Afvallen met semaglutide, de voor en -nadelen
Prof. Liesbeth van Rossum: ‘Hoewel nog niet alle gewichts-verlagende middelen worden vergoed is farmacotherapie wel degelijk een belangrijke pijler in de behandeling van obesitas. En minder invasief én niet onomkeerbaar. Maar lees vooral het hele artikel! Weet overigens dat een goed persoonlijk voedingsplan daarnaast meestal noodzakelijk is.
Wil je eens kijken wat deze autoriteit heeft te zeggen
Met behulp van een simpel medicijn kilo's afvallen: het klinkt veel mensen als muziek in de oren. Al jarenlang wordt er gezocht naar hét wondermiddel voor mensen met overgewicht. Een pil die vet lijkt weg te smelten of een poeder dat de stofwisseling enorm versnelt lijkt te mooi om waar te zijn.
Inmiddels is er wel een medicijn dat mogelijk helpt met afvallen: semaglutide. Wat is dit medicijn precies en wat zijn de voor- en nadelen? Hier vind je de informatie die je zoekt.
Kanttekeningen bij het onderzoek
Is afvallen met semaglutide een aanrader?
Afvallen met of zonder medicatie bij Nederland Slank
Wat is semaglutide?
Semaglutide is een medicijn dat sinds 2017 op de markt is. Andere namen voor dit medicijn zijn Ozempic en Rybelsus. De medicatie is ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Hun ziekte zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd wordt, wat uiteindelijk tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden. Zo hebben mensen met diabetes type 2 meer risico op hart- en vaatziekten, maar ook oogproblemen en infecties komen vaak voor bij mensen met deze ziekte.
Het is dus belangrijk om diabetes type 2 onder controle te krijgen. De meest effectieve manier om dat te doen is door een gezonde leefstijl te volgen. Voldoende bewegen, gezond eten en afvallen zijn allemaal belangrijke methodes om diabetes type 2 te verminderen of zelfs te verhelpen.
Semaglutide wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dat is belangrijk voor patiënten met diabetes type 2, want hun lichaam is minder goed in staat om dit zelf te doen. Hierdoor ontstaan er hoge pieken in de bloedsuikerspiegel, die voor vervelende bijwerkingen zorgen en het risico op ernstige klachten verhogen. Daarnaast wordt semaglutide voorgeschreven om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen bij mensen met diabetes type 2.
De werking van semaglutide
Semaglutide is dus een medicijn dat wordt gebruikt bij mensen met diabetes 2, maar hoe werkt het precies? Deze medicatie is voor 95% hetzelfde als het hormoon GLP-1 dat je lichaam van nature aanmaakt. Het hormoon speelt een belangrijke rol in het reguleren van de bloedsuikerspiegel en is daardoor essentieel voor mensen met diabetes type 2. Wanneer je semaglutide gebruikt, zorg je dus eigenlijk voor een boost GLP-1 in je lichaam.
Normaal gesproken komt GLP-1 vrij zodra je hebt gegeten. Het wordt aangemaakt in je darmen, hersenen en alvleesklier en komt vervolgens vrij in je dunne darm. Wat doet GLP-1 precies? Het heeft een aantal functies:
-
Het stimuleert de afgifte van insuline uit de alvleesklier. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel, waardoor hoge pieken verminderd worden.
-
Het vermindert de aanmaak van glucose door je lever. Hierdoor daalt ook de bloedsuikerspiegel, aangezien er automatisch minder glucose in je bloed terechtkomt.
-
Het heeft vaak een verzadigende werking. Het hormoon is er dus deels voor verantwoordelijk dat je een vol gevoel hebt na een maaltijd, waardoor je eetlust afneemt.
Uit onderzoek is gebleken dat je lichaam hetzelfde reageert op semaglutide als op natuurlijke GLP-1. De bijwerking dat het de eetlust vermindert maakt dit medicijn interessant voor mensen die op zoek zijn naar manieren om af te vallen met behulp van medicatie.
Dosering
Semaglutide is verkrijgbaar in twee vormen: injecties en pillen. Over het algemeen worden de injecties het vaakst voorgeschreven. Dit komt doordat het gebruik van de pillen ingewikkelder is, waarbij de patiënt een strikt schema moet volgen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Injecties zijn daarom eenvoudiger.
Patiënten moeten wekelijks één injectie toedienen, bij voorkeur in de buik, dij of bovenarm. Het wordt aangeraden om wekelijks een andere plek te kiezen om wondvorming te voorkomen. In het begin moet de dosis van het medicijn langzaam verhoogd worden, waarbij er wordt gekeken naar de reactie van het lichaam. Zo is het mogelijk om precies te onderzoeken hoeveel semaglutide een patiënt nodig heeft voor een gezonde bloedsuikerspiegel. De dosering varieert van 0,25 mg tot 1 mg per week.
Afvallen met semaglutide
De laatste tijd hoor je steeds meer over semaglutide als wondermiddel voor mensen met overgewicht. Dat heeft alles te maken met een onderzoek dat werd uitgevoerd om te bepalen of dit medicijn kon helpen bij het bestrijden van overgewicht. De resultaten van dit onderzoek lijken positief, waardoor al snel het verhaal rondgaat dat semaglutide mogelijk de oplossing is voor mensen met overgewicht.
Bij het onderzoek werd een groep van 2.000 mensen met overgewicht gevolgd. Een deel van de groep werd 68 weken lang behandeld met semaglutide, terwijl een ander deel een placebo kreeg. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de groep die de medicatie gebuikte gemiddeld 14,9% van hun lichaamsgewicht verloren was. Voor de andere groep, die dus geen semaglutide gebruikte, lag dit percentage op 2,4%. Het gewichtsverlies was dus aanzienlijk hoger bij de mensen die deze medicatie voorgeschreven kregen.
Het lukte bovendien een veel grotere groep mensen om af te vallen wanneer ze semaglutide gebruikten. Tijdens het onderzoek verloor 86% van de deelnemers die dit medicijn gebruikten minstens 5% lichaamsgewicht. Ook dit percentage was veel lager bij de deelnemers die een placebo kregen. Hiervan verloor slechts 31% minstens 5% van hun lichaamsgewicht.
Dat is niet het enige resultaat dat geboekt werd met behulp van semaglutide. Het medicijn zorgde er ook voor dat de algemene gezondheid van de deelnemers verbeterde. Zo liepen ze minder risico op hart- en vaatziekten dankzij een verminderde buikomvang, verlaagde bloeddruk en lager BMI. Deze voordelen zijn allemaal gelinkt aan gewichtsverlies.
Het lijkt aan de hand van dit onderzoek dus dat semaglutide een effectief middel is voor het bestrijden van overgewicht. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die dit middel nemen aanzienlijk meer gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen. Beide groepen in het onderzoek volgden namelijk dezelfde leefstijl. Het enige verschil was dus het wel of niet gebruiken van dit medicijn. Hierdoor wordt semaglutide gezien als wondermiddel voor mensen met overgewicht.
Dosering semaglutide om af te vallen
Bij dit onderzoek kregen de deelnemers wekelijks 2,4 mg semaglutide. Zij moesten dit eens per week via een injectie toedienen. De frequentie van de injecties is hetzelfde als bij patiënten met diabetes type 2, maar de dosering van het medicijn ligt aanzienlijk hoger. Gemiddeld krijgen patiënten met diabetes type 2 0,5 mg semaglutide per week binnen. Bij dit onderzoek werd dus bijna vijf keer zoveel gebruikt.
Kanttekeningen bij het onderzoek
Wanneer je de onderzoeksresultaten bekijkt, lijkt het alsof semaglutide een geschikt middel kan zijn om overgewicht effectief te bestrijden. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Er kunnen namelijk verschillende kanttekeningen worden geplaatst bij dit onderzoek. Hierdoor lijken de rooskleurige resultaten niet zo positief als je vooraf zou denken. Dit zijn de belangrijkste kanttekeningen:
Beperkt onderzoek
Een belangrijke kritische noot is dat dit onderzoek slechts één onderzoek is. Vaak is dat niet voldoende om de effectiviteit van een medicijn te beoordelen. Zo wordt er bij dit onderzoek geen rekening gehouden met het verschil tussen mannen en vrouwen. Vaak is het zo dat bepaalde medicatie wel goed werkt voor de één, maar niet voor de ander. Dit heeft onder andere te maken met het verschil in hormonen. Meestal wordt het mannelijk lichaam als de standaard gebruikt, waardoor niet altijd duidelijk is wat voor effect medicijnen hebben op vrouwen.
Geen inzicht op de lange termijn
Een andere kanttekening is de lengte van het onderzoek. Tijdens het onderzoek werden de deelnemers 68 weken lang gevolgd. Dit maakt duidelijk wat de effecten op korte termijn zijn, maar de langetermijneffecten van semaglutide worden niet duidelijk. Dat maakt het lastiger om bijwerkingen in kaart te brengen, maar ook om te bepalen hoe effectief het medicijn is wanneer je blijvend gewicht wilt verliezen. Kom je weer aan zodra je stopt met de medicatie? Dat kan een groot nadeel zijn, want niemand wil onnodig veel medicatie slikken voor de rest van zijn leven.
Financiering van het onderzoek
Het is goed om na te gaan wie een onderzoek financiert. Dit geeft namelijk veel informatie over de betrouwbaarheid van een studie. In het geval van dit onderzoek rondom semaglutide was de producent van dit medicijn een van de grote geldschieters. Dat maakt het lastig om te bepalen of het wel een onpartijdig onderzoek is.
De producent van dit medicijn wil namelijk het liefste dat semaglutide als de gouden standaard wordt gezien voor mensen die willen afvallen. Zo wordt het product vaker voorgeschreven door artsen, waardoor de producent uiteindelijk meer geld verdient. Dat maakt de resultaten van dit onderzoek twijfelachtig volgens sommigen.
De nadelen van semaglutide
Net als ieder ander medicijn zorgt ook semaglutide voor verschillende bijwerkingen. Informatie over bijwerkingen is tot nu toe voornamelijk bekend door patiënten met diabetes type 2 die het medicijn gebruiken. Wanneer semaglutide wordt gebruikt om af te vallen, wordt een hogere dosis gebruikt. Hierdoor kan het zijn dat de bijwerkingen toenemen, wat het gebruik van dit medicijn risicovol maakt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
-
Misselijkheid. 10% tot 30% van de gebruikers ervaart een sterk misselijk gevoel bij het innemen van dit medicijn.
-
Diarree. Dit medicijn kan de maag- en darmfunctie verstoren, waardoor 10% tot 30% van de gebruikers diarree ervaart.
-
Oogbeschadiging. Na lang gebruik kan 1% tot 10% van de gebruikers wazig gaan zien, vlekjes in het zicht krijgen of zelfs blind worden.
-
Maag- en darmklachten. Naast misselijkheid en diarree kunnen ook buikpijn, maagontstekingen, verstopping, zuurbranden en een opgeblazen gevoel ontstaan. Dit komt voor bij 1% tot 10% van de gebruikers.
-
Minder eetlust. Deze bijwerking wordt door 1% tot 10% van de gebruikers ervaren en is een van de redenen waarom semaglutide kan helpen met gewichtsverlies.
-
Duizeligheid en vermoeidheid. Ook deze bijwerking komt bij 1% tot 10% van de gebruikers voor.
-
Galstenen. Soms merk je niets van deze steentjes in je galblaas, maar grotere stenen kunnen voor heftige pijn zorgen. Deze steentjes ontstaan bij 1% tot 10% van de gebruikers.
-
Snellere hartslag. Minder dan 1% ervaart deze klacht.
-
Rode huid of huiduitslag. Deze bijwerking ontstaat vooral in het gebied rondom de injectieplaats en komt bij minder dan 1% van de gebruikers voor.
-
Veranderende smaak. Eten kan een vreemde nasmaak krijgen of net wat anders smaken. Dit is zeldzaam en komt bij minder dan 1% van de gebruikers voor.
Een goed persoonlijk voedingsplan op basis van je bloedanalyse kan een aantal van deze bijwerkingen ondervangen.
Risico op een hypo
Een ander nadeel van semaglutide is dat het medicijn niet ontwikkeld is voor gewichtsverlies. De belangrijkste functie van het medicijn is het verlagen van de bloedsuikerspiegel, wat voordelig is voor mensen met diabetes type 2. Heb je geen problemen met je bloedsuikerspiegel? Dan kan de werking van dit medicijn juist schadelijk voor je gezondheid zijn.
Heb je namelijk al een lage bloedsuikerspiegel (dat kan door bijv. een eetstoornis of alcoholgebruik)? Dan kan dit medicijn ervoor zorgen dat deze nog verder zakt. Dat kan uiteindelijk tot een hypo leiden. Je voelt je hongerig, kunt gaan trillen, hebt moeite met concentreren en kunt ook geïrriteerd raken. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk iets te eten, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. In ernstige gevallen is het zelfs mogelijk dat je buiten bewustzijn raakt. In dat geval moet er medische hulp worden ingeschakeld.
Semaglutide en kanker
Bij het ontwikkelen van semaglutide is er uitvoerig onderzoek gedaan, waaronder onderzoek op dieren. Hieruit bleek dat grote hoeveelheden semaglutide schildklierkanker kunnen veroorzaken bij dieren. Het is nog niet zeker dat dit effect ook bij mensen zichtbaar is. Daarom wordt geadviseerd om dit medicijn niet in te nemen wanneer je een geschiedenis hebt met kanker of gevallen van schildklierkanker in je familie hebt.
Is afvallen met semaglutide een aanrader?
Je weet nu wat de voor- en nadelen zijn van semaglutide. Hieruit valt op te maken dat dit medicijn voor gewichtsverlies kan zorgen, maar het is niet duidelijk hoe lang dit gewichtsverlies aanhoudt. Daarnaast is niet duidelijk hoe mannen en vrouwen verschillend op het medicijn reageren. Afhankelijkheid van medicatie is bovendien een nadeel wanneer je wilt afvallen. De kans is namelijk groot dat je weer aankomt zodra je stopt met het medicijn.
Daarnaast zijn de bijwerkingen van semaglutide niet niks. De kans dat je een aantal van deze bijwerkingen ervaart is groot, vooral wanneer je het medicijn lange tijd gebruikt. Uit het onderzoek naar gewichtsverlies met semaglutide blijkt dat een groot deel van de deelnemers maag- en darmklachten ervaarde bij het gebruik van dit medicijn.
Het is goed om deze overwegingen af te zetten tegen de risico's van overgewicht. Want die zijn ook niet gering.
Als je meer wilt weten vraag dan vooral een gratis consult aan.
Afvallen met of zonder zonder medicatie bij Nederland Slank
Veel mensen die willen afvallen zijn op zoek naar oplossingen die het proces makkelijker maken. Nieuws over een medicijn dat gewichtsverlies stimuleert is dus interessant.
Toch is het belangrijk om de risico's van semaglutide niet te onderschatten. Het is niet bewezen effectief en wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars in Nederland, behalve voor mensen met diabetes type 2. Daarom is het nuttig om op zoek te gaan naar effectieve en gezonde manieren om af te vallen, bijvoorbeeld met hulp van Nederland Slank. De praktijk toont aan dat het een het ander ook kan ondersteunen.
Wij geloven dat voeding het beste medicijn is. Daarom gebruiken we gezonde voeding als middel om eventuele disbalansen in je lichaam te herstellen. Dit doen we allemaal vanuit de orthomoleculaire voedingsleer, de "biologie van geluk" en Metabolic Balance. waarbij we specifieke oorzaken van deze disbalansen gericht kunnen aanpakken. Dat maakt het uiteindelijk makkelijker om af te vallen. Je lichaam komt namelijk niets tekort en je voelt je topfit.
Daar heb je dus geen pillen en injecties voor nodig, maar gezonde en gevarieerde voeding die bij je lichaam past. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op om een gratis consult in te plannen.