Tegelijkertijd zorgt lijnzaad ervoor dat de wanden van je spijsverteringskanaal beschermd worden. Dit kan verschillende pijnklachten voorkomen.

Heb je last van obstipatie of juist diarree? In beide gevallen is het innemen van lijnzaad een goede keuze. Doordat dit product de normale werking van je darmen stimuleert, kan het je darmen ook tot rust brengen of juist activeren. Dat maakt het makkelijker om normaal naar de wc te gaan, wat veel klachten kan voorkomen. Er wordt zelfs gedacht dat lijnzaad de klachten van het prikkelbare darmsyndroom kan verminderen.

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Er wordt gedacht dat lijnzaad ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Zo verlaagt het de bloedsuikerspiegel en kan het insulineresistentie voorkomen, waardoor je minder last hebt van grote pieken. Dat is belangrijk om verschillende redenen. Zo wordt er gedacht dat lijnzaad op deze manier kan helpen met het voorkomen van diabetesWanneer je diabetes type 2 hebt, ben je minder gevoelig voor het hormoon dat je bloedsuikerspiegel laat dalen. Dit komt meestal doordat je bloedsuikerspiegel te vaak en te lang gepiekt heeft. Voorkom je deze hoge pieken, dan kan diabetes type 2 ook voorkomen worden.

Ook wanneer je wilt afvallen is het prettig wanneer je bloedsuikerspiegel stabieler is. De bloedsuikerspiegel heeft namelijk ook veel met energie en hongergevoel te maken. Daalt de bloedsuikerspiegel geleidelijk, gedurende een langere periode? Dan heb je minder honger en kun je de tijd tussen twee maaltijden gemakkelijk overbruggen. Heb je juist sterke pieken en dalen? Dan heb je waarschijnlijk de hele dag honger, wat afvallen bemoeilijkt.

Goed voor hart en vaten

Een van de grote voordelen van lijnzaad is dat het je cholesterol kan verlagenDat is belangrijk, want een te hoog cholesterolgehalte kan uiteindelijk tot aderverkalking leiden. Hierbij worden je slagaders steeds nauwer en nauwer, doordat er vetachtige stoffen blijven kleven aan de wand van de slagaders. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed door de slagaders kan stromen. 

Vermindert opvliegers

Wanneer je in de overgang zit, weet je hoe vervelend het kan zijn om plotseling opvliegers te krijgen. Je krijgt het ineens heel warm, begint te zweten en merkt dat je hartslag stijgt. Dit is een normaal verschijnsel in de overgang, dat ontstaat door hormonale veranderingen in je lichaam. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van lijnzaad op opvliegers, maar er wordt gedacht dat het regelmatig innemen van lijnzaad opvliegers kan voorkomen of verminderen.

Vermindert lusteloosheid

Iedereen heeft soms fases of momenten op de dag met minder energie. Dat is normaal, maar het wordt een probleem wanneer je je constant lusteloos voelt. Dit is vaak een teken dat er iets mis is. Misschien heb je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals docosahexaeenzuurVeel mensen hebben een tekort aan deze stof, wat uiteindelijk voor vermoeidheid, sufheid en een lusteloos gevoel kan zorgen.

Docosahexaeenzuur is namelijk verantwoordelijk voor een goede hersenfunctie. Heb je dus een tekort aan dit stofje, dan kan het zijn dat je niet optimaal presteert. Je hebt concentratieproblemen of vindt het lastiger om informatie te verwerken. Het kan dan helpen om lijnzaad in te nemen, want dit product zit vol met docosahexaeenzuur. Zo heb je een makkelijke en natuurlijke manier om de balans in je lichaam te herstellen.

Verbetert je immuunsysteem

De vele lignanen in lijnzaad hebben een belangrijke functie. Ze helpen namelijk met het versterken van je immuunsysteem. Dat is belangrijk, want je immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam minder vatbaar is voor virussen en infecties. Dat zorgt er dus voor dat je minder snel ziek wordt en mogelijk ook minder ernstige klachten krijgt van iets kleins als een verkoudheid.

Doordat lijnzaad ook veel omega 3 bevat, krijgt je immuunsysteem een nog grotere boost. Een belangrijk vetzuur dat bij omega 3 hoort is alfa-linoleenzuur. Dit is een stof die je lichaam niet vanzelf aanmaakt en dus uit voeding moet halen, zoals lijnzaad. Het stimuleert het immuunsysteem, wat uiteindelijk zorgt voor een gezonder en fitter leven.

lijnzaad-1

Welke soort lijnzaad is het beste?

Lijnzaad is verkrijgbaar in verschillende vormen. Je hebt natuurlijk de hele zaadjes, maar er wordt ook gebroken lijnzaad en lijnzaadolie verkocht. Wat is het verschil tussen deze soorten lijnzaad en welke soort is het beste?

Lijnzaadolie

Het is mogelijk om lijnzaad te persen, waardoor er lijnzaadolie ontstaat. Deze olie wordt veel verkocht in supermarkten en bevat veel van de gezonde voedingsstoffen die je ook in heel lijnzaad tegenkomt. Zo is het rijk aan omega 3 en vitaminen. Het voordeel van lijnzaadolie is dat het makkelijk te verwerken is, bijvoorbeeld als dressing over een salade. Er zit wel een heel belangrijk nadeel aan lijnzaadolie. De olie bevat namelijk geen vezels. 

Gebroken lijnzaad

De naam zegt het al: gebroken lijnzaad is lijnzaad dat in kleine deeltjes opgebroken is. Het voordeel van gebroken lijnzaad is dat je lichaam het makkelijker opneemt. Zo geniet je meer van de gezondheidsvoordelen van lijnzaad. Je kunt deze variant tegenwoordig ook in verschillende gezondheidswinkels kopen. Maar het gebruiken van voorverpakte gebroken lijnzaad heeft een nadeel:  Er gaan veel voedingsstoffen verloren. De voordelen van lijnzaad nemen daardoor ook af.

Hele lijnzaad

Dit is lijnzaad in zijn puurste vorm. Het is volledig onbewerkt en kan zo ook worden ingenomen. Dit is alleen niet de meest effectieve manier om lijnzaad te gebruiken. De zaadjes hebben namelijk een harde buitenkant die niet zomaar afgebroken kan worden door je lichaam. Hierdoor neem je weinig tot geen voedingsstoffen op, wat het effect van het lijnzaad vermindert. 

Oxidatie voorkomen

Al zijn hele zaadjes minder goed op te nemen, is het toch beter om heel lijnzaad te kopen in plaats van gebroken lijnzaad. De hoeveelheid omega 3 vetzuren zijn namelijk optimaal in hele lijnzaadjes. Ook zijn hele zaden nog niet geoxideerd. Bij kneuzing van de zaadjes begint het oxidatie proces. Gebroken en gemalen lijnzaad bevat daarom altijd minder omega 3. 

Om van de omega-3 te kunnen profiteren zonder oxidatie, kun je de zaadjes heel kopen en dan thuis in kleine stukjes breken, vlak voordat je het inneemt. Zo gaan er geen voedingsstoffen verloren en kan je lichaam het lijnzaad goed opnemen.

Maal een kleine hoeveelheid lijnzaad voor een paar dagen en bewaar dit afgesloten in een potje in de koelkast om oxidatie te voorkomen. 

Dit is ook de reden waarom het beter is om lijnzaadolie in de koelkast te bewaren en kun je de olie en zaden beter niet verhitten.

Hoe gebruik je lijnzaad?

Lijnzaad kan allerlei voordelen bieden voor je gezondheid, maar de vraag is nu: hoe verwerk je het in je dagelijkse voedingspatroon? Er wordt geadviseerd om dagelijks 15 gram gebroken lijnzaad in te nemen. Dit kun je natuurlijk doen door een lepel lijnzaad op te eten, maar er zijn ook andere manieren. Hier vind je inspiratie om lijnzaad op te nemen in je dagelijkse eetpatroon.

ontbijtmetlijnzaad

Meng het met je ontbijt

Eet je in de ochtend graag havermout of yoghurt met noten en fruit? Dan is dat het uitgelezen moment om wat lijnzaad aan je maaltijd toe te voegen. Het geeft je ontbijt een rijkere smaak en zorgt voor wat meer textuur. Het lijnzaad gaat bovendien goed samen met andere noten. Het voordeel van lijnzaad bij je ontbijt is dat het je lang een verzadigd gevoel geeft. Je kunt er de rest van de dag dus tegenaan.

Bakkenkoken

Gebruik het in gezonde baksels

Maak je graag je eigen brood, muffins of bananenbrood? Dan zijn er verschillende manieren om deze producten voedzamer te maken, zoals het toevoegen van noten en zaden. verwerk gemalen lijnzaad in het deeg om ongemerkt iets meer vezels en gezonde vetzuren binnen te krijgen. Je kunt deze techniek zelfs toepassen bij het bakken van pannenkoeken. Zo maak je deze traktatie net wat gezonder.

salade-2

Voeg het toe aan salades

Salades staan of vallen bij de toppings die je gebruikt. Deze toppings geven de salade smaak, een lekkere textuur en nog meer gezonde voedingsstoffen. Wil je een warme, nootachtige smaak aan je salades toevoegen? Rooster dan een beetje gebroken lijnzaad en garneer je salade hiermee. Zo zorg je er meteen voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt na het eten van je salade.

smoothie-1

Doe het in een smoothie

Het drinken van smoothies is een goede manier om snel vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ze bovendien helemaal naar smaak maken. Voeg nog wat extra vezels en gezonde vetzuren aan je smoothie toe door lijnzaad te gebruiken. Het verandert de smaak van de smoothie niet veel, maar zorgt er wel voor dat je net wat meer voedingsstoffen uit je snelle maaltijd haalt.

lijnzaadfijngemaakt

Gebruik het als paneermeel

Paneermeel is een ideaal product wanneer je iets knapperig wilt maken of net wat meer inhoud wilt geven. Wil je paneermeel gebruiken dat ook nog voedzaam is? Dan is het de moeite waard om lijnzaad te verpulveren. Dit is uitstekend te gebruiken als paneermeel en zorgt er tegelijkertijd voor dat je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gezonde voeding met Nederland Slank

Als het gaat om gezonde voeding, is er veel om op te letten. Producten zoals lijnzaad kunnen je gezondheid verbeteren wanneer je ze consequent in je voedingspatroon verwerkt. Lijnzaad bevat niet alleen veel vezels en gezonde vetzuren, maar ook talloze vitaminen. Het stimuleert je algemene gezondheid en kan zelfs helpen met afvallen. Toch is alleen het innemen van lijnzaad niet voldoende. Je hebt een compleet eetpatroon nodig dat helemaal op jouw lichaam is afgestemd. Zo kom je niets tekort en kun je gezond en lekker afvallen. Nederland Slank helpt daarbij.

Bij Nederland Slank kijken we naar eventuele disbalansen in je lichaam en proberen we deze op te lossen met behulp van voeding. Dit doen we aan de hand van de orthomoleculaire voedingsleer, waarbij voeding als het belangrijkste medicijn gezien wordt. Met onze methode helpen we om de hormoonbalans in je lichaam te optimaliseren. Dat maakt het makkelijker om gezond af te vallen, zonder onnodige trucjes en een constant hongergevoel.

Heb je interesse in onze werkwijze? Neem dan contact met ons op om een gratis consult in te plannen.