Afvallen met shakes: 3 redenen om dat niet te doen

Natuurlijk wil je het niet moeilijker maken dan nodig is als het tijd is om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is immers nogal een gedoe om meer te gaan bewegen of sporten en om na te denken bij alles wat je in je mond stopt. Afvallen met shakes lijkt dan een ideale oplossing te zijn. Je hoeft geen calorieën te tellen en het is niet nodig om je af te beulen in de sportschool. Maar echt verstandig is het niet. Daarom geven we je 3 redenen om er niet aan te beginnen en een betere afvalmethode te kiezen. 

 

Zo werkt het afvallen met shakes (of repen)

Nederland Slank biedt een betere manier dan afvallen met shakes

De nadelen van toegevoegde suikers

Eet jezelf met betere voeding weer in balans

Afvallen zonder shakes

Met insuline en groeihormoon naar een gezond lichaam

Val af met de unieke methode van Nederland Slank

woman

Zo werkt het afvallen met shakes (of repen)

Er zijn winkels, maar ook talloze websites, die een flink assortiment van maaltijdvervangers aanbieden. Die maaltijdvervangers zijn meestal shakes, maar het kunnen ook repen zijn. De bedoeling is dat je die maaltijdvervangers als ontbijt, lunch en/of avondeten neemt zodat je afvalt omdat zo’n shake minder calorieën dan een gewone maaltijd bevat.

Voor veel mensen is afvallen met shakes een ideale manier om snel een paar kilo kwijt te raken. Je vervangt voor een korte tijd één of meer maaltijden per dag en als je goed let op datgene wat je daarnaast nog eet, kun je snel weer in die broek die onlangs te strak is geworden.

Maar ja, niets is helemaal ideaal. Sterker nog: afvallen met shakes is alles behalve verstandig. We sommen de redenen om hier niet aan te beginnen hieronder voor je op.

1. De maaltijdvervangers zijn niet uitgebalanceerd

Zowat alle maaltijdvervangers beweren dat ze uitgebalanceerd zijn, maar in werkelijkheid is dat niet zo. De meeste bevatten te weinig eiwitten, vezels en vetten en veel te veel suiker. Er zijn zelfs shakes die net zoveel suiker bevatten als een glas cola!

De verpakkingen van shakes hebben in veel gevallen een label met de kreet ‘eiwitrijk’. Dit doet vermoeden dat er inderdaad veel eiwitten in die maaltijdvervanger zal zitten, maar vaak is dat niet voldoende. Het grootste deel van de shakes komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid eiwit van zo’n 20 gram per maaltijd.

Die eiwitten zijn belangrijk, want ze verzadigen meer dan koolhydraten en vetten waardoor je minder snel trek krijgt. Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat het verlies van spierweefsel tijdens het afvallen beperkt blijft. Je kunt dus vast wel raden wat er gebeurt als er te weinig eiwit in de shake zit: je hebt snel weer honger en breekt te veel spierweefsel af.

 

Een andere populaire kreet is ‘vetarm’. Maar dat houdt ook in dat er te weinig goede vetzuren in de shakes zitten en teveel suikers. Het resultaat van dat tekort aan eiwitten en vetten is dat je je lichaam gedurende een periode belangrijke bouwstenen en brandstof ontneemt. Hierdoor voel je je futloos en neerslachtig.

gezondhart-1

2. Het klinkt makkelijker dan het is

Afvallen met shakes kost weinig moeite, je hoeft alleen maar één of meerdere maaltijden per dag te vervangen en je bent in een pijlsnel tempo van je overgewicht af. Dat is wat de fabrikant van die maaltijdvervangers roept, maar de praktijk is vaak weerbarstiger.

Er is een reden waarom je overgewicht hebt. Je bent te zwaar omdat je te veel en vaak ook verkeerd eet. Je vindt het moeilijk om van tussendoortjes en snacks als chocola, snoep, koeken en chips af te blijven. Shakes gaan die neiging tot zoet of hartig snacken echt niet bij je wegnemen.

Als de rest van je gezin pizza zit te eten, ben jij echt niet dolgelukkig met je maaltijdvervangende shake. Als je ’s avonds graag wat chips of nootjes eet, dan gaat die shake van het avondeten echt niet voorkomen dat je dat alsnog graag wil. De kans dat je tijdens een periode waarin je een dieet met shakes volgt sterk genoeg bent om niet aan verleidingen toe te geven is minimaal. Het resultaat is dat je veel geld uitgeeft aan al die shakes en uiteindelijk weinig of niets af zult vallen. Je pakt de kern van het probleem namelijk niet aan.

3. Maaltijdvervangers zijn geen oplossing voor de lange termijn

Laten we er even vanuit gaan dat het je ondanks de obstakels toch lukt om af te vallen met shakes. Gedurende bijvoorbeeld een maand vervang je dagelijks twee maaltijden door shakes, de overige maaltijden let je goed op en je slaagt er ook in om van ongezonde tussendoortjes af te blijven. Je hebt je streefgewicht bereikt en ondanks dat je je futloos en moe voelt, ben je blij met het resultaat.

Wat gebeurt er dan? Je houdt op met de shakes en gaat weer eten zoals je gewend was voordat je aan het dieet met shakes begon. In het begin let je nog op de calorieën, maar na een tijdje heb je ook daar genoeg van. Na een paar maanden zit je dus weer met exact hetzelfde overgewicht te kijken als voordat je besloot om af te gaan vallen met shakes.

Je kunt ervoor kiezen om langer door te gaan met die shakes, maar dat is geen goede oplossing. Je lichaam komt hiermee teveel belangrijke voedingsstoffen tekort en je stelt het moment waarop je met de maaltijdvervangers stopt alleen maar uit. Onder aan de streep blijft de uitkomst hetzelfde: als je gaat afvallen met shakes, komt het gewicht uiteindelijk altijd weer terug.

old habit-2

Nederland Slank biedt een betere manier dan afvallen met shakes

Uiteindelijk willen alle mensen met overgewicht hetzelfde: op een snelle, makkelijke manier afvallen zonder dat er een slot op de koelkast gezet moet worden. Afvallen met shakes lijkt dan op het eerste oog misschien wel een goede oplossing te zijn, maar als je echt blijvend van je overtollige kilo’s af wilt, is er geen enkel dieet of tijdelijke manier om op een gezond gewicht uit te komen.

Het is veel beter om je probleem bij de oorzaak aan te pakken en ervoor te zorgen dat je anders naar eten gaat kijken. Teveel en verkeerd eten zorgt namelijk niet alleen voor overgewicht, het zorgt er ook voor dat je lichaam uit balans raakt. En daardoor wordt eten niet langer omgezet in energie, maar in vet. Bovendien krijg je door die verstoorde balans in je lijf ook last van allerlei kwaaltjes:

 • Je bent snel buiten adem, je begint al flink te hijgen als je een paar trappen oploopt;
 • Je transpireert bij de kleinste inspanningen en je hebt het snel warm;
 • Je hebt vaak last van je gewrichten en/ of je (lage) rug;
 • Je hebt slaapproblemen en volgens je partner lig je steeds harder te snurken;
 • Je voelt je vaak futloos en neerslachtig;
 • Je hebt last van veel kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld allergieën:
 • Je voelt je lusteloos en neerslachtig;
 • Je kunt je moeilijk concentreren.

Met het programma van Nederland Slank herstel je de balans in je lichaam, waardoor je in een snel tempo af zult vallen. Door gewoon lekker en normaal te eten, zonder hongergevoel en met blijvend resultaat.

Sugar Cube

De nadelen van toegevoegde suikers

Ontzettend veel producten in de supermarkten prijzen aan dat ze weinig vet bevatten, of wekken de indruk dat ze bij een gezonde levensstijl passen. Veel mensen hebben namelijk de indruk dat je het beste zo min mogelijk vet kunt eten en de voedingsmiddelenindustrie heeft daar op ingespeeld door overtollig vet uit hun producten te halen.

Maar omdat al dat vet uit die producten is gehaald, zijn er ook meer suikers en andere kunstmatige stoffen aan die producten toegevoegd. Anders wordt het namelijk niet verkocht omdat het niet lekker genoeg is. Zodoende zijn er in de loop der jaren talloze ‘magere’ producten in de schappen verschenen die gezond en verstandig lijken, maar dat uiteindelijk helemaal niet zijn.

Je lichaam heeft een goede mix van eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Door zoveel mogelijk vet te vervangen door (kunstmatige) suikers, verlies je het evenwicht in je voeding en raakt je lichaam van slag. Je komt niet alleen aan, je krijgt er ook gaandeweg steeds meer kwaaltjes bij. En dat terwijl je vooral ‘magere’ producten eet.

Eet jezelf met betere voeding weer in balans

De oorzaak van de disbalans in je lichaam ligt bij je bloedsuikerspiegel. Eten en drinken zorgen er namelijk voor dat dit stijgt. Als je evenwichtige voeding met een goed evenwicht in eiwitten, vetten een koolhydraten eet, heb je een normale stijging van je bloedsuikerspiegel. Je voelt je dan verzadigd en krijgt niet snel weer honger.

Maar als je voeding met veel suikers eet, krijg je juist een hele hoge piek in je bloedsuikerspiegel. En die gaat ook weer snel dalen. Je maakt op zo’n moment veel insuline aan, waardoor je weer snel trek krijgt en uiteindelijk de hele dag door eet.

Door die pieken in je bloedsuikerspiegel zet je lichaam voedsel om in vet en niet in energie. De continue dalende pieken zorgen ervoor dat je je futloos en gestrest voelt en dat je alleen nog maar aan eten kunt denken. Eten vol suikers die weer voor die fijne piek in de suikerspiegel gaan zorgen: Je bent insulineresistent.

Om die vicieuze cirkel te doorbreken, zul je je lichaam beter moeten gaan begrijpen. Als je op basis daarvan je eetpatroon aanpast, bereik je met veel minder moeite jouw ideale gewicht.

snel-afvallen-buik-1

Afvallen zonder shakes

Nu klinkt dat natuurlijk vrij ingewikkeld: zorgen dat je lichaam weer in balans komt en hoge pieken in je bloedsuikerspiegel voorkomen. Geen zorgen, bij Nederland Slank kunnen we je helpen. Samen kunnen we je ideale gewicht berekenen, bereiken en behouden.

Dat doen we door naar de specifieke behoeften van jouw lichaam te kijken. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk voedingsplan op waarmee je lekker en gevarieerd eet en ook nog eens in een hoog tempo je overgewicht kwijtraakt.

We gaan op basis van een bloedanalyse namelijk precies na welk voedsel jouw lichaam goed kan hebben, en wat je beter niet kunt eten. Zo wordt je stofwisseling verbeterd, vermijd je pieken in je bloedsuikerspiegel, komt je lichaam weer in balans en val je af. Gezond, verantwoord en met blijvend resultaat.

Met insuline en groeihormoon naar een gezond lichaam

Met de pieken in je bloedsuikerspiegel (die je dus wil voorkomen), maakt je lichaam veel insuline aan. Het is juist beter om die insuline zo laag mogelijk te houden, want dit zorgt ervoor dat de volgende processen en hormonen juist verhoogd worden:

 • Melatonine (hierdoor slaap je beter);
 • DHEA (deze geslachtshormonen zorgen ervoor dat je je jeugd behoudt);
 • Menselijk groeihormoon (dit zorgt voor een betere vetafbraak);
 • Fibrinolyse (hiermee worden klontjes in je bloed beter opgelost);
 • Foxa 2 (dit zorgt voor meer energie).

Zodra jouw insuline en groeihormoon weer in balans zijn, wordt je vetfabriek omgezet in een energiefabriek. De serotonine in je lijf gaat al snel naar een normaal niveau, waardoor je een beter humeur krijgt.

energie-1

Val af met de unieke methode van Nederland Slank

Met het gepersonaliseerde voedingsplan van Nederland Slank herstel je je hormoonbalans zonder dat je daar zelf bij na hoeft te denken. Door precies te weten wat je beter wel en niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in je lichaam aangepakt. Hierdoor bereik je snel je ideale gewicht zonder dat je honger hebt of tot smerig en smakeloos eten bent veroordeeld.

Met onze methode merk je al heel snel effect. Je voelt je fitter, energieker, vrolijker en veel beter in je vel. Hierdoor ben je altijd gemotiveerd om vol te houden om naar je streefgewicht te werken en om dat vast te houden. Afvallen zonder hongergevoel is nu eenmaal veel makkelijker vol te houden.

Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je eventuele problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.

Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou kan betekenen?